عمر مجلس نهم کفاف بررسی لایحه مالکیت فکری را نمیدهد
در حالی که طی یکهفته گذشته انتقادهایی از سوی نویسندگان مبنی بر دانلودهای غیر قانونی منتشر شد و عمده آنها خلأ قانونی را یکی از دلایل تشدید این امر میدانستند، نماینده مجلس از کفاف ندادن عمر مجلس نهم برای بررسی لایحه حمایت از مؤلفان خبر داد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، دانلود غیر مجاز از کتاب و یا آلبوم موسیقی و یا فیلم پدیده جدیدی در فضای مجازی ایران نیست؛ هر روز شاهد فعال شدن لینکهای متعدد در فضای مجازی هستیم که بیاجازه پدیدآورنده اقدام به دانلود اثرش میکنند. اقدامی که با کمترین هزینه و البته در بسیاری از موارد با کمترین کیفیت در اختیار کاربران قرار میگیرد و کاربران نیز آگاهانه و یا ناآگاهانه اقدام به دانلود آثار میکنند، بیآنکه به عواقب این کار برای پدیدآورنده اثر هنری بیندیشند.
دانلود آثار هنری، اعم از مکتوب و غیر مکتوب، امری عادی در فضای مجازی تمام کشورهاست، اما در کشور ما کمی سیاق آن متفاوتتر است. به نظر میرسد بیضابطه بودن و خلأ قانونی نه زمینه را برای فرهنگسازی در نحوه استفاده از این امکانات فراهم کرده است و نه مسیر را برای بهرهمند شدن نویسندگان و پدیدآورندگان از این گذر. به هر روی، موج رو به گسترش دانلودهای غیر قانونی از این آثار و در برابر آن، عدم اقدام مناسب از سوی مسئولا از سوی دیگر، سبب شد تا نویسندگان و مترجمان خود در هفته گذشته آستینها را بالا بزنند و با تشکیل کمپینی سعی در کاهش این روند داشته باشند؛ هر چند هنوز خود آنها نیز مطمئن نیستند که بتوان با روشهای اینچنینی جلوی سیل دانلودهای غیر قانونی در این حوزه را گرفت.
اکثر نویسندگان و مترجمانی که چه در این کمپین شرکت کرده و چه نکردهاند، یک انتظار دارند و آن رفع خلأهای قانونی از سوی دولتمردان و مسئولان برای حفظ منافع مادی و معنوی پدیدآورندگان است. هر چند حسین نوشآبادی، سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سال گذشته از تقدیم لایحه جامع حمایت از حقوق مالکیت فکری به مجلس شورای اسلامی پس از تصویب در کمیسیونهای مختلف دولت خبر داد، اما حالا کمیسیون قضایی مجلس از پس گرفته شدن این لایحه از سوی دولت خبر داده است. گفته میشود که لایحه مالکیت فکری که سال گذشته تقدیم مجلس شده بود، از سوی دولت پس گرفته شده تا با طرح دیگری در زمینه مالکیت صنعتی تجمیع و به مجلس تقدیم شود. محمدعلی اسفنانی، سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس نیز در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به این موضوع گفت: دولت قرار بود که با تجمیع این دو، یکلایحه به مجلس بفرستد، اما هنوز لایحهای فرستاده نشده است. تاکنون هنوز اقدامی از سوی مجلس در رابطه با بررسی و تصویب این لایحه اعلام نشده است.
اگرچه سخنگوی وزارت ارشاد از تقدیم این لایحه در آینده نزدیک به مجلس خبر داده است، اما با توجه به فرارسیدن زمان بررسی بودجه سال 95 در مجلس، به نظر میرسد که فرصت مناسبی برای بررسی این لایحه وجود ندارد. حجتالاسلام و المسلمین طاهری، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، در همین رابطه در گفتوگو با تسنیم، گفت: اگر لایحه تقدیم شود و به روال عادی پیش برود، خیلی بعید است که بررسی و تصویب آن به امسال برسد. حتی به نظر میرسد که عمر مجلس نهم که تا خرداد ماه سال آینده خواهد بود، کفاف بررسی این موضوع را ندهد.
حال به نظر میرسد که هنرمندان و پدیدآورندگان باید دست کم یکسال دیگر صبر کنند تا مجلس جدید کار خود را آغاز کند. شاید در آن زمان بتوان خبرهای امیدوارکننده دیگری را از سوی دولت و نمایندگان مردم شنید.
انتهای پیام/