مناظره هستهای "ایران هستهای" و "تابناک"
خبرگزاری تسنیم: انتشار گزارش وبسایت "ایران هستهای" واکنش "سایت تابناک" را در بر داشت. این سایت روزگذشته با انتشار مطلبی تحت عنوان "ایران مشغول ساخت کارخانه نابودی ذخایر هستهای خود بود؟!" به نقد گزارش "ایران هستهای" پرداخت.
به گزارش گروه "رسانههای دیگر" خبرگزاری تسنیم، روز گذشته وب سایت «ایران هسته ای» با انتشار گزارشی فوری تحت عنوان «ایران اکسید سازی مواد 5 درصد خود را هم آغاز کرد» به بخشی از توافق نامه ژنو نقد وارد کرد.
انتشار این گزارش واکنش "سایت تابناک" را در بر داشت. این سایت روزگذشته با انتشار مطلبی تحت عنوان "ایران مشغول ساخت کارخانه نابودی ذخایر هستهای خود بود؟!" به نقد گزارش ایران هستهای پرداخت.
وب سایت "ایران هستهای " نیز امروز پاسخ نقد سایت "تابناک" را در قالب یک گزارش داده است.
خبرگزاری تسنیم در راستای اطلاع رسانی و انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانههای داخلی و خارجی جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای، اقدام به انتشار تجمیعی این گزارشها و پاسخ ها کرده است که در ادامه آن را خواهیم خواند.
لازم به ذکر است انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانههای داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای بازنشر میشود.
**تابناک:
ادعای طنزآمیز مخالفان توافق ژنو؛
ایران مشغول ساخت کارخانه نابودی ذخایر هستهای خود بود؟!
به گزارش «تابناک»، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یکی از گزارشهای فصلی خود در 28 اوت 2013 (اوایل شهریور سال گذشته) اعلام کرد، ایران بر خلاف قطعنامههای شورای امنیت که از ایران خواسته فعالیتهای مرتبط با غنیسازی اورانیوم را به تعلیق درآورد، مشغول ساخت تأسیسات تبدیل اورانیوم غنیشده تا سطح 5 درصد به پودر اکسید اورانیوم است. پودر اکسید اورانیوم غنیشده به صفحات سوخت مورد استفاده در تأسیسات اتمی تبدیل میشود.
البته آژانس در گزارشهای خود این را پذیرفته بود که این تأسیسات ایران نیز تحت پادمانهای آژانس قرار دارد.
در پاراگراف 45 گزارش اوت 2013 آژانس آمده که ایران در نامهای به تاریخ هفدهم جولای 2013، وجود چنین تأسیساتی را به آژانس اطلاع داده و هدف از ساخت آن را تبدیل اورانیوم غنیشده به پودر اکسید اورانیوم اعلام کرده است.
ایران در نامهای که در اوت 2013 به آژانس فرستاده، پرسشنامه طراحی تفصیلی این تأسیسات را به آژانس ارائه کرده است. در جریان یکی از بازرسیهای دورهای از تأسیسات هستهای ایران در اصفهان در هجدهم اوت، روشن شد که بهرهبرداری از این تأسیسات که آژانس و ایران، آن را تأسیسات پودر اکسید اورانیوم غنی شده (EUPP) مینامند، تا پایان سپتامبر 2013 آغاز خواهد شد.
کار تکمیل این تأسیسات در موعد مقرر پایان نیافت و در جریان توافق موقت هستهای در ژنو، ایران موافقت کرد که «آن بخش از اورانیوم غنیشده خود را که پس از اجرایی شدن توافق تولید میکند» پس از راهاندازی کارخانه EUPP به اکسید تبدیل کند. این امر بدان معناست که اورانیوم غنیشده ایران یک گام دیگر به قابل استفاده شدن در نیروگاههای اتمی نزدیک میشود؛ افزون بر اینکه نگرانی از استفاده تسلیحاتی از آن کاهش مییابد.
پس از چند ماه دیرکرد در به راه افتادن این کارخانه، آژانس در یکی از گزارشهای خود درباره روند اجرایی شدن توافق ژنو اعلام کرد که ایران در نامهای به آژانس، چند روز مانده به نوروز امسال اطلاع داده که بهرهبرداری نرمال از این تأسیسات را در نهم آوریل برابر با بیستم فروردین ماه با استفاده از «اورانیوم طبیعی» آغاز میکند.
در حالی که کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی تأکید دارد هنوز هیچ یک از ذخایر 20 درصدی ایران (بر اساس توافق ژنو نیمی از ذخایر 20 درصد ایران که حدود 200 کیلوگرم بوده است باید به اکسید اورانیوم تبدیل شود) و ذخایر جدید اورانیوم 5 درصد که از سیام دی ماه تولید شده، در فرآیند اکسید کردن قرار نگرفته است، یکی از رسانههایی که در همه ماههای گذشته مشغول انتشار اطلاعات مغشوش درباره مسأله هستهای ایران بوده، این بار هم مدعی شده که ایران، تبدیل اورانیوم غنی شده به اکسید را آغاز کرده و هم این کار را معادل نابود کردن ذخایر هستهای ایران دانسته است.
نکته جالب اینکه تحلیلگران ناشناخته این سایت بدون شناخت ابعاد گوناگون توافق هستهای ژنو و کارکرد تأسیسات در حال ساخت و یا تکمیل شده ایران، راه افتادن یکی از تأسیسات مهم هستهای ایران را از بین بردن ذخایر هستهای ایران جا زدهاند.
و اما پاسخ وب سایت ایران هستهای
**ایران هستهای :
وقتی اجرای فرامین دولت جایی برای دفاع از منافع ملی باقی نمی گذارد
ایران هستهای نوشت؛ به دنبال انتشار گزارش «ایران اکسید سازی مواد 5 درصد خود را هم آغاز کرد» در وب سایت «ایران هسته ای» که خبر از آغاز تبدیل UF6 5 درصد غنا به پودر UO2 می داد، یک پایگاه اینترنتی که اخیرا در یک دگردیسی هویتی به مبلغ –البته نه چندان با استعداد- سیاست های دولت تبدیل شده، ادعا کرد این گزارش «اشتباه» و «طنزآمیز» است.
«ایران هسته ای» به گرداننگان این وب سایت حق می دهد که اجرای فرامین ابلاغی از بالا زمانی برای تامل در مسائل غامض فنی و راهبردی برای آنها باقی نگذاشته باشد ولی مایل است این نکته را روشن کند که لفاظی هرگز نمی تواند جای استدلال و استناد را پر کند.
گزارش این وب سایت –که به وضوح توسط تحریریه آن نوشته نشده- همه کار می کند جز آنکه به مسئله اصلی پاسخ بدهد.
اساس ادعای این گزارش، در واقع تایید گزارش «ایران هسته ای» درباره راه افتادن سایت EUPP است اما در ادامه توضیح می دهد که EUPP این یکی از مهم ترین تاسیسات هسته ای ایران است که مواد هسته ای ایران را به مواد قابل استفاده در نیروگاه ها نزدیک می کند نه اینکه جایی باشد که مواد هسته ای در آن از بین خواهد رفت.
در اینجا چند نکته کوچک و ساده وجود دارد:
1- پس، اولا، کمک دهندگان فکری این وب سایت هم تایید می کنند که دولت در آستانه آغاز تبدیل اورانیوم 5 درصد خود –تنها ذخایر باقی مانده قابل غنی سازی- به اکسید است و این کار تقریبا بی سر و صدا انجام شده طوری که اکنون همه تصور می کنند توافق ژنو تنها بر ذخیره مواد 20 درصد ایران متمرکز است در حالی که این توافق، ذخیره مواد 5 درصد ایران را هم هدف گرفته است. نکته ای که عموما گفته نمی شود و وب سایت مذکور هم صداقت بیان آن را نداشته این است که ایران نه تنها طبق توافق ژنو ذخیره مواد 20 درصد خود را از دست می دهد و غنی سازی 20 درصد جدید هم نخواهد داشت، بلکه از زمان آغاز اجرای توافق، اجازه انباشت مواد 5 درصد به شکل UF6 را هم ندارد و در پایان توافق باید همه مواد 5 درصد تولید شده در این فاصله را هم –حدود 400 کیلوگرم- اکسید کرده باشد و به این ترتیب عملا ذخیره مواد قابل غنی سازی ایران (که دارای ارزش راهبردی است) روز به روز تحلیل خواهد رفت. این کاری است که در EUPP انجام خواهد شد.
2- جالب است که مدافعان دولتی توافق ژنو عملا کاری جز تکرار و توجیه استدلال های غربی ها علیه برنامه هسته ای ایران و نشان دادن اینکه آنچه غربی ها می گویند به نفع ماست نمی کنند. ادعا شده است که این کار هم مواد هسته ای ایران را به مواد قابل مصرف در راکتورها تبدیل می کند و هم احتمال استفاده تسلیحاتی از آنها را از بین می برد. این در واقع هیچ معنایی جز این ندارد که تیم مذاکره کننده و مدافعان آنها پذیرفته اند که اگر ایران مواد قابل غنی سازی مجدد (اورانیوم به شکل UF6 در اختیار داشته باشد پس لاجرم دارای نیت تسلیحاتی است! این عین همان ادعایی است که آقای حمید بعیدی نژاد درباره تعداد ماشین های سانتریفیوژ ایران کرده است. ایشان زمانی به ایرنا گفته بود که در اختیار داشتن تاسیسات غنی سازی در ابعاد صنعتی لازم نیست چرا که ما نیت تسلیحاتی نداریم و همه اینها به این برمی گردد که تیم مذاکره کننده پذیرفته است که هدف مذاکرات باید افزایش زمان و شناسایی پذیر کردن Break out باشد در حالی که اصل استدلال منتقدان این است که Break out یک بهانه است که امریکایی ها آن را برای جمع کردن زیر ساخت صنعتی غنی سازی و از بین بردن مواد هسته ای ایران ساخته اند والا گزارش های اطلاعاتی خود آنها نشان می دهد ایران چنین نیتی ندارد. وقتی دولت خود عقیده دارد که داشتن ذخیره مواد قابل غنی سازی و ماشین های سانتریفیوژ در ابعاد صنعتی به معنای داشتن نیت تسلیحاتی است، دیگر از غربی ها چه انتظاری هست که ادعای ما را بپذیرند؟ علاوه بر این، کدام منطق فنی می گوید ایران باید «همه آنچه را که تولید می کند» اکسید کند؟ آیا غربی ها دلسوز ما بوده اند یا اینکه می خواسته اند به این ترتیب مواد ما را به چیزی تبدیل کنند که عملا فاقد ارزش راهبردی است؟
3- و نکته آخر اینکه ایران در حال توسعه تاسیسات تبدیل UF6 20 درصد به U3O8 و UF6 5 درصد به UO2 است ولی تاسیسات تبدیل معکوس آن را در اختیار ندارد و این یعنی اگر غربی ها روزی بازی را به هم بزنند یا توافق نهایی انجام نشود، مواد ایران عملا از بین رفته است و برای بازگرداندن آن باید سال ها تلاش کرد.
4- و نهایتا، بحث بر سر این نیست که برای تولید سوخت باید بخشی از مواد را اکسید کرد بلکه بر سر این است که چرا ایران باید «همه» موادی را که جدیدا تولید می کند اکسید کند؟ و چرا تعهد داده شده است که موادی که قبلا تولید شده هم محدود خواهد شد. آیا آقایان حس نمی کنند که غرب برای مواد هسته ای ایران نقشه ای کشیده و نیت آن آنقدرها هم که دوستان تصور می کنند خیر نیست!؟
انتهای پیام/
خبرگزاری تسنیم: انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانههای داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای بازنشر میشود.