خشم مقامهای آلمانی از درخواست جدید ترامپ از ناتو
درخواست اخیر رئیس جمهور منتخب آمریکا برای افزایش هزینههای نظامی اعضای ناتو به رقم بالای ۵ درصد تولید ناخالص داخلی، خشم مقامهای آلمانی را برانگیخته و نگرانی زیادی را ایجاد کرده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از «ان تی وی»، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا در جدیدترین اظهارات خود از کشورهای عضو ناتو خواسته است تا هزینه های دفاعی خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.
ترامپ در آستانه ورود به کاخ سفید در سخنانی در این باره گفت: در آینده، کشورهای شریک باید هر کدام پنج درصد از تولید ناخالص داخلی خود (GDP) و نه 2 درصد را در این زمینه سرمایهگذاری کنند.
رئیس جمهور منتحب آمریکا پیش از این اعضای ناتو را که به نظر وی سرمایه گذاری کافی در دفاع انجام نمی دادند، تهدید کرده بود که در صورت حمله روسیه از آنها حمایت نمی کند. با این حال ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی اعلام کرد که افزایش هدف ناتو به سه درصد تولید ناخالص داخلی را ضروری می داند.
از نگاه جمهوری خواهان آمریکایی شرکای اروپایی در زمینه دفاعی بسیار کم کار می کنند و به لحاظ امنیتی بیش از حد به ایالات متحده آمریکا متکی هستند. ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود از سال 2017 تا 2021 مکررا آلمان را به هزینه کم در امور دفاعی متهم می کرد.
این اظهارات ترامپ در آستانه ورود مجدد به کاخ سفید نگرانی زیادی را در بین مقام های بروکسل و برلین ایجاد کرده است.
برای آلمان، افزایش هزینه های دفاعی به 5 درصد تولید ناخالص ملی به این معنی است که طبق داده های فعلی، دولت فدرال باید حداقل 120 میلیارد یورو بیشتر از قبل برای دفاع هزینه کند.
به طور کلی، در صورت اجرایی شدن خواسته ترامپ هزینههای امنیتی نظامی برای آلمان حدود 210 میلیارد یورو در سال هزینه خواهد داشت که تقریباً نیمی از بودجه فعلی است. بر اساس محاسبات ارائه شده به ناتو، آلمان در مجموع 90.3 میلیارد یورو در سال جاری برای دفاع هزینه خواهد کرد که نشان دهنده 2.1 درصد از تولید ناخالص ملی است.
بر اساس برآوردهای ناتو، حتی ایالات متحده آمریکا خودش هم تاکنون بیشتر از 3.4 درصد از تولید ناخالص ملی خود را برای دفاع هزینه نکرده است و 9 کشور از 32 کشور ناتو، از جمله ایتالیا، بلژیک و اسپانیا، امسال در این زمینه به دو درصد هم نمی رسند. با این حال، از زمان پیروزی ترامپ در انتخابات اوایل نوامبر، برای همه اعضای ناتو روشن شده است که هزینه های نظامی قبلی برای رئیس جمهور بعدی ایالات متحده کافی نخواهد بود.
ترامپ نه تنها خواهان تلاشهای تسلیحاتی بیشتر از سوی متحدان است، بلکه انتظار دارد کشورهای اروپایی ناتو بار بیشتری را در جنگ اوکراین یا آتشبس بعدی متحمل شوند.
بر اساس برخی گزارش های منتشر شده، مقر ناتو در بروکسل اخیراً هدف جدید خود را متعهد ساختن اعضای ائتلاف به هدف هزینه 3 درصدی بودجه ناخالص داخلی در زمینه نظامی در نشست بعدی ناتو در ماه ژوئن، یا در بدترین حالت 3.5 درصدی کرده است. این هدف برای شرایط تجاری بهتر با آمریکا و راضی کردن ترامپ مد نظر قرار گرفته است.
مشخص نیست که چه زمانی برای تحقق هدف مد نظر ناتو کافی خواهد بود چرا که بودجه های ملی را نمی توان یک شبه به این شدت تغییر داد. زمانی که ناتو در سال 2014 به دلیل الحاق کریمه به روسیه در مورد بودجه نظامی دو درصد تصمیم گرفت، به کشورهای عضو ده سال فرصت داد تا آن را اجرا کنند. حتی اگر این سرعت در حال حاضر افزایش یافته باشد، بعید است که ترامپ بتواند در دوره عادی ریاست جمهوری خود تا سال 2029 به این هدف دست یابد.
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود تهدید کرد که اگر کشورهای شریک به تعهدات خود عمل نکنند، ایالات متحده را از ائتلاف نظامی ناتو خارج خواهد کرد. اما این مسئله نیز واضح است که ترامپ نمی تواند به طور یکجانبه درباره اهداف نظامی مد نظر خود بدون اجماع با 32 رئیس دولتی از این ائتلاف تصمیم گیری کند.
مارک روته، دبیرکل ناتو هم با توجه به قریب الوقوع بودن روی کار آمدن ترامپ چند هفته پیش از شهروندان کشورهای عضو خواست تا برای هزینههای دفاعی بالاتر با فداکاری هایی از جمله کاهش سیستمهای بازنشستگی، بهداشت و امنیت آماده شوند.
روته همچنین هشدار که دو درصد از تولید ناخالص داخلی که اکثر کشورهای ناتو اکنون صرف دفاع می کنند، در دراز مدت برای بازدارندگی دشمنان احتمالی مانند روسیه کافی نخواهد بود.
مقام های آلمانی با انتقاد فراوانی به درخواست جدید ترامپ برای افزایش هزینه های نظامی واکنش نشان دادند.
«مارکوس فابر»، رئیس کمیته دفاعی در پارلمان آلمان درخواست «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور منتخب آمریکا مبنی بر اینکه کشورهای ناتو باید پنج درصد به جای دو درصد از تولید ناخالص داخلی را برای دفاع در آینده هزینه کنند، رد کرد.
وی تاکید کرد: 32 کشور عضو ناتو باید بر روی حداقل مشترک جدید فراتر از هدف دو درصد به توافق برسند.
«ماری اگنس استراک زیمرمن»، رئیس کمیته دفاعی پارلمان اتحادیه اروپا نیز خواسته های «دونالد ترامپ» در این باره را رد کرد. وی به شبکه تحریریه آلمان (RND) گفت: ما نباید فریب هر اظهاراتی را که ترامپ میکند، بخوریم. ترامپ که خود را معاملهگر میداند، طبیعتا امیدوار است که افزایش تعهد مالی شرکای اروپاییاش بهویژه برای صنعت ایالات متحده مفید باشد.
استراک زیمرمن البته اعتراف کرد که اروپا اساساً نیاز به سرمایه گذاری بیشتر در قابلیت های دفاعی خود دارد. وی گفت: ایالات متحده به درستی از اعضای ناتو انتظار دارد که پول بیشتری را برای دفاع ملی و اتحاد مشترک خود هزینه کنند. با توجه به موقعیت جغرافیایی و پتانسیل اقتصادی و وسعت آلمان، این نیز مناسب است، زیرا ما دهه ها پشت ایالات متحده پنهان شدهایم به این امید که بتوانیم به آن تکیه کنیم و آنها (آمریکایی ها) مسئول امنیت ما باشند.
رالف استگنر، از سیاستمداران بلند پایه حزب سوسیال دموکرات آلمان هم ، به شدت از خواسته ترامپ انتقاد کرد. استگنر به خبرنامه آمریکایی DC Decoded از پورتال خبری Politico گفت: این یک جنون کامل است. ما در جهان به سلاح های بیشتری نیاز نداریم بلکه برعکس به تعداد کمتری نیاز داریم.
استگنر افزود: علاوه بر این، چنین تصمیمی نیازمند اکثریت پارلمانی است. وی خطاب به ترامپ گفت: اگر دیگر نیازی به اکثریت دموکراتیک برای بودجه دفاعی ندارید، میتوانید مستقیماً دموکراسی را لغو کنید.
سارا واگنکنشت، رئیس حزب BSW آلمان هم پس از اظهارات ترامپ خواستار تغییر رویکد نسبت به ایالات متحده آمریکا شده و به مجله خبری پولیتیکو گفت: تعجبی نیست که ترامپ اکنون خواستار هزینه های دفاعی پنج درصدی است. ورود مجدد ترامپ به کاخ سفید در نهایت باید محرکی برای آلمان باشد تا به وفاداری رعیت گونه خود به ایالات متحده آمریکا پایان دهد. آلمان به استقلال به جای اطاعت و بهبود قابل توجه روابط فرانسه و آلمان نیاز دارد.
انتهای پیام/