لطفاً متوازن توافق کنید
خبرگزاری تسنیم: پیشنهادهایی که از جانب غربیها بهازای گامهای اعتمادساز جمهوری اسلامی مطرح میشود، هیچ گرهی از کار ملت ایران باز نخواهد کرد.
اینجا بازار شایعات داغ داغ است. از آمدن فابیوس و کری گرفته تا شایعه آمدن نخست وزیر رژیم صهیونیستی که نه تأیید میشود و نه تکذیب!
ظواهر امر دستیابی به یک توافق اولیه هستهای را قریب الوقوعتر از هر زمان دیگری نشان میدهد. اخباری که از آمدن جان کری، لورن فابیوس، گیدو وستروله و ویلیام هیگ به ژنو هم حکایت دارد، این سناریو را بیش از هر زمان دیگری به ذهن متبادر میسازد.
حتی اگر توافقی هم در کار باشد هنوز جزئیاتی از آن منتشر نشده و ما امیدواریم همهچیز مانند ژنو4 محرمانه نماند و اینجا بتوانیم اخبار راضی کنندهای برای مخاطبانمان تهیه و منتشر کنیم.
گمانهزنیها در مورد مراحل توافق ایران و غرب چیز جدیدی نیست. اینجا با خبرنگاران و منابع غربی که صحبت میکنیم، مدعی هستند که ایران سطح غنیسازی را کاهش خواهد داد و آن را به 5 یا 3.5 درصد خواهد رساند.
این در حالی است که دکتر عراقچی، مذاکره کننده ارشد کشورمان هم روز گذشته در پاسخ به سؤال تسنیم بر این موضوع تأکید کرده بود که ایران به هیچ وجه غنیسازی را متوقف نخواهد کرد. بااینحال به نظر میرسد که جمهوری اسلامی حاضر است درباره سطح غنیسازی و نه تعلیق آن، مذاکره کند.
در این میان اما شایعاتی که در خصوص گامهای متقابل غرب شنیده میشود چندان امیدوار کننده نیست. اخباری که از رسانههای غربی مخابره میشود حاکی از آن است که ایران سطح غنیسازی را کاهش میدهد، آب سنگین اراک را بهصورت موقت و برای مدت 6 ماه تعلیق و استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته را متوقف میکند؛ ذخایر موجود را اکسید میکند... اما در این میان غرب تنها متعهد میشود که اموال و داراییهای مسدود شده ایران در بانکهای خارجی را آزاد و برخی از تحریمها (طلا و پتروشیمی) را بهصورت محدود لغو کند.
این در حالی است که اساساً اعطای اموال خودمان به خودمان را نمیتوان امتیاز تلقی کرد و آزاد کردن اموالی که غرب سالها بهجفا مصادره کرده بود، هیچ امتیاز مثبتی محسوب نمیشود. در مورد کاهش تحریمها هم اما و اگرهای بسیاری وجود دارد. برخی از این امتیازها حاکی از آن است که غرب از تصویب برخی تحریمها که قرار است در آینده وضع شوند جلوگیری میکند و اجازه افزایش بیشتر تحریمها را نخواهد داد. مابهازای این امتیاز غرب این میشود که جمهوری اسلامی هم در مقابل بگوید: ما نیز در این مدت 6 ماه تنها به عدم افزایش سطح و میزان غنیسازی کفایت خواهیم کرد.
پس اساساً این بهظاهر امتیاز هم مابهازای کاهش سطح غنیسازی جمهوری اسلامی محسوب نمیشود.
بخش دیگری از پیشنهادهای غرب که در سطح گمانهزنی است و هنوز به تأیید نرسیده حکایت از کاهش برخی از تحریمهای جمهوری اسلامی دارد. این در حالی است که منابع غربی حاضر در ژنو معتقدند، تحریمهایی که کاهش خواهد یافت، صرفاً در حوزههای دستچندمی نظیر پتروشیمی و طلا و... خواهند بود.
بهواقع کاهش تحریمها در حوزههایی نظیر پتروشیمی و طلا گرهی از کار مردم کشور باز نمیکند و نمیتوان ایندست اقدامات را نشانی بر حسننیت طرف غربی دانست. طرف مقابل اگر میخواهد حسننیت خود را به مردم و دولت ایران نشان دهد باید بهصورت متوازن توافق کند. توازن به این معنی که در قبال کاهش سطح غنیسازی، تحریمهای مالی و نفتی را بهصورت محدود و همزمان با کاهش سطح غنیسازی کاهش داده متوقف کند.
ملت ایران که یک دهه سختی تحریم را به جان خریده و در روند برنامه هستهای خود، بهترین جوانانش را تقدیم کرده است، عطای ایندست حاتمبخشیهای غرب را به لقایش خواهد بخشید. انتظار از تیم مذاکره کننده کشورمان این است که ایندست پیشنهادات را اساساً نپذیرند چرا که در چهارچوب یک توافق متوازن نمیگنجد، لطفاً متوازن توافق کنید!
انتهای پیام/*