باشگاه‌های کتابخوانی گامی مؤثر در تحقق پایتختی کتاب ایران در شهرضا


باشگاه‌های کتابخوانی گامی مؤثر در تحقق پایتختی کتاب ایران در شهرضا

در نشست هم اندیشی طرح باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان شهرستان شهرضا مطرح شد که تلاش در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی در واقع تلاشی در راستای کاهش آسیب‌های اجتماعی و اعتلای فرهنگ عمومی است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرضا، رئیس اداره ارشاد شهرضا در نشست هم‌اندیشی طرح باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان شهرستان با اشاره به فعالیت باشگاه‌های کتابخوانی در شهرستان اظهار داشت: منظور از باشگاه کتابخوانی، گروه‌های حداقل 12 تا 15 نفری از کودکان یا نوجوانان هستند که زیر نظر یک هماهنگ کننده بزرگسال در زمینه کتابخوانی فعالیت دارند.

وی افزود: این باشگاه‌ها می‌تواند در شهر و روستا در کتابخانه‌ها، مدارس، مراکز کانون، فرهنگ‌سراها، مجتمع‌های مسکونی، مساجد، کانون‌های اصلاح و تربیت، مراکز بهزیستی و هرجایی که کودکان و نوجوانان گردهم می‌آیند، تشکیل شوند.

محمد علی جعفری افزود: هر شخصی که در شهرستان تمایل به ایجاد باشگاه کتابخوانی کودک و نوجوان داشته باشد می‌تواند با عضویت تنها 10 نفر از این گروه سنی، فعالیت خود را آغاز کند.

وی گفت: با رایزنی‌های انجام شده کتاب‌هایی که قرار است در اختیار کودکان و نوجوانان شرکت کننده در این طرح قرار گیرد، با 50 درصد تخفیف به آنان عرضه می‌شود.

رئیس اداره ارشاد شهرستان شهرضا بیان کرد: افراد شرکت کننده در این طرح باید بعد از مطالعه کتاب‌ها، آنها را در قالب نمایش‌نامه، فیلم‌نامه یا هر موضوع دیگری ارائه کنند، این طرح‌ها به دبیرخانه باشگاه ها در تهران ارسال و واروی خواهد شد.

وی تصریح کرد: فعالیت‌هایی مانند روستای دوستدار کتاب، پایتخت کتاب ایران تاثیرات زیادی در ترویج کتاب و کتابخوانی دارند، به عبارتی یک موج جریان ساز در این حوزه شکل گرفته است که باید به خوبی آن را در راستای درست مدیریت و هدایت کنیم تا آشفتگی ایجاد نشود و با نظم بیشتری در سطح کشور برگزار شود.

جعفری افزود: ایجاد «باشگاه‌های کتاب و کتابخوانی کودک و نوجوان» نشان می‌دهد که طرح‌ها و ایده‌ها فقط مخصوص به تهران نیست بلکه همه شهرها می‌توانند در این طرح مشارکت داشته باشند و با ارائه طرح‌ها و ایده‌های جدید بتوانند در سطح ملی دیده شوند.

وی تصریح کرد: در سال گذشته که شهرضا نامزد عنوان پایتختی کتاب کشور شد و در نهایت «بوشهر» به عنوان شهر ملی کتاب ایران شناخته شد که یکی از علل آن، وجود 750 باشگاه کتابخوانی در این شهر بود.

رئیس اداره ارشاد شهرضا با بیان اینکه نویسندگان از گروه‌هایی هستند که در طرح « باشگاهای کتابخوانی کودک و نوجوان» مورد هدف قرار گرفته‌اند، گفت: برای نویسندگان در این طرح، زمینه گفت‌وگوهای رو در رو و یا از طریق نامه‌نگاری بین کودکان و نوجوانان و نویسندگان فراهم شده است.

وی اظهار داشت: این اقدام نشان می‌دهد که سنت دیرین نامه نوشتن که خود بار عاطفی دارد از این طریق به بچه‌ها و کودکان و نوجوان می‌آموزیم که همه مسیر ارتباط شبکه‌های مجازی و پیامک نیست.

جعفری بیان کرد: کتابخانه‌های عمومی و کانون‌های فرهنگی هنری مساجد که ارتباط مستقیم با دانش‌آموزان دارند می‌توانند برای ایجاد این باشگاه‌ها و نیز فرهنگ سازی در این زمینه اقدام کنند.

وی بیان کرد: این مسیر می‌تواند به جریان‌سازی فرهنگی منجر شود و در تقویت نسل کتابخوان آینده کمک کند، این مسیر جدیدی است و تا به حال آن را تجربه نکرده‌ایم و در این راه با دشواری‌هایی روبه‌رو خواهیم شد.

رئیس اداره ارشاد شهرستان شهرضا با اشاره به همکاری شهرداری شهرضا در برگزاری برنامه‌های مربوط به پایتختی کتاب در این شهرستان، گفت: باید تلاش کنیم تا المان‌های شهری بیشتر با موضوعاتی نظیر کتاب و ترویج فرهنگ کتابخوانی باشد.

وی با بیان اینکه متأسفانه در سال گذشته همراهی خوبی از سوی ادارات و نهادهای اجرایی شهرستان، در طرح ملی کتاب ایران انجام نشد، گفت: شاید این موضوع به دلیل عدم اطلاع‌رسانی مناسب و یا ناآگاهی آنها از اطلاعات طرح باشد اما در هر صورت امسال باید شاهد همکاری بهتری در این زمینه باشیم.

جعفری بیان کرد: در جشنواره انتخاب شهر ملی کتاب ایران، داشتن ایده‌های خلاق بسیار مهم است و اگر بخواهیم امسال هم در این جشنواره حضور فعالی داشته باشیم، باید ایده‌های خلاق بیشتری ارائه کنیم.

وی با بیان اینکه استفاده از مشارکت‌های مردمی یکی از مهمترین بخش‌های طرح ملی کتاب است که در آن باید از ظرفیت‌های مختلف اقشار و گروه های مردمی در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی استفاده شود، گفت: ایجاد و اداره دبیرخانه طرح ملی کتاب در شهرستان بر عهده شهرداری و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است اما این مسئله به معنی عدم نیاز به همکاری سایر ادارات نیست.

فعالیت کتابخانه‌های تخصصی در همه حوزه‌های علمیه شهرستان

فرماندار شهرضا در ادامه جلسه با بیان اینکه همه مشکلات و ناهنجاری‌های اجتماعی ریشه در عدم مطالعه افراد دارد که منجر به بروز مشکلاتی از جمله ناآگاهی به حقوق شهروندی و تکالف قانونی می‌شود، گفت: استفاده بی‌رویه از فضاهای مجازی به عنوان یک آسیب در حوزه کتاب‌خوانی است.

محسن گلابی افزود: اگر از وسایل ارتباط جمعی نظیر گوشی تلفن همراه برای مطالعه و افزایش دانش و اطلاعات استفاده شوند بسیار خوب است، اما متأسفانه بیشترین موارد استفاده از فضاهای مجازی مربوط به استفاده های تفننی و غیر ضروری شده است.

وی بیان کرد: مطالعه دائم اخبار مربوط به حوادث و سوانح و نقل غیرکارشناسی آنها استفاده‌ای نادرست از وسایل ارتباط جمعی است که هم ساعاتی که امکان دارد یک فرد مطالعه کند را از بین می برد و هم به افزایش تنش‌های روحی به خصوص در افرادی که به اینگونه اخبار نیازی ندارند، می‌شود.

فرماندار شهرضا با بیان اینکه اقدامات فرهنگی زیادی که در شهرستان انجام شد این شهر را در زمره 20 شهر برتر در حوزه کتابخوانی قرار داد، گفت: یکی از مهمترین اقدامات انجام شده در شهرضا در سال گذشته که در هفته فرهنگی این شهرستان انجام شد، رونمایی از 50 اثر تألیفی نویسندگان شهرضایی بود که در نوع خود اقدامی بی‌نظیر محسوب می‌شد.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه فعالیت‌های فرهنگی به ویژه در زمینه ترویج فرهنگ کتابخوانی در شهرستان، اظهارداشت: اقدامات بسیاری در این زمینه شده اما ضعف در مستندسازی در این زمینه وجود دارد که باید جبران شود.

گلابی با بیان اینکه وجود کتابخانه‌های تخصصی مانند کتابخانه دفاع مقدس در شهرستان یک مزیت است که باید از آن استفاده شود، افزود: همه حوزه‌های علمیه شهرستان دارای کتابخانه‌های تخصصی هستند.

وی با اشاره به اینکه محیط فرهنگی شهرضا، عالم پرور است، گفت: در شهرضا نویسندگان و محققان بزرگی وجود دارند که هر یک از آنها در رشته تخصصی خود از چهره‌های برتر ملی محسوب می‌شوند، استفاده از این نخبگان تأثیر بسیار زیادی در ترویج فرهنگ کتابخوانی در جامعه دارد.

فرماندار شهرضا با بیان اینکه بررسی‌ها نشان می‌دهد همه زیرساخت‌های پیشرفت و توسعه در شهرضا وجود دارد و تنها لازم است با برنامه ریزی دقیق و منسجم از آن بهره‌برداری شود، گفت: موضوع کتاب و کتابخوانی باید در شهرستان نهادینه شود و این مختص یک اداره یا دولت نیست بلکه تمامی مردم باید این انگیزه را داشته باشند.

وی با بیان اینکه عنوان پایتخت کتاب ایران یک بهانه است تا بتوانیم در همه مردم دغدغه کتابخوانی ایجاد کنیم، افزود: ترکیب ویژگی‌های فرهنگی شهرضا از آن شهرستانی با نمادهایی همچون ایمان، علم دوستی، کتاب دوستی، عالم پروری و هنر پروری ایجاد کرده که در بسیاری از زمینه‌ها بی‌نظیر است.

گلابی با بیان اینکه مردم و خانواده‌ها برای توسعه و گسترش فرهنگ مطالعه نقش موثری دارند که در این ارتباط نیاز به فرهنگ سازی است، بیان کرد: توسعه و آبادانی دیار، شهر و هرمنطقه بستگی به ترویج فرهنگ کتاب و مطالعه دارد.

وی با تأکید بر ضرورت تبیین و آموزش اصول و مبانی فرهنگی و علمی برای دانش آموزان و کودکان، تصریح کرد: برگزاری نشست کتابخوان کودک در شهرستان گام مؤثری در ترویج فرهنگ کتابخوانی در بین کودکان و دانش آموزان شهرستان بود.

ترویج فرهنگ مطالعه از مهمترین برنامه‌های شهرداری شهرضا

معاون فرهنگی شهرداری شهرضا با تأکید بر اینکه باید اقدامات زیربنای برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در جامعه انجام شود، گفت: شهرداری شهرضا در راستای اقدامات انجام شده و ادامه پیگیری زیباسازی شهری و ارائه خدمات بهینه شهری تمام تلاش خود را به کار بست تا المان کتاب را احداث و نصب کند.

محمد مهدی مولائیان با اشاره به رونمایی از المان کتاب در شهرضا، اظهارداشت: این المان به منظور ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی ایجاد شد، طراحی و اجرای این المان و در راستای بدنه‌سازی و ارتقای کیفی نماهای شهری و با هدف آشنایی هرچه بیشتر با فرهنگ غنی شهر شهرضا و اشاعه‌ فرهنگ کتابخوانی و تشویق شهروندان به مطالعه‌ بیشتر انجام گرفته است.

وی بیان کرد: ترویج کتابخوانی به‌عنوان یک فرهنگ غالب در جامعه نیازمند عزم جدی همه بخش‌های دولتی و غیردولتی است و تا زمانی که این هماهنگی عمومی وجود نداشته باشد، نمی‌توان انتظار داشته باشیم که اقدام قابل توجهی انجام شود.

معاون فرهنگی شهرداری شهرضا با بیان اینکه کتاب بیمه نامه‌ای است که جامعه را در برابر بسیاری از آسیب‌های اجتماعی محافظت می‌کند، افزود: تلاش در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی در واقع تلاشی در راستای کاهش آسیب‌های اجتماعی و اعتلای فرهنگ عمومی است.

وی با بیان اینکه سرانه مطالعه و میزان امانت کتاب از جمله شاخص‌های رشد و توسعه جوامع است، تصریح کرد: برنامه ریزی برای ترویج و نهادینه سازی فرهنگ مطالعه در بین کودکان و نوجوانان یکی از مهمترین نیازهای جوامع برای دست یابی به رشد و توسعه پایدار است.

مولائیان با اشاره به انتخاب شهرضا به عنوان 20 شهر برتر در حوزه کتابخوانی، اظهارداشت: این عنوان مرهون تلاش دلسوزان فرهنگی شهر است که در سال‌های آینده ثمرات و نتایج بهتری به دنبال دارد.

وی با اشاره به ظرفیت‌های فرهنگی شهرضا، افزود: با مدیریت و برنامه‌ریزی لازم می‌توان بستری مناسب در راستای توسعه و ارتقای فرهنگ مطالعه در بین تمامی اقشار جامعه فراهم کرد.

معاون فرهنگی شهرداری شهرضا بیان کرد: طرح‌هایی همچون انتخاب شهر ملی کتاب در واقع بهانه ای برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در جامعه است و شهرضا به واسطه قدمت دیرینه و فرهنگ غنی می‌تواند در این زمینه طرح‌های خوبی ارائه کند.

وی گفت: از آنجا که یکی از مهمترین برنامه‌های شهرداری در مدیریت شهری ترویج فرهنگ مطالعه است، در تمامی طرح‌های شهری نظیر «باغ موزه» خیابان طالقانی و یا «مجتمع باغ بانوان» فضای کتابخانه‌ای پیش‌بینی شده است.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon