تحولات اوکراین| امکان سازش ارضی کییف در ازای الحاق به ناتو
انتقاد ترامپ از حجم عظیم حدود ۳۰۰ میلیارد دلاری کمکهای خارجی به کییف، عدم تمایل هریس برای گفتگو با پوتین، مخالفت کرملین با تقسیم اوکراین و عقیده بورل درباره پایان درگیری ظرف دو هفته در صورت فقدان حمایت غرب، از مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه "فایننشال تایمز" به نقل از منابع خود گزارش داد که مقامات اوکراینی در حال بررسی امکان واگذاری بخشی از سرزمینهای این کشور به روسیه در ازای پیوستن به ناتو هستند. این تصمیم ممکن است توسط کییف به دلیل نگرانی از بحران جدی در تامین نیروی نظامی، فقدان تسلیحات و همچنین کاهش حمایت کشورهای غربی اتخاذ شود.
در این گزارش آمده است: «مقامات کییف نگران هستند که نیروی انسانی، قدرت آتش و حمایت غربی کافی برای بازپسگیری تمامی سرزمینهایی که اکنون دیگر تحت کنترل روسیه قرار گرفتهاند، نداشته باشند.»
علاوه بر این، طبق اطلاعات این روزنامه، در پشت پرده مذاکراتی درباره توافقی صورت میگیرد که بر اساس آن روسیه «کنترل عملیاتی حدود یکپنجم از خاک اوکراین را حفظ کند». به گفته برخی مقامات، اوکراین در ازای واگذاری سرزمینهایش به دنبال دریافت تضمینهای امنیتی است. نویسندگان مقاله حدس میزنند که این مسئله ممکن است شامل پیوستن این کشور به ناتو باشد.
پیش از این، روزنامه "واشنگتن پست" نوشت که احتمال دارد به اوکراین «گامهای مشخصتری» برای پیوستن به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در نشست آتی پایگاه رامشتاین آلمان پیشنهاد شود.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به نهصد و پنجاه و هشتمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
ترامپ حجم کل کمکهای خارجی به اوکراین را نزدیک به 300 میلیارد دلار ارزیابی کرد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا و نامزد جمهوریخواه در انتخابات ریاستجمهوری، اعلام کرد که حجم کل کمکهای خارجی به اوکراین نزدیک به 300 میلیارد دلار است.
او در مصاحبه با شبکه "فاکس نیوز" در این باره گفت: «ما تقریباً به 300 میلیارد دلار برای اوکراین رسیدهایم.» ترامپ مشخص نکرد که آیا ارزیابی او شامل کمکهای ایالات متحده بهتنهایی است یا اینکه از کل کمکهای غرب به کییف سخن میگوید.
علاوه بر این، ترامپ به این موضوع اشاره کرد، این در حالی است که افراد آسیبدیده از طوفانها در آمریکا تنها 750 دلار برای نیازهای فوری خود دریافت میکنند.
دونالد ترا با این ادعا که اگر او رئیسجمهور بود، درگیریها در اوکراین اصلاً رخ نمیداد، گفت: «در آن صورت امروز میلیونها نفر زنده میبودند و اوکراین همچنان اوکراین بود.» او معتقد است که مسئولیت مرگ اوکراینیها بر عهده دولت کنونی آمریکا است.
پیشتر، در اواخر سپتامبر، خبرگزاری "بلومبرگ" گزارش داد که کشورهای غربی به دنبال دلیلی برای کاهش کمکها به اوکراین هستند. در این گزارش آمده بود که آلمان قصد دارد در بودجه سال آینده خود بهطور قابلتوجهی این کمکها را کاهش دهد.
هریس تمایلی به مذاکره صلح با پوتین بدون حضور اوکراین ندارد
کامالا هریس، نامزد انتخابات ریاستجمهوری آمریکا از حزب دموکرات، تمایلی به شرکت در مذاکرات مربوط به حل و فصل بحران اوکراین بدون حضور کییف ندارد.
او در مصاحبه با شبکه "سیبیاس نیوز" در این باره گفت: «ما نمیتوانیم بدون حضور طرف اوکراینی و رعایت منشور سازمان ملل به حل بحران اوکراین دست یابیم. من حاضر نیستم با [ولادیمیر] پوتین، رئیسجمهور روسیه، بهطور دوجانبه و بدون حضور اوکراین صحبتی داشته باشم.»
هریس همچنین اشاره کرد که موضوع گسترش ناتو و پیوستن اوکراین به این پیمان را بر اساس شرایط موجود بررسی خواهد کرد. او در حال حاضر اعلام کرد که ایالات متحده «از تقویت توانایی اوکراین برای دفاع از خود حمایت میکند.»
گروسی تهدیدات علیه کارکنان نیروگاه هستهای زاپروژیا را غیرقابلقبول خواند
رافائل گروسی، مدیرکل سازمان بینالمللی انرژی اتمی (IAEA)، اعلام کرد که تهدیدات علیه کارکنان نیروگاه هستهای زاپروژیا غیرقابلقبول بوده و با اصول این سازمان مغایرت دارد. سازمان بینالمللی انرژی اتمی به بیانیه علنی اوکراین توجه کرده که در آن ارتباط کییف با قتل آندری کوروتکی، رئیس گروه بازرسی خدمات امنیتی نیروگاه زاپروژیا، تکذیب نشده بود.
در بیانیه گروسی که در وبسایت رسمی IAEA منتشر شده، آمده است: «هرگونه حمله به کارکنان نیروگاههای هستهای، نقض آشکار این اصل بنیادین ایمنی هستهای جهانی محسوب میشود.»
او همچنین افزود که هرگونه تهدید مشابهی، کارکنانی که مسئولیت وضعیت سیاسی را بر عهده ندارند، از شرایط استاندارد کار برای انجام وظایف خود محروم میکند. به گفته گروسی، تنها راه جلوگیری از وقوع حادثه هستهای در طول این درگیری، احترام به هفت اصل اساسی ایمنی هستهای است که در مارس 2022 توسط تمام کشورهای عضو سازمان بینالمللی انرژی اتمی تعیین شدهاند.
مجوز لوکاشنکو برای استفاده از سلاح علیه پهپادهای متجاوز
الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهور بلاروس، روز دوشنبه حکمی را امضا کرد که سند «مقابله با پرواز مدلهای هوایی و پهپادها» را بهروز کرده و اجازه استفاده از نیروی فیزیکی، سلاح و تجهیزات ویژه برای مقابله با انواع پهپادها را صادر میکند.
در بیانیه دفتر مطبوعاتی رئیسجمهور بلاروس در این باره، آمده است: «این سند با هدف تدوین حقوقی برای استفاده از نیروی فیزیکی، تجهیزات ویژه، سلاحها و تجهیزات جنگی و ویژه نهتنها در مورد مدلهای هوایی و پهپادها، بلکه در مورد وسایل هوایی بدون سرنشین، وسایل نقلیه بیسرنشین، از جمله شناورهای زیرآبی و سطحی، و دستگاههای زمینی که بهصورت کنترل از راه دور یا خودکار هدایت میشوند، به تصویب رسیده است.»
در اواخر سپتامبر، مرزبانان بلاروس یک پهپاد را در فاصله 100 متری از مرز با لیتوانی سرنگون کردند و در هنگام بازرسی محل سقوط این پهپاد، نیروهای نظامی یک تلفن همراه را کشف کردند.
کرملین احتمال تقسیم اوکراین را بیپایه و اساس خواند
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرد که هیچ پایه و اساس واقعگرایانهای در پشت گزارشهای رسانهای درباره احتمال تقسیم اوکراین به دو بخش وجود ندارد. او در جمع خبرنگاران گفت: «گزارشها و تحلیلهای زیادی در این زمینه وجود دارد، اما هیچکدام از این تحلیلها بر پایه واقعیت استوار نیستند.»
یک روز قبل روزنامه "فایننشال تایمز" فاش کرد که کشورهای غربی در حال بررسی تقسیم اوکراین به شیوهای مشابه تقسیم جمهوری فدرال آلمان (آلمان غربی) و جمهوری دموکراتیک آلمان (آلمان شرقی) هستند. این گزارش توضیح داده بود که این سناریو به این معناست که کییف بهطور موقت از ادعای مالکیت بر سرزمینهای از دسترفته چشمپوشی کند تا به ناتو بپیوندد و در آینده تصمیماتی برای «بازپسگیری» این سرزمینها اتخاذ شود.
زاخارووا: کییف همچنان از سلاحهای شیمیایی علیه نظامیان روسی استفاده میکند
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که نیروهای مسلح اوکراین همچنان در حملات خود به نظامیان روس و غیرنظامیان از مواد سمی استفاده میکنند. زاخارووا یادآور شد که اوکراین به دلیل حمایت سیاسی ایالات متحده، بریتانیا، آلمان و فرانسه به این اقدامات ادامه میدهد.
به گفته او، کارشناسان روسی نقضهای متعددی از سوی کییف در رابطه با چندین کنوانسیون مربوط به سلاحهای شیمیایی، مواد مخدر و مواد روانگردان ثبت کردهاند. علاوه بر این، نیروهای مسلح اوکراین به طور مداوم خطر وقوع فاجعه زیستمحیطی در تأسیسات صنایع شیمیایی در جمهوریهای مردمی دونتسک و لوهانسک روسیه و همچنین در مناطق سومی، اودسا و خارکف اوکراین ایجاد میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه همچنین اعلام کرد که اوکراین با همکاری کشورهای غربی قصد دارد در منطقه عملیات ویژه دفاع از دونباس یکسری اقدامات تحریکآمیز انجام دهد و طی این اقدامات، مدارک جعلی تهیه کند تا در آینده روسیه را به نقض کنوانسیون منع سلاحهای شیمیایی متهم کند.
قصد اوکراین و اسلواکی برای تولید مشترک تجهیزات مهندسی
وزارت دفاع اوکراین اعلام کرد که اوکراین و اسلواکی برنامهریزی برای تولید مشترک تجهیزات مهندسی دارند. این گزارش پس از رایزنیهای دولتی اوکراین و اسلواکی منتشر شد که طی آن مسائل مربوط به همکاری در حوزه دفاعی میان دو کشور مورد بحث قرار گرفت.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «تولید مشترک تجهیزات مهندسی با همکاری شرکتهای اسلواکی در برنامهها قرار دارد.»
بورل: در صورت قطع کمکهای غربی، درگیری اوکراین ظرف 15 روز پایان مییابد
جوزپ بورل، مسئول اصلی دیپلماسی اتحادیه اروپا ابراز عقیده کرد که درگیری نظامی در اوکراین میتواند در صورتی که غرب ارسال کمکهای نظامی به کییف را متوقف کند، ظرف دو هفته به پایان برسد.
او که در پاییز آماده تحویل مسئولیتهای خود به کایا کالاس، نخستوزیر پیشین استونی، میشود، در این باره گفت: «بسیاری از مردم خواهان پایان هرچه سریعتر درگیری نظامی هستند. اگر ما حمایت از اوکراین را متوقف کنیم، ظرف 15 روز مناقشه پایان مییابد، اما آیا ما چنین چیزی را برای اوکراینیها و برای امنیت خودمان، اروپاییها، میخواهیم؟»
بورل همچنین اشاره کرد که بسیاری از افراد مایلاند تا درگیری بین روسیه و اوکراین سریعتر پایان یابد، اما آنها نمیدانند که غرب در واقع از خودش دفاع میکند، نه صرفاً از اوکراین. رئیس دیپلماسی اتحادیه اروپا بر این باور است که اتحادیه اروپا باید تمام تلاش خود را به کار گیرد تا در زمان مناسب مذاکرات را «بر اساس شرایطی که برای حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین مساعد باشد» برگزار کند.
هشدار ناریشکین درباره افزایش تهدیدات غرب
سرگئی ناریشکین، رئیس سرویس اطلاعات خارجی روسیه هشدار داد که خطرات و تهدیدات از سوی کشورهای غربی به طور چشمگیری افزایش یافته است، در حالی که مسکو هرگز نیت بدی نسبت به آنها نداشته است.
وی روز دوشنبه در نشست شورای رؤسای نهادهای امنیتی و سرویسهای ویژه کشورهای عضو جامعه مشترک المنافع، گفت: «آنها (کشورهای غربی) تلاش میکنند تا در فرآیندهای اجتماعی و سیاسی کشورهای ما هرجومرج ایجاد کنند، درگیریهای موجود را تشدید کنند و مشکلات اقتصادی و اجتماعی را از طریق بهکارگیری مکانیزمهای غیرقانونی تحریمها که به طور جدی قوانین بینالمللی را نقض میکنند، تشدید کنند.»
علاوه بر این، ناریشکین تأکید کرد که اوکراین و حامیان غربیاش علیه روسیه و مردم روس یک جنگ تروریستی راهاندازی کردهاند. وی اشاره کرد که این رژیم زلنسکی است که حملات تروریستی را در خاک روسیه برای تضعیف روحیه و بیثباتسازی جامعه ترتیب میدهد.
این مقام روس نتیجهگیری کرد: «ایالات متحده و متحدان ناتویی آن به طور فعال به سیاستهای جنایتکارانه کییف کمک میکنند و به همان اندازه در مرگ غیرنظامیان و تخریب زیرساختهای روسیه مسئولیت دارند.»
انتهای پیام/