یک پیشنهاد برای گشایش گره کور ساخت دپارتمان زبان فارسی ایران در کابل
خبرگزاری تسنیم: خبرگزاری تسنیم: معاون امور بینالملل بنیاد سعدی ورود دانشگاههای بزرگ کشور به پروژه ساخت دپارتمان زبان فارسی ایران در کابل تنها راهحل اجرایی شدن ساخت و ساز این دپارتمان دانست .
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، 6 ماه از اظهار نگرانی رهبر انقلاب امام خامنهای برای زبان فارسی میگذرد، نگرانی که اگچه برای اولین بار نبود که مطرح میشد، اما تأکید معظمله بر اهمیت توجه به این موضوع نشان از این داشت که در حوزه زبان فارسی اهمال و کمکاری بسیار بوده است.
از آن تاریخ تاکنون اگرچه نهادهای مختلف و درگیر زبان فارسی همچون وزارت آموزش و پرورش، فرهنگسنتان زبان فارسی، بنیاد سعدی و ... هر یک به نوبه خود تلاش کرد تا وارد میدان شده و مطالبات رهبری را جامه عمل بپوشاند، اما امروز با گذشت 6 ماه از آن تاریخ هنوز اقدامی انجام نشده است، اقدامی که باید فیالفور و با کار جهادی و شبانهروزی آغاز میشود و اکنون حداقل بارقههایی از آن را شاهد بودیم.
یکی از ابعاد سخنان امام خامنهای در حوزه زبان فارسی تأکید بر گسترش این زبان در حوزه بینالملل و فرامرزی نگاه کردن به زبان فارسی در منطقه است، حیات زبان فارسی در منطقه و گسترش آن نکتهای حائز اهمیت در شرایط کنونی است، حفظ زبان فارسی در افغانستان، گسترش آن در شبه قاره و پاکستان و ترویج آن در تاجیکستان از جمله مهمترین اقداماتی است که در حوزه زبان فارسی باید به آن توجه کرد.
این در حالی است که در کشورهای چون افغانستان و تاجیکستان زمینه این امر به خوبی مهیا است، اما برداشتن گام اجرایی در پیج و خمهای تاریک بودجه چند سالی است، مانده و فرصتهای بسیاری بر باد میروند، جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته توافقنامهای را با دانشگاه کابل به منظور ساخت دپارتمان زبان فارسی به امضا رساند که با توجه به داعیهداری ایران در حوزه زبان فارسی ساخت این مرکز و اداره آن به ایران واگذار شد.پس از آن قطعه زمینی از سوی دانشگاه کابل به این موضوع اختصاص داده شد و در صورت جلسهای به سفارت ایران در افغانستان و نیز رایزنی فرهنگی اعلام شد که این زمین برای ساخت این دپارتمان بر اساس توافق اختصاص داده شده است.
از آن پس تاکنون علیرغم پیگیریهای دانشگاه کابل برای ساخت این دپارتمان، به دلیل عدم تخصیص بودجه مورد نیاز، حتی یک خشت بر روی این زمین قرار نگرفته است. جالب اینکه در کنار این قطعه زمین، زمینی نیز به کشورهای ترکیه، چین، فرانسه و ... داده شد و این کشورها دپارتمانهای زبان خود را راهاندازی کردهاند.
پیش از این قرار بود، بودجه ساخت این دپارتمان از طرف ستاد بازسازی افغانستان به ریاست محمدرضا رحیمی معاون اول رئیس جمهور دولت دهم پرداخت شود که این مهم تا پایان دولت دهم انجام نشد. طی سالهای گذشته دغدغه اصلی علاقهمندان زبان فارسی در ایران و افغانستان، و فعالان فرهنگی دو کشور ساخت هر چه سریعتر این دپارتمان به منظور گسترش بیشتر زبان فارسی در منطقه و حفظ حیات این زبان در افغانستان بوده است.احتمال پسگیری زمین وجود دارد
جهانشاهی رایزن فرهنگی ایران پیش از این در گفتوگو با رسانهها از احتمال پسگیری زمین از سوی دانشگاه کابل خبر داده و میگوید: دانشگاه کابل خواستار اقدام سریعتر ایران در این زمینه است؛ چراکه پیشنهادهایی در زمینه ساخت دپارتمانهای دیگری در این زمین در حال مطرح شدن است.
محمدرضا دربندی معاون امور بینالمللی بنیاد سعدی نیز با بیان این مطلب که قبل از تشکیل این بنیاد در مرکز گسترش زبان و ادبیات فارسی این موضوع را پیگیری میکردیم، میگوید: ساخت دپارتمان زبان فارسی در کابل هیچ مشکلی ندارد، جز اینکه بودجه آن فراهم نیست، طبق آخرین برآوردها ساخت این دپارتمان بودجه سه میلیون دلاری نیاز دارد که این بودجه طی سالهای گذشته هنوز آماده نشده است.
وی ادامه میدهد: بنیاد سعدی نیز به دلیل اینکه هنوز بنیادی تازه تاسیس محسوب میشود، بودجه اندکی دارد که هزینههای جاری این بنیاد را نیز به زحمت تأمین میکند و بدیهی است، توانایی حرکتهای این چنینی را ندارد.
دربندی میگوید: اهدای زمین و عدم ساخت دپارتمان زبان فارسی تنها به ماجرای زمین دانشگاه کابل اختصاص ندارد، بلکه در بنگلادش نیز زمینی به ما اهدا شده است که در آن دپارتمان زبان فارسی بسازیم، اما باز هم به دلیل مشکلات مالی نتوانستهایم کاری از پیش ببریم. همچنین در پاکستان، نیز مرکز تحقیقات زبان فارسی قطعه زمینی را به ما اهدا کرد تا دپارتمان زبان فارسی احداث کنیم.
معاون امور بینالملل بنیاد سعدی اما پیشنهاد ویژهای برای این موضوع دارد، وی معتقد است، با توجه به اینکه بودجه ساخت دپارتمان زبان فارسی کابل بودجهای بالاست و در بودجههای تنظیم شده نهادهای ذیربط در حوزه زبان فارسی برای سل جاری و حتی سالهای آتی نیز نمیگنجد، بهتر است مشکل را به شیوه دیگری حل کرد.
دربندی تصریح میکند: پیشنهاد میکنم در تنظیم بودجه سال 94 که قطعاً با وضعیت مالی بهتری روبرو خواهیم بود،در بودجههای عمرانی دانشگاهها بودجه تأسیس این دپارتمان را نیز بگنجانیم، کارگروهی در شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود دارد که به مسئله زبان فارسی میپردازد، با طرح موضوع در این شورا، میتوان دانشگاهی را که در حوزه زبان فارسی فعال است، مثلا دانشگاه تهران را متکفل ساخت این دپارتمان کرد و بودجه لازم را در بودجههای عمرانی دانشگاه پیش بینی کرد.
وی ادامه میدهد: در این صورت دانشگاه مورد نظر نیز از سرمایهگذاری انجام شده سود خواهد برد، چرا که میتوانند به انتقال استاد و دانشجو بپردازد. امیدوارم این پیشنهاد بتواند زمینه اجرایی شدن پیدا کند.
ساخت دپارتمانهای زبان فارسی در کشورهای مختلف و تربیت دانشآموختگان زبان فارسی در حقیقت منجر به تربیت سفیران فرهنگی نظام جمهوری اسلامی ایران خواهد شد. حال هر چقدر هم هزینههای میلیاردی نیاز باشد، مقرون به صرفه است، اکنون دیگر شاید بتوان امیدوار بود که نهادها و سازمانهای مذکور پس از گذشت سالها زمینهای اهدایی به ایران برای ساخت دپارتمان فارسی را از زمینهایهای رها شده را با نام زبان فارسی آباد کنیم.
انتهای پیام/