خوزستان | منطقه خرمشهر دو‌ برابر منطقه عملیاتی فتح‌المبین بود؛ تجربه جدید عملیات ترکیبی در فتح خرمشهر


خوزستان | منطقه خرمشهر دو‌ برابر منطقه عملیاتی فتح‌المبین بود؛ تجربه جدید عملیات ترکیبی در فتح خرمشهر

منطقه عمومی خرمشهر با مساحتی حدود ۵۴۰۰ الی۶۰۰ کیلومتر مربع یا به عبارتی بیش از ده برابر منطقه عملیات طریق القدس"فتح بستان" و بیش از دو برابر منطقه عملیاتی فتح‌المبین بود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شوش، روز سوم خرداد 1361 یکی از بارزترین جلوه‌های نصرالهی و یکی از مهمترین و زیباترین روزهای انقلاب اسلامی ایران می‌باشد. در این روز شهر مقاوم خیز خرمشهر که پس از 35 روز پایداری و مقاومت در 4 آبان 1359 به اشغال دشمن در آمده بود، پس از 578 روز (19 ماه)، بار دیگر توسط رزمندگان اسلام فتح شد و پرچم اسلام بر فراز مسجد جامع و پل تخریب شده خرمشهر به اهتزاز در آمد.

عبدالزهرا برهانی یکی از فرماندهان دوران دفاع مقدس به مناسبت سالروز حماسه فتح خرمشهر در گفت‌‌وگو با خبرگزاری تسنیم در شوش اظهار داشت: با پایان عملیات بزرگ و پیروز فتح‌المبین، فرماندهان به واحدهای  یگان‌ها ابلاغ کردند تا هرچه سریعتر خود را برای انجام عملیاتی دیگر آماده کنند.

وی گفت: منطقه عمومی خرمشهر با مساحتی حدود 5400 الی600 کیلومتر مربع یا به عبارتی بیش از ده برابر منطقه عملیات طریق القدس"فتح بستان" و بیش از دو برابر منطقه عملیاتی فتح‌المبین است.

فرمانده دوران دفاع مقدس افزود: از نظرجغرافیایی از شمال به رودخانه کرخه نور و هویزه، جنوب به اروندرود و خرمشهر، شرق به روخانه کارون، غرب به هورالهویزه و مرز بین المللی در شرق بصره منتهی می‌شد.

وی ادامه داد: دراین منطقه عارضه طبیعی مهمی برای استفاده نیروهای عمل کننده به غیر از جاده آسفالت و نسبتا مرتفع اهواز خرمشهر و رودخانه کارون وکرخه نور که در واقع برای خطوط پدافندی نیروهای دشمن کمک بزرگی محسوب می شد.

برهانی به اهداف عملیات اشاره کرد و افزود: اهداف کلی عملیات بیت المقدس درراستای اهداف مشخص شده توسط فرماندهان؛ انهدام نیروهای دشمن؛آزادسازی سرزمین های اشغالی خصوصا شهر خرمشهر و دست یابی به خطوط پدافندی جدید و کسب شرایط لازم برای حمله و عملیات‌های بعد خارج کردن شهر اهواز از تیرس گلوله‌های توپ دشمن ازجمله اهداف دیگر عملیات بود.

پس از پایان عملیات فتح‌المبین عملیات بیت‌المقدس آغاز شد

فرمانده دوران دفاع مقدس بیان کرد: بلافاصله پس از پایان عملیات فتح‌المبین انجام مقدمات کار و کسب آمادگی لازم برای عملیات آغاز شد. یگانها و واحدهای رزمی ظرف مدت کمی موفق شدند خود را برای شروع عملیات بیت المقدس آماده کنند. ازاین نظر سرعت بالای یگانها در امر باز‌سازی نیروها و آماده شدن برای عملیات بزرگ دیگری یکی از ویژگیهای عمده عملیات بیت المقدس بود.

وی تصریح کرد: فاصله زمانی بین دو عملیات حدود40 روزبوده این درحالی است که دشمن بیش از 18ماه درمنطقه مستقر بوده و در این مد‌ت هرچه برای حفاظت خود لازم بوده انجام داده است. ازآمادگی بالایی برای مقابله با تهاجمات احتمالی نیروهای ایرانیبرخوردار بودند.

برهانی یادآورشد: در این مدت برای نیرویی که تازه عملیات سنگین انجام داده است و برای ایجاد آمادگی مدت زیادی نبود. 

فرمانده دوران دفاع مقدس گفت: در این مدت کم فرماندهان و رزمندگان هرآنچه نیاز بود اعم از انجام شناسایی و جمع‌آوری اطلاعات دقیق از خطوط مقدم و مواضع در عمق دشمن، بازسازی یگانهای عمل کنند، نقل و انتقالات گسترده امکانات و ادوات، طراحی عملیات، هماهنگی و ادغام نیروهای ارتش و سپاه، تعیین خط حدو محورهای عملیاتی ؛آموزش نیروها متناسب با نوع عملیات بود.

انجام عملیات ترکیبی تجربه‌ای جدید بود

وی افزود: نکته جدیدی که در این عملیات تجربه شد انجام عملیات ترکیبی بود بطوری‌ که برای فریب دشمن همزمان با شروع عملیات در منطقه عمومی بیت‌المقدس قرارگاه فجر در منطقه فتح‌المبین در ادامه این عملیات اقدام به انجام عملیات نمود.

برهانی تصریح کرد: باتو جه به اهداف تعریف شده و گستردگی منطقه عملیات اقدام به سازماندهی چهارقرارگاه عملیاتی به فرماندهی قرارگاه مشترک کربلا شامل قرارگاه قدس با پنج قرارگاه فرعی، قرارگاه فتح با چهار قرارگاه فرعی، قرارگاه نصر با پنج قرارگاه فرعی و قرارگاه فجر و بکارگیری حین عملیات نمودند.

فرمانده دوران دفاع مقدس بیان کرد: با این ترکیب رزمندگان اسلام در تاریخ دهم اریبهشت عملیات بیت المقدس با هدف نهایی واصلی فتح خرمشهر با رمز یاعلی ابن ابیطالب(ع)شروع شد و رزمندگان اسلام درهمان ساعا‌ت اولیه از دومحور باعبور از رودخانه عریض کارون وکرخه نور با دشمن درگیر و ضمن انهدام نیروهای آن به سرعت به سمت اهداف خود پیشروی کنند.

وی یادآورشد: نیروهای خودی وقتی در جبهه های غرب کارون جنوب کرخه نور مشغول رفع کاستی‌ها و انجام الحاقات لازم و پاک سازی دشمن و تثبیت مواضع تصرف شده بودند. پاتک‌های شدید دشمن در این مناطق با پشتیبانی سنگین توپخانه و هواپیما شروع شد. اما این پاتک‌ها تاثیری در پیشروی رزمندگان نداشتند.

برهانی افزود: عملیات با هدایت جهادی فرماندهان و جنگ عاشورایی رزمندگان با انجام سه مرحله دیگر ادامه داشت تا اینکه بعد از نزدیک به یک ماه (26)روز رزم بی امان شهر خرمشهر آزاد و حدود5400 کیلومتردیگر از سرزمین مقدس ایران اسلامی به همت جهادی فرزندان آن از دشمن پس گرفته شد‌. و حدود 180 کیلومتراز خط مرزی تامین شد. و بیش از 16 هزار کشته 19هزار نفر اسیر گرفته شد.

انتهای‌پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon