"قلیان" دوست ناباب جوانان و دروازه ورود به اعتیاد/زنگ خطر اعتیاد جدی است


"قلیان" دوست ناباب جوانان و دروازه ورود به اعتیاد/زنگ خطر اعتیاد جدی است

امروز از قلیان می‌توان به عنوان دوست ناباب جوانان نام برد و باید این ماده مخدر را دروازه ورود به اعتیاد دانست و برای کاهش استفاده از این نوع مواد مخدر و به تبع آن کاهش آمار ابتلا به اعتیاد راهکارهایی را اندیشید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، مسئله اعتیاد در دوره زمانی کنونی معضلی بسیار جدی و تهدیدی بسیار اساسی برای جامعه ما به شمار می‌رود. اگر به اطراف خود نگاه کنیم جوانان و نوجوانان زیادی را مشاهده می‌کنیم که در گام نخست پله اعتیاد بوده و استفاده از قلیان و سیگار را به چشم تفریحی در نظر دارند.

زمانی که به عنوان یک عابر، پارک را به عنوان قدم زدن انتخاب می‌کنیم متاسفانه شاهد استفاده بسیار زیاد دخانیات از قبیل قلیان و سیگار هستیم، فرقی ندارد گروهی که دور هم جمع شده‌اند از پسران جامعه ما هستند یا دختران را شامل می‌شود. اصلا به نحوی قلیان پایه ثابت پیک‌نیک‌ها و دورهمی‌های دوستانه‌ و خانوادگی بسیاری از مردم شده‌ است.

هنگامی از پارک ناژوان که به عنوان یک پارک جنگلی و فضای طبیعی ناب در اصفهان است عبور می‌کنیم تعدد قلیان‌ها و استفاده از سیگار در دستان جوانان کم سن ‌و ‌سال این سؤال را برایمان ایجاد می‌کند که دلیل استفاده از قلیان و آن‌ هم به اندازه بسیار زیاد و قابل توجه چیست؟

از مصرف قلیان و سیگار که بگذریم به معضل جدی‌تری می‌رسیم و آن هم استفاده مواد مخدر در بین جوانان است، هیچ تفاوتی در بین مصرف کننده‌های این نوع از مواد مخدر نیست، زیرا تنها پسران جوان جزو مصرف کننده‌ها نبوده و دختران بسیاری نیز در بین مصرف کنند‌ها هستند.

اگر مثلثی را در استفاده دخانیات و مواد مخدر در ذهنمان ترسیم کنیم و هر یک از ضلع‌های آن را به جوانان، خانواده آن‌ها و مسئولان نسبت دهیم متوجه می‌شویم که این معضل اجتماعی بسیار پیچیده بوده و رشد آن قطعا آسیب‌های فراوانی را به جامعه و خانواده و خود جوانان می‌زند، پس باید گفت زنگ خطر بسیار جدی است.

آگاهی نقش بسیار مهمی در عدم استفاده جوانان از مخدرها دارد

جوانی  30 ساله که به مدت 16 ماه است از دام اعتیاد گریخته در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم پیرامون این بیماری اظهار داشت: نمی‌توانم دلیل اصلی ابتلا به اعتیاد را مطرح کنم اما به خوبی می‌دانم که مقصر اصلی در این موضوع وجود ندارد. عوامل زیادی در موضوع گرایش به مخدرها دخیل بودند، مانند عدم آگاهی من. زمانی که نخستین سیگار را روشن کردم هیچ‌گاه به فکر این موضوع نبودم که سیگار چقدر می‌تواند برای من عواقب داشته باشد و سبب مشکلات بسیاری شود.

وی افزود: یکی دیگر از عواملی که در این موضوع اهمیت داشت عدم وجود تفریحات سالم است شاید اکنون نیز متاسفانه در جامعه ما تفریحی سالم وجود ندارد و یا آن‌قدر گران است که همه نمی‌توانند از آن استفاده کنند. زمانی که رو به استفاده از مخدر آوردم ابتدا مخدر قوی را استفاده نکردم، شاید بتوان گفت همه افراد که در این وادی گرفتار می‌شوند از مخدر‌هایی شروع می‌کنند که نامشان ترسناک نیست ولی استفاده از آن می‌تواند سبب استفاده از دیگر مخدر‌ها شود. باید آن اندازه پیرامون مواد مخدر به جوانان آگاهی داده شود که حتی آن‌ها سراغ سیگار و قلیان هم نروند.

این جوان که خود اکنون به عنوان راهنما به دیگر افرادی که در دام اعتیاد هستند کمک می‌کند با اشاره به اینکه استفاده از قلیان و سیگار و مشروبات الکلی نخستین گام استفاده از مخدرها است، گفت: جوانان و خانواده‌ها باید بدانند که استفاده از سیگار، قلیان و مشروبات الکلی نخستین گام استفاده از مواد مخدر است ولی متاسفانه چایخانه‌ها را می‌بینیم که درسطح شهر مشغول به کار بوده و بسیار مشتری دارند. مسئولان ما باید توجه داشته باشند که در صورتی که جوان احتیاج به سرگرمی دارد و در صورتی که این سرگرمی وجود نداشته باشد جوان به سراغ سرگرمی‌های نادرست می‌رود.

بی توجهی به ارزش‌های دینی از دلایل گرایش به اعتیاد است

محمد عابدینی مشاور خانواده پیرامون علت‌های گرایش جوانان به اعتیاد اظهار داشت: بی توجهی به ارزش‌های دینی و مذهبی یکی از دلایل مهم و تاثیر گذار در گرایش افراد به سمت اعتیاد است؛ خلا معنویت و ارزش‌های معنوی سبب ایجاد فردی بی‌قید و بند می‌شود. اختلالات روانی یکی دیگر از دلایل گرایش به مواد مخدر بوده که شامل کاهش اعتماد به نفس، افسردگی، ضعف اراده، کنجکاوی بیش از حد و داشتن شخصیت متزلزل است.

وی افزود: تنها دلایل فردی را نمی‌توان به گرایش افراد به مخدرها موثر بدانیم و خانواده نیز بسیار در این رابطه تاثیر دارد. از عواملی که می‌تواند در روند مصرف مخدرها به ویژه جوان‌ها، همچنین در روابط خانوادگی تاثیرگذار باشد می‌توان به جدایی و طلاق، مشاجره‌های خانوادگی اشاره کرد، همچنین وجود فرد معتاد و یا حتی سیگاری در خانواده، عدم ارتباط صحیح والدین با فرزندان، کمبود محبت در خانواده و افراط در محبت و محبت بی‌جا به افراد از جمله این موارد است.

این مشاور خانواده با اشاره به تاثیرگذاری بسیار مسائل اجتماعی در مصرف مواد مخدر بین افراد جامعه گفت: کمبود امکانات ورزشی و مشاوره‌ای، دسترسی آسان به مواد مخدر فقر مالی، بیکاری و مصرف مواد مخدر به عنوان تفریح از عواملی است که به صورت اجتماعی افراد را به سمت مواد مخدر گرایش می‌دهد، مسئولان باید پیرامون مسائل تفریحی عزمی جدی و راهکارهای مناسب داشته باشند.  

وی افزود: براساس آمار موجود بیشترین سنی که افراد به مواد مخدر گرایش پیدا می‌کنند 15 الی 24 سالگی است. با توجه به دوران حساس سنین جوانی باید مراقبت‌های فردی، خانوادگی و ارتباطی بسیار باشد و همچنین فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی از طریق دستگاه‌های مربوط باید به صورت کامل و جامع صورت گیرد.

عابدینی درباره تاثیر مواد مخدر بر جسم و روان افراد گفت: مواد مخدر قطعا تاثیرات بسیار زیادی بر جسم انسان دارد و بیشتر این تاثیرات بر مغز، قلب و عروق، کلیه‌ها و سبب ابتلا به چند نوع سرطان نیز است. مخدرها تاثیراتی نیز بر خلقیات فرد مصرف کنند دارد که می‌توان به فراموشی، پارکینسون، هیجانات زیاد و عدم توانایی کنترل بر آن، افسرده و ضد اجتماعی شدن اشاره داشت.

وی افزود: افراد معتاد به دلیل اینکه می‌خواهند کسی متوجه مصرف آن‌ها نشود با اطرافیان قطع ارتباط می‌کنند و علت این موضوع عدم اعتماد به نفس در فرد مبتلا به اعتیاد بوده که  سبب می‌شود وی نتواند در خانواده حضور پیدا کند.

این مشاور خانواده گفت: در خانواده‌ها معمولا افراد با فرد مبتلا با تنفر و خشم صحبت می‌کند و این موضوع یکی از موارد شایع بوده که در بسیاری از خانواده‌ها دیده می‌شود. افراد متاهلی که از مواد مخدر‌ استفاده می‌کنند در ارتباط با همسر خود دچار مشکلات بسیار زیادی شده و همسر فرد مبتلا در زندگی احساس رضایت ندارد.

عابدینی با اشاره به تاثیرات منفی استفاده افراد از مواد مخدر در جامعه گفت: در صورتی که تعدد افراد مبتلا در جامعه بسیار افزایش یابد سبب می‌شود آثار جرم در جامعه بیشتر شده، بیماری‌های واگیردار و خطرناک انتقال پیدا ‌کند، هزینه‌های اقتصادی بسیاری در راه مصرف مخدرها به هدر می‌رود و سبب عدم امنیت جانی و مالی در جامعه می‌شود. پس بسیار مناسب است که عوامل جلوگیری از ابتلای افراد در جامعه به وجود آید که شاید این اتفاق سبب هزینه‌های زیادی باشد ولی از هزینه‌هایی که در آینده در انتظار جامعه بوده کمتر است.

تقاضای مواد مخدر باید در جامعه کاهش پیدا کند

سرهنگ جهانگیر کریمی معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم پیرامون استفاده مواد مخدر اظهار  داشت: آمار رسمی که از وزارت کشور درباره استفاده مواد مخدر در اصفهان منتشر شده است با آمارهای سال گذشته تفاوتی نداشته است، اکنون ما نمی‌دانیم که استفاده از مواد مخدر در اصفهان نسبت به سال گذشته فزونی یافته یا کمتر شده است. شرایط سنی در نوجوانی بسیار حساس و خاص بوده است و به همین دلیل مصرف مخدرها در سنین جوانی در همه ادوار وجود دارد، همچنین احساس غرور و استقلال در افراد از گرایشات افراد به مخدرها است.

وی افزود: خانواده‌ها باید پیرامون گرایش فرزندانشان به مواد مخدر بسیار مراقبت کرده و نگذارند قبح استفاده از برخی دخانیات در میانشان شکسته شود زیرا در این صورت می‌تواند مقدمه‌ای بر استفاده از مواد مخدر باشد.

معاون اجتماعی نیروی انتظامی استان اصفهان ادامه داد: مصرف مواد مخدر عوامل مختلفی دارد و در تحقیقی که به  یاری دانشگا‌ه‌ها و به درخواست نیروی انتظامی صورت گرفت علت‌های فردی و اجتماعی زیادی پیرامون این موضوع بررسی شد. عامل استفاده مواد مخدر در یکی از اعضای خانواده فرد و خانواده‌هایی که مشکلات زیادی را در خود می‌بینند که سبب عدم نظارت صحیح بر فرزندان است در این بررسی بسیار موثرتر از دیگر عوامل شناخته شده است.

وی با بیان اینکه حدود 27 درصد از علت گرایش افراد به مخدرها را می‌توان به صورت مستقیم به خانواده نسبت داد، گفت: هر فردی که در نظر دارد فرزندش دچار گرایش به مواد مخدر نشود باید بسیاری از موارد را رعایت کرده تا فرزند خانواده در شرایطی مطمئن پرورش پیدا کند زیرا در این صورت احتمال گرایش فرزند به مخدرها کم‌تر می‌شود.

سرهنگ کریمی پیرامون دسترسی افراد به مواد مخدر در جامعه خاطرنشان کرد: عدم دسترسی افراد به مواد مخدر یکی از اهداف پلیس در سال 1395 بوده که امیدوار هستیم تا پایان سال به اهدافی که در نظر داریم پیرامون این موضوع برسیم.

وی اضافه کرد: شرایط امروز جامعه ما و وجود بسیاری از فناوری‌ها و ارتباطات سبب آسان‌تر شدن دسترسی به مخدرها شده است. پلیس در ارتباط با عدم دسترسی  افراد به مواد مخدر می‌تواند چند راهکار کاهش عرضه و کاهش تقاضا را داشته باشد، در تمام دنیا به این نتیجه رسیده‌اند که باید به سراغ کاهش تقاضای مخدرها برویم تا اینکه به فکر کاهش عرضه مخدرها باشیم.

معاون اجتماعی نیروی انتظامی استان اصفهان افزود: کاهش تقاضا در استفاده از مواد مخدر آموزش و آگاهی افراد، آموزش و پرورش و دانش‌کافی خانواده‌ها موثر است. باید به گونه‌ای عمل کنیم و آگاهی به افراد دهیم که هنگام مواجه شدن با دخانیات و  مخدرها خود فرد انتخاب صحیح را داشته باشد.

به گزارش تسنیم، در زمینه شیوع استفاده از مواد مخدر باید توجه داشت که علت‌های پیرامون اعتیاد به خوبی مورد بررسی قرار بگیرد تا نسل جوان جامعه ما مورد گزند آسیب از این معضل بزرگ قرار نگیرد. راهکارهایی که در جلوگیری از آسیب‌های مخدرها بررسی می‌شود بسیار آسان‌تر از برخورد با افراد مبتلا به مصرف مواد مخدر است، با این حال امیدواریم راهکارهایی اندیشیده شود تا جامعه ما عاری از هر گونه مصرف کننده مواد مخدر باشد.

گزارش از محمد صناعی

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon