دروس تخصصی تفسیر ‌در حوزه‌های علمیه نهادینه شود‌

دروس تخصصی تفسیر ‌در حوزه‌های علمیه نهادینه شود‌

خبرگزاری تسنیم: استاد حوزه علمیه قم گفت: دروس تخصصی تفسیر باید در حوزه‌های علمیه نهادینه شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد مقدس، آیت‌الله محمد جواد فاضل لنکرانی، از اساتید مهم درس خارج حوزه علمیه قم و از مفسرین قرآن کریم هستند که درس‌های تفسیر ایشان در رادیو معارف پخش می‌شود. به باور یادگار آیت الله فاضل لنکرانی، هدف حوزه‌های علمیه باید تربیت مجتهدین مفسر باشد نه اینکه صرفا به افرادی مدرک داده شود.

تسنیم: به نظر شما، آیا تلاش‌هائی که در زمینه‌ تفسیر در حوزه‌های علمیه انجام شده کافی است؟

فاضل لنکرانی: الحمدالله مدتی است که یک حرکتی در حوزه‌های علمیه نسبت به تفسیر قرآن کریم انجام شده و در این زمینه، مدرسین متعددی، حرکت‌هائی را به صورت جدی آغاز کرده‌اند، تا آنجا که می‌توان گفت واقعا حوزه‌ امروز ما با 10 سال گذشته، از این جهت، تفاوت چشمگیری پیدا کرده است.

البته باید اعتراف کنیم که این حرکت، به حد مطلوب نرسیده و لازم است که مسئولان حوزه، توجه خاصی را نسبت به تفسیر مبذول کرده و این رشته‌های تخصصی تفسیر را توسعه دهند.

مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) اگرچه برنامه‌ اولیه و اصلی آن، مباحث فقهی است؛ اما در حدود سه چهار سال اخیر، رشته‌ تخصصی تفسیر را به صورت خیلی عمیق راه‌اندازی کردیم و عده‌ای از فضلاء در حال حاضر، مشغول به این مباحث تفسیری هستند.

به نظر ما، رشته‌ تخصصی تفسیر که قبلا در حوزه بوده است، از یک برنامه‌ریزی کافی و مفید برخوردار نبوده و لذا الان این رشته که حتی در دوره‌های مختلف فارغ‌التحصیلانی هم داشته، اما مفسران قوی را به حوزه‌های علمیه تحویل نداده است. هدف از راه‌اندازی این رشته و مراکز مرتبط با آن‌ها، نباید تنها این باشد که این مباحث تفسیری را به صورت یک اطلاعات عمومی و در حد یک مدرک کارشناسی بپردازیم؛ بلکه هدف آن باید تربیت مجتهدین مفسر ممتاز باشد.

مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) نیز تلاش می‌کند تا به این مهم دست یابد. تلاش ما این است که همان‌طوری که در مباحث فقهی به دنبال تربیت مجتهدان قوی هستیم، در مباحث تفسیری نیز همین امر را دنبال کنیم و انشاءالله افراد مبرزی را در این زمینه تربیت نمائیم. بعد از مرحوم علامه‌ طباطبائی (رض)، متأسفانه تفسیری که دارای آراء و انوار جدیدی بوده و نوآوری‌هائی در تفسیر داشته باشد تألیف نشده است در حالی که مقتضی بود در این فاصله‌ زمانی، حداقل چند تفسیر دیگر نوشته می‌شد. امیدواریم که مسئولان حوزه و در درجه‌ اول، اساتید مخصوصاً تأکید می‌کنم: آنهائی که اساتید درس خارج هستند - به تفسیر پیدا کرده و به صورت موضوعی یا به صورت ترتیبی، به این بحث اهمیت دهند.

تسنیم: با توجه به مرکزیت حوزه‌ علمیه‌ قم در زمینه‌ فقه و اصول، آیا می‌توان حوزه‌ علمیه‌ خراسان را با توجه به مفسرین قوی‌ که در این حوزه بودند، به عنوان حوزه‌ مرجع در زمینه‌ تفسیر مطرح کرد؟

فاضل لنکرانی: توجه داشته باشید که در این سال‌ها، اگرچه تفاسیر ارزشمندی به رشته تحریر درآمده است؛ لکن بعد از تفسیر المیزان، هنوز تفسیری که محور تحقیق در باب تفاسیر باشد نگاشته نشده است.

اگر بخواهیم منصفانه نگاه کنیم می‌توانیم بگوئیم حوزه علمیه قم، علاوه بر مباحث فقهی و اصولی، در مباحث تفسیری نیز دارای ظرفیت‌های ویژه‌ای بوده و از قوت خاصی برخوردار است. امروزه درس‌های تفسیری عمیقی در حوزه علمیه قم وجود دارند که به برکت پیروزی انقلاب، استمرار داشته‌اند اما نمونه‌ آن در حوزه‌‌های دیگر وجود ندارد. در حقیقت باید به دنبال این باشیم که در میان همه‌ حوزه‌های علمیه، چه قم، چه خراسان، چه اصفهان و چه نجف، توجه عمیقی نسبت به تفسیر برقرار شود. در حال حاضر، باید گفت که برجستگی قم در زمینه تفسیر، به نسبت به سایر حوزه‌ها بی‌نظیر است.

تسنیم: برگزاری همایشی‌هایی از جمله همایش بزرگداشت آیت‌الله میردامادی که برای بزرگداشت مفسرین قرآن برگزار می‌شود، را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

فاضل لنکرانی: همان‌طوری که برای بزرگداشت حکما و فقها، مراسم بزرگداشت برگزار می‌شود، برای بزرگان مفسرین نیز باید این چنین کاری انجام شود. مسئولان امر باید علاوه بر مفسرین قدیم، مفسران معاصر را نیز شناسائی کرده و روش‌ها، برجستگی‌ها و نکات تفسیری آن‌ها را عرضه کنند.

مفسرین معاصری که در حوزه‌های قم و خراسان، تألیفات تفسیری ارزشمندی داشته‌‎اند کم نیستند و لازم است نسبت به آنها اهتمام ویژه‌ای بذل شود. به نظر من، اصل این کار بسیار پسندیده و مبارک است و اینکه حوزه خراسان نیز متکفل انجام این امر شد بسیار زیباست.

این امر، سبب می شود تا تمام طلبه‌ها و فضلاء نسبت به امر تفسیر توجه مجدد پیدا کرده و برای رو آوردن به امر تفسیر تشویق شوند. مسئله تفسیر، مسئله‌ای است که باید تمام طلابی که از سال اول، وارد حوزه علمیه می‌شوند نسبت به آن اهتمام داشته باشند و توجه کنند. به نظر من همه کسانی که می خواهند در فقه، اصول و یا فلسفه کار کنند لازم است به امر تفسیر توجّه خاصی داشته باشند.

انتهای پیام/ آ

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon