تحولات اوکراین|پوتین: درگیری به تقصیر غرب ماهیت جهانی یافت

تحولات اوکراین|پوتین: درگیری به تقصیر غرب ماهیت جهانی یافت

درخواست زلنسکی برای واکنش جهان به آزمایش موشک «اُرِشنیک» توسط روسیه، آمریکا خود را مسئول تشدید اوضاع اوکراین نمی‌داند، نگرانی سازمان ملل از گسترش درگیری و درخواست برای توقف کمک نظامی انگلیس به کی‌یف، از جمله مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، شب گذشته در سخنرانی مهمی خطاب به مردم و نیروهای مسلح این کشور اعلام کرد که اوکراین از تسلیحات دوربرد غربی برای حمله به خاک روسیه استفاده کرده است. وی گفت: «در تاریخ 19 نوامبر، شش موشک عملیاتی-تاکتیکی ATACMS ساخت آمریکا، و در 21 نوامبر در جریان یک حمله ترکیبی موشکی با استفاده از سامانه‌های Storm Shadow ساخت بریتانیا و Himars ساخت آمریکا، به اهداف نظامی در مناطق بریانسک و کورسک در خاک فدراسیون روسیه حمله شد.»

پوتین تأکید کرد که درگیری منطقه‌ای پس از استفاده طرف اوکراینی از موشک‌های دوربرد غربی علیه خاک روسیه، عناصری با ماهیت جهانی به خود گرفته است. وی افزود: «کارشناسان به‌خوبی می‌دانند، و طرف روسی بارها بر این موضوع تأکید کرده که استفاده از چنین تسلیحاتی بدون مشارکت مستقیم متخصصان نظامی کشورهای تولیدکننده این تسلیحات امکان‌پذیر نیست.»

رئیس‌جمهور روسیه همچنین تاکید کرد که استفاده اوکراین از تسلیحات دوربرد، بر روند عملیات ویژه تأثیری ندارد و نیروهای روسیه در سراسر خطوط مقدم به پیشروی موفقیت‌آمیز خود ادامه می‌دهند. وی تأکید کرد که تمام اهدافی که روسیه تعیین کرده، محقق خواهند شد.

ولادیمیر پوتین اعلام کرد که نیروهای مسلح روسیه در پاسخ به حمله موشک‌های دوربرد آمریکایی و بریتانیایی به خاک روسیه، حمله‌ای ترکیبی به یک مرکز دفاعی-صنعتی اوکراین انجام داده‌اند.

وی در سخنرانی خود با اشاره به اینکه در پاسخ به اقدامات تهاجمی ناتو، نیروهای مسلح روسیه یک حمله ترکیبی به یکی از تأسیسات دفاعی-صنعتی اوکراین انجام دادند، توضیح داد: «در این حمله، یکی از سامانه‌های موشکی میان‌برد جدید روسیه در شرایط جنگی آزمایش شد - موشک بالستیک مجهز به سامانه مافوق صوت غیرهسته‌ای با نام «اُرِشنیک». آزمایش‌ موفقیت‌آمیز بود و هدف تعیین‌ شده محقق شد. در خاک اوکراین، در شهر دنپروپتروفسک، یکی از بزرگ‌ترین و شناخته‌شده‌ترین مجموعه‌های صنعتی از دوران اتحاد جماهیر شوروی که همچنان به تولید تسلیحات موشکی و تجهیزات نظامی ادامه می‌داد، مورد هدف قرار گرفت.»

پوتین یادآور شد، هیچ سامانه‌ای قادر به مقابله با موشک‌های «اُرِشنیک» روسیه نیست. او افزود: «تصمیم‌گیری درباره استقرار بیشتر موشک‌های میان‌برد و کوتاه‌برد به اقدامات آمریکا و متحدانش بستگی خواهد داشت.انتخاب اهداف برای حملات بعدی، بر اساس تهدیدات علیه امنیت روسیه انجام خواهد شد. وی گفت: «ما خود را محق می‌دانیم که از تسلیحاتمان علیه اهداف نظامی کشورهایی که اجازه استفاده از تسلیحات خود علیه ما را می‌دهند، استفاده کنیم. و در صورت تشدید اقدامات تهاجمی، پاسخ ما نیز قاطعانه و متقابل خواهد بود.»

رئیس‌جمهور روسیه همچنین به شهروندان غیرنظامی و مردم کشورهای دوست توصیه کرد که مناطق مورد هدف سامانه‌های تسلیحاتی روسی را ترک کنند. وی گفت: «این کار به صورت آشکار، عمومی و بدون نگرانی از مقابله دشمن انجام خواهد شد، زیرا سامانه‌ای برای مقابله با این موشک‌ها وجود ندارد.سامانه «اُرِشنیک» قادر است اهداف را با سرعت 2 تا 3 کیلومتر در ثانیه مورد حمله قرار دهد و سامانه‌های موجود دفاع هوایی قادر به رهگیری آن نیستند.»

پوتین با اشاره به اینکه نه روسیه، بلکه ایالات متحده با اصرار بر حفظ هژمونی خود، مسئول نابودی نظام امنیت بین‌المللی است، یادآور شد که توسعه موشک‌های میان‌برد و کوتاه‌برد داخلی روسیه پاسخی به برنامه‌های ایالات متحده برای تولید و استقرار این موشک‌ها در اروپا و منطقه آسیا-اقیانوسیه است. او خروج آمریکا از پیمان منع تولید موشک‌های میان‌برد و کوتاه‌برد را اشتباهی بزرگ دانست و تأکید کرد: «روسیه ترجیح می‌دهد مسائل مورد مناقشه را از طریق ابزارهای مسالمت‌آمیز حل کند، اما همیشه برای هرگونه پیشامدی آماده است و اگر کسی در این مورد تردید دارد، سخت در اشتباه است.»

پوتین هشدار داد که تصمیم ایالات متحده و متحدانش در ناتو در خصوص مجوز استفاده از موشک‌های دوربرد علیه خاک روسیه، مسیری به‌سوی تشدید تنش بود و در صورت تشدید اقدامات تهاجمی، پاسخ مسکو قاطعانه و به‌طور متقابل خواهد بود. وی افزود: «توصیه می‌کنم نخبگان حاکم کشورهایی که در حال طراحی استفاده از توان نظامی خود علیه روسیه هستند، به‌طور جدی درباره عواقب این اقدامات فکر کنند.»

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به یک‌هزار و سومین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

آزمایش موشک «اُرِشنیک» توسط روسیه پیامی مستقیم به غرب است

آژانس خبری "آسوشیتدپرس" با استناد به اظهارات  مَتیو سَویل، مدیر علوم نظامی مؤسسه سلطنتی تحقیقات دفاعی انگلیس، گزارش داد که روسیه با آزمایش موشک بالستیک میان‌برد «اُرِشنیک» پیامی مستقیم به غرب ارسال کرده است. این آژانس به نقل از این کارشناس نظامی نوشت: «روسیه با حمله به اوکراین با استفاده از موشک بالستیک میان‌برد، در واقع پیامی واضح به غرب ارسال می‌کند.»

وی تأکید کرد که ورود به رقابت موشک‌های بالستیک با روسیه «کاملاً غیرمنطقی» است و افزود که موشک «اُرِشنیک» غیرقابل رهگیری بوده و می‌تواند به‌عنوان موشک هسته‌ای نیز مورد استفاده قرار گیرد.

زلنسکی خواستار واکنش جهانی به آزمایش موشک «اُرِشنیک» روسیه شد

ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، اعلام کرد که جهان باید به آزمایش موشک بالستیک میان‌برد «اُرِشنیک» توسط روسیه به شدت واکنش نشان دهد. وی شب گذشته در کانال تلگرام خود نوشت: «جهان باید واکنش نشان دهد. اکنون واکنش قوی از سوی جهان وجود ندارد.»

زلنسکی با اشاره به اینکه روسیه باید «به صلح واقعی که تنها با نشان دادن قدرت نظامی امکان‌پذیر است، وادار شود»، تأکید کرد: «باید به این اقدام مسکو واکنش نشان داد. باید بر آنها فشار بیشتری وارد کرد. صلح واقعی ارزش این را دارد که برای دستیابی به آن اقدامی قاطع کنیم.»

کرملین: ایالات متحده از آزمایش موشک «اُرِشنیک» مطلع شده بود

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرد که مقامات روسیه نیم ساعت پیش از آزمایش موشک بالستیک میان‌برد «اُرِشنیک»، ایالات متحده از طریق مرکز ملی کاهش خطرات هسته‌ای روسیه از این اقدام مطلع شده بود.

وی گفت: «طرف روسی از طریق مرکز ملی کاهش خطرات هسته‌ای که به‌صورت خودکار و با ارتباط دائمی با سیستم مشابه ایالات متحده عمل می‌کند، آمریکایی‌ها را از پرتاب موشک «اُرِشنیک» مطلع کرده بود.»

پسکوف تأکید کرد که این موشک به مجتمع تولیدی «یوژماش» در شهر دنپروپتروفسک اوکراین اصابت کرده است. تصاویر منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهند که قطعات رزمی موشک به اهداف برخورد کرده و باعث انفجارهای کاملاً واضح با صدایی بلند شده است.

نیروهای مسلح روسیه کل سرزمین دونتسک را آزاد خواهند کرد

دیمیتری پسکوف همچنین اعلام کرد که نیروهای مسلح روسیه به مرزهای جمهوری مردمی دونتسک که این سرزمین از ابتدا به‌عنوان بخشی از روسیه شناخته شده بود، خواهند رسید.

سخنگوی کرملین گفت: «در حال حاضر نیروهای ما در حال پیشروی در تمامی خطوط تماس جبهه دونتسک هستند. این سرزمین از سوی ما به رسمیت شناخته شده و در مرزهای سال 1991 (در آن زمان استان دونتسک) به فدراسیون روسیه پیوسته‌اند. البته هنوز باید به این مرزها برسیم و عملیات ویژه نظامی ادامه دارد.»

در همان روز، وزارت دفاع روسیه گزارش داد که نیروهای روسیه منطقه مسکونی «دالیِنه» در دونتسک را تصرف کرده‌اند. تصاویر منتشر شده پرچم روسیه را در این منطقه نشان می‌دهند. همچنین اعلام شد که ارتش اوکراین در این عملیات حداقل 380 نیرو و مقادیر زیادی تجهیزات نظامی خود را از دست داد.

انهدام 23 پهپاد اوکراینی بر فراز مناطق روسیه در طول شب

وزارت دفاع روسیه صبح امروز، جمعه، اعلام کرد که نیروهای پدافند هوایی این کشور در طول شب گذشته 23 فروند پهپاد مهاجم اوکراینی را که قصد حمله به اهدافی در خاک روسیه داشتند، رهگیری و منهدم کرده‌اند. بر اساس این گزارش، 12 پهپاد بر فراز منطقه بریانسک، 9 پهپاد بر فراز منطقه کالوگا و 2 پهپاد در آسمان منطقه کورسک سرنگون شده‌اند.

آمریکا مسئولیت تشدید درگیری اوکراین را نپذیرفت

کارین ژان-پیر، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که مقامات ایالات متحده از پذیرش این که صدور مجوز جو بایدن، رئیس‌جمهور این کشور، برای حملات نیروهای مسلح اوکراین به خاک روسیه با موشک‌های ATACMS ممکن است باعث تشدید درگیری شده باشد، خودداری کردند. 

او شب گذشته در یک نشست خبری مدعی شد: «هر گام تشدید کننده اوضاع صرفاً از سوی روسیه برداشته می‌شود. آن‌ها کسانی هستند که این تشدید را ایجاد می‌کنند.» ژان-پیر تأکید کرد که نه ایالات متحده و نه اوکراین، به گفته او، مسئولیتی در قبال تشدید درگیری ندارند.

رایزنی آمریکا با اوکراین پیش از آزمایش موشک «اُرِشنیک» توسط روسیه

سخنگوی کاخ سفید همچنین اعلام کرد که مقامات ایالات متحده پیش از آزمایش موشک بالستیک میان‌برد «اُرِشنیک»، اوکراین و متحدان خود را از این موضوع مطلع کرده بودند. 

کارین ژان-پیر در جمع خبرنگاران گفت: «ما پیش از این به اوکراین و نزدیک‌ترین متحدان و شرکایمان اطلاع دادیم تا آن‌ها آماده باشند. ایالات متحده از این آزمایش شگفت‌زده نشد، زیرا روسیه طی هفته‌های اخیر سیگنال‌هایی درباره تغییرات در دکترین هسته‌ای خود ارسال کرده بود.»

وی همچنین تأکید کرد که مقامات آمریکایی دلیلی برای تغییر در آرایش نیروهای هسته‌ای یا دکترین هسته‌ای خود نمی‌بینند. ژان-پیر تاکید کرد که ایالات متحده به حمایت از اوکراین ادامه داده و تحویل کمک‌های اختصاص‌یافته را تسریع خواهد کرد.

پنتاگون تایید کرد: روسیه آمریکا را از آزمایش موشک «اُرِشنیک» مطلع کرده بود

سابرینا سینگ، سخنگوی پنتاگون اعلام کرد که ایالات متحده پیش از آزمایش موشک بالستیک «اُرِشنیک» بدون کلاهک هسته‌ای از سوی روسیه، از این موضوع مطلع شده بود. 

وی گفت: «ایالات متحده کمی پیش از پرتاب این موشک از طریق کانال ارتباطی کاهش خطرات هسته‌ای از آن اطلاع یافت.» سینگ همچنین تأکید کرد که ایالات متحده به حمایت خود از اوکراین ادامه داده و بسته‌های جدید کمک نظامی را در باقی‌مانده دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن به این کشور ارسال خواهد کرد. وی افزود که ایالات متحده تغییری در نوع استقرار نیروهای هسته‌ای خود ایجاد نکرده است.

درخواست سازمان ملل برای اقداماتی در جهت کاهش تنش در اوکراین

استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل شب گذشته اعلام کرد که این سازمان از طرفین درگیری نظامی در اوکراین خواسته است که اقدامات لازم برای کاهش تنش و جلوگیری از تشدید بحران را انجام دهند. 

وی گفت: «ما می‌خواهیم همه طرف‌ها اقدامات فوری برای جلوگیری از تشدید وضعیت انجام دهند.» دوجاریک تأکید کرد که در مرحله اول باید از غیرنظامیان محافظت شود و از حمله به اهداف غیرنظامی و زیرساخت‌های حیاتی اجتناب شود.

او افزود که سازمان ملل نه تنها از تشدید درگیری بلکه از ادامه یافتن این بحران نگران است. پیش‌تر در 19 نوامبر، سازمان ملل نگرانی خود را نسبت به حملات موشکی ATACMS به منطقه بریانسک روسیه ابراز کرده بود. دوجاریک گفته بود که سازمان ملل نه تنها از تشدید درگیری بلکه از ادامه این بحران نگران است.

دستور تقویت امنیت قزاقستان به دلیل تشدید اوضاع در اوکراین

بریک والی، سخنگوی رئیس‌جمهور قزاقستان اعلام کرد که قاسم جومارت توکایف، رئیس‌جمهور این کشور، خواستار تقویت امنیت جمهوری قزاقستان در پی تشدید درگیری در اوکراین شده است.
والی در صفحه فیسبوک خود نوشت که توکایف به مقامات مسئول دستور داده تا اقدامات فوری برای حفاظت از تأسیسات اصلی غیرنظامی و نظامی قزاقستان انجام شود. به گفته وی، این دستور به نخست‌وزیر، رئیس دفتر ریاست‌جمهوری، مدیران تمام نهادهای امنیتی و فرمانداران استان‌ها ابلاغ شده است.
وی افزود که شرایط کشور تحت کنترل مستقیم توکایف قرار دارد و گفت: «هدف استراتژیک اصلی کشور ما حفظ ثبات، آرامش، قانونمندی و نظم است.»
پیش از این رئیس‌جمهور قزاقستان یادآور شده بود که روسیه شکست‌ناپذیر است و لازم است تا کشورهای غربی درباره صلح بیشتر فکر کنند تا جنگ. او تأکید کرد که هیچ راه‌حلی جز حل‌وفصل مسالمت‌آمیز این درگیری وجود ندارد.

نروژ 45.3 میلیون دلار برای حمایت از صنایع دفاعی اوکراین اختصاص می‌دهد

مقامات نروژ تصمیم گرفته‌اند 45.3 میلیون دلار برای حمایت از صنایع دفاعی اوکراین اختصاص دهند. این اطلاعات در وب‌سایت رسمی دولت نروژ منتشر شده است.
در این گزارش آمده است: «آقای بیورن آریل گرم، وزیر دفاع نروژ، این حمایت را در جریان دیدار وزرای دفاع کشورهای شمال اروپا که روز پنج‌شنبه در کپنهاگ برگزار شد و به درگیری اوکراین و نیاز به حمایت از آن اختصاص داشت، اعلام کرد.»
به گفته وزیر دفاع نروژ، این بودجه برای تسریع تولید تسلیحات و تجهیزات نظامی اختصاص خواهد یافت. وی یادآور شد که موارد استفاده خاص این بودجه با در نظر گرفتن «نیازهای کی‌یف» تعیین خواهد شد.
وی همچنین  تاکید کرد که درگیری اوکراین برای امنیت اروپا اهمیت حیاتی دارد و حمایت غرب تأثیر قابل‌توجهی در این خصوص دارد.

در انگلیس خواستار توقف ارسال تسلیحات به کی‌یف شدند

حزب «میراث» بریتانیا روز پنج‌شنبه از دولت این کشور خواست که ارسال تسلیحات و منابع مالی به اوکراین را متوقف کند.
در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) این حزب آمده است: «ما از دولت بریتانیا می‌خواهیم که فوراً ارسال تسلیحات و پول به رژیم زلنسکی را متوقف کند.»
این جنبش همچنین خواستار تلاش برای صلح میان اوکراین و روسیه و توقف درگیری‌ها شد.
آندری کلین، سفیر روسیه در لندن نیز اعلام کرد که بریتانیا به‌طور مستقیم در درگیری اوکراین دخالت دارد. او در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی اسکای نیوز و در واکنش به شلیک موشک‌های دوربرد استورم شدو ساخت انگلیس به خاک روسیه گفت: «بریتانیا اکنون مستقیماً در این درگیری دخالت دارد، زیرا این شلیک‌ها بدون حضور پرسنل ناتو و نیروهای بریتانیایی در ناتو امکان‌پذیر نیست.»
این دیپلمات روس همچنین توصیه کرد که غرب باید دکترین جدید بازدارندگی هسته‌ای روسیه را به‌طور دقیق تحلیل کند تا خطرات ناشی از تشدید تنش‌ها را به درستی ارزیابی کند.

فیتسو و ووچیچ قصد دارند در ماه می 2025 به مسکو سفر کنند
رابرت فیتسو، نخست‌وزیر جمهوری اسلواکی، اعلام کرد که با الکساندر ووچیچ، رئیس‌جمهور صربستان، برای انجام یک سفر مشترک به مسکو در ماه می 2025 توافق کرده است.
فیتسو فاش کرد: «ما توافق کردیم که در ماه می به‌صورت مشترک به مسکو سفر کنیم.»
به گفته وی، آن‌ها احترام به کشورهایی که در آزادسازی اسلواکی و صربستان از فاشیسم در جریان جنگ جهانی دوم نقش مهمی ایفا کردند را ضروری می‌دانند.
نخست وزیر اسلواکی پیش‌تر نیز بارها از تمایل خود برای سفر به مسکو صحبت کرده بود. او در  اواخر اکتبر اعلام کرد که قصد دارد در رژه پیروزی در مسکو که در 9 می برگزار می‌شود، شرکت کند و این را وظیفه شخصی خود دانست.
در سال 2025، در تاریخ 9 ماه می، هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ بزرگ میهنی (جنگ جهانی دوم) جشن گرفته خواهد شد.

کارشناس آمریکایی: کی‌یف در هر صورت از روسیه شکست خواهد خورد

دانیل دیویس، کارشناس نظامی و سرهنگ بازنشسته نیروهای مسلح ایالات متحده، در مقاله‌ای در نشریه "نشنال اینترست" پیش‌بینی کرد که مقامات کی‌یف حتی با اجازه جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا برای استفاده از موشک‌های دوربرد ATACMS در حملات به عمق خاک روسیه، باز هم در این درگیری نظامی شکست خواهد خورد.
وی نوشت: «مهم نیست که چقدر موشک دوربرد به اوکراین تحویل دهیم. این موشک‌ها به‌خودی‌خود هیچ تغییری در میدان نبرد ایجاد نمی‌کنند – همان‌طور که تانک‌های غربی، خودروهای زرهی، توپخانه، سامانه‌های دفاع هوایی، سامانه‌های HIMARS و حتی جنگنده‌های اف-16 نیز تغییری ایجاد نکردند. این درگیری برای طرف اوکراینی شکست‌ خورده است. نقطه پایان.»
به گفته این کارشناس آمریکایی، تلاش بایدن برای استفاده از اوکراین به‌عنوان یک ابزار علیه روسیه می‌تواند برای ایالات متحده هزینه‌بر باشد و خطر رویارویی مستقیم با مسکو را افزایش دهد. دیویس همچنین اشاره کرد که این اقدام بی‌محابای رئیس‌جمهور فعلی آمریکا نه‌تنها منفعت نظامی به همراه نخواهد داشت، بلکه مانع تلاش‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب، برای حل‌وفصل این درگیری می‌شود و ممکن است هزینه شکست کی‌یف را افزایش دهد.

کی‌یف ممکن است درخواست استفاده از موشک‌های تاماهاوک را مطرح کند

روزنامه "پولیتیکو" گزارش داد که مقامات اوکراینی ممکن است از جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، درخواست کنند تا اجازه استفاده از موشک‌های کروز تاماهاوک برای حمله به اهداف در روسیه را صادر کند. این روزنامه به نقل از ایگور چرنیف، معاون رئیس کمیته دفاع پارلمان اوکراین، نوشت: «نمایندگان کی‌یف ممکن است به‌زودی دولت بایدن را تحت فشار قرار دهند تا اجازه استفاده از موشک‌های کروز تاماهاوک برای حمله به تأسیسات دفاعی روسیه خارج از برد اوکراین را نیز صادر کند.»
به گفته این مقام پارلمانی، مجوز فعلی برای حملات با موشک‌های دوربرد ATACMS از سوی مقامات اوکراینی به‌عنوان تغییری اساسی در وضعیت تلقی نمی‌شود.
وی افزود که آن‌ها اکنون به دنبال راه‌هایی برای استفاده از تسلیحات آمریکایی تا پیش از مراسم تحلیف رئیس‌جمهور منتخب، دونالد ترامپ، هستند.
گزارش‌ها حاکی از آن است که در حال حاضر وجود موشک‌های تاماهاوک در اختیار کی‌یف تأیید نشده است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon