تکاپوی احزاب کرد عراق همزمان با تحولات حلب سوریه
با آغاز روند تحولات در غرب سوریه به ویژه در شهر حلب، اقلیم کردستان عراق نیز دستخوش تغییراتی قرار گرفته است؛ چرا که علی رغم سپری شدن بیش از یک ماه از اعلام نتایج انتخابات اخیر پارلمانی اقلیم کردستان عراق، تشکیل دولت اقلیم با تاخیر همراه شده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، با آغاز روند تحولات در غرب سوریه به ویژه در شهر حلب، اقلیم کردستان عراق نیز دستخوش تغییراتی قرار گرفته است؛ چرا که علی رغم سپری شدن بیش از یک ماه از اعلام نتایج انتخابات اخیر پارلمانی اقلیم کردستان عراق، تشکیل دولت اقلیم با تاخیر همراه شده است.
اختلافات میان رهبران دو حزب دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی، زمینه رقابتها را میان سلیمانیه و اربیل تقویت کرده است. پس از برگزاری رفراندوم اعلام استقلال اقلیم کردستان عراق در سال 2017 و عدم همراهی نسبی اتحادیه میهنی، سلیمانیه در موضع تقابل مستقیم حزب دموکرات و جدایی طلبان کُرد قرار گرفت.
گسترش دامنه اختلافات میان رهبران اتحادیه میهنی و دموکرات به مرور افزایش یافت. کنارهگیری «کوسرت رسول» از رهبری اتحادیه میهنی، سبب شد تا سرانجام بافل طالبانی، فرزند ارشد مام جلال، رئیس جمهور فقید عراق در سال 2020 به ریاست این حزب منصوب شود.
ایده اصلی بافل طالبانی به همراه برادرش قباد، پایان دادن به سیطره حزب دموکرات بر تمام نواحی اقلیم کردستان عراق است. این ایده زمانی شدت گرفت که جنبش «نسل نو» نیز وارد عرصه رقابت حزبی و سیاسی علیه حزب دموکرات و خاندان بارزانی شدند.
برگزاری انتخابات با دو سال تاخیر در سال 2024، میزان اختلاف رهبران سلیمانیه و اربیل را بیش از پیش علنی ساخت. اعضای حزب دموکرات و اتحادیه میهنی در طی این دو سال مدام یکدیگر را به دست داشتن در فساد و تاخیر در برگزاری انتخابات پارلمانی اقلیم متهم میکردند.این موضوع حتی در محافل و کارزارهای انتخاباتی احزاب اقلیم کردستان نیز بازتاب یافت.
اما اختلافات حزب دموکرات و اتحادیه میهنی به محدوده اقلیم کردستان محصور نماند. استان کرکوک که از سال 2005 شاهد هیچ انتخابات داخلی نبود، در سال 2023 مجوز برگزاری انتخابات شوراهای استانی را اخذ کرد. نکته قابل تامل آنکه استان کرکوک به دلیل تنوع جمعیتی و قومیتی که دارد اصطلاحا به «عراق کوچک» میگویند.
به دلیل اختلافات عمیق میان حزب دموکرات و اتحادیه میهنی، تشکیل دولت محلی در این استان برای ماهها به تعویق افتاد. در این بین ابتدا محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق تلاش کرد میان این دو حزب میانجیگری کرد، اما طرفین از پذیرش نقش میانجیگرانه السودانی در این پرونده سرباز زدند. در نهایت بافل طالبانی که توانسته بود در دوران جنگ علیه داعش، اعتماد سران گروههای مقاومت عراق را به سوی خود جلب کند؛ با میانجیگری قیس الخزعلی، رهبر جنبش «عصائب اهل الحق»، استانداری کرکوک را از آن حزب خود کرد.
علاوه بر الخزعلی، حزب تقدم به رهبری محمد الحلبوسی که به تازگی با حزب دموکرات کردستان عراق و دیگر احزاب سنی به اختلاف خورده بود، نیز با رویکرد رهبر عصائب اهلالحق در این پرونده همراهی کرد تا با همراهی طالبانی وارد ائتلاف کرکوک شوند.
اکنون و پس از گذشت چند ماه از ائتلاف کرکوک، مشخص میشود که حزب اتحادیه میهنی با اهل سنت به یک توافق پشت پرده دست یافتهاند تا براساس آن زندانیان متهم به تروریسم طی چند مرحله از زندانهای سلیمانیه آزاد شوند. مرحله اول آزادی زندانیان متهم به تروریسم ظهر امروز اجرایی شد و در این راستا 25 زندانی آزاد شدند.
در این میان، منابع معارض اتحادیه میهنی مدعی شدند در پی تحرکات اخیر ترکیه در حمایت از گروه های تروریستی در حلب سوریه و نگرانیها از وضعیت مناطق کردنشین در خاک سوریه، یک هیئت سیاسی از سوی پ.ک.ک، راهی سلیمانیه شد.
این در حالی است که برخی منابع رسانه ای اعلام کردند، در ادامه مذاکرات تشکیل دولت جدید در اقلیم کردستان عراق، سران احزاب دموکرات و اتحادیه میهنی روز شنبه نشستی را با حضور رهبرانشان برگزار کردند. قباد طالبانی، از سوی اتحادیه میهنی و هوشیار زیباری از جانب حزب دموکرات، ریاست هیئتهای سیاسی خود را در این مذاکرات بر عهده دارند.
بر اساس آخرین اخبار منتشر شده در رابطه با روند تشکیل دولت جدید اقلیم کردستان عراق، پارلمان اقلیم قرار است در 2 دسامبر (12 آذر) به منظور انتخاب رئیس جدید اقلیم، تشکیل جلسه دهد.
انتهای پیام/