نقش سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در تقویت فرهنگ ایثار و شهادت

نقش سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در تقویت فرهنگ ایثار و شهادت

هماهنگ‌کننده عقیدتی سیاسی‌های  ارتش در استان‌های اصفهان، یزد و‌ چهارمحال بختیاری گفت: یکی از اهداف سازمان عقیدتی سیاسی ارتش تبلیغ و تبیین روحیه و فرهنگ سلحشوری، ایثارگری و شهادت‌طلبی در میان نیروهای این نهاد است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، پس از پیروزی انقلاب اسلامی سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در روز 24 مهر سال 1358 به فرمان امام خمینی و با تکیه بر افراد مذهبی و انقلابی تشکیل شد تا ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان بازوی قدرتمند دفاعی کشور، در تثبیت انقلاب اسلامی و حراست از نظام نقش بی‌بدیلی ایفا کند و  موجب عزت و اقتدار ایران اسلامی شود. به مناسبت سالروز تاسیس سازمان عقیدتی_سیاسی ارتش تسنیم با حجت‌الاسلام عیسی کیانی هماهنگ‌کننده عقیدتی_سیاسی‌های  ارتش در استان‌های اصفهان، یزد و‌ چهار محال بختیاری گفت‌وگویی داشتیم که در ذیل می‌خوانید:

سازمان عقیدتی_سیاسی با چه هدفی تشکیل شد؟

فلسفه وجودی نهاد عقیدتی_سیاسی در نیروهای مسلح، جامع عمل پوشاندن به آیه 39 سوره شریفه احزاب و رسالت ما در راستای همان رسالت پیامبر اکرم(ص) و چهارده معصوم(ع) است؛ طبق باور دین ما، پیامبر اکرم(ص) دستوراتی را از خداوند متعال دریافت و به مردم ابلاغ می‌کرد؛ ابلاغ همان تبلیغ کردن است؛ بنابراین کسانی که در عرصه دین قدم می‌گذارند، جایگاه بسیار مهمی دارند.

مقام معظم رهبری در تشکیل این سازمان چه نقشی داشتند؟

در ابتدای انقلاب، مقام معظم رهبری عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بودند و در مهر سال 1358 ایشان به همراه تعداد دیگری از همراهانشان تصمیم می‌گیرند که با امام خمینی جلسه‌ای بگذارند و ایشان را متقاعد کنند که در ارتش نهاد عقیدتی سیاسی تاسیس شود، چون به هر حال انقلاب پیروز شده بود و ارتش هم مثل بقیه نهاد و ارگان‌های کشور به ارتش انقلاب اسلامی تغییر ماهیت داده بود. از آن دوران بخش‌های مختلفی از جمله حفاظت در ارتش فعالیت می‌کردند اما جای یک بخش انقلابی_اسلامی خالی بود و از همین رو مقام معظم رهبری پیشنهاد دادند که جایگاهی به نام نهاد مقدس عقیدتی_سیاسی ارتش جمهوری اسلامی را تاسیس کنند که امروز به نام سازمان مقدس عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی شناخته می‌شود.

قبل از پیروزی انقلاب هم این نهاد وجود داشت، با این تفاوت که اصلاً به مسائل عقیدتی نمی‌پرداختند و بیشتر به دنبال تبلیغ سیاست‌ها و ایدئولوژی نظام طاغوت بودند؛ البته ایدئولوژی همان اعتقاد است اما فراموش نکنید که قبل پیروزی انقلاب ارتش زیر نظر شاه و اعوانش بود و آنها هم حق و باطل را که نمی‌شناختند، بنابراین نهاد ایدئولوژی سیاسی که در آن زمان وجود داشت، کاملاً فرمالیته و ظاهری بود.

بنابراین سازمان عقیدتی_سیاسی با هدف تبیین ایدئولوژی و آموزه‌های اسلامی شکل گرفت؟

بله، با توجه به دلایل ذکر شده، مقام معظم رهبری با امام خمینی دیدار می‌کنند و به ایشان می‌گویند که می‌خواهند در ارتش یک سازمان عقیدتی ایجاد کنند؛ امام خمینی هم از این پیشنهاد استقبال کردند و بر همین اساس روز بیست و سوم مهر با دستور امام خمینی تشکیل سازمان عقیدتی سیاسی در ارتش مصوب و روز بیست و چهارم مهر ابلاغ می‌شود؛ البته فرآیند اجرایی شدن آن چند ماهی زمان برد، اما به طور رسمی بیست و چهارم مهر بود که حضرت امام نامه‌ای به سران ارتش و مسئولان دولت می‌نویسند و آن روز را به نام عقیدتی_سیاسی ارتش نام‌گذاری و حجت‌الاسلام شیخ غلامرضا صفایی را به عنوان اولین رئیس سازمان عقیدتی _سیاسی ارتش منصوب می‌کنند.

پس از آنکه سازمان عقیدتی_سیاسی ارتش تشکیل شد، چه اقداماتی را صورت دادند؟

حضرت امام(ره) در نامه‌ای که نوشته بودند، روی مکتبی کردن کارکنان ارتش و خانواده‌های آنها تاکید زیادی داشتند و مهم‌ترین وظیفه سازمان عقیدتی _سیاسی تبلیغ و تبیین ایدئولوژی اسلام و مکتبی کردن کارکنان ارتش و خانواده‌های آنها بود؛ البته بیشتر کارکنان و خانواده‌های ارتشی در آن زمان هم به مبانی اسلام اعتقاد داشتند اما هدف تقویت این مبانی و مکتبی‌گری بود.

از سوی دیگر بر اساس اصل 143 قانون اساسی وظیفه ارتش، پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است و بر اساس اصل 144 قانون اساسی،ارتش جمهوری اسلامی ایران باید ارتشی اسلامی باشد که ارتشی مکتبی و مردمی است و باید افرادی شایسته را به خدمت بپذیرد که به‌ اهداف انقلاب اسلامی مؤمن و در راه تحقق آن فداکار باشند. بر همین اساس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش باید در جهت مکتبی کردن، حفظ دین و روحیه سلحشوری، تقویت بنیه دینی و باورهای نیروهای نظامی عمل کند.

فضای ارتش پس از تشکیل این سازمان چقدر تغییر کرد؟

فراموش نکنید که در دوران دفاع مقدس ارتش ما هیچگونه امکاناتی نداشت و از سویی با توجه به اینکه تازه انقلاب به پیروزی رسیده بود، نظم و سازماندهی نظامی مناسبی هم نداشتیم و حتی خیلی‌ها نمی‌دانستند که چگونه باید از آن تسلیحاتی هم که داریم، استفاده کنند، اما آن روحیه انقلابی‌گری و باورهای دینی و روح سلحشوری به ما کمک کرد که هشت سال مقابل جانیان شرق و غرب و استکبار جهانی ایستادگی کنیم. در دوران دفاع مقدس ما ظاهرا فقط با رژیم بعث در جنگ بودیم اما در حقیقت تمام ابرقدرت‌های دنیا از این رژیم ملعون حمایت می‌کردند و ما حتی یک هزارم تسلیحات رژیم بعث را نداشتیم.

فراموش نکنید که پیش از پیروزی انقلاب هم مردم ایران باورهای اسلامی قدرتمندی داشتند و اصلاً به همین دلیل علیه رژیم طاغوت تظاهرات می‌کردند، اما شاه اجازه نمی‌داد که یک روحانی در ارتش حتی پیش‌نماز باشد و خفقان به حدی بود که نیروهای ساواک لباس شخصی به سخنرانی روحانی‌های معروف می‌رفتند تا ببینند چه مسائلی را مطرح می‌کنند؛ تشکیل سازمان عقیدتی سیاسی ارتش باورهای انقلابی و اسلامی کارکنان ارتش را تقویت کرد.

در دوران دفاع مقدس ارتشی‌ها هم مثل سایر رزمندگان اسلام دلاوری‌های زیادی نشان دادند و شهدای زیادی را به نظام و کشور تقویم کردند، سازمان عقیدتی_سیاسی ارتش در تبیین و گسترش فرهنگ شهادت‌طلبی چقدر تاثیر داشت؟

خداوند متعال در آیات متعددی از قرآن کریم مجاهدت و شهادت را ستایش کرده و می‌فرماید کسانی را که در مقابل دشمن می‌ایستند و به شهادت می‌رسند را دوست می‌دارد؛ یکی از اهداف سازمان عقیدتی سیاسی ارتش تبلیغ و تبیین رویه سلحشوری، ایثارگری و فرهنگ شهادت‌طلبی است و این مباحث را با برگزاری برنامه‌های مختلف از جمله یادواره‌های شهدا دنبال می‌کند. خداوند در آیه 60 سوره مبارکه انفال می‌فرمائید "وَأَعِدّوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَّةٍ وَمِن رِباطِ الخَیلِ تُرهِبونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّكُم وَآخَرینَ مِن دونِهِم لا تَعلَمونَهُمُ اللَّهُ یَعلَمُهُم ۚ وَما تُنفِقوا مِن شَیءٍ فی سَبیلِ اللَّهِ یُوَفَّ إِلَیكُم وَأَنتُم لا تُظلَمونَ"؛ بر اساس این آیه شریفه نباید از ادوات نظامی، یا سر و صدای دشمن ترسید و باید با تمام قوا مقابل دشمن ایستاد؛ مقام معظم رهبری هم در چند سخنرانی اخیرشان روی این موضوع تاکید کردند و فرمودند که مردم غزه و لبنان با هر سلاحی که دارند مقابل رژیم صهیونیستی بایستند و این فرمایشات مقام معظم رهبری در جهت تقویت روحیه سلحشوری در بین مردم غزه و لبنان بود، بنابراین یکی از اقدامات و اهداف سازمان عقیدتی_سیاسی ارتش همین تقویت روحیه سلحشوری و فرهنگ شهادت‌طلبی است.

سازمان برای تبیین فرهنگ ایثار و شهادت تاکنون چه اقداماتی انجام داده است؟

در دوران دفاع مقدس و شروع جنگ تحمیلی سازمان عقیدتی سیاسی ارتش کاملا نوپا بود، با این حال تلاش می‌کردند تا با اعزام روحانیون و مداحان به جبهه و خواندن زیارت عاشورا و روضه‌های اهل بیت(ع) روحیه سلحشوری رزمندگان اسلام را چند برابر کنند؛ ارتش در دوران دفاع مقدس 48 هزار شهید به نظام جمهوری اسلامی و کشور تقدیم کرد و پس از جنگ تحمیلی نیز 8 شهید مدافع حرم تقدیم اسلام کرد.

برگزاری مراسمات محرم و اربعین، برپایی اردوهای فرهنگی، نظامی، نمایشگاه‌های مهدویت و سرکشی به مدارس‌ از دیگر اقدامات سازمان عقیدتی_سیاسی ارتش است.

نزدیک به 45 سال از تشکیل سازمان عقیدتی_سیاسی ارتش می‌گذرد، عملکرد امروز سازمان با گذشته چه تفاوتی دارد؟

امروز ارتش پایه‌گذار و برگزارکننده انواع و اقسام برنامه‌های اسلامی است، به طور مثال جشنواره سراسری گوهرهای فاطمیون سالانه برگزار و دستاوردهای حجاب و عفاف به نمایش گذاشته می‌شود؛ یکی دیگر از دستاوردهای سازمان عقیدتی سیاسی ارتش تربیت حافظان قرآن است و خوشبختانه تعداد زیادی از کارکنان خانواده‌های ارتش حافظ قرآن هستند.

البته وظایف سازمان عقیدتی سیاسی ارتش به این موارد محدود نمی‌شود و حتی زمانی که حوادث و بلایای طبیعی نازل می‌شود، کارکنان سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در کنار سایر همرزمانشان به مردم خدمت می‌کنند. امروز به طور مرتب در ارتش نماز جماعت برپا می‌شود و به طور ماهیانه و هفتگی یادواره‌ها و محفل انس با شهدا را برگزار می‌کنیم.

استان اصفهان حدود 3 هزار شهید ارتشی دارد که ماهانه با خانواده‌های آنها و ایثارگران دیدار می‌کنیم؛ همچنین در چند ماه گذشته پیکر مطهر شهید سامی‌مقام، تفحص و به کشور برگردانده شد و مراسم تجلیل و تشییع این شهید والامقام را برگزار کردیم.

درباره طرح مصباح توضیح می‌دهید؟

طرح‌های مصباح توسط آجا تدوین شده و در حقیقت کتابچه و منشور سبک زندگی در ارتش است؛ ما 16 مصباح مختلف داریم که در حوزه‌های مختلف از جمله نحوه برخورد و تکریم سربازهای آموزشی، کارکنان و خانواده‌ نیروهای ارتش، سبک زندگی‌، نحوه تعامل اثربخش با فرماندهان آجا و غیره چراغ راهنمای ما هستند.

سازمان عقیدتی_سیاسی ارتش خارج از مرزهای ارتش هم فعالیتی دارد؟

ما خارج از ارتش هم فعالیت زیادی داریم، به طور مثال به مدارس سرکشی می‌کنیم تا بچه‌ها از نزدیک با ارتش آشنا شوند. امام خمینی اوایل انقلاب فرمودند که " ارتش فدای ملت، ملت فدای ارتش" یعنی همانطور که ملت و مردم در خدمت ارتشی‌ها هستند، ارتشی‌ها نیز باید در خدمت مردم باشند و در همین راستا پس از دوران دفاع مقدس در همه بحران‌ها و بلایای طبیعی ارتش با همه امکاناتش به کمک مردم شتافته است.

و حرف پایانی...

عملیات وعده صادق 2 ابهت نداشته‌ی رژیم صهیونیستی را درهم شکست؛ رژیم ملعون صهیونیستی در واقعیت هیچ ابهتی نداشت و تصور می‌کرد با جنایت می‌تواند قدرت‌نمایی کند، اما عملیات وعده صادق این هیمنه پوشالی را درهم شکست، به گونه‌ای که امروز خود اهالی رژیم صهیونیستی به نتانیاهو زخم زبان می‌زنند چون با این همه جنایت و کشتار نتوانسته خللی به محور مقاومت وارد کند و به هیچ کدام از خواسته‌هایشان نرسیده‌اند‌.

انتهای پیام/170

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران