طلوع "نور" در آب‌های نیلگون خلیج فارس/ کروزی دیگر از خانواده رادارگریزها

طلوع "نور" در آب‌های نیلگون خلیج فارس/ کروزی دیگر از خانواده رادارگریزها

خبرگزاری تسنیم: موشک نور با موتور طلوع، یک کروز رادارگریز محسوب می‌شود که می‌تواند تمام پهنه خلیج فارس را پوشش دهد.

به گزارش خبرنگار دفاعی خبرگزاری تسنیم، همان‌طور که در بخش‌های قبلی گزارش موشک‌های هدایت شونده مطرح شد، یکی از ویژگی‌های ممتاز موشک‌های کروز، موتور این هواگردها است.

ازآن‌جاکه موتور این گروه از موشک‌ها از نوع جت هستند، تشعشع حرارتی را به حداقل رسانده باعث می‌شود تا موشک‌های ضدموشکی که به‌دنبال حرارت هستند، در راه شکار این موشک‌ها با مشکل روبه‌رو شوند.

البته یکی دیگر از خواص ویژه این نوع موتورها قابلیت پرتاب آنی و بدون نیاز به شارژ است که باعث می‌شود خطر انفجار و اتلاف وقت این گروه از موشک‌‌ها را تهدید نکند؛ تهدیدی که همواره در به‌کارگیری موشک‌های سوخت جامد و مایع وجود دارد.

اما جمهوری اسلامی ایران همان‌طور که در بخش قبلی گزارش نیز بدان اشاره شد، در حوزه توسعه و ساخت موشک‌های کروز توانایی‌های خود را به‌شدت افزایش داده است، کروز ضدکشتی "ظفر" نمونه‌ای از آنهاست.

اما از دیگر کروزهای بسیار مؤثر برای هدف قرار دادن اهداف دریایی که یکی دیگر از برگ‌های برنده جمهوری اسلامی ایران نیز به شمار می‌رود، کروز نور است.

در مورد موشک نور باید گفت علاوه بر اینکه این کروز ضدکشتی قابلیت پرتاب از سکو‌های ساحلی را دارد، جمهوری اسلامی ایران توانسته قابلیت پرتاب از بالگرد را نیز برای این موشک فراهم کند تا تاکتیک درگیری با اهداف دریایی دشمن توسط این کروز متنوع و برای دشمن غیرقابل پیش‌بینی باشد.

موشک نور، یک موشک کروز دریایی و سطح به سطح است و به‌گونه‌ای طراحی شده که با پرتاب آن از شناور، دیگر از سوی دشمن، قابل رهگیری نیست و می‌تواند هر هدفی را که برای آن تعیین شده پیدا و با توان تخریبی بالا، آن هدف را غرق کند.

موشک نور با حرکت در ارتفاع 20 تا 30 متری از سطح دریا و به‌کمک سیستم‌ هدایت داخلی و فعال اهداف را تعقیب و منهدم می‌کند.

همان‌طور که در بخش توانایی‌های موشک‌های کروز نیز مطرح شد، پرواز در ارتفاع پایین و در نتیجه عدم توانایی رادارها در شناسایی این موشک‌ها نقطه قوت کروزهای ضدکشتی به شمار می‌رود، طبیعتاً موشک کروز ضدکشتی نور نیز از این قابلیت و ویژگی ممتاز بی‌بهره نیست و این موضوع باعث می‌شود تا امکان شناسایی این موشک توسط ناوها و کشتی‌های دشمن وجود نداشته باشد.

همان‌طور که مشخص است با توجه به اینکه کره زمین دارای انحنا است و امواج راداری نیز حرکت خود را در یک خط سیر مستقیم انجام می‌دهند، بنابراین برای رؤیت اطراف کشتی با یک رادار قوی، تنها می‌توان تا شعاعی حدود 30 کیلومتر را رصد کرد زیرا خارج از این میزان دیگر امواج راداری در راستای مستقیم زمین نخواهند بود.

ازآن‌جایی که سرعت موشک نور در حدود 1000 کیلومتر در ساعت است با یک ضرب و تقسیم ساده می‌توان دریافت پس از ورود این موشک ضدکشتی به محدوده رؤیت رادار (یعنی 30کیلومتری)، شناور تنها 105 ثانیه در بهترین حالت مهلت دارد تا با این کروز ضدکشتی مقابله کند.

اما علت برتری این کروز، این است که به‌علت پرواز در سقف ارتفاع بسیار پایین رادارهای دشمن قادر به شناسایی و رصد آن نیستند و تنها رادار کشتی و شناور است که باید به‌صورت منحصر به فرد موشک را رهگیری کند که البته همان‌طور که اشاره شد بیش از یک و نیم دقیقه فرصت ندارد.

از دیگر ویژگی‌های ارزشمند کروز ضدکشتی نور قدرت بالای نفوذپذیری به بدنه زرهی شناورهای دشمن است؛ این موشک کلاهک جنگی حدود 160 کیلوگرمی خود را در بدنه‌های بسیار مقاوم ناوها و شناورهای دشمن به‌راحتی نفوذ می‌دهد.

البته قدرت انفجاری و وزن 700 کیلوگرمی "نور"، قدرت تکانه‌ای و ضربه‌ای بالایی به‌علت بالا بودن اینرسی حرکتی برای مقابله با انواع شناورها حتی ضخامت بدنه زیاد، ایجاد می‌کند.

کروز ضدکشتی 6.5متری نور اما دارای ویژگی ممتاز دیگری نیز هست و آن موتور ملی به‌کار رفته در آن با نام طلوع4 است.

*** موتور طلوع

در واقع این موتور توربوجت که به بخشی از مزایای آن در ابتدای گزارش نیز اشاره شد، تولیدی داخلی برای موشک‌های کروز و پهپادهای جت است.

البته کروزهای نور در فازهای مختلفی بهینه شدند و به همین دلیل برد آنها نیز افزایش یافته و توانسته‌اند پهنه خلیج فارس را برای شناورهای دشمن ناامن کنند.

این بهینه‌سازی روی موتور این کروز نیز انجام شد تا توان بالاتری را برای موشک ایجاد کند.

البته موتور این موشک کروز با طول محور حدود 1.3 متری می‌تواند نیرویی معادل 3700 نیوتن را تولید کند، اما نکته کلیدی در "مراحل" این موتور است به‌طوری که در بهینه شده این موشک، محور بر اساس یک ساختار سه‌مرحله‌ای برای این موتور طراحی شده که احتمالاً برای یک توربین و سه کمپرسور در نظر گرفته شده است.

اما موتورهای پیشرفته‌تری نیز توسط جمهوری اسلامی ایران برای سایر موشک‌های کروز ضدکشتی نیز طراحی شده است که توان بالاتر و نیروی تراست بیشتری به‌نسبت طلوع4 دارند.

بدنه برش‌خورده موتور مینی توربوجت طلوع به‌همراه چرخ‌دنده‌های مارپیچ و پولی در تصویر مشخص است.

البته قدرت چرخش و گردش موتور طلوع4 حدود 30 هزار دور در دقیقه است که نیازمند مهارکننده‌ها و بلبرینگ‌های بسیار قوی برای قرار گرفتن روی محور این موتور در موشک است که نیازمند طراحی بومی است.

جالب اینجاست که ویژگی‌های موتور بومی کروز نور و توانایی‌های منحصر به فرد آن و همچنین نحوه مهندسی معکوس دانشمندان ایرانی، متخصصان علوم نظامی را در جهان چنان به حیرت واداشته بود که برخی از آنها راجع به این موضوع مقالات و حتی کتاب‌هایی را به رشته تحریر درآورده‌اند که نمونه آن کتاب طلوع4 نوشته "جس راسل" است.

(بخش‌های بعدی از این گزارش در روزهای آتی منتشر می‌شود)

بخش‌ اول گزارش تحلیلی تسنیم از بررسی فنی موشک‌های کروز

بخش‌ دوم گزارش تحلیلی تسنیم از بررسی فنی موشک‌های کروز

انتهای پیام/*

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon