بازیهای فکری؛ از راز جنگل تا کوارتو و کیکسو
خبرگزاری تسنیم: بازی کردن سن و سال نمیشناسد. همه ما از کودکی تا بزرگسالی و حتی پیری بارها بازیهای مختلف را تجربه کردهایم.
به گزارش گروه "رسانهها" خبرگزاری تسنیم، بازی هایی که زمانی بیشتر شکل گروهی داشتند، اما امروز می توانیم اغلب آنها را تنهایی در گوشی موبایل یا رایانه شخصی مان داشته باشیم و بدون حضور به شخص دیگری انجامش دهیم. می توان گفت بازی هم مانند هر پدیده دیگری طی سال های گذشته تغییرات سریعی را تجربه کرده و شکل های گوناگونی به خود گرفته است، آنقدر که اگر بخواهیم آماری از بازی هایی که امروزه در جهان وجود دارد، داشته باشیم بمراتب دشوارتر از انجام این کار در یک دهه گذشته است.
نگاهی به بازی هایی که طی سال های گذشته تاکنون اغلب آنها را دیده یا انجامش داده ایم و سرنوشت این بازی ها در زمان حاضر خالی از لطف نیست. بازی هایی که یا تبدیل به خاطره شده اند یا در جریان تحولات سریع بازی ها یک پسوند آنلاین به خود الصاق کرده و زنده مانده اند. البته نمونه های جذاب جدیدی هم برای شما انتخاب کرده ایم که شاید نام آنها هم برای شما غریبه باشد.
راز جنگل
یکی از معروف ترین بازی هایی که بیشتر ما بدون شک با آن خاطرات زیادی داریم «راز جنگل» بود. راز جنگل بازی با یک نقشه و 13 کاج بود که در زیر آنها تصویر یک گنج درج شده بود. باید براساس کارت هایی که داشتیم جای گنج ها را پیدا می کردیم و هر کدام را در جایگاهش قرار می دادیم. باید تصویر گنج های زیر کاج ها را طوری می دیدیم که دیگر بازیکن ها متوجه نمی شدند تا زمانی که کارتی برای بازی انتخاب می شد به میان بیاید و ما سریع با کمک حافظه مان محل اختفای گنج را اعلام کنیم. این بازی را می شد با حضور دو تا شش بازیکن انجام داد، اما حالا می توانید خیلی راحت آن را روی گوشی موبایلتان نصب کرده و به تنهایی بازی کنید.
اتللو برای ریاضی دوستان
«اتللو» (Othello) نام رسمی یک بازی است که با نام ریورسی (Reversi) نیز شناخته می شود. این بازی دونفره در یک صفحه شطرنجی 8 × 8 مانند صفحه شطرنج انجام می شود. هدف بازی اتللو در اختیار گرفتن تعداد بیشتری از خانه ها نسبت به حریف است. این بازی از جمله بازی های فکری تقریبا سخت این روزها محسوب می شود و بازی آن به دقت و هوش و محاسبه نیاز دارد.
البته این بازی هم علاوه بر این که در شهر کتاب ها موجود است، امکان نصب روی گوشی موبایل و بازی آنلاین را هم دارد.
بازی هایی با میلیون ها بازیگر در جهان
«فکر بکر» و «شطرنج» سال های متمادی بازی فکری مورد توجه مخاطبان زیادی در جهان بودند. فکر بکر یک بازی رمزگشایی برای دو بازیکن است. این بازی به صورت امروزی به همراه چند میخ سال 1970 توسط مردخای میرویدز، رئیس دفتر پست و متخصص یهودی، اختراع شد. اما این بازی شبیه یک مداد و کاغذ بازی ابتدایی به نام گاو نر و ماده بود که به بیش از یک قرن پیش بازمی گشت. بعدها مسیر تکاملی را طی کرد و به شکل امروزی اش درآمد.
شطرنج یک بازی دو نفره است که روی صفحه 8×8 و با استفاده از مهره ها (شاه، وزیر، رخ، فیل، اسب و سرباز) انجام می گیرد. هر یک از مهره های شطرنج به شکل مخصوصی حرکت می کنند و قادر به زدن مهره های حریف نیز هستند. هدف این بازی شه مات کردن (شاه مات کردن یا مات کردنِ) حریف است؛ یعنی ایجاد وضعیتی که شاه حریف هیچ راهی برای فرار نداشته باشد. همچنین بازی در صورت تسلیم اختیاری یکی از بازیکنان نیز به پایان می رسد؛ این اتفاق معمولا وقتی می افتد که شکست اجتناب ناپذیر به نظر برسد. قدمت این بازی به سده ششم میلادی در شرق هندوستان بازمی گردد. نوع اولیه شطرنج با نام سانسکریتِ چاتورانگا در امپراتوری گوپتا ابداع و در زمان حکومت خسرو انوشیروان ساسانی به ایران معرفی شد. شطرنج در ایران، با کمی تغییر در قوانین بازی، نام چَترَنگ به خود گرفت و با فتح قلمروی امپراتوری ساسانیان، توسط عرب ها در سراسر جهان اسلام رایج شد و شطرنج نام گرفت. ایرانیان و اعراب از قرن نهم میلادی، اروپا و روسیه را با شطرنج آشنا کردند؛ به همین دلیل در اغلب زبان های اروپایی نام این بازی برگرفته از واژه شطرنج یا شاه (مهره اصلی بازی) و نام بیشتر مهره ها هم برگرفته از نام های فارسی و عربی آنهاست. در اروپا، رفته رفته شطرنج دستخوش تغییراتی شد و با تغییر شکل حرکت برخی مهره ها پویایی و سرعت بازی افزایش یافت. اواخر قرن نوزدهم، رقابت قهرمانی شطرنج جهان بنیادگذاری شد. نخستین قهرمان رسمی شطرنج جهان ویلهلم اشتاینیتس، شطرنج باز یهودی اهل بوهم بود که سال 1886 با غلبه بر یوهانس سوکرتورت ِانگلیسی این عنوان را به دست آورد. ماگنوس کارلسن نروژی، قهرمان فعلی شطرنج جهان است که با غلبه بر ویسوآناتان آناند سال 2013 صاحب این عنوان شد. سال 1924 سازمان بین المللی شطرنج جهان (فیده) بنیادگذاری شد و بتدریج مسابقات و عناوین تازه ای به وجود آمد.
شطرنج رابطه نزدیکی با ریاضیات و رایانه دارد. سال 1997، دیپ بلو، غول فکری ساخت شرکت آی بی ام، توانست برای نخستین بار گری کاسپارف، قهرمان وقت شطرنج جهان را شکست دهد. در کنار شطرنج کلاسیک، انواع دیگری از این بازی، مانند شطرنج سیامی و شطرنج 960 هم علاقه مندان زیادی دارند. این دو بازی سال هاست به رایانه ها و سپس گوشی های موبایل راه پیدا کرده اند.
ما هم آنلاین شده ایم
منچ، مار پله، دوز بازی و نقطه بازی هم از جمله بازی های پرطرفداری هستند که سال ها مورد توجه ما بوده اند. مارپله جذابیت زیادی برای مخاطبان داشت که چند سال پیش در برخی مجموعه های فرهنگی تهران از جمله فرهنگسراها به شکل بزرگ روی زمین ترسیم شد و بسیاری به بازی در آن صفحه بزرگ پرداختند. این بازی حالا عنوان آنلاین را هم در کنار خود یدک می کشد و سایت های زیادی آن را به شکل آنلاین روی صفحه خود قرار داده اند. بازی منچ به سال های دور بازمی گردد. محل پیدایش این بازی در آلمان بوده است. این بازی توسط یوزف فریدریش اشمیت (1908/1907) ارائه شده است. بازگردان نام آلمانی این بازی به فارسی، چیزی شبیه «عصبانی نشو مرد» یا «عصبانی نشو رفیق» است. نقطه بازی یا نقطه خط و دوز هم سال هاست به شکل آنلاین ارائه شده اند. شاید تصور این که تا همین 20 سال پیش دوز روی زمین های خاکی کشیده می شد یا بعدها روی یک صفحه کاغذی با نخود و لوبیا و بعدتر با مهره های رنگی انجام می شد، جالب باشد.
کریدور
«کریدور» بازی ای است که مقررات و هدف ساده ای دارد، اما نباید گول سادگی اش را خورد! هدف بازیکنان این است که مهره خود را به طرف دیگر صفحه بازی برسانند. این بازی استراتژیک ساده و در عین حال پیچیده شما را وامی دارد تا بارها بازی کنید و هر بار استراتژی جدیدی را به بوته آزمایش بگذارید.
همان طور که اشاره شد شاید این بازی ساده بنماید، مشکل اینجاست که حریف شما دیواره های چوبی را بر سر راه شما قرار می دهد تا حرکت شما را کند کند، اما نگران نباشید باید اندیشید زیرا همیشه یک راه خروج وجود دارد. اما چه کسی مسیر کوتاه تر را پیدا می کند! آن کس که در انتها برنده بازی خواهد شد.
جالب است بدانید این بازی مثل شطرنج کلی شروع بازی مختلف دارد و کلی کتاب درباره استراتژی هایی که این بازی دارد، نوشته شده است.
کوارتو
«کوارتو» بازی دو نفره ای است که از یک صفحه چهار خانه در 4 و 16 مهره تشکیل شده است. هر چند ابعاد این بازی به لحاظ ظاهری کوچک است، اما دخالت دادن سایر ویژگی ها در قوانین آن، این بازی را پیچیده کرده است؛ بنابراین دقت بالایی نیاز دارد. هدف از این بازی، ایجاد یک ردیف چهارتایی از مهره هایی است که حداقل در یک ویژگی مشترک باشند. یعنی همگی یا سفید باشند یا سیاه، کوتاه باشند یا بلند، مربع باشند یا دایره و توپر باشند یا تو خالی. این ردیف می تواند عمودی، افقی یا مورب باشد. در شروع بازی مهره ها را در کنار صفحه می چینیم. کسی که اول بازی را شروع می کند باید یک مهره را انتخاب کرده و آن را به حریفش بدهد. گیرنده مهره می تواند در هر جایی از صفحه آن مهره را قرار دهد و سپس وی از بین مهره های باقی مانده، یکی را انتخاب کرده و به حریفش می دهد که او نیز مهره را در یکی از خانه های خالی صفحه قرار می دهد و بازی ادامه پیدا می کند. برنده بازی اولین کسی است که بگوید کوارتو! بازیکن وقتی این کلمه را می گوید که با قرار دادن مهره اش در صفحه یک ردیف چهار مهره ای را کامل کند.
سین جیم یک بازی تازه
بازی «سین جیم» یک بازی فکری است که بازی کنندگان آن براساس معلومات عمومی خود می توانند در این بازی پیروز شوند. شیوه این بازی به نحوی است که شش بازیکن (گروه) همزمان می توانند آن را بازی کنند. بازیکنان براساس تاس هایی که می ریزند در این بازی به سمت خانه های رنگی پیش می روند که هر رنگ مظهر یک گروه از سوالات هنری، علمی و... است و با پاسخ صحیح دادن به سؤالات امتیاز دریافت می کنند. این در حالی است که رقبا نیز می توانند با شناسایی نقطه ضعف حریف خود در پرسش سؤالات به نحوی عمل کنند که در امتیازگیری حریف خلل ایجاد کنند.
ویژگی اصلی این بازی با توجه به بالا بردن معلومات عمومی و حس تحقیق برای بازیکنان، توجه به فرهنگ ایرانی است. نحوه انتخاب سؤالات این بازی توجه خاصی به فرهنگ ایرانی ـ اسلامی دارد و سعی شده در پس یک بازی فکری، معلومات تاریخی از فرهنگ و هنر ایرانی نیز به بازیکنان انتقال داده شود. ضمن آن که در طراحی بازی نیز توجه به المان های ایرانی حس زیبا شناسانه بازی را تقویت کرده است. کیفیت متریال این بازی نیز از جهت ماندگاری اثر درست پردازش شده و در کیفیت قابل قبولی در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است. این بازی توسط صنم حقیقی طراحی شده و چندی پیش رونمایی شد. سین جیم از جمله بازی هایی است که قصد دارد بازی های جمعی را دوباره به خانواده ها بازگرداند تا شاید ما گاهی به بازی در دنیای واقعی برگردیم و دقایقی را بدون گوشی های موبایلمان بازی کنیم.
پیلوس
30 گوی و یک صفحه و تلاش برای رسیدن به راس یک هرم، این همه چیزی است که شما باید در این بازی جذاب داشته باشید، اما همین کار ساده ای نیست وقتی یک حریف باهوش مقابل شما نشسته باشد.
بازی پیلوس از جمله بازی های پرطرفدار این روزهای جهان است، بازی فکری که هرکسی گوی آخر هرم را تکمیل کند برنده می شود، به هر یک از دو بازیکن 15 گوی داده می شود. آنها برای ساختن یک هرم به نوبت گوی های خود را به کار می برند. برخی قوانین به شما اجازه می دهد گوی هایتان را تحت شرایطی خاص ذخیره کنید. برنده بازیکنی است که بیشترین گوی را ذخیره کرده و به این ترتیب آخرین کسی است که هرم را کامل می کند.
برج هیجان (جنگا)
تعدادی آجر یا بلوک چوبی کافی است تا شما وارد یک بازی هیجان انگیز شوید که به کمی مهارت دست و البته فکر و دقت نیاز دارد.
روی تمام آجرها شماره هایی نوشته شده و هر بازیکن باید در هر بار نوبتش یکی از اینها را از جای خود خارج کند و در بالای برج قرار دهد؛ طوری که ساختمان برج نریزد. آجرها که به مرور از پایه برج برداشته می شود زیربنا را سست و نامتعادل می کند و این عدم تعادل به مرور بیشتر می شود. برای این که چه کسی در هر نوبت چه آجری را بردارد می توانید در ابتدای بازی قاعده بگذارید و تاس بیندازید. اعدادی که در انداختن چهار تاس به دست می آید را طبق قانونی که خودتان گذاشته اید جمع، تفریق، ضرب یا تقسیم کنید تا به یک عدد برسید. در روش ساده تر تاس انداخته نمی شود و هر کس به طور اختیاری از هر کجا که دلش خواست آجر بیرون می کشد. بازی راحتی که به مرور که تعداد آجرهای خالی شده پایین زیاد می شود و برج به لرزه درآید، هیجان می گیرد.
پنتاگو
این بازی اختراع توماس فلدون سوئدی است و برای چند سال متوالی برنده بهترین بازی سال شده است. با وجود شباهتش به اتللو، به مراتب از آن پیچیده تر است. به این دلیل که صفحه در این بازی به چهار قسمت تقسیم شده که هر صفحه مربع کوچک، می تواند به هر طرف (روی صفحه) بچرخد. هر بار که بازیکنی مهره اش را روی صفحه قرار داد باید بنا به استراتژی که در بازی دارد، یک بار یکی از این چهار مربع را بچرخاند. در نتیجه لازم است بازیکن احتمالا بیشتری را برای پیدا کردن جای دست مهره در نظر بگیرد چون حریف می تواند با یک بار چرخش غیرمنتظره یکی از مربع ها، تمام نقشه های شما را نقش بر آب کند. در نهایت اولین بازیکنی که توانست پنج مهره از مهره هایش را پشت سر هم ردیف کند، برنده است.
ریسک و تجارت در روپولی
«روپولی» یکی از مهیج ترین بازی های فکری تجاری در جهان است که سال ها قبل در آمریکا طراحی شده و مورد توجه بسیاری از افراد در کل جهان است. اگر می خواهید با قوانین تجارت، نحوه جمع آوری پول و عوامل ثروتمند شدن آشنا شوید این بازی می تواند شروع بسیار خوبی برای آشنایی با این مسائل باشد. شما در این بازی نحوه وام گرفتن، نحوه خرید و فروش املاک و مستغلات را می آموزید و یادگیری این مفاهیم می تواند برای شما تا آخر عمر سودمند و مفید باشد. همچنین می آموزید در زمان تغییرات قیمت سهام شرکت های خود چگونه ریسک کنید و حاصل ریسک خود را به دست آورید.
بازی را از خانه Start شروع کنید و به دور صفحه بازی حرکت کنید، املاکی را که فکر می کنید سوددهی خوبی دارند، بخرید و از کسانی که وارد املاک شما می شوند جریمه دریافت کنید و فراموش نکنید با هر بار گذر از خانه شروع باید مالیات پرداخت کنید. موفقیت شما بستگی به ریسک هایتان در خرید، هوش و بررسی های شما دارد حتی اگر شانسی با شما همراه شما نباشد می توانید با اقدام مناسب عملکرد موفقی داشته باشید و زمانی که ثروتمندترین نفر باشید، شما برنده بازی زیبای روپولی هستید.
این بازی هنوز هم محبوب است، محدودیت سنی ندارد و معادلات تجارت را هم در یک صفحه کوچک به بازیکنان می آموزد.
باریکانو
بنا بر افسانه ها، اگر می خواهید به زیباترین چشم انداز جهان بنگرید، باید بر فراز یکی از برج های پیروزی در باریکانو بروید، جایی که قدم به قدم برجی سینه آسمان را می شکافد و پلکان هایی پیچ در پیچ از مکعب های چوبی، شما را به سکوهایی دایره وار و مسحورکننده می رسانند.
حالا این افسانه پیش روی شماست، یک بازی فکری بی نهایت سرگرم کننده، در این بازی شگفت انگیز، شما برای تسلط بر «باریکانو» و رسیدن به بالای برج های پیروزی باید خلاقیت خود را در سه بُعد بچینید و بر حریف خود غلبه کنید! شما باید با مکعب های چوبی خود گوشه بسازید و در گوشه ها بنای خود را مرتفع کنید و شاید هم برجی را بنا کنید که از آن حریف شود، گاهی هم با یک حرکت خلاقانه حریفتان چند برج می سازد و شما با حرکتی خلاقانه تر تمام آنها را از چنگش در می آورید. روی جلد این بازی نوشته شده است، یادتان باشد: خلاقیت آموختنی است.
کیکسو
پنج مکعب روی صفحه بازی قرار دارد که وجه بالایی مکعب ها آنها را از یکدیگر متمایز می کند. این مکعب ها می تواند خالی، دارای علامت دایره یا ضربدر باشد، در آغاز بازی مکعب های با وجه خالی روی صفحه چیده می شوند، هر یک از دو بازیکن یا دو تیم علامت دایره و ضربدر را انتخاب کرده و سپس تصمیم می گیرند کدام یک بازی را آغاز کند.
به نوبت هر بازیکن باید مکعبی را انتخاب کرده و آن را بر اساس قوانین حرکت می دهد، بازیکن یک مکعب خالی یا مکعبی با علامت انتخابی خود را از خانه های حاشیه صفحه انتخاب کرده وآن را برمی دارد، در مرحله اول، بازیکنان باید مکعب های خالی را انتخاب کنند. در مراحل بعد بازیکنان می توانند به جای مکعب های خالی مکعب های دارای علامت خود را انتخاب کنند، هیچ یک از بازیکنان حق برداشتن مکعبی با علامت انتخابی بازیکن مقابل را ندارد.
برنده بازی کسی است که ردیف کاملی از پنج مکعب با علامت انتخابی خود به صورت افقی، عمودی یا مورب بسازد.
منبع: جام جم
انتهای پیام/