عملیات سپاه در مرزهای شمال‌غرب کشور/ چشم‌انداز مقاومت سوریه و حمله آمریکا

عملیات سپاه در مرزهای شمال‌غرب کشور/ چشم‌انداز مقاومت سوریه و حمله آمریکا

خبرگزاری تسنیم: فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بازدید از خبرگزاری تسنیم به تشریح عملیات سپاه در مرزهای شمال‌غرب کشور و تحلیل چرایی عقب‌نشینی آمریکا از موضع حمله به سوریه پرداخت.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سردار محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اولین روز از هفته دفاع مقدس، ضمن دیدار با مدیران و خبرنگاران این رسانه، از بخش‌های مختلف این خبرگزاری بازدید کرد و در جریان فعالیت‌های این رسانه قرار گرفت. پس از این بازدید سردار پاکپور طی مصاحبه‌ای تفصیلی به پرسش خبرنگاران تسنیم در حوزه‌های سیاسی، امنیتی دفاعی و فرهنگی پاسخ گفت.

فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بازدید از خبرگزاری تسنیم به تشریح عملیات سپاه در مرزهای شمال‌غرب کشور و تحلیل چرایی عقب‌نشینی آمریکا از موضع حمله به سوریه پرداخت.

مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

برآورد اشتباه آمریکایی‌ها، اصلی‌ترین دلیل عقب‌نشینی از موضع حمله به سوریه

*تسنیم: آمریکا پیش از این هروقت اعلام می‌کرد که به جایی حمله می‌کند، قطعاً حمله می‌کرد و تقریباً هیچ‌گاه نبوده که حمله خود را به‌صورت قطعی اعلام کند، اما از موضع خود عقب‌نشینی کند. در ماجرای سوریه معادلات چگونه تغییر کرد که آمریکا از موضع قطعی خود مبنی بر حمله به سوریه عقب‌نشینی کرد؟ آیا عملکرد سوریه و متحدانش موجب تغییر سیاست کاخ سفید شد یا خودشان به تحلیل دیگری رسیدند؟

این تغییر موضع را به چند دلیل می‌توان ارزیابی کرد، اولین موضوعی که می‌توان ذکر کرد برآورد اشتباه آمریکایی‌ها از وضعیت منطقه و بحران سوریه بود. آنها برآورد صحیحی از این موضوع نداشتند و احساس می‌کردند اگر چنین تهدیداتی را مطرح کنند و این تهدیدات رسانه‌ای شود، روحیه ارتش و مردم سوریه تضعیف و در نهایت تسلیم خواهند شد.

نکته دوم فضاسازی‌آمریکائی‌ها بود. آنان تصور می‌کردند که با این فضاسازی افکار عمومی جهان را با خودشان همراه می‌کنند؛ ولی حتی افکار مردم و نهادهای دولتی خودشان را نتوانستند قانع و همراه کنند، آمریکائی‌ها نتوانستند ائتلاف بین المللی به‌وجود بیاورند و حتی متحدان آمریکا نیز به‌نوعی مخالف دخالت نظامی این کشور در سوریه شدند.

تروریست‌ها وبال گردن خود آمریکایی‌ها می‌شوند/ هرحمله نظامی به سوریه نتیجه عکس دارد

آمریکائی‌ها با توجه به موفقیت‌های میدانی یک سال اخیر ارتش سوریه با این تهدیدها به‌دنبال این بودند که قدرت داخلی و توان ارتش سوریه را درهم بشکنند.
وقتی که پیشروی‌های ارتش سوریه را دیدند و مشاهده کردند که فضا یک‌باره تغییر کرده دوستان منطقه‌ای و تروریست‌های داخل سوریه در مورد آینده خود به تردید افتادند، آمریکا به میدان آمد تا به آنها روحیه بدهد، ولی دقیقاً عکس آن را نتیجه گرفت. اینکه آمریکا به سوریه حمله بکند یا نکند، موضوعی است که در آینده می‌شود. لیکن هرنوع حمله نظامی به سوریه نتیجه عکس خواهد داشت.

آمریکایی‌ها هرجا ورود کردند تا از یک دولت و یک گروه خاص پشتیبانی کنند، بعداً همان دولت یا گروه معضل آنها شد. همچنان که طالبان را در افغانستان  علیه روس‌ها پرورش، سازماندهی، تجهیز و پشتیبانی کردند، اما سرانجام همین طالبان وبال گردن آنها شد. اکنون هم در سوریه همین تروریست‌هایی که آمریکایی‌ها و حتی کشورهای مرتجع منطقه از آنها دفاع می‌کنند و آنان را تعلیم و تسلیح و بعضاً فرماندهی می‌کنند، قطعاً معضل اساسی خودشان خواهد شد.

آمریکایی‌ها معتقدند در درگیری‌ها و کشتار در سوریه از هرطرف که کشته شود به‌نفع آنهاست. اگر از دولت سوریه کشته شود جبهه مقاومت تضعیف می‌شود و از سویی نابودی تکفیری‌ها نیز به‌نفع آنهاست. اما درک این را ندارند که با این کارها تفکر تکفیری را در منطقه و حتی در جهان ترویج می‌کنند و ترویج این تفکر به‌نفع آنها و به‌نفع دنیا نیست.

سوریه برای دفاع از خود نیاز به کمک خارجی ندارد

*تسنیم: اگر آمریکا با معدود متحدان خود به سوریه حمله کند و به‌فرض دولت‌هایی همچون عربستان و ترکیه هم به او کمک بکنند با توجه به اهمیت استراتژیک سوریه برای جبهه مقاومت و ایران، و همچنین با در نظر گرفتن قدرت نظامی ارتش سوریه آیا فکر می‌کنید نیازی به حضور محسوس نظامی کشور دیگری به‌عنوان حامی سوریه در این جنگ وجود دارد؟

سوری‌ها توان دفاع از خود را دارند و نیاز به کمک و حضور نظامی هیچ کشور دیگری نیست. الآن قریب به 2 سال و 7 ماه است که می‌جنگند و توان مقابله و مقاومت خود را نشان داده‌اند و همین توان یکی از دلایل پرهیز از حمله زمینی به سوریه شد. چون برآیند این کار را داشتند، بهانه آوردند که حمله‌شان محدود است و ادعا کردند بیشتر هدفشان کنترل زرادخانه‌های شیمیایی سوریه است. قطعاً با چند حمله هوایی ارتش و دولت سوریه سقوط نمی‌کند. پیش از این هم تروریست‌ها را به موشک‌های ضدتانک و ضدهوایی مجهز کرده تا با ارتش سوریه و مقاومت بجنگند، اما همان‌طور که شاهد بودیم کاری از پیش نبردند و در ادامه هم نمی‌برند.

*تسنیم: در بیانیه سپاه درباره استفاده تروریست‌ها از سلاح‌های شیمیایی در سوریه موضوعی خیلی مهم مطرح شده بود و آن هشدار ایران به آمریکا در خصوص ورود گازهای سارین به سوریه بود. ما کی و چگونه از این ماجرا مطلع شدیم و واکنش آمریکایی‌ها به این هشدار چه بود، آیا به آن اعتنایی کردند؟

رفتار آنها بسیار متناقض است؛ قبل از بیانیه سپاه دولت سوریه هم اعلام کرد که تروریست‌ها از گاز شیمیایی علیه ارتش سوریه استفاده کرده‌اند اما مجامع بین‌المللی توجهی نکردند. این حرکت آمریکا یک حرکت از پیش برنامه‌ریزی شده بود. چند روز قبل از جنجال استفاده از سلاح شیمیایی، فضاسازی‌های رسانه‌های آمریکا را برای حمله نظامی می‌دیدیم که به‌دنبال بهانه بودند. آنان می‌خواستند افکار عمومی را به‌سمت خود سوق دهند که در این تحلیل هم اشتباه کردند و شکست خوردند. سپاه هم همین را می‌گوید که اگر اتفاقی افتاده و گاز سارین یا دیگر تسلیحات در سوریه مورد استفاده قرار گرفته از طریق حامیان تروریست‌ها در اختیار آنان قرار گرفته است و این تروریست‌ها هستند که از سلاح شیمیایی استفاده کرده‌اند.

*تسنیم: در شرایط عادی کنترل مرزها با نیروی انتظامی است، اما در برخی نقاط حساس کشور که شرایط مقابله سخت‌تر باشد سپاه به‌کمک نیروی انتظامی می‌آید، که نمونه بارز آن در مرزهای جنوب شرقی و شمال غربی کشور است. اکنون وضعیت امنیت مرزهای کشور در این مناطق چگونه است؟

ما از مدتها پیش دو منطقه تقریباً امنیتی داشته‌ایم؛ یکی شمال غرب و دیگری جنوب شرق. مسئولیت امنیت جنوب شرق قریب 4 سال است که به سپاه واگذار شده است. ولی مسئولیت منطقه شمال غرب از گذشته با نیروی زمینی سپاه بوده است. در سال‌های قبل در جنوب شرق کشور ناامنی های متعددی در منطقه داشتیم و مشکلات زیادی برای مردم به‌وجود می‌آوردند، راه‌بندان‌های متعدد، حمله به مقرها و پاسگاه‌های پلیس و ترور افراد را به‌وفور داشتیم و مشکلات متعددی ایجاد شده بود. نیروی زمینی سپاه با یک برنامه بلندمدت به‌دنبال ایجاد امنیت پایدار در منطقه بود که با انتصاب سردار سرلشکر شهید شوشتری طرح فوق تصویب و به اجرا گذاشته شد.

مردمی‌کردن امنیت؛ راهبرد سپاه برای حفاظت از مرزها/ طوایف شیعه و سنی سیستان و بلوچستان امنیت منطقه را در دست گرفتند

در این طرح مشکلات مردم هم دیده شد و برای رفع آن تلاش‌های فراوانی صورت گرفت، ناامنی‌ها نیز مورد ارزیابی دقیق قرار گرفت و روش مقابله با آ‌ن نیز برنامه‌ریزی و به اجرا گذاشته شد.

با توجه به اینکه بافت سیستان و بلوچستان و جنوب کرمان و بخشی از خراسان جنوبی طایفه‌ای می‌باشد و طوایف مختلف در این منطقه حضور دارند؛ کوشیدیم از طریق طوایف غیرتمند این مسیر را جلو ببریم. این طوایف جغرافیای خاص دارند هرچند ممکن است به هم پیوسته نباشند و مثلاً طایفه‌ای هم در ایرانشهر و هم در زاهدان باشد. ما آنها را سازماندهی کردیم و مسئولیت را به خودشان سپردیم و اکنون امنیت تمام منطقه سیستان و بلوچستان موزاییک به موزاییک توسط مردم منطقه اعم از شیعه و سنی تأمین می‌شود. مردم در آنجا به‌صورت دسته‌های رزمی حضور دارند و مسئولیت به آنها واگذار شده است.

از زمانی که این طرح اجرا شد با توجه به مردمی بودن آن و حضور مردم در جای جای منطقه اشراف اطلاعاتی و تسلط بر تحرکات اشرار در حد قابل قبولی قرار گرفت به‌گونه‌ای که در یک سال و نیم گذشته قریب 14 تیم عملیاتی یا انتحاری کشف، دستگیر یا منهدم شده است و امنیت امروز این مناطق در وهله اول مرهون عنایت خداوند متعال و بعد تلاش شبانه‌روزی مردم و رزمندگان منطقه است.

*تسنیم: آیا در برقراری این امنیت طوایفی که بعضاً افرادی از آنان با نظام مشکل داشتند، مثلاً طایفه ریگی همکاری می‌کنند؟

اتفاقاً طوایف منطقه مردمی بسیار خوب و میهن‌دوست هستند. در هرجایی ممکن است یک نفر ضدانقلاب هم وجود داشته باشد و در طوایف آن منطقه هم ممکن است افرادی باشند که گمراه شده‌اند ولی این دلیل نمی‌شود آن را به حساب همه بگذاریم. شهید شوشتری همیشه می‌گفتند که مردم منطقه سیستان و بلوچستان خاک خود را مادر خود می‌دانند و من هیچ‌‌وقت حتی از عناصر ضدانقلاب شرور آن منطقه نشنیده‌ام که بحث جدایی‌طلبی را مطرح کنند. این واژه در سیستان و بلوچستان هیچ پایگاهی ندارد و مردم منطقه نسبت به ایران حساسیت خاصی دارند.

*تسنیم: در مورد ضدانقلاب شمال غرب چطور؟

در بحث شمال غرب از سال 90 طرح‌ریزی‌های‌مان را انجام دادیم. در عین حال به‌دنبال همان حرکت مردمی کردن امنیت بودیم و از قدیم چنین طرحی را با شیوه‌های مختلف دنبال می‌کردیم. ضدانقلاب شمال غرب با جنوب شرق متفاوت است. در جنوب شرق ضدانقلاب پایگاه و استقراری در مرزهای ما نداشت و در عمق کشورِ مقابل تسلیح، تجهیز و آموزش داده می‌شد و در خاک ما عملیات انجام می‌داد و مجدداً به مقر خود بیرون از مرزها بازمی‌گشت. اما در شمال غرب ضدانقلاب در قسمت‌هایی از مرز جمهوری اسلامی مستقر بودند و منطقه‌ای از کشور عراق هم در دست آنان بود. آنان با سوءاستفاده از وضعیت داخلی عراق در قسمتی از خاک این کشور مستقر شده از آنجا با ما درگیر بودند. در خصوص این منطقه ضدانقلاب در بخشی از ارتفاعات صعب العبور مرزی ما مستقر شده بودند و استقرار اصلی آنها در بخشی از شمال عراق بود و عملیات‌های تروریستی خود را از این طریق انجام می‌دادند. اجمالاً عرض کنم که در بخشهای مهمی از ارتفاعات مرزی ما خلأ حضور نیروی خودی وجود داشت و ضدانقلاب نیز از این خلأها برای اقدامات خرابکارانه خود استفاده می‌کرد تا اینکه از سال 90 عملیات و اقدامات اساسی نیروی زمینی سپاه در این منطقه شروع شد.

جزئیاتی از عملیات سپاه در مرزهای شمال غرب کشور

قرارگاه حمزه سیدالشهداء نیروی زمینی سپاه در سال 90 عملیات‌های خود را در مناطق مختلف شمال غرب مانند ارتفاعات قطمان، جاسوسان، گوییزه و ... انجام داد که تا نزدیکی‌های مهرماه طول کشید. در برخی از مناطق هیچ حضوری از نیروهای جمهوری اسلامی نبود؛ چون جاده ، مقر و پاسگاهی وجود نداشت و از قبل انقلاب هم کسی آنجا نرفته بود.

سال 91 کار مهندسی و جاده‌سازی روی ارتفاعات سخت و بالای 3 هزار متر این منطقه مانند حاج‌ابراهیم، شیخان، زینال، کترال، پانه‌سر، قندیل و سرساوه را شروع کردیم.  قریب به 500 کیلومتر جاده احداث و قریب به 420 کیلومتر جاده ترمیم شد و پاسگاه ، پایگاه و برجک ساخته شد و هم‌اکنون در آن مناطق مستقر هستیم.

کنترل مرز تأثیر بسیار زیادی در امنیت داخلی دارد و اکنون ما در شمال غرب این کار را انجام داده‌ایم. در سال 90 در این منطقه درگیر بودیم و شهدای بزرگی را مانند شهید جان‌نثاری، شهید جعفرخانی، شهید بهرامی و همراهانشان را تقدیم انقلاب کردیم و همه این موقعیت‌ها حاصل رشادت و شهادت این رزمندگان جان‌برکف و برکت خون پاک شهدا است.

*تسنیم: رهبر معظم انقلاب اسلامی تأکید قابل‌توجهی در لزوم مستندنگاری و مدون کردن تاریخ جنگ و جمع‌آوری خاطرات رزمندگان دوران دفاع مقدس و همین‌طور فرماندهان بزرگ دارند، چه خاطرات دوران جنگ تحمیلی چه خاطرات نظامی سال‌های بعد از جنگ. مستندنگاری این خاطرات تأثیر زیادی بر انتقال فرهنگ مقاومت به نسل‌های بعد دارد، شما در این رابطه اقدام خاصی انجام داده‌اید؟ درباره این مسئله نظر شما چیست؟

ما در جنگ خود آن‌قدر واقعیت‌های مهم و متعدد را دیدیم که حتی برخی نمی‌توانند آنها را تجسم کنند و به‌عنوان افسانه به آن نگاه می‌کنند. با این حال متأسفانه می‌بینیم که برخی که شاید در زمان جنگ دستی بر آتش نداشته‌اند موضوعاتی را به‌عنوان خاطرات جنگ مطرح می‌کنند که من و امثال من که در برخی صحنه‌ها بوده و از نزدیک آن وقایع را دیده‌ایم می‌بینیم که این‌ها دور از واقعیت‌های جنگ می‌باشد.

بنابراین در وهله اول باید از نقل مطالب غیرواقع درباره دفاع مقدس پرهیز کنیم. نکته مهم دیگر آن است برخی مراکز باید هنرمندانه خاطرات رزمندگان را از درون ذهن‌شان بیرون بکشند و مکتوب کنند، به‌ویژه برخی فرماندهانی که کوله‌باری از خاطرات ناب جنگ دارند و به‌راحتی به این کار ورود نمی‌کنند.

این مسئله امر بسیار مهمی است، باید به‌سراغ رزمندگان رفت و در این زمینه مراکزی هم هستند که اقدامات خوبی انجام می‌دهند. اما درباره فرماندهان فعلی که همچنان فعال هستند مشغله کاری اجازه این را نمی‌دهد. چندی پیش فردی را دیدم که همراه یکی از دوستان شده بود و مدت‌ها کنار ایشان بود و هرزمان فرصتی به‌وجود می‌آمد خاطره‌ای را از ایشان می‌گرفت و ضبط می‌کرد جهت مستندسازی. به نظر می‌رسد ثبت به این روش در صورتی که تمایلی وجود داشته باشد می‌تواند یکی از روش‌های خوب باشد و به‌نظر بنده لازم است.

کنترل در رسانه‌های انقلاب ضعیف است

*تسنیم: امروز سوریه خط مقدم جبهه مقاومت است و البته فراتر از یک درگیری نظامی به‌تعبیری جنگ سوریه، را جنگ رسانه‌ها عنوان می‌کنند. ارزیابی شما از عملکرد رسانه‌ها و هنر در این عرصه چیست؟

امروز رسانه مهم‌ترین ابزار عملیات روانی محسوب می‌شود. ما در دوران دفاع مقدس نتوانستیم از این ابزار استفاده کنیم و بعد از دفاع مقدس هم با وجود تأکیدات فراوان چندان موفق نبودیم، به‌عنوان نمونه برخی از فیلم‌ها با واقعیت‌ها فاصله زیادی دارند، بایستی این مشکلات را حل کنیم.

کنترل در رسانه‌های ما ضعیف است، برای نمونه گاه فیلم‌نامه‌ای با موضوع جنگ تحمیلی تدوین می‌شود که هیچ‌کدام از موضوعات آن با دفاع مقدس هم‌خوانی ندارد یا خبری منتشر می‌شود که حتی موقعیت جبهه نظامی و مناسبات سیاسی ما را به‌طور کامل دچار مشکل می‌کند. رسانه‌ها، هم بایستی رسالت رسانه‌ای خود را انجام دهند هم امنیت ملی کشور را مدنظر داشته باشند.

متأسفانه اکنون هم، در رسانه‌ها و در تولیدات فرهنگی‌مان مظلومیت جنگ و انقلاب‌ نمایان است. ما 34 سال مقاومت مقدس و دفاع مقدس را داشتیم ولی فداکاری‌ها، رشادت‌ها و ایثارگری‌های اقشار مختلف مردم را نتوانستیم به تصویر بکشیم.

در رابطه با سوریه،‌ مانند موضوعاتی که در رابطه با دفاع مقدس عرض کردم اندکی کمتر در سوریه نیز صادق است، واقعیت‌های سوریه به مردم جهان و حتی مردم منطقه نمی‌رسد.

*‌ تسنیم: سردار درباره ارزیابی خود از خبرگزاری بفرمائید، تسنیم را چگونه دیدید؟

موضوعی که در عرصه رسانه‌ای اهمیت دارد، این است که فضای رسانه‌ای باید محکم، استوار و در خور شأن جمهوری اسلامی باشد. ما  مسلمانیم و اسلام از هر نظر غنی است و لزومی ندارد که رسانه‌های ما سبک و سیاق غربی‌ها را به خود بگیرد.

ان‌شاءالله که تسنیم رسانه‌ای باشد که اسلامیت و ایرانیت نظام جمهوری اسلامی را به منصه ظهور برساند و در انعکاس اخبار نیز دقت و صحت خبر را معیار خود قرار دهد تا برای مخاطبان قابل اعتماد باشد. آرزو می‌کنم که تسنیم روزی یکی از خبرگزاری‌های درجه یک ایران، منطقه و حتی جهان شود.

انتهای پیام/*

گزارش تصویری مرتبط با بازدید سردار محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلابی اسلامی از خبرگزاری تسنیم را می‌توانید در اینجا مشاهده کنید.

پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران