۷۵۰ مجوز انتشارات در خراسان رضوی صادر شده است
خبرگزاری تسنیم: مدیرعامل تعاونی ناشران خراسان رضوی گفت: ۷۵۰ مجوز انتشارات در خراسان رضوی صادر شده که ۹۵ درصد این ناشران در مشهد مقدس فعال هستند.
مهدی نصیرزاده در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در مشهد مقدس با اشاره به وضعیت کنونی ناشران در استان خراسان رضوی اظهار داشت: در حال حاضر اتحادیه مستقلی در خراسان وجود ندارد و تعاونی ناشران نیز وظایف اتحادیه را به دوش میکشد لذا در حال پیگیری ایجاد اتحادیه مستقل ناشران و کتابفروشان هستیم.
وی افزود: وظایف ذاتی اتحادیهها پیگیری خدمات به ناشران یا پیگیری مشکلاتی که ناشران در حوزه وزارت ارشاد مواجه هستند را بر عهده دارد اما بیشتر فعالیتهای اقتصادی مانند تامین مایحتاج حوزه نشر مد نظر تعاونیها است.
مدیرعامل تعاونی ناشران خراسان رضوی گفت: با توجه به این موضوع که تعاونی خراسان جزو بنیان گذاران ناشرین کشور است، برگزاری نمایشگاههای استانی، پیگیری وضعیت ناشران در نمایشگاههای بین المللی نیز پیگیری و انجام میشود.
نصیرزاده در رابطه با صدور پروانه نشر بیان کرد: بخشی از هماهنگیها در مورد صدور پروانه نشر است با تفاهمی که میان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شده که توسط تعاونی نشر انجام می شود.
وی عنوان کرد: تعاونی نشر استان در سال 72 تشکیل شد و هم اکنون 100 نفر ناشر فعال در تعاونی حضور دارند و حدود 80 درصد نشر استان در تعاونی تجمیع شده اند.
مدیر عامل تعاونی ناشران خراسان رضوی تصریح کرد: با توجه به این مهم که اتحادیهای در نشر وجود ندارد، تعاونی نیز در تمامی حوزههایی که مرتبط با نشر است وارد شده و ما به هرکاری که تسهیل فرآیند نشر را برای اعضا و غیر اعضا به همراه داشته باشد، وارد میشویم.
نصیر زاده تاکید کرد: در سالهای گذشته طبق تفاهمی که با وزرات ارشاد صورت گرفته بود، خرید 57 نسخهای کتاب توسط تعاونی ناشرین استان خراسان انجام می شد که از سال گذشته به سبب مشکلاتی مالی لغو شد.
مدیرعامل تعاونی ناشران خراسان رضوی افزود: بحث تنظیم و نشر ابتدایی، توسط تعاونی نشر محقق میگردد و مابقی امور مانند صدور مجوز توسط اداره ارشاد پیگیری میشود.
نصیرزاده با اشاره به این موضوع که تعاونی استان به عنوان تنها تشکلی که نمایشگاه تخصصی برگزار می کرد شناخته میشود، گفت: در سه سال اخیر به دلیل مشکلات کثیری موفق به برگزاری نمایشگاه تخصصی نبودیم.
وی بیان کرد: هر چند مشکلات عدیدهای در این حوزه وجود دارد لذا باز هم ما از انجام هر فعالیتی که به توسعه نهضت کتاب و کتابخوانی منجر بشود، فرو گذار نخواهیم بود.
مدیرعامل تعاونی ناشران خراسان رضوی با اشاره به معضلات کنونی که بازار گلستان مشهد با آن دست و پنجه نرم می کند، عنوان کرد: بحث بازار کتاب گلستان به صورت جدی پیگیری میشود اما اهتمامی که باید از سوی نهادهای دیگر انجام میشد و محقق نشد، فشارهای زیادی را بر تعاونی تحمیل کرد.
نصیرزاده تصریح کرد: حدود 750 مجوز انتشاراتی در استان خراسان وجود دارد که 230 انتشاراتی بین 1 تا 4 عنوان کتاب چاپ نموده که به عنوان ناشر فعال شناخته می شوند و نیز 30 انتشاراتی بین 50 تا 60 عنوان کتاب چاپ می کنند.
وی تاکید کرد: شاکله نشر کشور به صورت پایه ناشران محدود است و این امر به سبب آن است که ما هنوز در صنعت نشر به سوی حرفه ای شدن و استاندارد سازی پیش نرفته ایم.
مدیر عامل تعاونی ناشران خراسان رضوی خاطرنشان کرد: ما در دنیا با صنعت نشر مواجهایم و اگر به دنبال کارکردهای فرهنکی هستیم باید به دنبال شناسایی ظرفیتها نیز باشیم چرا که اگر نگاه صنعتی به امر نشر وجود نداشته باشد، نگاه فرهنگی صرفا راهبر نیست.
نصیرزاده با اشاره به دو وجهی بودن روند چاپ کتاب افزود: وجه اول آن حاکمیتی است که به صدور مجوز چاپ کتاب می انجامد و وجه دیگر آن حوزه فنی چاپ کتاب است که منحصر به فیلترهای پذیرش یک اثر وجود دارد.
وی در رابطه با کاهش تیراژ کتاب در دهه اخیر گفت: کتاب نخریدن به علت مسائل اقتصادی فروکاهی اصل مسئله است چرا که فرهنگ کتابخوانی در جامعه ما نهادینه نیست و حرکت موثری در این زمینه انجام نشده و همزمان با ورود تکنولوژی های متعدد، امر کتاب خواندن با خطرهای جدی تر مواجه شده است.
مدیر عامل تعاونی ناشران خراسان رضوی در رابطه با کاهش کتابخوانی افراد بیان کرد: اگر این امر یک پدیده جهان شمول باشد، باید ببینیم که در جوامع دیگر نیز این اتفاق با چه کمیت و کیفیتی رخ داده و آیا در تمامی نقاط دنیا با کاهش تیراژ کتاب مواجه هستیم یا خیر.
نصیرزاده عنوان کرد: پس از انقلاب اسلامی کمتر کتابی وجود دارد که با تیراژ 30 هزار جلد چاپ شده در حالی که تیراژ چاپ کتاب با توجه به فراهم شدن تکونولوژی بشدت نزول داشته و نهادهای متولی در امر کتاب باید هوشیارانه تر به این مسئله توجه نمایند.
وی تصریح کرد: اگر جامعه کتابخوان فرهیخته باشد، ناشر ملزم به بررسی چرخه ی نشر کتاب می شود و این امر ما را به سمت حرفه ای شدن و استاندارد شدن سوق می دهد.
مدیر عامل تعاونی ناشران خراسان رضوی تاکید کرد: برخی از کتابهای پرفروش در کشور به صورت موجی در جامعه منتشر میشود برای مثال کتاب هری پاتر از بیشترین تیراژ چاپ برخوردار بود و به عنوان کتاب پر فروش سال معرفی شد لذا در کشور ما به سبب عدم امکانات مالی مناسب و کوچک بودن موسسات، هیچ ناشری نمیتوان جریان ساز و مبلغ کتابی باشد.
نصیرزاده خاطرنشان کرد: در حال حاضر 95 درصد ناشران خراسان رضوی در مشهد مقدس به صورت فعال وجود دارند و 11 هزار پروانه نشر برای ایجاد موسسات صادر شده و نیز 1500 تا 2500 کتاب فروشی در سطح کشور وجود دارند که 80 درصد فعالیتهای این توزیع کنندگان از راه فروش لوازم التحریر تامین میشود.
وی با اشاره به میزان انتشاراتیهای موجود در سطح کشور و میزان کتابفروشیها بیان کرد: نسبت تولید کننده به فروشنده معنادار است لذا باید زیرساخت های لازم توسط نهادهای دولتی و غیر دولتی تامین شود.
مدیر عامل تعاونی ناشران خراسان رضوی افزود: در حوزه ی فرهنگ که انتظار می رفت قسمت های فرهنگی شهرداری ورود پیدا کنند، هیچگونه همکاری صورت نگرفت.
نصیرزاده عنوان کرد: حوزه انتشارات کتاب، حوزه محجوری است و باید تبعات بسته شدن مراکز توزیع کتاب آسیب شناسی شده و زنگ بیداری برای متولیان این حوزه باشد.
وی تصریح کرد: تولید فرهنگی زیر بنای تمامی تولیدات است و کاهش تولید در حوزه فرهنگ امری مخاطره آمیز برای جامعه ای است که رو به ترقی و پیشرفت حرکت می کند.
گفتوگو از نیلوفر اقبال
انتهای پیام/