۳ خط‌قرمز ایران در مذاکرات هسته‌ای از زبان عراقچی/ مخالفت نمایندگان با محرمانه‌بودن مذاکرات

3 خط‌قرمز ایران در مذاکرات هسته‌ای از زبان عراقچی/ مخالفت نمایندگان با محرمانه‌بودن مذاکرات

خبرگزاری تسنیم: یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی جزئیات جلسه شب گذشته عراقچی با اعضای این کمیسیون را تشریح کرد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، نشست شب گذشته کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با حضور عراقچی و تخت‌روانچی از اعضای ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشور برگزار شد.

در همین زمینه، جواد کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به تشریح جزئیات این جلسه پرداخت و گفت: در گزارش آقای عراقچی به کمیسیون به‌طور کلی به ایده‌هایی که دو طرف در چارچوب مذاکرات اخیر به‌عنوان بحث اصلی و به‌عنوان گام آخر مطرح است، اشاره شد. براساس اظهارات وی، قرار شده که در نشست آینده و یا مذاکرات بعدی، روی این گام آخر بیشتر بحث شود و عراقچی درباره این مسائل توضیحاتی به نمایندگان داد.

وی افزود: گام آخر هم، همان اساس بحث مسائل هسته‌ای فی‌مابین ایران، 1+5 و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است؛ خواسته‌های طرف غربی همان‌طور که بارها در طول این مدت مطرح شده، تعلیق غنی‌سازی، الحاق به پروتکل الحاقی، تعطیلی نیروگاه آب سنگین و سایت‌ هسته‌ای فردو است.

عضو کمیسیون امنیت ملی تصریح کرد: در جلسه دیشب، عراقچی موضوع پروتکل الحاقی را هم توضیح داد، به این صورت که طرف غربی در مذاکرات، پیوستن ایران به این پروتکل را جزو خواسته‌های اصلی خود اعلام کرده، ولی تیم مذاکره کننده به 1+5 توضیح داد: این مسئله در اختیار دولت نیست بلکه در اختیار مجلس است و مجلس ایران نیز قبلاً دراین‌باره قانون وضع کرده و مانع است؛ ولی اگر شما همه تحریم‌ها را لغو کنید، شاید مجلس ایران نیز درباره الحاق پروتکل الحاقی تجدیدنظر کند.

این نماینده مجلس افزود: نمایندگان مجلس نسبت به این مسئله عکس‌العمل نشان دادند، چرا که پروتکل الحاقی به‌خصوص در این مقطع که دستاورهای عظیمی در بحث‌های هسته‌ای و مسائل منطقه‌ای به دست آمده به‌سود ملت ایران نیست. لذا ملت ایران هرگز اجازه تن دادن مسئولان به این مسئله را نداده مانع آنها خواهد شد.

کریمی قدوسی اضافه کرد: از عراقچی خواستیم و بعداً هم از آقای ظریف و دولت هم خواسته خواهد شد که هرگز مجاز نیستند که در این خصوص هیچ وعده‌ای به طرف غربی بدهند بلکه به‌صراحت حق غنی‌سازی باید پذیرفته شود.

وی خاطرنشان کرد: در رابطه با نیاز به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، به‌طور مثال اگر ما 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای نیاز داریم، باید به تعداد 20 هزار مگاوات هم سانتریفیوژ داشته و تولید برق کنیم البته اگر نخواهیم با تولید برق در این راه تجارت کنیم.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تصریح کرد: اینها مطالبی بود که به‌طور مفصل در جلسه کمیسیون مورد بحث قرار گرفت و عراقچی به‌عنوان رئیس تیم مذاکره کننده در این زمینه اطمینان دادند که "خارج از خط قرمزها" هیچ گامی برداشته نخواهد شد.

کریمی قدوسی در پاسخ به این سؤال که آیا عراقچی درباره بسته پیشنهادی هم توضیحاتی داد یا خیر، اظهار داشت: آقای عراقچی چارچوب را در رابطه با بسته پیشنهادی توضیح داد اما جزئیات را مطرح نکرد؛ عراقچی به نمایندگان اعلام کرد: ما خط قرمزها را مشخص کرده "فردو"، "نیروگاه آب سنگین اراک" و "اصل غنی‌سازی" را خط قرمز خود می‌دانیم و اینها را در قالب "بسته پیشنهادی" به طرف غربی رسماً اعلام کرده‌ایم. البته، عراقچی در رابطه با جزئیات بسته پیشنهادی و اینکه چه تعداد سانتریفیوژ در نطنز یا فردو مورد نیاز است، توضیحاتی نداد چرا که این مسائل، فنی است و قرار شده که جای بحث فنی، روی مسائل بین ایران و 1+5 گذاشته شود تا بعداً در مورد آنها بحث کنند.

وی خاطرنشان کرد: همین را البته نمایندگان حساسیت زیادی داشتند؛ مجلس معتقد است که محدود کردن تعداد سانتریفیوژها همان اثر تعلیق غنی‌سازی‌ را به‌طور کلی در پی دارد چرا که وقتی ما نتوانیم سانتریفیوژهای نیروگاهی را که باید 30 هزار سانتریفیوژ داشته باشد، در اختیار داشته باشیم، دیگر نمی‌توانیم ادعای استقلال در تولید انرژی و صنعت هسته‌ای را داشته باشیم لذا نمایندگان اعلام کردند که هیچ سندی نباید به طرف غربی داده شود که ملت ایران در آینده دچار مشکل یا مخمصه شود که خدای ناکرده بخواهیم بر اساس نیاز، از آن سند عبور کنیم یا آن سند نگذارد که پیشرفت کنیم؛ این کار نباید اتفاق بیفتد چرا که در آینده ملت ایران را با محدودیت‌هایی مواجه می‌کند.

"آقای عراقچی همچنین در این جلسه باصراحت اعلام کرد: ما به طرف غربی اعلام کرده‌ایم که اگر همه تحریم‌ها لغو شود، شاید مجلس در الحاق به پروتکل الحاقی تجدید نظر کند. البته بحث خدمات فنی و تکنولوژی هم موضوع مشکل‌داری نیست و قابل بحث است؛ امروز، 100 درصد نیاز جمهوری اسلامی در حوزه انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای، بومی شده و ما در حال تولید هستیم و نیازی به دیگران نداریم".

عضو کمیسیون امنیت ملی در پاسخ به این سؤال "برخی می‌گویند که عراقچی در جلسه با نمایندگان اعلام کرده که در قبال لغو همه تحریم‌ها، ایران حاضر است میزان تولید اورانیوم تولیدشده با غنای 20 درصد را کم کند، آیا عراقچی در جلسه با نمایندگان چنین چیزی را مطرح کرد یا خیر؟"، اظهار داشت: عراقچی به‌صراحت این را نگفت اما تلویحاً به این اشاره کرد که از جمله آن بحث‌هایی که قابل مذاکره است، غنی‌سازی 20 درصد است و این میزان از غنی‌سازی یکی از آن موارد است، ولی به‌صراحت نگفت: ما گفته‌ایم که اگر تحریم‌ها را لغو کنید ما هم تولید اورانیوم 20 درصد را کاهش می‌دهیم؛ طبق گفته عراقچی، اینها از آن جمله بحث‌هایی است که قرار است در دور بعد بیشتر روی آن متمرکز شوند.

کریمی قدوسی ادامه داد: نکته مهمی که نمایندگان تأکید کردند، این بود که از نظر ملت ایران مذاکرات کاملاً باید مذاکرات شفاف و روشن باشد و محرمانه بودن آن مورد قبول افکار عمومی نیست و باید مذاکره‌ای صورت گیرد که حقوق ملت ایران به‌طور کامل در آن پذیرفته شده باشد، همانند مذاکراتی که در مورد قطعنامه در دوران دفاع مقدس صورت گرفت.
انتهای پیام/*

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon