معرفی روستاهای فیازمان و تکه نهاوند با صدها جاذبه گردشگری+تصویر


معرفی روستاهای فیازمان و تکه نهاوند با صدها جاذبه گردشگری+تصویر

خبرگزاری تسنیم: جاذبه‌های طبیعی و تاریخی شهرستان نهاوند تنها به ۲۰۱ اثر تاریخی و ۱۳ سراب و چشمه‌سار محدود نمی‌شود بلکه در ۳ روستای فیازمان، وراینه و تکه جاذبه‌ها و آثار تاریخی وجود دارد که مسافران نوروزی را به سمت خود جذب می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از نهاوند، از 161 روستای که در شهرستان نهاوند دارای سکنه می‌باشند سه روستای فیازمان، وراینه و تکه دارای موقعیتی ممتاز و بکر هستند که مهمترین مزیت آنها نزدیکی به رودخانه دائمی گاماسیاب دسترسی آسان به مرکز شهر بافاصله 10 کیلومتری باعث شده هرساله در فصول مختلف سال و بخصوص ایام نوروز هزاران مسافر و گردشگر از آن بازدید کنند.

روستای فیازمان

فیازمان روستای در 7 کیلومتری نهاوندبا 1000 نفر جمعیت است که مردم آن به زبان لری تکلم می‌کنند که این روستا دارای بیشترین سواحل در کنار رودخانه خروشان گاماسیاب می‌باشد که گذر این رودخانه پرآب باعث تنوع زیست‌محیطی شده شهر کلاغ‌های آپارتمانی که به‌صورت شهرنشینی لانه درست کرده‌اند فقط یکی از جاذبه‌های این روستای بکر است.

تپه تاریخی فیازمان که پر از درختچه‌های گز و گیاهان دارویی می‌باشد و در 100 متری از ضلع غربی این روستا واقع‌شده که این اثر در تاریخ 25 آبان 1387 با شمارهٔ ثبت 23746 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است البته اطراف آن را بیشه‌زارها و چشمه‌های خروشانی احاطه کرده که یک مجتمع پرورش ماهی قزل‌آلا در نزدیکی آن است.

از دیگر آثار تاریخی و فرهنگی روستای فیازمان که در حال ثبت وزیر پوشش میراث فرهنگی است حمام قدیمی روستا می‌باشد که بیش از 150 سال قدمت دارد که به علت کمبود اعتبارات تاکنون برای آن اقدامی عملی انجام‌نشده است این حمام در مرکز روستا و در 3 متری جاده اصلی قرارداد همچنین خانه قدیمی خان و مالک روستا نیز در نزدیکی رودخانه و در ارتفاع 10 متری از سطح زمین بناشده که یکی دیگر از جاذبه‌های این روستا است.

فریدون ظفری رابط میراث فرهنگی و عضو شورای اسلامی روستای فیازمان می‌گوید: خداوند بیشتر جاذبه‌های زیبای طبیعت و گردشگری را به روستای ما داده است به‌طوری‌که در بالایی روستا تپه‌ای تاریخی در پایین روستا رودخانه زیبای گاماسیاب در دو طرف روستا بیشه‌زارهای دست کاشت و خودرو گز و صنوبر به چشم می‌آید.

وی گفت: در این روستا که نمونه آن در کمترین جای از نهاوند دیده می‌شود بیش از 63 سال است هزاران کلاغ‌سیاه در بیشه‌ای در کنار روستا و رودخانه گاماسیاب که از کنار روستا می‌گذرد اقدام به لانه‌سازی چندطبقه به شکل آپارتمان‌های شهری کرده‌اند که بیشه کنار روستا به نام شهرک کلاغ‌ها معروف شده است در فصل بهار این دهکده پر از جوجه کلاغ‌های تازه سر از تخم بیرون آورده شده و پرواز کلاغ‌های بالغ برای جمع‌کردن غذا نمایی زیبا را به وجود می‌آورد.

ظفری بیان کرد: در این بیشه‌زارها که به دهکده کلاغ‌ها معروف شده بر روی هر درخت صنوبر 9 تا 13 متری بیش از 7 آشیانه ساخته‌شده است که تعداد کثیر آشیانه کلاغ‌ها بر روی درختان، شکل و شمایلی آپارتمان‌نشینی را در بین ده‌ها درخت کهن‌سال صنوبر به خود گرفته است اما بعد از هر تخم‌گذاری و سر درآوردن جوجه‌ها جمعیت کلاغ‌ها افزایش می‌یابد و تعداد آشیانه‌ها هم بیشتر می‌شود.

ظفری بیان کرد: به دلیل آب‌وهوای بسیار تمیز و طبیعت بکر و دست‌نخورده و تپه پوشیده از درختان گزو مزرعه پرورش ماهی غزل آلا و چشم‌انداز محیط اطراف دهکده کلاغ‌ها، انواع پرندگان دیگر ازجمله بلبل صحرایی، دارکوب، انواع گنجشک و سار، فنچ، مرغ ماهی‌خوار کوچک، لک‌لک، طوطی و دیگر پرندگان مهاجر نیز زندگی دسته‌جمعی تشکیل داده‌اند.

وی گفت: بیشترین بازدیدکننده روستای فیازمان در فصل بهار و تابستان از استان خوزستان و هرمزگان به فیازمان می‌آیند و در اطراف رودخانه وبیشه زارها چادر می‌زنند و از مشاهده پرندگان و مرغ‌های ماهی‌خوار کوچک و ماهی‌های کوچک کنار رودخانه و میوه باغ‌ها و محصولات مزارع اطراف لذت می‌برند.

عضو شورای اسلامی روستای فیازمان اظهار داشت: ساحل شن و ماسه‌ای رودخانه فیازمان و زمین فوتبال بکر و ماهی گیری در رودخانه و مشاهده اردک و غازها که در رودخانه در حال شنا هستند و کوچه‌باغ و بیشه‌های زیبا هرساله خاطرات خوشی را برای مسافران و گردشگران به‌جای می‌گذارد.

روستای وراینه

روستای وراینه در 15 کیلومتری جنوب نهاوند با 1600 نفر جمعیت واقع‌شده این روستا از شمال با روستای بیان از جنوب ارتفاعات گرین و از شرق با روستای ده حیدر و از سمت غرب با روستای دره ابراهیم همسایه است آب‌وهوای کوهستانی دارد و مردم آن با لهجه لکی تکلم می‌کنند و در اطراف این روستا چشمه‌های فراوان و کوهای سر به فلک کشیده‌ای وجود دارند.

از جمله مناطق دیدنی این روستای خوش آب‌وهوا شامل سراب‌های گاماسیاب، گردو کانه، غار گاماسیاب و ارتفاعات 3850 متر کوه گرین است که سالانه صدها گردشگر طبیعت و کوهنورد را از سراسر ایران به این روستا می‌کشاند.

غار طبیعی گاماسیاب که در 5 کیلومتری این روستای قرار دارد و 150 سال پیش کتیبه‌ای توسط ناصرالدین‌شاه قاجار بر درب ورودی آن نصب شد از مشخصات این غار شگفت‌انگیز شکاف سنگی به عرض 2 متر و ارتفاع 8 متر است که درشیبی مشرف‌به رودخانه قرار دارد کف غار به علت چکیدن آب از سقف خیس و پر گل‌ولای است غار گاماسیاب شامل تالاری با عرض 10 متر و ارتفاع 5 متر و دالانی در عمق 40 متری است که به‌وسیله دهلیزها و راهروها باهم مرتبط می‌گردندوهنوز هیچ‌کس نتوانسته که پایان آن را پیدا کند.

علی حمیدوند دهیار روستای وراینه و رابط میراث فرهنگی نهاوند می‌گوید: در سمت چپ دهانه این غار دو لوح کوچک و بزرگ در ارتفاع 3 متری وجود دارد که در سال 1309 هجری قمری به‌فرمان ناصرالدین‌شاه قاجار در زمان سفر وی به کربلا و اقامت چندروزه در این مکان نوشته‌شده است.

حمیدوند افزود: غار طبیعی گاماسیاب که در زیر ارتفاعات کوه گرین قرار دارد نتیجه یک عمل فرسایش آب‌های زیرزمینى است که براثر آن کربنات کلسیم در آب‌های اسیدى آب‌های حاوى دیوکسیدکربن و اسیدهاى عالی انحلال یافته است که در مدخل ورودی با ارتفاع 10 متر از سرچشمه رودخانه گاماسیاب قرارگرفته و به علت نزدیکی به جاده اصلی در کنار شرق درب غار دارای دیواره و محل مناسبی برای سنگ‌نوردان جهت سنگ‌نوردی است.

وی گفت: در اطراف روستای وراینه بیش از چند هزار هکتار جنگل طبیعی و دست کاشت می‌باشد که منظره‌ای زیبا به روستا داده است همچنین نخستین نیروگاه برق‌آبی غرب کشور با دو توربین فعال تولید برق در اطراف وراینه است.

دهیار روستای وراینه اظهار داشت: مهمترین مجتمع‌های پرورش ماهی قزل‌آلای استان همدان در کنار روستای سرسبز وراینه بناشده که مزیتی صدچندان به شهرستان و این روستا می‌دهد وجود یخچال‌های دائمی در کوهستان گرین در بالای روستا آب هوایی بسیار خنک و متبوع را در تابستان‌ها برای منطقه رقم می‌زند.

وی بیان کرد: گردشگران نوروزی می‌توانند در کوهستان و جنگل اطراف روستا به‌راحتی پرندگان زیبایی مانند کبک، بلدرچین، انواع بلبل، قمری، عقاب، شاهین و حیواناتی مانند روباه، گرگ، شغال را از نزدیک ببینند همچنین دیدن وصید کردن ماهی از رودخانه گاماسیاب نیز خالی از لطف نیست.

روستای تکه

روستای تکه واقع در 8 کیلومتری بخش مرکزی نهاوند به سمت جاده بروجرد می‌باشد، این روستا دارای 800 نفر سکنه و حلقه اتصال روستاهای فیازمان، قلعه ذرتی، دره ابراهیم، رود حسن سفلی و علیا و امیرآباد است که مردم آن به زبان لری صحبت می‌کنند.

در لغتنامه مرحوم دهخدا  از روستای تکه به معنی روستایی در حال تکوین و تکویر و رشد نام‌برده شده است در مورد گذشته دور این روستا اطلاعات چندانی در دست نیست ولی روستای جدید حدود 250 سال سابقه دارد مرحوم علی جعفری رئیس سابق میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان  نهاوند در مورد این روستا می‌گوید: با توجه به کشف اسکلت و ظروف سفالی در پایین روستا قدمت تکه به دوران قبل از اسلام  و حدود 2000 سال قبل برمی‌گردد.

بر اساس اشیاء مکشوفه که شامل  خمره‌ای  بزرگ محل نگهداری غلات، آجر، سکه قدیمی، اسکلت انسان و ظروف سفالی قبل از انقلاب  در تپه پایین روستا که اکنون به منزل مسکونی تبدیل شده و در حال  حاضر مالک آن شخصی به نام آقای محمدخان سهرابی است.

محسن پیرزا دی دهیار روستای تکه می‌گوید: در شهرستان نهاوند و استان همدان روستای تکه را با ورزشکاران ملی‌پوش دوومیدانی و باغات سرسبز پر از میوه می‌شناسند به‌طوری‌که قدیمی‌ترین باغ در بین 20 روستای منطقه بالای نهاوند باغ زردآلویی با درخت توت به قطری بیش از 2 متر در پایین این روستا همچنان وجود دارند.

وی افزود: از دیگر آثار موجود در روستا تکه تپه قدیمی در نزدیکی این باغ بود که متأسفانه در چند سال گذشته تبدیل به چندین منزل مسکونی گردید، احداث زیباترین  و بزرگترین باغ مکانیزه  استان همدان معروف به باغ مالکی مربوط به  مرحوم جواد ظفری پسر ظفر سلطان در دوران پهلوی که اولین تجربه موفق مهندسان ایرانی و آمریکایی  با سرپرستی مهندس متین  بود در سال 1342 احداث شد.

 دهیار تکه بیان کرد: از ویژگی‌های مهم این باغ 40 هزار مترمربعی این است که به سبک باغ ارم شیراز ساخته شد که البته کمی به علت خشک‌سالی‌ها دست‌کاری شد ولی همچنان طراوت و زیبایی خود را حفظ کرده است.

پیرزادی اظهار داشت: از جاذبه‌های مهم این باغ درختان مهندسی و ردیف‌کاری و شکوفه‌های زیبای گیلاس و گلابی و زردآلو و سیب آن است که عکاسان خوب کشور را به خود جلب می‌کند.

وی گفت: وجود امام‌زاده ابراهیم (ع) در روستای بالادست که برادر امام رضا در روستای دره ابراهیم می‌باشد و همچنین امام زاده پیر غیب در روستای رود حسن علیا و روستای تاریخی قلعه ذرتی با چشمه‌های زیبا و کوهستان قشنگش باعث جلب مسافران نوروزی و گردشگران می‌شود.

پیرزادی عنوان کرد: روستای تکه به علت شرایط مناسب آب‌وهوایی و انواع درختان میوه و تاکستان‌هایش در بیشتر موقع سال گردشگر پذیر است و زائران این دو امام زاده و مسافران سراب بنفشه در روستای تاز ناب علیا مجبورند کمی در میان باغات اطراف این روستا به استراحت به پردازند.

گزارش از علی سهرابی

 انتهای پیام/ ر

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon