در انتظار «کشتار جانبی» ایرانی + فیلم

در انتظار «کشتار جانبی» ایرانی + فیلم

خبرگزاری تسنیم: از امروز خط پیگیری «فرهنگ، سیاست و جمهوری اسلامی» به مدت چند هفته در گفتگو با مستندسازان ایرانی دنبال خواهد شد. طالب‌زاده در گفتگوی هفته پیش پرونده حرف آخر را زده بود: دوران انقلابی‌ها فرا رسیده است.

خبرگزاری تسنیم:- حمیدرضا بوالی

«کشتار جانبی» بزرگترین ضربه رسانه‌ای به آمریکا در جنگ با عراق بود. ساعت 10:44 دقیقه روز 5 آوریل سال 2012 یک ویدئوی کمتر از سی دقیقه‌ای در فضای اینترنت منتشر می‌شود.  با وجود همه ابهامات در چرایی و چگونگی دسترسی ویکی لیکس به منابع مخفی ارتش آمریکا در نگاه اول، شباهت تصاویر آن به بازی های جنگی رایانه ای شگفت انگیز است.

این ویدئو از داخل یک هلی‌کوپتر تصویربرداری شده بود و زیر صدای آن مکالمات نظامیان آمریکایی داخل هلی‌کوپتر با مرکز تصمیم گیری برای فرمان حمله است. این مکالمات ولع سنگین  نظامیان آمریکایی برای کشتار غیرنظامیان را به شدت هولناکی نمایش می‌دهد. تصاویر این ویدئو نشان می‌دهد که چگونه سربازان ارتش آمریکا از بالای یک هلیکوپتر آپاچی شهروندان غیرنظامی را با وجود اینکه علائم ظاهری آنها دال بر غیرنظامی بودنشان است  و یک  خبرنگار هم در بین آنهاست کشتار می‌کنند و به آمبولانسی که برای بردن زخمی ها  به صحنه جنایت وارد شده است هم اجازه حرکت نمی‌دهند و و آن را به رگبار گلوله ها می‌بندند.

کشتار جانبی عنوان جالبی برای ویدئویی است که نشان می‌دهد چگونه نظامیان آمریکایی با علم به غیرنظامی بودن افراد دست به کشتار آنها می‌زنند. ژنرال کالین پاول در جریان اعتراضات به کشتار غیرنظامیان در عراق گفته بود که هر جنگی تلفات جانبی هم دارد و ممکن است که در جریان حمله به نظامیان به اشتباه تعداد محدودی افراد غیرنظامی هم در کنار آن صدمه ببیند و این درست یک کار رسانه‌ای هوشمندانه برای ایستادن در مقابل چیزی بود که به مدت 10 سال فضای افکار عمومی دنیا را کاملا به کنترل خود درآورده بود. ویدئو نشان می‌داد که خبری از تلفات غیرقابل پیش‌بینی در جنگ عراق نیست، بلکه کشتار غیرنظامیان سیستماتیک و آگاهانه انجام می‌شود.

پخش این ویدئو بلافاصله تحت حمایت یک کار رسانه‌ای پیشتاز قرار گرفت. یک سایت با پشتیبانی قوی برای این کار طراحی شد ولینک های مختلف دانلود و دسترسی به ویدئو با زیر نویس به زبان‌ها مختلف در سایت قرار گرفت.این سایت در داخل ایران طراحی نشده بود و طبیعتا هیچ ربطی به جمهوری اسلامی ایران نداشت، مثل همیشه.

 

اما این تازه اول کار بود. بعد از پخش این ویدئو، یک مستندساز آمریکایی همه امکانات مستقل رسانه‌ای‌اش را بسیج کرد و به سربازانی که در این هلی‌کوپتر و در میدان کشتار حاضر بودند دسترسی پیدا کرد و یکی از بزرگترین مستندهای ضدجنگ دوران معاصر را ساخت. در این مستند، سربازان آمریکایی اعتراف می‌کردند که چگونه تحت یک مدیریت و تربیت وحشتناک خوی غیرنظامی‌کشی پیدا کرده‌اند. این مستندساز هم ایرانی نبود و نسخه معتبری از مستند او هم هنوز در ایران پیدا نمی‌شود.

و این ماجرای پیچیده زیستن در شرایط رسانه‌ای جمهوری اسلامی ایران است. در حالی که ایستادگی نظام سیاسی ایران در مقابل غرب کاملا واضح و مشخص و پرنتیجه در حال ادامه است بازوی فرهنگی و رسانه‌ای جمهوری اسلامی در خمودگی به نظاره ایستاده است.

پروژه «فرهنگ، سیاست و جمهوری اسلامی» هفته گذشته در تسنیم با یک یادداشت و گفتگو با نادر طالب‌زاده پیگیری شد.

 

 

 

 

هر جور حساب کنیم، موفق‌ترین عملکرد رسانه‌ای این دو سه سال رسانه‌های ایرانی در پیگیری آرمان‌های جهانی انقلاب اسلامی در حیطه مستندسازی ایرانی شروع شده است.

اگرچه به تعبیر طالب‌زاده این تازه اول راه است. اما از امروز به مدت چند هفته پروژه «فرهنگ، سیاست و جمهوری اسلامی» در خبرگزاری تسنیم با گفتگوهای مفصل با مستندسازان جوان ایرانی پیگیری خواهد شد با پیگیری سوال همیشگی ما : چرا فرهنگ در جمهوری اسلامی پابه‌پای سیاست پیش نرفت؟ و چرا امروز در عرصه بین‌المللی، اثری از یک مبارزه فرهنگی و رسانه‌ای تمام عیار با تمدن غرب مشاهده نمی‌شود؟ 

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
triboon
گوشتیران