تحولات اوکراین|نخستین استفاده از موشک‌های دوربرد علیه روسیه

تحولات اوکراین|نخستین استفاده از موشک‌های دوربرد علیه روسیه

سکوت معنی‌دار آمریکا و انگلیس درباره مجوز استفاده اوکراین از موشک‌های دوربرد، تعطیلی برخی سفارتخانه‌ها در کی‌یف، تصمیم آمریکا و آلمان برای ارسال کمک‌های نظامی جدید به اوکراین و ادامه انتقادها از اقدامات بایدن، از رویدادهای مهم جنگ هستند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم،  آژانس خبری بلومبرگ به نقل از منابع ناشناس فاش کرد که نیروهای مسلح اوکراین برای نخستین بار از موشک‌های دوربرد انگلیسی Storm Shadow برای حمله به عمق خاک روسیه استفاده کردند.  به گفته یک مقام آگاه، دولت بریتانیا به اوکراین اجازه داده است تا از این موشک‌ها برای این منظور استفاده کند، اما این تصمیم را گامی در جهت تشدید درگیری می‌داند.

پیش‌تر روز چهارشنبه، روزنامه انگلیسی "تایم"گزارش داد که ایالات متحده نیز به اوکراین مجوز استفاده از موشک‌های Storm Shadow برای حمله به عمق خاک روسیه را داده است.  کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، پیش از این گفته بود که استفاده اوکراین از این موشک‌ها فقط مسئله زمان است. با این حال، مقامات لندن تصمیم گرفتند بیانیه رسمی در این خصوص صادر نکنند. 

روزنامه "گاردین" صبح امروز نوشت که سخنگوی نخست‌وزیر بریتانیا، از اظهارنظر درباره گزارش‌های رسانه‌ای مبنی بر نخستین استفاده از موشک‌های Storm Shadow تولید بریتانیا برای حمله به اهدافی در خاک روسیه خودداری کرد. با این حال، طبق اطلاعات این روزنامه، این موشک‌ها واقعاً استفاده شده‌اند.

طبق گزارش این نشریه، مقامات نزدیک به نخست‌وزیر تأکید کرده‌اند که مجوز جو بایدن برای استفاده از این موشک‌ها تأثیر قابل‌توجهی بر روند درگیری نخواهد داشت.

البته هنوز هیچ تأیید رسمی از سوی واشنگتن درباره دستور رئیس‌جمهور آمریکا در خصوص اجازه استفاده از موشک‌های دوربرد آمریکایی برای حمله به خاک روسیه ارائه نشده است. جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور آمریکا، این اقدام را تأیید نکرد و تنها یادآور شده که تصمیمات کاخ سفید براساس شرایط میدان نبرد اتخاذ می‌شود.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به یک‌هزار و دومین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

خودداری فرانسه از اعلام تعداد موشک‌های SCALP ارسال‌شده به اوکراین 

وزارت امور خارجه فرانسه اعلام کرد که تعداد دقیق موشک‌های دوربرد SCALP ارسال‌ شده برای ارتش اوکراین را فاش نخواهد کرد. 

کریستوف لموان، معاون سخنگوی رسمی وزارتخارجه فرانسه، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی LCI در این باره گفت: «ما از تعداد موشک‌های SCALP که به اوکراین تحویل داده‌ایم مطلع هستیم، اما نمی‌توانم تعداد دقیق آنها را اعلام کنم. با این حال، تحویل‌هایی انجام شده است.»

وی تأکید کرد که این موشک‌ها به اوکراین ارسال شده‌اند، زیرا این کشور «حق دفاع از خود» را دارد. وی از پاسخ به این سؤال که آیا این ارسال‌ها به‌عنوان حمایت از حملات به عمق خاک روسیه در نظر گرفته می‌شوند یا خیر، خودداری کرد.

پیش‌تر، روزنامه فرانسوی لوموند گزارش داده بود که فرانسه تعداد محدودی از موشک‌های SCALP از نوع «زمین به هوا» را در اختیار اوکراین قرار داده و تنها 10 موشک از 40 موشک اعلام‌ شده فعلاً به این کشور تحویل داده شده است.

کرملین: کی‌یف به مناطق مسکونی حمله می‌کند، ولی نیروهای روسیه تنها اهداف نظامی را هدف قرار می‌دهند

دمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد که نیروهای مسلح اوکراین با استفاده از پهپاد به مناطق مسکونی در خاک روسیه حمله می‌کنند، در حالی که ارتش روسیه تنها اهداف نظامی و تاسیسات مرتبط با صنایع دفاعی را هدف قرار می‌دهند. 

وی شب گذشته در مصاحبه‌ای گفت: «واقعاً در بسیاری از مناطق این مسئله یک مشکل بزرگ است. مقامات کی‌یف آرام نمی‌گیرند،. آن‌ها به مناطق مسکونی حمله می‌کنند. در  حالیکه چارچوب عملیات نظامی ویژه، نیروهای ما تنها اهداف نظامی و اهداف مرتبط با مجتمع صنایع نظامی اوکراین را هدف قرار می‌دهند. اما این موضوع را نمی‌توان در مورد اقدامات کی‌یف گفت.»

پیش‌تر، در اوایل نوامبر، آندری یرماک، رئیس دفتر رئیس‌جمهور اوکراین اعلام کرده بود که کی‌یف ممکن است حملات به تأسیسات انرژی در روسیه را متوقف کند. وی تأکید کرد که کی‌یف آماده است با میانجی‌گری قطر، چنین توافنامه‌ای را با طرف روسی امضا کند تا از نابودی کامل صنایع خود در برابر حملات هوایی روسیه جلوگیری کند.

زلنسکی درباره تعطیلی برخی سفارتخانه‌ها در کی‌یف توضیح داد

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، ادعاها در خصوص وجود «خطر خاصی» که کشور را تهدید کند، رد کرد.

پیش‌تر روز چهارشنبه، دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه اوکراین در کانال تلگرام خود اعلام کرده بود که کشورهای ایالات متحده، ایتالیا و اسپانیا در حال انتشار اطلاعات برای «افزایش تنش‌ها» در پی تعطیلی برخی سفارتخانه‌ها در کی‌یف هستند. در این رابطه زلنسکی در خطابیه شبانه خود ادعاها درباره وجود "خطر خاصی" برای اوکراین را رد کرد و به مردم کشورش ابراز اطمینان کرد که نگران نباشند.

در تاریخ 20 نوامبر، تعدادی از نمایندگی‌های دیپلماتیک از جمله سفارتخانه‌های آمریکا، یونان، اسپانیا و ایتالیا اعلام کردند که به دلیل تهدیدات حملات هوایی، فعالیت‌های روزمره خود را متوقف کرده‌اند. وزارت امور خارجه قرقیزستان و سفارت قزاقستان در اوکراین نیز از شهروندان خود خواستند که تدابیر امنیتی را افزایش دهند یا در صورت امکان از خاک اوکراین خارج شوند.

بحرین خواستار آغاز مذاکرات برای حل‌وفصل بحران اوکراین شد

احمد الساعاتی، رئیس نمایندگی دیپلماتیک بحرین در روسیه، اعلام کرد که این پادشاهی علاقه‌مند به حل‌وفصل بحران اوکراین است.

سفیر بحرین در مصاحبه‌ای گفت: «ما علاقه‌مند به پایان دادن به این جنگ هستیم، زیرا پیامدهای آن نه‌تنها منطقه، بلکه کل جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به خواست خدا، تلاش‌ها به نتیجه‌ای خوب ختم خواهد شد و طرفین بر سر میز مذاکره خواهند نشست و از طریق گفت‌وگو به فرمولی رضایت‌بخش و در چارچوب قوانین بین‌المللی دست خواهند یافت.»

این دیپلمات یادآوری کرد که در ماه مه سال جاری، حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین، سفری رسمی به مسکو داشت. در این سفر، ولادیمیر پوتین تأکید کرد که روسیه و بحرین در بسیاری از مسائل بین‌المللی دیدگاه‌های مشابهی دارند.

الساعاتی همچنین افزود: «اگر بگویم که حل‌وفصل بحران اوکراین اولویت نخست و بالاترین هدف برای منطقه خلیج فارس است، اغراق نکرده‌ام. حتی سفر پادشاه به روسیه و تمام تلاش‌ها در راستای برقراری صلح در سراسر جهان و به‌ویژه بین روسیه و اوکراین متمرکز بوده است، زیرا این دو کشور دوست هستند و مردمان آن‌ها برادرانه در کنار هم زندگی می‌کنند.»

بایدن به بلینکن مأموریت داد تخصیص 35 میلیون دلار به اوکراین را بررسی کند

جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور را موظف کرده است تا اهمیت تخصیص 35 میلیون دلار کمک به اوکراین را بررسی کند. این دستور در وب‌سایت کاخ سفید منتشر شده است.
در متن این دستور آمده: «من به وزیر امور خارجه اختیار می‌دهم تا تعیین کند که آیا تخصیص تا 35 میلیون دلار کمک به اوکراین برای منافع امنیتی ایالات متحده ضروری است یا خیر.»
بایدن همچنین اختیار انتشار تصمیم خود در ثبت فدرال را نیز به بلینکن واگذار کرد.
پیش‌تر در همان روز، در واشنگتن اعلام شد که بسته‌های جدید کمک نظامی برای اوکراین در نظر گرفته شده است. آمریکا کمک نظامی به ارزش 275 میلیون دلار ارسال کرد که به گفته مقامات برای تأمین «نیازهای حیاتی اوکراین در زمینه امنیت و دفاع» اختصاص یافته است.

آمریکا قصد دارد 4.65 میلیارد دلار از بدهی اوکراین را ببخشد

خبرگزاری «بلومبرگ» فاش کرد، دولت جو بایدن اعلام کرد که قصد دارد بدهی‌های اوکراین به ارزش 4.65 میلیارد دلار را نادیده بگیرد. 

در این گزارش آمده است: «کاخ سفید نیمی از وام 9 میلیارد دلاری اعطا شده به اوکراین را در چارچوب بسته کمکی 60 میلیارد دلاری که در آوریل تصویب شد، لغو خواهد کرد.»
این تصمیم که به گفته مقامات آخرین اقدام دولت بایدن در حمایت از کی‌یف خواهد بود، با هدف «کمک به پیروزی اوکراین» اتخاذ شده و مطابق با «منافع ملی ایالات متحده، اتحادیه اروپا، گروه هفت و ناتو» است.
پیش‌تر گزارش شده بود که بدهی ملی اوکراین به بیش از 155 میلیارد دلار رسیده است. بر اساس داده‌های وزارت دارایی اوکراین، این بدهی در ماه سپتامبر 0.56 درصد افزایش یافته و تا پایان این ماه به 6404 میلیارد گریونا رسیده است.

تصمیم آمریکا و آلمان برای ارسال بسته‌های جدید کمک نظامی به اوکراین 

دولت جو بایدن و دولت آلمان اعلام کردند که بسته‌های جدید کمک نظامی برای اوکراین ارائه خواهند کرد. این خبر در وب‌سایت رسمی وزارت دفاع آمریکا و دولت آلمان منتشر شد.
ایالات متحده کمک نظامی به ارزش 275 میلیون دلار ارائه داد. پنتاگون در بیانیه‌ای اعلام کرد: «این اعلامیه هفتادمین بسته کمک دولت بایدن است که از ذخایر وزارت دفاع برای اوکراین از آگوست 2021 تاکنون ارسال شده است.»
در همین حال، دولت آلمان نیز گزارش داد که این کشور تاکنون کمک نظامی به ارزش حدود 28 میلیارد یورو به اوکراین ارائه کرده است یا برای سال‌های آینده برنامه‌ریزی کرده است.
در این گزارش آمده است که از زمان آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین، آلمان تجهیزاتی به ارزش تقریبی 5.2 میلیارد یورو از انبارهای وزارت دفاع خود به نیروهای مسلح اوکراین تحویل داده است. هزینه آموزش بیش از 10 هزار سرباز اوکراینی حدود 282 میلیون یورو بوده است. همچنین، هزینه‌هایی برای درمان نیروهای نظامی اوکراینی انجام شده که جزئیات مالی آن اعلام نشده است.

بلومبرگ: پوتین و ترامپ به زودی درباره اوکراین مذاکره خواهند کرد

آژانس خبری "بلومبرگ" روز چهارشنبه گزارش داد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده از حزب جمهوری‌خواه، ممکن است به زودی مذاکراتی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، درباره بحران اوکراین برگزار کند.

همچنین، این خبرگزاری به مجوز رئیس‌جمهور کنونی آمریکا، جو بایدن، برای استفاده نیروهای مسلح اوکراین از تسلیحات آمریکایی جهت حمله به عمق خاک روسیه اشاره کرده و در این رابطه، سخنان پسر ترامپ، دونالد ترامپ جونیور را یادآور شده که آمریکا را به تشدید بحران اوکراین متهم کرده بود. وی گفته بود که صنایع نظامی در تلاش است تا آغاز جنگی دیگر را تضمین کند. بلومبرگ همچنین افزود که حامیان ترامپ نیز انتظار چنین تصمیمی را نداشتند.

این خبرگزاری اشاره کرد: «هیچ‌کس انتظار نداشت که جو بایدن در دوره انتقال قدرت، بحران اوکراین را تشدید کند ولی ظاهراً این اقدام از روی عمد انجام شده است. این تصمیم ممکن است تلاشی برای کاهش شانس ترامپ در حل‌وفصل بحران اوکراین باشد.»

زاخارووا: اوکراین دیگر برای غرب اهمیتی ندارد

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه معتقد است که مجوز غرب برای استفاده از موشک‌های دوربرد جهت حمله به عمق خاک روسیه نشان‌دهنده این است که اوکراین دیگر برای غرب اهمیتی ندارد.

وی گفت: «این اقدام بار دیگر ثابت می‌کند که اوکراین و اوکراینی‌ها برای کشورهای غربی تنها ابزاری بوده‌اند و پس از خراب شدن این ابزار، دیگر هیچ ارزشی برای آنها ندارند.»

نخست‌وزیر اسلواکی: اجازه آمریکا برای حمله اوکراین به خاک روسیه غیرمسئولانه است

رابرت فیتسو، نخست‌وزیر اسلواکی، تصمیم ایالات متحده برای مجوز دادن به اوکراین جهت حمله به عمق خاک روسیه را غیرمسئولانه دانست و این اقدام را دلیلی بر عدم تمایل غرب به پایان دادن به بحران اوکراین عنوان کرد.

وی گفت: «تشدید بحران اکنون یک واقعیت است، نه یک تهدید. این تصمیم کاملاً غیرمسئولانه از سوی دولت آمریکا اتخاذ شده است.»

فیتسو تأکید کرد که اسلواکی، به دلیل هم‌مرز بودن با اوکراین، به اندازه هیچ کشور دیگری علاقه‌مند به پایان یافتن این درگیری نیست. وی افزود که جمهوری اسلواکی پروژه‌های مشترک متعددی با کی‌یف در حوزه‌های غیرنظامی، از جمله نوسازی گذرگاه‌های مرزی، شبکه‌های برق و ایجاد ارتباط ریلی مستقیم میان دو کشور،  برنامه‌ریزی کرده است

وی همچنین یادآور شد که این تصمیم غرب نشان‌دهنده عدم تمایل آن‌ها به پایان دادن به این بحران است و افزود که این کشورها ساده‌لوحانه فکر می‌کنند که موضع روسیه پس از این اقدام ضعیف خواهد شد. فیتسو گفت: «آیا واقعاً فکر می‌کنید که چند موشک دوربرد که هر گونه تلاشی برای مذاکرات صلح را متوقف می‌کند، توازن نظامی بین روسیه و اوکراین را تغییر خواهد داد؟»

نخست‌وزیر اسلواکی همچنین یادآور شد که قلمروهای تحت کنترل روسیه در حال گسترش است، تحریم‌های ضدروسی کارساز نیستند و حمایت از ولادیمیر پوتین در میان شهروندان روسیه همچنان بسیار بالاست. وی ابراز تأسف کرد که اتحادیه اروپا نظر مستقلی در این خصوص ندارد و از اقدامات واشنگتن پیروی می‌کند. به گفته وی، این تصمیم ممکن است به اوکراین آسیب بیشتری وارد کند، زیرا کشورهای غربی تصمیم گرفته‌اند «تا آخرین سرباز اوکراینی» با روسیه بجنگند.

اردوغان تصمیم بایدن برای حملات با موشک‌های آمریکایی را محکوم کرد

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، تصمیم جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، برای مجوز دادن به اوکراین جهت استفاده از موشک‌های ATACMS علیه خاک روسیه را محکوم کرد و آن را تهدیدی برای آغاز یک جنگ گسترده جهانی دانست.

وی روز چهارشنبه در مسیر بازگشت از نشست سران گروه 20 به خبرنگاران گفت: «بایدن گامی برداشته که می‌توان آن را به‌عنوان اقدامی در جهت تشدید بیشتر بحران [اوکراین]، ادامه بی‌پایان آن و حتی گسترش این درگیری دانست.» خبرگزاری "آناتولی" این سخنان را گزارش کرده است.

اردوغان این تصمیم را «بازی با آتش» توصیف کرد و افزود که ایالات متحده با چنین اقداماتی به هیچ دستاوردی نخواهد رسید، زیرا رویکرد «پس از ما، هر چه بادا باد» بی‌نتیجه است. وی همچنین ابراز امیدواری کرد که وعده‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، درباره پایان دادن به تمامی بحران‌های جهانی عملی شود و شاهد تحولات مثبتی در این زمینه باشیم.

اوربان: اقدامات بایدن خطر تشدید بحران اوکراین را افزایش داده است

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، در پیامی ویدیویی که در شبکه اجتماعی فیسبوک منتشر شد، ابراز عقیده کرد که اقدامات جو بایدن خطر تشدید بحران اوکراین را افزایش داده است. وی گفت: «گزارش شورای دفاع را شنیدم. خطر تشدید بحران اوکراین هرگز این‌چنین بزرگ نبوده است.»

اوربان همچنین افزود که پس از پیروزی دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواه، در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، «صلح یا حداقل آتش‌بس قابل‌لمس‌تر شده است.» با این حال، وی تأکید کرد که مجارستان باید با توجه به دانش، منابع و تجربه دیپلماتیک خود  تلاش کند تا از درگیر شدن در این بحران جلوگیری کند.

ذخایر موشک‌های ATACMS اوکراین تا پایان ژانویه تمام خواهد شد

مجله "فوربس" به نقل از دیوید اکس، تحلیل‌گر نظامی آمریکا، گزارش داد که تا پایان ژانویه 2025، ذخایر موشک‌های دوربرد تاکتیکی ATACMS اوکراین ممکن است تمام شود. بر اساس این اطلاعات، ایالات متحده از زمان آغاز درگیری نظامی کمتر از 50 فروند از این موشک‌ها را به اوکراین تحویل داده که بخشی از آن‌ها نیز تاکنون استفاده شده‌اند.

در این گزارش آمده است: «تا پایان ژانویه دو رویداد ممکن یا حتی محتمل هستند: ذخایر موشک‌های ATACMS اوکراین به پایان می‌رسد و دولت جدید آمریکا [به رهبری دونالد ترامپ] ممکن است کمک‌های نظامی به کی‌یف را کاهش دهد یا حتی متوقف کند.»

این تحلیلگر همچنین اشاره کرد که مجوز واشنگتن برای استفاده از تسلیحات دوربرد علیه اهداف در خاک روسیه ممکن است لغو شود.

وزیر دفاع آمریکا مجوز استفاده اوکراین از مین‌های ضدنفر را تأیید کرد

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که دولت جو بایدن به اوکراین اجازه داده است تا از مین‌های ضدنفر که قرار است به این کشور تحویل داده شود، در خطوط مقدم درگیری در منطقه دونباس استفاده کند. 

آستین گفت: «مین‌های زمینی که قصد داریم به آن‌ها ارائه دهیم، دائماً در وضعیت انفجاری نیستند. می‌دانید، ما می‌توانیم زمان فعال‌سازی و انفجار خودکار آن‌ها را کنترل کنیم.» 

این اظهارات رئیس پنتاگون در روزنامه بریتانیایی "گاردین" منتشر شده که طبق این گزارش اطمینان داده، این مین‌ها ایمن‌تر از بمب‌هایی هستند که اوکراین به‌صورت خودساخته تولید می‌کند. وزیر دفاع آمریکا تأکید کرد که این تصمیم به دلیل پیشروی سریع پیاده‌نظام روسیه در میدان نبرد اتخاذ شده و معتقد است که مین‌های ضدنفر می‌توانند به نیروهای مسلح اوکراین کمک کنند.

روزنامه "گاردین" یادآور شد که استفاده از چنین مین‌هایی در ده‌ها کشور، از جمله بریتانیا، ممنوع هستند. دفتر نخست‌وزیر بریتانیا اعلام کرده که لندن در چارچوب کنوانسیون اوتاوا، که استفاده از این نوع تسلیحات را ممنوع می‌کند، از واشنگتن و کی‌یف در این موضوع تبعیت نخواهد کرد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon