از محاکمه عاملان ترور دانشمندان هستهای تا رسیدگی به اتهامات کاندیداها بعد از انتخابات
خبرگزاری تسنیم: محاکمه عاملان ترور دانشمندان هستهای،پرونده مهدی هاشمی گم نشده است،رسیدگی به اتهامات کاندیداها بعد از انتخابات ازمهمترین خبرهای اعلام شده است ازسوی سخنگوی دستگاه قضایی درچهل وهفتمین نشست خبری وی بود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام غلامحسین محسنی اژهای در نشست خبری امروز اظهار داشت: ستادهای پیشگیری از جرائم انتخاباتی از زمان تشکیل تاکنون موفق و موثر عمل کردهاند، با تجربهای که در جریا ن انتخابات مجلس نهم داشتیم و استفاده از این تجربه برای این دوره از انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر همافزایی بسیار خوبی را میان دستگاههای مختلف شاهد هستیم.
وی افزود: در دوره قبل وزارت کشور و شورای نگهبان نسبت به اقدام ما تمایل نشان ندادند اما بعد از شروع کار فهمیدند که با به وظیفه قانونی خودی که پیشگیری از جرائم و برگزاری مناسب انتخابات است عمل میکنیم.
سخنگوی قوه قضائیه با اشاره به تشکیل 5 جلسه ستاد مرکزی و اخذ تصمیمات مناسب گفت: تعیین هیئتها و ترکیب آنها در استان و شهرستانها و سیاستهای کلی که باید براساس موارد قانونی آن را رعایت کنند استخراج شده و در اختیار ستادهای انتخاباتی قرار گرفته است؛ طی 5 جلسهای که ستاد مرکزی برگزار کرد 44 مصوبه داشتیم که آن را به استانها اعلام کردیم.
وی ادامه داد: در بعضی از استانها که مشکل بود از روسای دادگستری برای شرکت در جلسه ستاد مرکزی دعوت و مسائل خود را مطرح کردیم؛ در ستادهای مراکز استان که براساس بخشنامه رئیس قوه قضاییه از تاریخ 91/11/25 ابلاغ شد از 20 اسفند جلسات در مراکز استانها برگزار شد که تا پنجشنبه گذشته ستاد مراکز استانها 117 نشست داشتند.
11 شکایت از ستادهای انتخاباتی کاندیداها
حجتالاسلام اژهای تصریح کرد: قوانین به همه ستادهای نامزدهای انتخابات اعلام کردهایم و تا روز پنجشنبه هفته گذشته 11 مورد و شکایت از ستادهای انتخاباتی رسیده بود که این رقم در مقایسه با دورههای گذشته کم بود. البته این 11 مورد به قبل از اعلام رسمی نامزدها نیز مربوط میشود و بخشی از تخلفها نیز مربوط به شروع زودرس تبلیغات بود.
سخنگوی قوه قضائیه ادامه داد: قانونمداری در شرایط کنونی بیشتر مورد توجه قرار گرفته و هم نامزدها و هم ستادها طبق قانون عمل میکنند، تمام دستگاهها تاکیدشان این است که همه روال قانون عمل کنند و اگر تا پایان کار این روند ادامه یاد معتقدم که کمترین تخلف و جرم را خواهیم داشت.
کاهش وقوع جرایم خشن در سال 91
وی با اشاره به اینکه در سال 91 ستاد پیگیری جرائم خاص را دنبال کردیم عنوان کرد: در جرائمی مثل سرقت مسلحانه، آدمربایی، تجاوز و شرارت بررسیهایی را انجام دادیم و در مورد شرارت و سرقت مسلحانه در سال 91 نسبت به سال 90 با کاهش مواجه بودیم. اما در مورد آدمربایی رشد مختصری را داشتیم.
دادستان کل کشور ادامه داد: پیگیریهای قاطع ستاد پیگیری جرائم خاص و توجه روسای دادگستری و دادستانها و تسریع در رسیدگی و اجرای حکم به صورت علنی در کاهش جرائمی همچون سرقت مسلحانه و شرارت تاثیرگذار بود. البته در مواردی همچون قتل و آدمربایی با افزایش آمار روبرو بودیم که این افزایش مربوط است به پروندههایی که تشکیل داده و احکامی که صادر شد، برخی از پروندهها که به نتیجه رسیده است مربوط به سال 90 است.
معوقات بانکی 822 نفر بیشتر از 10 میلیارد تومان است
سخنگوی قوه قضائیه در خصوص معوقات بانکی نیز گفت: در این خصوص در سال 91 چند کار انجام شد و از بانک مرکزی خواستیم معوقات افرادی را که مبلغشان بالاتر از 10 میلیارد ریال است به ما اعلام کنند که خود بانک مرکزی افرادی را که معوقات بالای 100 میلیارد ریال است به ما معرفی کرد.
وی ادامه داد: از بانک مرکزی و بانکها گزارش گرفتیم که در این گزارشها تفاوت وجود داشت بنابر این روسای تعدادی از بانکها را دعوت کرده و همچنین برخی از افرادی که معقوات بانکی داشتند را نیز دعوت کردیم و به این نتیجه رسیدیم که حدود 822 نفر 10 میلیارد تومان معوقات بانکی دارند بنابر این به بانک مرکزی اعلام کردیم که آمادگی داریم تا در این زمینه به کمک بانکها بیاییم. اگر واقعا خودشان نمیتوانند معوقاتشان را وصول کنند.
بانکها حق ندارند هرطور که خواستند با بدهکاران به تفاهم برسند
محسنیاژهای با اشاره به اینکه بانکها آنطور که باید در این زمینه قدم برنمیدارند افزود: این موضوع برای ما عجیب است؛ بانکها اعلام کردند طبق ماده قانونی بودجه امتیازاتی داریم که میتوانیم با افرادی که معوقات بانکی دارند به تفاهم برسیم. اگر براساس این تفاهم بتوانند معوقات را وصول کنند این موضوع بسیار خوب است. اما اگر این تفاهم مسئلهدار باشد ما باز به سراغشان میرویم چون بانکهای دولتی اجازه ندارند هر طور که خواستند توافق کنند.
سخنگوی قوه قضاییه با اشاره به اینکه برای تعداد کمی از 822 نفری که معوقات بالای 10 میلیارد تومان دارند پرونده تشکیل شده و در مرحله اجراست، گفت: برخی از این افراد قبل از احضار با بانکها تسویه حساب کردند؛ به بانکها اعلام کردیم برای این تعداد از افراد که معوقات بالای 10 میلیارد دارند زمانی را تعیین کنند و آن را نیز به ما اعلام کنند تا بدانیم در این زمان معوقات وصول شد یا خیر اما باز هم تعدادی از بانکها فرصتی را که طبق توافق قائل شدهاند را به ما اعلام نکردهاند و نگفتند که با چند نفر از این 822 نفر توافق کرده یا اینکه چه تعداد از آنها تسویه کردهاند.
دادستان کل کشور بیان کرد: این موضوع را دنبالخواهیم کرد و اگر بانکها کوتاهی کرده باشند به دادستانی اعلام میکنیم. همچنین اگر در توافقشان اشکال وجود داشته باشد به آن معترض خواهیم شد.
آغاز محاکمه غیرعلنی 40 نفر از متهمان ترور دانشمندان هستهای
وی با اشاره به ترور دانشمندان هستهای عنوان کرد: وزارت اطلاعات با اقدامات مناسب تعدادی از عوامل ترور دانشمندان هستهای را شناسایی و آنها را دستگیر کرده است و برای بیش از 40 نفر پرونده تشکیل و به دادگاه ارسال شد که دادگاه این افراد به صورت غیرعلنی شروع شده است؛ دادگاه با حضور وکلا و نماینده دادستان شروع شده و امیدواریم هر چه سریعتر رسیدگی را دنبال کنند چرا که انتظار جامعه این است که عوامل ترور دانشمندان مشخص شوند.
محاکمه متهمان کهریزک از افتخارات قوهقضاییه است
سخنگوی قوه قضائیه در رابطه با دادگاه کهریزک عنوان کرد: رسیدگی به اتهامات متهمان کهریزک یکی از افتخارات قوه قضائیه است؛ اتفاقات سال 88 جای تاسف داشت و تمام مسئولان از این موضوع اظهار ناراحتی کردند؛ بخشی از پرونده که مربوط به افراد نظامی بود در دادسرای نظامی رسیدگی شد و حکم تا حد قصاص داده شد. البته رضایت دادند و حکم قصاص اجرا نشد ولی متهمان به لحاظ جنبه عمومی مجازات شدند و در حال تحمل کیفر هستند.
محسنیاژهای ادامه داد: برخی از متهمان کهریزک قاضی بودند که تعلیق شدند و شاهد هستیم که شکات هر مقدار مطلب که به ذهن خود یا وکیلشان میرسد در جلسات متعدد ارائه دادند همچنین متهمان هم در جلسات متعدد به دفاع از خود پرداختند. رسیدگی به این مجموعه از مواردی است که اگر به ابعاد آن به درستی پرداخته شود از افتخارات دستگاه قضایی است.
محسنیاژهای در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری تسنیم در خصوص اینکه چرا با توجه به اینکه رسیدگی به پروندهها الکترونیکی شدهاند ولی همچنان با اطاله دادرسی روبرو هستیم، بااعلام مطلب فوق گفت: برخی از مواردی که از قانون برنامه پنجم استفاده میکنند و در دستورالعمل اجرایی تا جایی که قانون اجازه داده توانستیم موارد را در دستگاهها الکترونیکی کنیم که این امر رو به افزایش است.
وی درپاسخی به سوالی مبنی بر اینکه چند سایت حامی دولت فیلتر شدهاند، اظهار داشت: یکی از مسائلی که وظیفه همه ما در این دوره است تکیه بر قانون و قانونمداری است و اگر سایتی اقدامی مجرمانه انجام دهد تحت تعقیب قرار می"گیرد. در فضای مجازی بخصوص سایتها دسته دسته ثبتیشده و ثبتی نشده حائز اهمیت است که اگر علیه امنیت باشند ابتدا به آنها تذکر داده و اگر تذکر کافی نبود و مطلب را برنداشت به این موضوع اکتفا نمیتوان کرد و این امر را به کارگروه منتقل کرده و طبق ضوابط فیلتر میشود.
رسیدگی به اتهامات کاندیداها بعد از انتخابات
وی ادامه داد: کسانی که در حال حاضر که خود نامزد هستند اگر جرمی را مرتکب شوند و اتهامی داشته باشند تحت تعقیب قرار میگیرند ولی نه به معنای احضار در واقع بعد از انتخابات موضوع آنها رسیدگی میشود و این امر تنها مربوط به نامزدهاست در واقع اگر حامی و افرادی که در ستاد نامزدها هستند این تخلف را انجام دهند در خصوص آنها رسیدگی میشود.
محسنی اژهای ادامه داد: کسانی که صلاحیتشان احراز نشده باشد حق فعالیت تبلیغاتی ندارند و نمیتوانند ستاد و کار تبلیغاتی انجام دهند چرا که این کار خلاف قانون است و دادستانی جلوی آنها را گرفته و برخورد میکند.
پرونده مهدی هاشمی گم نشده است
وی درپاسخ به سوالی مبنی بر آخرین وضعیت پرونده مهدی هاشمی به کجا رسیده است، چرا که وکیل مهدی هاشمی گفته پروندهاش گم شده،، اظهار داشت: فکر نمیکنم پروندهای گم شده باشد چون این موضوع خلاف بوده و قابل تعقیب است. قاضی به دلیل نواقصی که وجود داشت پرونده را به دادسرا فرستاد.
دادستان کل کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا رد صلاحیت مشایی و هاشمی به دلیل پرونده قضایی بوده است، گفت: احراز صلاحیت به معنای عدم صلاحیت نیست. در واقع این موضوع بستگی به شورای نگهبان دارد که تشخیص دهد فرد احراز شده یا خیر. اگر احراز کردند میتوانند در انتخابات شرکت کنند؛ این موضوع که از دستگاههای مختلف میتوان استعلام کرد درست است اما احراز صلاحیت توسط شورای نگهبان از هر کجا که باشد میتواند صورت گیرد. در واقع احراز صلاحیت نظر شورای نگهبان در خصوص ریاستجمهوری است که هر کسی را صلاحیتش احراز نشود نمیتوانند شرکت کنند.
تمام جلسات دادگاه آریا غیرعلنی نیست/متهمان به تناوب به دادگاه میآیند
محسنیاژهای در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره برگزاری دادگاه بانک آریا به صورت غیرعلنی اظهار داشت: افراد دیگری در پرونده فساد بزرگ متهم هستند که به تناوب رسیدگی میشود؛ حساسیت بالا در پرونده بانک آریا وجود ندارد و این امر برای رسانه حساس نیست وگرنه برخی از جلسات داداگه علنی برگزار میشود. به پرونده متهمان بانک آریا رسیدگی میشود که یک نفر از متهمان، آخرین دفاعیات خود را انجام داده و بقیه محاکمه همچنان میشوند. چون تعداد متهمان زیاد است جلسات متعددی برگزار میشود. اینکه همه در جلسه حضور پیدا کنند شاید ممکن نباشد چرا که متهمان متعدد هستند و گاهی نیاز نیست که همه در دادگاه حضور پیدا کنند. بازهم این امر به تشخیص دادگاه است.
وی درپاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه خبری منتشر شده که مدیر منطقه آزاد کیش را دستگیر کردند آیا این امر درست است و این پرونده به کجا رسیده است گفت: در جریان این پرونده نیستم و این موضوع را نشنیدهام. در کشور 74 میلیون پرونده تشکیل میشود ولی قرار نیست که بنده از تمام آنها مطلع شوم باید بگویم از این پرونده بیاطلاعم.
اطلاعی از پرونده جاسوس آمریکایی ندارم
دادستان کل کشور در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه جاسوس آمریکایی امیر میرزائی حکمتی پروندهاش به کجا رسیده است، افزود: حضور ذهن ندارم تا در مورد این امر توضیح دهم.
پرونده سادات خوزستان برای مردم آموزنده است
محسنیاژهای در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه پرونده سادات خوزستان با 1200 نفر شاکی به کجا رسید و اقدام قوه قضائیه در این زمینه چه بوده است، اظهار داشت: یکی از پروندههایی که برای مردم آموزنده است همین پرونده است. یک نفر پیدا شده و از مردم پول میگرفت و درصد سود فوقالعادهای را پرداخت میکرد در واقع پول در جیب خود میماند و به مردم نیز سود میداد. زمینه این پرونده اقدامات فراوانی شد و از ناحیه دولت کمکهایی برای وام به برخی از افرادی که پولشان از دست رفته بود انجام شد و بسیاری از اقدامات صورت گرفت تا متهم فراری باز گردد اما باید بگویم که پرونده کماکان در حال رسیدگی است و بخشی از اموال که به نام دیگران کرده بود توسط وزارت اطلاعات شناسایی و کار موثر صورت گرفت ولی پرونده کامل تمام نشده است و افراد زیادی ادعا کردهاند که ما به آنها پول دادیم.
وی در ادامه گفت: تعدادی از افراد پول دادند و مدرک نداشتند و برخی دیگر پول دادند و سند در دست خود آنها بود که این دو مورد رسیدگی را مشکل کرد. در زمان آقای دری بود که از همان موقع این دو مشکل باعث مشکلات رسیدگی شد که این تعداد آیا واقعا همه سرکارند و آیا وقتی از آنها که سند ندارند طلبکارند. پرونده در جریان است و فراری اصلی که یک نفر است همچنان فراری است.
دادستان کل کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برنامه قوه قضائیه در راستای رسیدگی به منابع مالی کاندیدا برای تبلیغات خود در نظر گرفتهاند، و شایعاتی که در خصوص این امر مطرح شده که منبع خرج تبلیغات برخی نهادها هستند، گفت: اگر مجرا غیرقانونی باشد پیگیری میشود ولی باید بگویم که رصد آن کار سادهای نیست.
محسنیاژهای در ادامه نشست خبری امروز در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه پرونده دنبالهدار اختلاس از بیمه ایران به کجا رسید و سایر متهمان این پرونده که دانهدرشتها هستند چه شده، افزود: توضیحات در روند پرونده را دیگر تکرار نمیکنم. تعدادی در رابطه با مسائل بانکها ممنوعالخروج شدهاند و اینکه متهمان این پرونده جزو ممنوعالخروجها هستند یا خیر را قاضی تشخیص میدهد. ممکن است فردی پرونده داشته باشد ولی ممنوعالخروج نباشد و فرد دیگری از کشور خارج شده و بر نگردد که ممنوعالخروج شود.
بعید میدانم بدهی دولت به بانکها 500 هزار میلیارد تومان باشد
دادستان کل کشور در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه اظهارات یک کاندیدا که رد صلاحیت شده در خصوص این است که دولت 500 هزار میلیارد تومان به بانک بدهکار است و شرایط کشور بحرانی است آیا این رقم درست و است و آیا مطرح کردن شرایط بحرانی کشور کار درستی است اظهار داشت: احتمال میدهم این مبلغ به این تعداد نباشد و شاید منظور ریال است. در واقع من این موضوع را از کسی نشنیدم و بعید است چنین چیزی باشد.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه با توجه به قرار گرفتن در آستانه انتخابات، تعدادی قصد ورود به ایران داشته تا مشکلاتی ایجاد کنند در این راستا توضیح دهید، گفت: دشمن از این 34 سال انتخابات درس نگرفته است و هنوز مردم را تشویق به ایجاد مشکلات میکند و تلاش مضاعف میکند تا مشکلاتی پیش رو بیاورد و مطمئن باشید که در انتخابات پیشروی ما (انتخابات 92) این تلاش مضاعفتر خواهد شد.
وی در ادامه افزود: کشور ما کاملا آرام است و مسائل ناامنی وجود ندارد و به حمدالله نیروی امنیتی و انتظامی با هم هماهنگ بوده و مراقب هستند و موضوع امنیت کشور را رصد میکنند در نهایت باید بگوییم که نیروهای امنیتی و کشور مراقب مسائل امنیتی هستند.
دستگیری تعدادی از خرابکاران هنگام ورود به کشور
اژهای در ادامه پاسخ به این سوال گفت: افرادی که برای ناامنی قصد ورود به ایران داشتند دستگیر و بازداشت و به اتهامات آنها رسیدگی میشود در واقع با هر فردی چه در آستانه انتخابات و چه غیر از آن بخواهد برای ناامنی به کشور ورود پیدا کند با آنها برخورد میشود.
دادستان کل کشور بیان کرد: یکسری افراد عضو هیئت اجرایی و ستاد انتخاباتی نامزدها هستند که در قانون آمده است اعضای هیئت اجرایی هیچکدام نمیتوانند نامزد باشند و مظفر جزو اعضای اصلی نیست لذا منع قانون ندارد و نمیتوانند نامزد باشد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه محدودیتهای رسانههای در خصوص اسامی برخی از اشخاص وجود دارد یا خیر، گفت: اگر مطلبی خلاف واقع و تخریب و توهین نباشد و در قانون جرم باشد میتوانند آن مطلب را استفاده کند و اگر از ناحیه قانون این موضوع مشکلی نداشته باشد و جرم باشد فرقی نمیکند کدام رسانه بزند بلکه تمام رسانهها باید این امر را مدنظر قرار دهند.
کیفرخواست دیپلمات دستگیر شده هنوز صادر نشده است
محسنیاژهای در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه دیپلمات دستگیر شده آیا می توانند با وکلای خود در ارتباط باشند، افزود: در مورد این پرونده کیفرخواست نخورده و دادگاه نرفته است. همچنین در مورد وکیل این افراد باید طبق قانون تشخیص داده شود. اینکه متهم در مرحله تحقیق مقدماتی میتواند در ارتباط با وکیل قرار گیرد یا خیر مربوط به تشخیص قاضی میشود که این امر منع دارد یا خیر و اگر در مرحله مقدماتی این ارتباط کمک کند به موکل منعی ندارد ولی بازهم به تشخیص قاضی است چرا که اگر قاضی تشخیص دهد این افراد با هم تبانی میکنند میتوانند از این امر جلوگیری کنند. از ارتباط این دیپلمات با موکلان اطلاع ندارم و این امر را به طور کلی میگویم اما اصل بر این است که موکل از وکیل استفاده کند مگر موانع خاصی استثنا باشد.
قانون انتخابات درباره تبلیغات پیش از ثبتنام مسکوت است
محسنی اژهای در پاسخ به سوالی مبنی بر شروع تبلیغات زود هنگام برخی از کاندیداهای ریاستجمهوری قبل از اعلام رسمی اظهار داشت: در قانون انتخابات کاندیداها بعد از اعلام رسمی صلاحیت مجاز به تبلیغات هستند و در خصوص شروع زودهنگام انتخابات قبل از تائید صلاحیت قانون مسکوت است و مشخص نشده آیا فردی که تبلیغات را زودتر از تائید صلاحیت قانونی شروع کرده است جرم انجام داده است یا خیر و در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد.
وی افزود: اینکه فردی قبل از تائید رسمی و حتی قبل از ثبتنام برای انتخابات ریاستجمهوری برای تبلیغات به این شهر و آن شهر میرفت قانون به طور شفاف مشخص نکرده که کار وی جرم است و در این خصوص گزارشهایی از استان قم داشتیم که برخی از افراد تبلیغات زودهنگام را انجام دادند و بعدا این افراد اصلا حتی در انتخابات ریاست جمهوری نیز ثبتنام نکردند.
سخنگوی قوه قضائیه در خصوص سوالی مربوط به اینکه پرونده ستار بهشتی طول کشیده و در حال خاک خوردن است گفت: خاک خوردن این پرونده حرف درستی نیست.
آخرین وضعیت پرونده گروه آریا
محسنیاژهای در پاسخ به سوالی مبنی بر حکم متهمان ردیف اول پرونده اختلاس بزرگ و اینکه حکم آنها مدتها پیش صادر شده اما خبری از اجرا نیست گفت: پرونده در حال اجراست برخی متهم به شلاق و انفصال از ردههای اجرایی و برخی حکم اعدام گرفتهاند؛ بخش عمده اتهامات متهمان ردیف اول مشکلات مالی بین آنها و طلبکاران است. گزارشات جدید از گمرک آمده که این افراد این مقدار تخلف داشتهاند و از نظر قاضی تشکیل جلسات دادگاه و محاکمه ضرورت داشت. آنچه که هماکنون مشهود است ادامه کار کارشناسی است.
وی افزود: پرونده بانک آریا که تشکیل شد مشخص شد 200 میلیارد تومان که برای تاسیس بانک آریا هزینه شده بود بخش عمدهای از هزینه این پولهایی بود که از بانکها گرفته بودند و به نام دیگران بود و هماکنون متهمان در حال محاکمه هستند ولی اجرا به پایان نرسیده است. مسئولان اجرای احکام به بانک ها نامه نوشتهاند که فلان فرد حکم انفصال دائم یا موقت دارد و باید اجرا شود.
سخنگوی قوه قضائیه بیان کرد: در مورد اموال یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که قیمتها از سال 90 تا الان متفاوت شده است. در نیمه نخست سال 91 کار کارشناسی صورت گرفته بود و اکنون که حکم قطعی شده اختلاف قیمت پیش آمده که باید در این زمینه کار کارشناسی صورت بگیرد. در مقطع کنونی مشکل شناسایی اموال را نداریم فقط باید افزایش قیمتها را بررسی کنیم که این موضوع زمان میبرد.
انتهای پیام/