سفیر سودان در ایران: حمله اسرائیل به ایران را محکوم میکنیم
سفیر سودان با اشاره به حمله رژیم صهیونیستی به ایران گفت: به اسم سودان حمله اسرائیل به خاک ایران را محکوم میکنیم. این حمله در تضاد با تمام قوانین بین الملل است.
به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزارس تسنیم، نشست خبری عبدالعزیز حسن صالح طاها سفیر سودان در جمهوری اسلامی ایران امروز چهارشنبه 9 آبان ماه 1403 با حضور خبرنگاران در محل سفارت سودان در تهران برگزار شد.
عبدالعزیز حسن صالح طاها، سفیر سودان در جمهوری اسلامی ایران در ابتدای نشست در اولین نشست خبری خود در ایران با خبرنگاران در سفارت این کشور در تهران گفت: امروز 30 اکتبر هست و 3 ماه از افتتاح سفارت میگذرد و از ایران تشکر میکنیم.
وی با اشاره به تحولات سودان گفت: آنچه در سودان اتفاق میافتد جنایتی بزرگ است. تمام جنایتهای ضد حقوق بشر در سودان اتفاق افتاده است. جنایتهایی که باعث شده خیلی از غیر نظامیان کشته شوند. اصحاب اخدود (مخالفان) این کارها را میکردند و شهیدان را در آنجا زنده به گور میکردند.
سفیر سودان افزود: جنازهها را میکشیدند و با سنگ میزنند و به پیر و کودک رحم نمیکنند. هزاران نفر را دستگیر کردند و با بدترین شکل رفتار کردند. زنان و کودکان در امان نیستند و تجاوز جنسی را انجام دادند و آنها را به تصویر میکشند و منتشر میکنند. اینها بشر نیستند بلکه از قوم تاتار و مغول هستند.
صالح طاها با بیان اینکه بعضی تصاویر در سودان اصلاً قابل پخش نیست، گفت: دیروز در شورای امنیت اعلام شد که در سودان کودکان 8 تا 12 ساله را مورد تجاوز قرار دادند. خیلی از کشورها این را محکوم کردند. ما میخواهیم این تصاویر را نشان دهیم تا خبرگزاری ها آن را به تصویر بکشند و این جنایت ها را محکوم کنند.
سفیر سودان همچنین با اشاره به حمله رژیم صهیونیستی به ایران گفت: به اسم سودان حمله اسرائیل به خاک ایران را محکوم میکنیم. این حمله در تضاد با تمام قوانین بین الملل است. از جامعه جهانی خواستاریم که جنایتهای اسرائیل در غزه و لبنان را محکوم و متوقف کند و اینکه دست از حمله به ایران بردارد.
وی افزود: ما از کشورهایی که به ویژه ایران جنایتهای در سودان را محکوم کردند تشکر میکنیم. از اینکشورها به ویژه ایران تشکر میکنیم که همیشه از دولت قانونی حمایت کردند.
سفیر سودان در تهران با اشاره به تحولات سودان و همچنین گروه مخالفان دولت این کشور گفت: رهبر این گروه عضوی از شورای انتقالی دولت سودان بود. نیروهای او جزو نیروهای مسلح سودان بودند که آنها را نیروهای واکنش سریع مینامیدند که بخشی از نیروهای سودانی بودند. آنها مسئول حفاظت از سازمانهای سودان بودند. رهبر این نیروها نقشه کشید که شورشی در سودان ایجاد کنند و کودتایی را ضد ژنرال عبدالفتاح انجام دادند و این بود که در 15 اوریل 2023 اتفاق افتاد. این نیروها ساعت 5 صبح هجوم آوردند و بسیاری از همکاران خود را کشتند.
صالح طاها ادامه داد: با تانکها و تجهیزات نظامی یورش آوردند در حالی که منزل حمیدتی و برهان کنار هم بود و به صورتی یورش بردند که آنها را از بین ببرند و خانههای اطراف خانه برهان را هم مورد هجوم قرار دادند. در این زمان ژنرال اسلحه برداشت و از خودش دفاع میکرد تا اینکه او را به جایی امن بردند. ارتش الان کنترل خیلی از سرزمینها را به عهده دارد.
وی خاطرنشان کرد: این نیروهای تروریستی از روز اول مردم سودان را هدف قرار دادند. چه کسی پول و اسلحه به این نیروهای شبه نظامی میرساند! مزدور به دنبال پول است. این جنگ گستردهتر از سودان است و اسرائیل پشت این گروهها است.
سفیر سودان اظهار داشت: امارات پول و اسلحه به آنها میدهد. این نیروهای شبه نظامی سعی کردند به فرهنگ سودان ضربه بزنند، حتی نهادهای آموزشی مثل مدرسه را مورد هدف قرار دادند. حتی سیستمهای کامپیوتری را هم ویران کردند و تجهیزات داخل بیمارستانها و داروها را بردند.
وی همچنین گفت: همه مردم را آواره کردند و میخواهند مزدورهایی از خارج بیاورند تا بر مردم حکومت کنند. ارتش برای کمکهای بشردوستانه یکگذرگاهی را باز کرد ولی تروریستها مزدورهایی را از آنجا وارد کردند.
سفیر سودان در ایران تاکید کرد: این نیروهای شبه نظامی به این قدرت نمیرسیدند اگر این تجهیرات از طرف بعضی کشورها مخصوصاً امارات به آنها نمیرسید. آنها از طرف پروازهایی به سمت چاد این تجهیرات را به این گروهها میرسانند.
وی با بیاناینکه ارتش این کشور هیئتهای دیپلماتیک را به جای امنی منتقل کرده، گفت: هیچ هیئت دیپلماتیکی در خارطوم نماند. تمام این هیئتها را ارتش به جای امنی منتقل کرد که خودش در آنجا حضور دارد.
صالح طاها با بیان اینکه به همه هیئتهای سیاسی در سودان حمله شده به غیر از امارات، گفت: این نیروهای شبه نظامی از سفارت امارات در سودان دفاع میکردند. حمله به محل سفارت امارات در سودان از طرف ارتش درست نبوده اما امارات آن را محکوم کرد. قرارداد محل سفارت امارات قبل از جنگ تمام شده و تمدید نشده است. صاحب ملک راضی به تمدید با سفارت امارات نبود این صاحب ملک هم توسط شبه نظامیان کشته شد.
سفیر سودان همچنین گفت: طبق قوانین، ارتش باید تجهیزات داشته باشد. وقتی ارتش به دنبال به روز کردن صنایع نظامی است آمریکا مسئول این سامانههای دفاعی را تحریم میکند. ما شاهد رفتار دوگانه مجامع بین المللی هستیم. ما از این مجامع خواستاریم که این نیروها را یک سازمان تروریستی بخواند. جنایتهای این شبه نظامیان در حد قتلعام و نسل کشی است.
وی در خصوص اینکه چرا سودان به سمت مذاکره نمیرود، گفت: در دو هفته اول دولت سعی کرد با این شورشیها زیر نظر آمریکا و عربستان مذاکره کند. در 11 می 2023 توافق جده امضا شد و نماینده شبه نظامیان هم آن را امضا کرد. در آن نوشته شده که این نیروها باید از مکانهایی خارج بشوند و نهاهای فرهنگی پزشکی و ... را ترک کنند. آنها این موسسات را به مرکزی نظامی تبدیل کرده بودند.
صالح طاها ادامه داد: از 11 می 2023 تا الان این نیروها به هیچ یک از تعهدات خود عمل نکردند و متاسفانه جامعه جهانی به آنها فشار نمیاورد. سودان به سمت مذاکره نمیرود چون آنها باید به تعهدات خود عمل کنند. این ملت سودان است که با انتخابات رئیس خود را انتخاب میکنند.
سفیر سودان در پاسخ به این سوال که چه بازیگران دیگری از معارضان حمایت میکنند و هدفشانچیست، گفت: سودان در جای استراتژیکی قرار دارد و این میتواند یک علت باشد. جغرافیای سودان یک حالت پلی بین کشورهای آفریقایی و خاورمیانه است. بعضی از کشورهایی که به شبه نظامیان کمک میکنند، میخواهند از ذخایر سودان مثل طلا استفاده کنند. سودان محصولات کشاورزی و آب خیلی زیادی دارد و مسئله آب امروزه بسیار مهم است. سودان میتواند نقش زیادی در ایجاد امنیت غذایی در دنیا داشته باشد. این کشورها نیاز به یک گروه نیابتی دارند.
صالح طاها در پاسخ به سوالی درباره همکاری نظامی ایران و سودان گفت: 8 سال رابطه بین دو کشور قطع بود. در این مدت روابط برگشته، جنگ در سودان برقرار است و ارتش سودان در طول این مدت مقاومت میکرد. الان با توجه به اینکه روابط سه ماهه ایجاد شده ما یک ماه است که به صورت جدی شروع کردیم.
وی در پاسخ به سوال تسنیم مبنی بر اینکه با توجه به اینکه در ابتدای احیای روابط دو کشور هستیم در مورد اینکه چه برنامههایی در دستور کار دو کشور وجود دارد توضیح داد: بعد از جنگ دوست داریم روابط گستردهتر بشود تا ما بتوانیم بعد از جنگ خود را بازسازی کنیم. معتقدیم ارتش به زودی این جنگ را خاتمه میدهد. ما کلاً همکاریهای آموزشی، سیاسی و فرهنگی و زیر بنایی در آینده با ایران خواهیم داشت. این همان استراتژی روابط ما با ایران است.
عبدالعزیز حسن صالح به عنوان اولین سفیر سودان در ایران پس از قطع روابط دوجانبه در سال 2016 انتخاب شد.
انتهای پیام/