تحولات اوکراین|ترامپ: زمان مذاکرات برای حل بحران فرا رسیده
هشدار ترامپ درباره کاهش کمکهای نظامی آمریکا به کییف، اعلام آمادگی مجدد روسیه برای مذاکره درباره اوکراین، پیش بینی درباره امکان چشمپوشی ارضی اوکراین برای پایان درگیری و برتری نظامی روسیه در جبهه، از جمله مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده اعلام کرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، تمایل دارد تا «توافقی» با روسیه انجام دهد. او بار دیگر هشدار داد که باید فوراً آتشبس برقرار شود، در غیر این صورت بحران اوکراین میتواند تشدید بگیرد.
ترامپ شب گذشته در شبکه اجتماعی Truth Social در این باره نوشت: «باید فوراً آتشبس برقرار شود و مذاکرات آغاز گردد.» دونالد ترامپ همچنین معتقد است که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، باید برای مذاکرات درباره اوکراین دست به اقدام بزند. وی نوشت: «من ولادیمیر [پوتین] را به خوبی میشناسم. اکنون زمان اقدام او است. چین هم میتواند کمک کند. جهان منتظر است!»
روز گذشته در غرب ابراز امیدواری شد که نشست سهجانبه ترامپ با رئیسجمهور اوکراین، ولادیمیر زلنسکی، با حضور رئیسجمهور فرانسه، امانوئل ماکرون، که در کاخ الیزه برگزار شد، امکان آمادهسازی گامهای آتی درباره اوکراین پس از مراسم تحلیف ترامپ در ماه ژانویه را فراهم کرده باشد.
روزنامه "نیویورک تایمز" گزارش داد که نشست سهجانبه ترامپ، زلنسکی و ماکرون در پاریس، فرصتی برای آمادهسازی گامهای آینده پیرامون حل و فصل بحران اوکراین بوده است. این نشست نشان داد که کییف برای ارائه امتیازات در مذاکرات آمادگی دارد. به نوشته این نشریه، زلنسکی تلاش کرد تا مواضع خود در این درگیری را به رئیسجمهور منتخب آمریکا منتقل کند. نشست مذکور حدود 20 دقیقه به طول انجامید و بدون صدور بیانیهای رسمی به پایان رسید.
در اوایل دسامبر مشخص شد که تیم ترامپ سه طرح برای حل بحران اوکراین دارد. این طرحها شامل برنامهای از سوی کیت کلوگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، طرحی از سوی جیدی ونس، معاون رئیسجمهور منتخب، و طرح دیگری از ریچارد گرنل، رئیس سابق اطلاعات ملی دولت ترامپ است.
آخرین دور مذاکرات روسیه و اوکراین در تاریخ 29 مارس 2022 در استانبول انجام شد. این مذاکرات حدود سه ساعت به طول انجامید. پس از آن، کییف بهطور رسمی از ادامه تماسها با مسکو خودداری کرد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به یکهزار و بیستمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
ترامپ احتمال کاهش کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین را مطرح کرد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا اعلام کرد که پس از تغییر دولت در ایالات متحده، احتمالاً واشنگتن حجم کمکهای نظامی خود به اوکراین را کاهش خواهد داد. وی این مطلب را شب گذشته در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی NBC News بیان کرد.
ترامپ تاکید کرد که به طور فعال تلاش میکند به درگیری در اوکراین پایان دهد. وی افزود که پس از مراسم تحلیف وی، کییف نباید انتظار دریافت کمکهای نظامی به میزان کنونی را داشته باشد.
پیشتر، در تاریخ 5 دسامبر گزارش شده بود که کنگره ایالات متحده درخواست جو بایدن برای تأمین مالی اوکراین را رد کرده است. مایک جانسون، سخنگوی مجلس نمایندگان آمریکا تاکید کرد که تصمیمگیری درباره کمک مالی مضاعف به اوکراین باید توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، و نه رئیسجمهور کنونی که در حال ترک کاخ سفید است، اتخاذ شود.
کرملین: دادههای ترامپ درباره تلفات درگیری طبق روایت اوکراینی است
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرد که تلفات نیروهای مسلح اوکراین بهطور قابلتوجهی بیشتر از ارقامی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، اعلام کرده است.
پیشتر در همان روز، ترامپ در شبکه اجتماعی Truth Social از «تلفات بیمعنی» 400 هزار نظامی در اوکراین خبر داده بود. پسکوف در واکنش یادآور شد که مسکو «با دقت به اظهارات رئیسجمهور آینده ایالات متحده توجه کرده است.»
وی افزود: «کاملاً مشخص است که [این دادهها] بر اساس روایت طرف اوکراینی ارائه شده و منعکسکننده مواضع رسمی کییف هستند. ارقام واقعی تلفات کاملاً متفاوت هستند.»
دبیر مطبوعاتی رئیس جمهور روسیه اضافه کرد که تلفات نیروهای مسلح اوکراین بهطور قابلتوجهی بیشتر از تلفات نیروهای روسی است. پسکوف هشدار داد که ادامه این روند منجر به تحلیل رفتن ارتش اوکراین، کاهش سن مشمولین خدمت و تشدید بسیج خواهد شد، ولی این موارد وضعیت کلی را که برای اوکراین و جامعه بینالمللی شناخته شده است، تغییر نمیدهد.
روسیه همواره برای مذاکره درباره اوکراین آماده بوده و هست
سخنگوی کرملین همچنین در واکنش به سخنان دونالد ترامپ، درباره تمایل کییف به «انجام توافق با مسکو»، اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بارها تاکید کرده است که روسیه برای مذاکرات درباره اوکراین آماده است و از پیشنهادهای چین، هند، برزیل و دیگر کشورها استقبال میکند.
دیمیتری پسکوف گفت: «مواضع ما در قبال اوکراین بهخوبی شناخته شده است. شرایط برای توقف فوری درگیریها توسط رئیسجمهور پوتین در ماه ژوئن امسال در سخنرانی وی در وزارت امور خارجه روسیه اعلام شد. در اینجا باید یادآوری کرد که این اوکراین بوده است که از مذاکرات خودداری کرده و همچنان از آن امتناع میورزد.»
وی افزود که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، ارتباط با رهبران روسیه را ممنوع کرده و بدین ترتیب امکان مذاکرات صلح را از بین برده است. به گفته او، برای ازسرگیری مذاکرات، کافی است که زلنسکی این ممنوعیت را لغو کند و به گفتگو بر اساس توافقات استانبول بازگردد.
افشای شرایط دریافت 20 میلیارد دلار از داراییهای روسیه توسط اوکراین
طبق اطلاعاتی که از مصوبه منتشر شده توسط کابینه وزرای اوکراین به دست آمده، شرایط وامی به ارزش 20 میلیارد دلار که مقامات اوکراین از محل درآمدهای داراییهای مسدود شده روسیه دریافت خواهند کرد، با بانک تأمین مالی فدرال آمریکا (FFB) تأیید شده است.
در متن این مصوبه آمده است: «این وجوه از طریق انتقال به صندوق واسطهگری مالی برای جذب منابع جهت سرمایهگذاری در تقویت اوکراین که توسط بانک جهانی در 10 اکتبر 2024 تأسیس شده است، به نفع دولت اوکراین ارائه میشود.»
توافقنامههایی میان اوکراین، FFB و آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده (USAID) برای خرید گواهی، تضمین بازپرداخت و صدور گواهی بدهی توسط وزارت دارایی اوکراین با ضمانت USAID به نفع FFB به امضا رسیده است. این وام با نرخ بهره 1.3 درصد به علاوه نرخ متوسط فعلی اوراق خزانهداری یکساله آمریکا ارائه شده است. بازپرداخت این وام از محل درآمدهای حاصل از داراییهای مسدود شده روسیه انجام خواهد شد.
چند روز قبل، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، اعلام کرده بود که مبلغ 50 میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده روسیه بهزودی به کییف منتقل خواهد شد. در همان روز، اوکراین یادداشت تفاهم و توافقنامه اعتباری با اتحادیه اروپا برای جذب کمک 35 میلیارد یورویی به امضا رساند که بخشی از ابتکار عمل کشورهای گروه هفت برای ایجاد مکانیزم وامهای اضافی جهت افزایش درآمدهای بودجه اوکراین است.
دنیس شمیگال، نخستوزیر اوکراین در اواخر نوامبر گفته بود که اتحادیه اروپا با اوکراین یادداشت تفاهم برای بخش اول وام 18.1 میلیارد یورویی با بازپرداخت از محل درآمدهای داراییهای مسدود شده روسیه امضا کرده است.
پیش از آن، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، داراییهای مسدود شده روسیه در غرب را «پول اوکراین» نامیده و خواستار یافتن سریعتر مکانیسمی برای انتقال این وجوه به کییف شده بود. در واکنش به این مسئله، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین تأکید کرده بود که این اقدامات غیرقانونی هستند و مسلماً پیامدهایی به دنبال خواهند داشت.
تلگراف: اوکراین برای پایان دادن به درگیری باید از بخشی از اراضی خود صرف نظر کند
روزنامه انگلیسی "دیلی تلگراف" گزارش داد که اوکراین ممکن است برای پایان دادن به درگیری در سال آینده، مجبور به صرف نظر از بخشی از اراضی خود شود.
در این گزارش آمده است: «اگر اوکراین میخواهد درگیری را تا سال 2025 پایان دهد، احتمالاً باید بخشی از اراضی خود را قربانی کندتا این کشور حفظ شود.»
این روزنامه معتقد است که کییف برای پایان سریعتر درگیری باید حاکمیت جمهوریهای مردمی لوهانسک و دونتسک و همچنین مناطق زاپروژیا و خرسون را به رسمیت بشناسد. علیرغم اینکه برخی شهروندان اوکراینی زندگی در کشوری کوچکتر، ولی در صلح را ترجیح میدهند، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، همچنان از پذیرش واقعیتهای جدید ارضی سر باز میزند.
به نوشته این روزنامه، یکی از راههای پایان دادن به درگیری، توقف عملیات نظامی در امتداد خط تماس فعلی در جبهه نبرد است. همچنین، اوکراین نباید به عضویت ناتو درآید، زیرا این نه تنها رعایت خواسته روسیه، بلکه خواسته برخی از اعضای کلیدی این ائتلاف نیز است.
این گزارش نتیجهگیری میکند: «بهطور کلی، این توافق برای همه مزایایی خواهد داشت. از دست دادن بخشهایی از شرق و جنوب تلخ خواهد بود، اما صلح و استقلال پایدار اوکراین را تضمین میکند.»
علاوه بر این، تووماس مالینن، استاد دانشگاه هلسینکی و کارشناس مسائل ژئوپلیتیک معتقد است که درگیری اوکراین باید بر اساس شرایط روسیه به پایان برسد. وی گفت: «از آنجا که روسیه در میدان نبرد وضعیت برتری دارد، صلح باید بر اساس شرایط کرملین منعقد شود.»
به عقیده این کارشناس اروپایی، اگر این اتفاق نیفتد، مسکو ممکن است نیروهای مسلح اوکراین را به «تسلیم بیقید و شرط» سوق دهد. وی افزود که این گزینه منجر به همان نتیجه خواهد شد که البته پیامدهای سنگینتر برای کشورهای غربی به همراه خواهد داشت.
انتهای پیام/