مدرسه هدایت ارومیه یادگاری به جای مانده از شهریارخان نظیم الدوله + تصاویر
خبرگزاری تسنیم: مدرسه هدایت ارومیه توسط شهریارخان نظیم الدوله در سال ۱۳۰۳ هجری قمری ساخته شده است ولی اکنون به نام مدرسه به دست سازمان بهسازی و مسکن اداره می شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، مدرسه هدایت از جمله آثارهای تاریخی شهر ارومیه است که متاسفانه در گفت وگو با مردم این شهر متوجه می شویم که بیشتر آن ها از وجود چنین مدرسه ای در ارومیه خبری ندارند.
شاید بخشی از این تاسف تقصیر رسانه ها باشد که از وجود چنین آثاری خبری منعکس نمیکنند. به هرحال این مدرسه جزو آثار فاخر و زیبای شهر ارومیه است که با گشت و گذاری کوتاه درون آن متوجه زیبایی منحصر به فرد آن میشویم.
بهتر است به جای این که بگوییم مدرسه هدایت، آن را به نام خانه ای تاریخی و کهن در ارومیه صدا کنیم چرا که در دوران قدیم به عنوان یک محل مسکونی مورد استفاده قرار می گرفته است.
در واقع این خانه تاریخی ایران متعلق به بزرگان ایل قاجار بوده که در سال 1345 به واسطه حاج محمد صحت تبدیل به دانشکده هنر و پس از یک سال به دبیرستان هدایت تغییر کاربری داد و بعدها به عنوان یکی از معروف ترین مدارس ارومیه شناخته شد.
مدرسه هدایت در خیابان عطایی کوچه صحیه در کنار مسجد مناره قرار گرفته شده که باتوجه به دیوار چینی این مسجد به صحن مدرسه نشان می دهد که مسجد مناره پس از مدرسه هدایت ساخته شده است.
تاریخ احداث مدرسه هدایت مربوط به سال 1303 هجری قمری بوده و توسط شهریارخان نظیم الدوله ساخته شده است، این مدرسه در جنگ جهانی اول مدتی محل تجمع عموم مردم بوده و اکنون نیز به عنوان یکی از شاخص ترین بناهای تاریخی در بافت قدیمی شهر محسوب می شود.
فرم مربع، دیوار چینی آجری، پایه های سنگی و آجری با طاق نماهای قوسی شکل از آجرهای لعابدار فیروزه ای، کاشی های هفت رنگ و تالار شاه نشین این مدرسه که دارای اروسی هایی با شیشه های رنگی سنتی هستند آرایش خاصی به این مدرسه بخشیده است که چند برابر بر روی زیبایی آن افزوده است.
در اوایل سال 1380 اداره میراث فرهنگی آذربایجان غربی با مرمت و بازسازی، این بنا را به عنوان یادگاری از دوران قاجار در اختیار عموم قرار داد ولی اکنون مدرسه تاریخی شهرستان ارومیه به دست سازمان مسکن و بهسازی اداره میشود که بیشتر مردم انتظار دارند این مدرسه تبدیل به یک موزه تاریخی شود.
اثر تاریخی مدرسه هدایت در سال 1375 با شماره 1831 به عنوان آثار ملی ایران در فهرست تاریخی کشور به ثبت رسیده است.
گزارش و عکس از فرخنده امیری
انتهای پیام/