اراک| فلسفه بعثت انبیا پاسخ‌گویى به نیازهاى مادى و معنوى انسان‌هاست


اراک| فلسفه بعثت انبیا پاسخ‌گویى به نیازهاى مادى و معنوى انسان‌هاست

رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه استان مرکزی گفت:فلسفه بعثت انبیاء تکامل انسان و پاسخ‌گویى به نیازهاى مادى و معنوى انسان ها بوده و فرهنگ نبوی نیز عامل وحدت آفرین در میان مسلمانان است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، مبعث اصطلاح اسلامی به معنای برانگیخته شدن حضرت محمد(ص) به پیامبری است که این اتفاق در40 سالگی پیامبر(ص) در غار حرا واقع در کوه نور و در نزدیکی شهر مکه روی داد و سرآغاز دین اسلام بود.

قبل از بعثت پیامبر(ص) دین بیشتر مردم آن ناحیه بت‌پرستی بود. دیگر ادیان آسمانی نیز در قسمت‌های مختلف این سرزمین پیروانی داشت اما با بعثت پیامبر(ص) اسلام فراگیر و بت‌پرستی از حجاز برچیده شد.

سالگرد مبعث رسول خدا (ص) از اعیاد شیعیان و به «عید مبعث» مشهور است و در فرهنگ شیعی روز مبعث بزرگ داشته می‌شود و جشن‌هایی به همین مناسبت برگزار می‌شود.

در راستای بررسی ابعاد مختلف بعثت و هدایت بشریت میزگرد تخصصی "مبعث، آغاز رسالت نجات بشر و کرامت انسانی" به میزبانی خبرگزاری تسنیم استان مرکزی برگزار شد.

"حجت‌الاسلام داود چمانی" معاون فرهنگی و پژوهشی تبلیغات اسلامی استان مرکزی، "حجت‌الاسلام میرمهدی" رئیس حوزه علمیه امام(ره) اراک و "حجت‌الاسلام مصطفی حاجی‌پور" رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه استان مرکزی در این میزگرد حضور داشتند.

مشروح سخنان "حجت‌الاسلام مصطفی حاجی‌پور" رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه استان مرکزی در زیر می‌آید: 

تسنیم: مبعث یعنی چه؟ و فلسفه مبعث چیست؟

حاجی‌پور: در حدود 1400 سال پیش  پیامبر(ص) در حالی به پیغمبری مبعوث شدند که دقیقا  در شبه جزیره عربستان به سبب آداب و رسوم اشتباهی که در بین مردم رواج پیدا کرده بود، مردم دختران را زنده به گور کرده و بت‌ها را در داخل خانه‌هایشان نگهداری می‌کردند، در 27 رجب خداوند جبرئیل را بر وجود مقدس پیغمبر(ص) فرستاد و بر خورشید عالم تاب وحی نازل شد وایشان از سوی پروردگار به پیغمبری مبعوث شدند.

مژده آمدن پیامبر اکرم(ص) را پیامبران قبل به مراتب داده بودند، مهم‏ترین مسئله در زمینه معرفت شخصیت پیامبر اعظم، آشنایى با فلسفه مبعث پیامبر است، تنها تفاوت فلسفه خاتمالانبیاء با دیگر پیغمبران الهی این است که او برنامه پیامبران گذشته را تکمیل نموده و بدین جهت نبوت به او ختم می‌گردد.

  یکی از موضوعاتی که همیشه مطرح می‌شود این است که چرا بعثت در سرزمین حجاز اتفاق افتاد، در زمانی که مکانی را تاریکی و ظلمت فرا گرفته انفجار و ظهور نور بیشتری از خود برجای می‌گذارد.

به همین سبب می‌بینیم که با مبعوث شدن پیامبر در این سرزمین از آن پس برکات و نعمات فراوانی بر این سرزمین نازل شد، بعثت ایشان مبتنی بر فضائل اخلاقی موجود در وجودشان بود و در این راستا فرمودند: من مبعوث شدم که زیبایی‌ها و مکارم اخلاق را برای شما بیان کنم.

با وجود و تکیه بر همین مکارم اخلاق است که امروز با وجود گذشت یک هزارو اندی همچنان پیروان خود را حفظ کرده و همچنان در سراسر جهان به این خیل افزوده شده و اکنون بیش از یک و نیم میلیارد مسلمان در کل جهان وجود دارد.

راهنماى تکامل، در متن وجود انسان نیست، و تنها آفریدگار جهان مى‏تواند برنامه‌ تکامل انسان را ارائه ‏کند، زیرا تنها اوست که استعدادها و نیازهاى انسان را مى‏شناسد و با همه‌ دقایق برنامه‏هاى تکامل انسان آشنا است و از سوى دیگر نیازى به انسان ندارد تا چیزى که به سود انسان است از او دریغ کند.

فلسفه بعثت انبیاء تکامل انسان و پاسخ‌گویى به نیازهاى مادى و معنوى آن است، سایر امورى که در تبیین حکمت بعثت انبیا در قرآن به آنها اشاره شده در واقع، فروع اجابت دعوت خدا، و جزئیات اجراى برنامه الهى تکامل انسان، از جانب انبیاى الهى بوده و حکمت آن دستورات حکیمانه بوده که ضامن سعادت انسان در دو جهان است.  

از دیگر فلسفه‌های مهم بعثت، تربیت است البته فلسفه مبعث در مورد کسانى که دعوت خدا و انبیاى الهى را اجابت نکنند اتمام حجت است.

 تسنیم: روز بعثت برای انسان چه با خود دارد ودر این میان نقش انبیاء چگونه تعریف شده است؟

حاجی‌پور: یکى از مهم‏ترین برنامه ‏هاى پیامبر(ص) تربیت انسان‏ها ‏به معناى فراهم کردن زمینه ‏ها برای هدف بوده است، و بستر براى به فعلیت رساندن و شکوفا نمودن استعدادهاى انسان در حد مطلوب است.

پیامبر اکرم(ص) آمدند که زمینه‏ ها را براى انسان‏ ها آماده کنند تا از نظر عملى بهترین رابطه را با خداى خود در راستای عبادت، با هم نوع خود با قوانین و مقررات اجتماعى، حکومت و سیاست، با خانواده خود وحقوق خانوادگى، و با نفس خود اخلاق و تهذیب نفس حرکت کند که در نهایت مسجود فرشتگان قرار گیرند.

اگر مسلمانان به خاطر پذیرفتن اسلام مشکلات و خسارت‌های زیادی متحمل شده‌اند، نباید فراموش کنند که خداوند بزرگ‌ترین نعمت را در اختیار آن‌ها گذاشته و پیامبری مبعوث کرد تا انسان‌ها را تربیت کند و از گمراهی‌ها باز دارد.

تسنیم: به نظر شما آیا تاکنون انسان در دریافت مفهوم بعثت موفق بوده است؟

حاجی‌پور: بنابراین هر اندازه برای حفظ این نعمت بزرگ تلاش و کوشش شود و هر بهایی پرداخته شود باز هم ناچیز است، حضرت علی(ع) گاهی در خطبه‌های خود به اعراب آن زمان یادآوری می‌کردند که قبل از ظهور اسلام چه اعتقاداتی داشتند و چگونه زندگی می‌کردند زیرا گاهی غرور وجود آن‌ها را فرا می‌گرفت و فراموش می‌کردند که از برکت وجود اسلام به آن عزت و سربلندی نائل شده بودند.

پروردگار پیامبر اسلام را زمانی فرستاد که مردم در فتنه‌ها گرفتار شده و رشته‌های دین پاره شده و ستون‌های ایمان و یقین ناپایدار بود، در اصول دین اختلاف داشت و امور مردم پراکنده بود، راه رهایی دشوار و پناهگاهی وجود نداشت.

 چراغ هدایت بی‌نور، و کور دلی همگان را فراگرفته بود، خدای رحمان معصیت و شیطان یاری می‌شد، ایمان بدون یاور مانده، ستون‌های آن ویران، نشانه‌های آن انکارو ویران، جاده‌های آن کهنه و فراموش گردیده بود.

مردم جاهل شیطان را اطاعت می‌کردند و به راه‌های او می‌رفتند و در آبشخور شیطان سیراب می‌شدند، با دست مردم جاهلیت، نشانه‌های شیطان، آشکار و پرچم او برافراشته گردید فتنه‌ها، مردم را لگدمال کرده و با سم‌های محکم خود نابودشان کرده و پا برجا ایستاده بود.

خداوند حضرت محمد(ص) را به حق برانگیخت تا بندگان خود را از پرستش دروغین بت‌ها رهایی بخشیده به پرستش خود راهنمایی کند و آنان را از پیروی شیطان نجات داده به اطاعت خود هدایت کند.

با قرآنی که معنی آن را آشکار کرد و اساسش را استوار فرمود، تا بندگان عظمت و بزرگی خدا را بدانند و به پروردگار اعتراف کنند پس از انکارهای طولانی اعتراف کردند و او را پس از آن که نسبت به خدا آشنایی نداشتند به درستی بشناسند.

سرآغاز این دعوت الهی با برافراشتن پرچم علم و معرفت و اخلاق والای انسانی همراه بود، وحدت و یکپارچگی، بزرگترین وظیفه مسلمانان برای پاسداری از پیامی است که مبعث به همراه داشت و در وضعیت کنونی با یکپارچگی و پیروی از کتاب خداوند و سنت پیامبر،  مسلمانان  پیام این نعمت بزرگ الهی را به گوش همه جهانیان برسانند.

وحدت یک مفهوم عقلی و دستور شرعی است که جهان اسلام امروز به آن نیاز دارد زیرا عزت مسلمانان برابر دشمنان در پرتو وحدت محقق می‌شود.

انتهای پیام/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon