آمادگی ارمنستان و ترکیه برای بازگشایی خط آهن گیومری-قارص
ایروان اعلام کرد که ارمنستان و ترکیه برای بررسی شرایط بازگشایی خط آهن گیومری-قارص به زودی دیدار خواهند کرد و روند عادیسازی روابط ارمنستان و ترکیه و روند صلح ارمنستان و جمهوری آذربایجان دو روند جداگانه هستند، هرچند میتوانند بر یکدیگر تأثیر بگذارند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روبن روبینیان، نماینده ویژه ارمنستان در امور عادیسازی روابط با ترکیه و نائب رئیس مجلس این کشور، اعلام کرد که نمایندگان نهادهای مربوطه ارمنستان و ترکیه به زودی برای ارزیابی شرایط بازگشایی خط آهن گیومری-قارص با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
وی افزود که هنوز تاریخ دقیقی برای این دیدار تعیین نشده است.
روبینیان در این باره گفت: همانطور که قبلاً در مورد پل مارگارا تحقیقات مشترکی انجام دادیم، به زودی نشستی بین نمایندگان دو کشور برای انجام تحقیقات مشابه برگزار خواهد شد تا شرایط لازم برای بازگشایی خط آهن گیومری-قارص را ارزیابی کنیم.
10 روز پیش، وزرای مدیریت منطقهای ارمنستان و حملونقل و زیرساخت ترکیه در حاشیه کنگره جهانی فدراسیون بینالمللی جاده در استانبول با یکدیگر دیدار کردند. طرفین جزئیاتی از این دیدار منتشر نکردند و مشخص نیست که آیا موضوع خط آهن که سه دهه غیرفعال بوده، در این دیدار مطرح شده است یا خیر.
آخرین دیدار نمایندگان ویژه ارمنستان و ترکیه در ماه ژوئیه در گذرگاه مرزی بازسازی شده مارگارا برگزار شد. در آن دیدار، روبن روبینیان و سردار کیلیچ توافق کردند که الزامات فنی برای عبور از مرز از طریق خط آهن گیومری-قارص را به طور مشترک ارزیابی کنند.
نماینده ویژه ارمنستان امروز تصریح کرد که منظور آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه این کشور، از «اقدامات مشخص برای تقویت اعتماد» در سخنرانی دیروز خود در پارلمان، همین توافق بوده است.
اگرچه توافق دیگری که بیش از دو سال پیش برای بازگشایی مرزها برای شهروندان کشورهای ثالث حاصل شده بود، هنوز اجرایی نشده است، اما میرزویان دیروز در سخنانی ابراز خوش بینی کرد و از دستاوردهای جدید خبر داد.
وی گفت: من با احتیاط ابراز خوشبینی میکنم، شاید این بار کمی کمتر محتاط و کمی قاطعانهتر. گفتگوهای ما با سرعت نسبتاً خوبی در حال پیشرفت است، محتوا دارد و امیدوارم که در آیندهای بسیار نزدیک شاهد دستاوردهای جدید و ملموس باشیم.
روبینیان که ماه گذشته اعلام کرده بود ایروان منتظر اراده سیاسی آنکارا برای عادیسازی روابط است، امروز در پاسخ به سؤالی درباره علت خوشبینی وزیر امور خارجه، به طور کلی صحبت کرد و گفت که مذاکرات به طرفین کمک میکند تا مواضع یکدیگر را بهتر درک کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که اگر اراده سیاسی وجود ندارد و توافقات قبلی هم اجرایی نشده، چه انتظاری از برنامههای جدید وجود دارد، گفت: ما انتظار داریم که همه توافقات ما اجرایی شود و به طور کلی، ما انتظار داریم که روند عادیسازی روابط با برقراری روابط دیپلماتیک و بازگشایی مرزها به پایان برسد. ما آمادهایم همین فردا این کار را انجام دهیم.
روبینیان: عادیسازی روابط ارمنستان و ترکیه و ارمنستان و آذربایجان دو روند جداگانه هستند
ایروان و آنکارا که دههها فاقد روابط دیپلماتیک بودهاند، پس از جنگ 44 روزه قرهباغ اقدام به آشتی کردند. دو کشور نمایندگان ویژه منصوب و توافق کردند که روابط خود را بدون هیچ پیششرطی عادی کنند، اما مقامات ترکیه در این مدت پنهان نکردهاند که روندهای عادیسازی روابط ارمنستان و ترکیه و ارمنستان و جمهوری آذربایجان باید به طور همزمان پیش برود.
روبینیان امروز با این نظر که این دو روند ارتباط مستقیم با یکدیگر دارند، مخالفت کرد.
این نماینده مجلس ارمنستان گفت: روند عادیسازی روابط ارمنستان و ترکیه و روند صلح ارمنستان و آذربایجان دو روند جداگانه هستند. آیا آنها میتوانند بر یکدیگر تأثیر بگذارند؟ بله، میتوانند. به عنوان مثال، من معتقدم که پیشرفت در روند عادیسازی روابط ارمنستان و ترکیه به روند صلح ارمنستان و آذربایجان کمک زیادی خواهد کرد.
روبینیان در پاسخ به این سؤال که آیا این امکان وجود دارد که عادیسازی روابط ارمنستان و ترکیه زودتر از عادیسازی روابط ارمنستان و جمهوری آذربایجان به نتیجه مثبت برسد، گفت: البته، من این امکان را میبینم. من نمیگویم که اینطور خواهد شد، حتی نمیگویم که خوشبین هستم یا خوشبین نیستم.
نارک سوکیاسیان، کارشناس سیاسی ارمنی، معتقد است: به طور سنتی در همه موارد یا تقریباً در همه مواردی که مذاکرات ارمنستان و ترکیه به یک نقطه منطقی رسیده است که میتواند به عنوان پیشرفت تلقی شود، در آخرین لحظه همیشه به دلیل پیششرطهای آذربایجان دچار خرابکاری شدهاند؛ به دلیل نفوذ آذربایجان در سیاست خارجی ترکیه و جلوگیری از عادیسازی روابط ارمنستان و ترکیه.
هنوز تاریخ مشخصی برای دیدار نمایندگان ارمنستان و ترکیه تعیین نشده است.
انتهای پیام/