راهبرد نهادهای بین‌المللی درباره تعلیمات اسلامی در اروپا

راهبرد نهادهای بین‌المللی درباره تعلیمات اسلامی در اروپا

رئیس مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور بر لزوم حضور مؤسسات فرهنگی و آموزشی ایران در کشورهای مختلف و کار با دانش‌آموزان مقیم در این کشورها تأکید داشت.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سید محمد طباطبایی رئیس مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور در آیین رونمایی از کتاب «تعلیمات اسلامی در اروپا» که در خبرگزاری تسنیم برگزار شد، گفت: کتابی که مورد اشاره قرار داده‌اید، بر روی 14 کشور اروپایی که حدود 5 درصد از جمعیت آن‌ها را مسلمانان تشکیل می‌دهند، مطالعه انجام داده است. با این حال، برخی از کشورها دارای جمعیت بالاتری از مسلمانان هستند. پیش‌بینی شده که تا سال 2050، جمعیت مسلمانان در این 14 کشور به حدود 11 تا 12 درصد برسند. علت حضور مسلمانان در این کشورها عمدتاً به مهاجرین و پناهندگان مربوط می‌شود و نه خود اروپایی‌ها که در این کشورها زندگی می‌کنند. پس از ورود این مهاجران، خانواده‌های‌شان نیز به آن‌ها پیوستند.

وی افزود: این 14 کشور، دین اسلام را به عنوان دین رسمی پذیرفته‌اند، اما این مسئله قابل مطالعه است که کدام نوع اسلام به رسمیت شناخته شده است. در واقع، مطالعه تطبیقی در این زمینه می‌تواند نگاه جالبی به ما ارائه دهد. امام خمینی رحمةالله علیه به وجود «اسلام ناب محمدی» اشاره کردند و تأکید کردند که باید در اروپا هم حضور پیدا کنیم.

طباطبایی ادامه داد: این کشورها معمولاً پنج شرط برای به رسمیت شناختن اسلام قائل هستند که عمدتاً مشترک هستند: 1. وجود یک نهاد واسط بین دولت و مسلمانان: این نهاد باید بتواند خواسته‌ها و انتظارات مسلمانان را به دولت منتقل کند و بالعکس. در برخی از کشورها این نهاد ممکن است مفتی یا شخصیتی دیگر باشد. 2. جمعیت نسبتاً بالا: برای به رسمیت شناختن اسلام، باید جمعیت مسلمانان در این کشورها به حد قابل توجهی باشد. 3. سکونت طولانی‌مدت: این جمعیت باید مدتی طولانی در کشور سکونت داشته باشند و تازه‌وارد نباشند. 4. عدم ایجاد اختلال: مسلمانان باید به گونه‌ای زندگی کنند که قانون و مقررات کشور را مختل نکنند و آسیبی به آن نرسانند. 5. انطباق با اصول شهروندی: معتقدات مسلمانان باید با اصول دموکراتیک و قواعد جامعه هم‌خوانی داشته باشد.

وی گفت: در واقع، در این کشورها تمایل زیادی وجود دارد که اسلامی که به رسمیت شناخته می‌شود، با خوانش خود آن‌ها از اسلام باشد، نه با تفاسیر دیگر. همچنین، در برخی کشورها عربستان سعودی نقش پررنگی در این زمینه دارد و مفتی‌هایی از آنجا فعالیت می‌کنند.

طباطبایی با اشاره به اینکه بر اساس اطلاعات به دست آمده، اسلام در این 14 کشور اروپایی به رسمیت شناخته شده، اما اسلام مورد نظر باید غیر ترویجی باشد و با انحرافات و تندروی‌ها مغایرت داشته باشد، افزود: همچنین، پس از حملاتی که گروه‌هایی مانند داعش و القاعده در برخی از کشورها و شهرهای اروپایی انجام دادند، تصویری خشن و تند از اسلام در نظر عمومی ایجاد شده است که این کشورها نگران ترویج آن هستند.

در نهایت، لزوم حضور مؤسسات فرهنگی و آموزشی مانند سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در کشورهای مختلف و کار با دانش‌آموزان مقیم در این کشورها بسیار مهم است. علاوه بر اینکه آن‌ها نظام آموزشی خود را دنبال می‌کنند، باید تلاش کنند آموزه‌های دینی خود را نیز ارائه دهند. این موضوع نشان می‌دهد که سازمان ارتباطات باید دارای حضور مؤثری در کشورهای اروپایی باشد و رسالت ترویج آموزه‌های شیعه را در این کشورها بر عهده داشته باشد. به‌علاوه، در این 14 کشور اصول آموزشی که رواج دارد، عمدتاً با آیین شیعه و تشیع سازگار نیست. تلاش بیشتری از سوی نهادها و مؤسسات مختلف برای گسترش تشیع در این جوامع ضروری به نظر می‌رسد.

انتهای‌پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon