ماجرای "به وقت جام" در وسط مستطیل سبز از چه قرار است؟!

ماجرای "به وقت جام" در وسط مستطیل سبز از چه قرار است؟!

بسیاری از کشورهای اروپایی ما را با یک تصویر کاملاً کاریکاتوری می‌شناسند، مردم دنیا باید بدانند که چقدر این رسانه‌ها رفتار مغرضانه‌ای دارند؛ "به وقت جام" با همه توان ایستاده تا با منابع پژوهشی و مستندات خود جلوی این غرض‌ورزی‌های رسانه‌ای را بگیرند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، این روزها تلویزیون یکپارچه در خدمت جام‌جهانی فوتبال 2018 روسیه است و این اتفاق بزرگ ورزشی را از زوایای مختلف به مخاطبانش نمایش می‌دهد. در این بین شبکه سه سیما مثل همیشه رسالت سنگین‌تری برعهده دارد و برنامه‌ای پر از کنداکتورهای متفاوت با مجریان مجرب و کارشناسان شناخته شده حوزه فوتبال هر روز از ساعت 15:30 به روی آنتن می‌برد که علاوه بر پخش مستندها و گزارش‌های فوتبال، مجموعه نماهنگ‌ها و آثار تصویری کوتاه تولیدی از روسیه را برای مخاطبان روی آنتن می‌برد. البته دیگر شبکه‌هایی مثل ورزش، امید و حتی افق هم با اجرای برنامه‌های ترکیبی برای جام جهانی تدارک ویژه‌ای دیده‌اند. اما شبکه سه یک تمهید ویژه‌ای هم ضمیمه رسالت همیشگی‌اش قرار داد و آن تهیه یک مستند کاربردی و محتوایی در عین پیگیری رقابت‌های جام جهانی و تحلیل کارشناسان در برنامه 2018، بود که حدوداً یک ماه قبل از آغاز این مسابقات این فکر ایجاد شد که موسسه دیده‌بان پیشرفت فردا به میدان آمد. با تهیه‌کننده این مستند پرطرفدار این روزهای شبکه سه سیما که در خلال پخش مسابقات جام جهانی پخش می‌شود گفتگویی کردیم و او این اطلاعات را در اختیار خبرنگار فرهنگی تسنیم قرار داد. موضوع، مستند "به وقت جام" است که در پس پرداخت‌های متعدد به حساسیت‌ها و هیجان‌های مستطیل‌سبز انگار از دریچه نگاه رسانه‌ها هم گم شده!

تلویزیون باید فراتر از جام‌جهانی حرکت می‌کرد

تهیه‌کننده مستند "به وقت جام" درباره اینکه چطور شد این ریسک را پذیرفت تا زحمات ساخت و پژوهش و تحقیقات یک گروه را در ایامی که همه تلویزیون تمام قد در خدمت جام جهانی است به روی آنتن ببرد به خبرنگار فرهنگی تسنیم، گفت: حدوداً یک ماه قبل از جام‌جهانی با مدیران شبکه سه سیما جلسه‌ای داشتیم که از ما خواستند بایستی فرصت جام جهانی را مغتنم شمرد و برای این همه مخاطب یک کار محتوایی و کاربردی هم انجام داد. اما ساخت مستند نیازمند زمان بهتری بود تا تحقیقات و پژوهش‌ها روند خودش را طی کند. اما به هر حال دغدغه‌های مدیران به جا بود و آن‌ها اعتقاد داشتند فقط مدیوم تلویزیون نباید برای مخاطب هرچه در مستطیل سبز اتفاق می‌افتد را به سمع و نظر مخاطب برساند و باید فراتر از این‌ها بیندیشد.

باید کاری می‌کردیم تا مردم ما را ببینند

وی با بیان اینکه مردم نسبت به پیداها و ناپیداهای کشورهای مختلف اطلاعات مناسبی ندارند، تصریح کرد: با موافقت شبکه سه، برای معرفی بیشتر کشورها تحقیقات و پژوهش‌ها را برای بدست آوردن اطلاعات جامعی از سبک زندگی مردم، تاریخ، اقتصاد، فرهنگ و پیشینه سیاسی و امنیتی و حتی دفاعی کشورهای مختلفی که جزو 32 تیم اعزامی به جام جهانی 2018 روسیه هستند، را شروع کردیم. البته می‌دانستیم مخاطب ما شبکه‌های تلویزیونی را جستجو می‌کند تا همه اتفاقات جام جهانی را ببیند و یک نشاط بالنده‌ای را به جامعه القاء کند. البته در میانه راه آنقدر بسترهای تحقیقاتی و پژوهش درباره کشورها گسترده بود که ناگزیر بودیم به این جام‌جهانی می‌رسد یا خیر؟! طرح اولیه را در اختیار مدیران شبکه قرار دادیم و دو هفته قبل از جام جهانی به مرحله اجرا رسید.  

امشب نوبت به عربستان رسید

تهیه‌کننده مستند "به وقت جام" کار تحقیقاتی ادامه دارد و تا معرفی 15 کشور پیش می‌رویم، خاطرنشان کرد: تاکنون درباره کره‌جنوبی و انگلیس صحبت کرده‌ایم و امشب قرار است در بین پخش دو رقابت فوتبالی، عربستان را از زوایای مختلف بررسی کنیم. البته این رسالت تا 15 کشور دیگر ادامه خواهد داشت. کار تولید را با تحقیق و پژوهش منابع خارجی و آرشیوی و گفتگو با یکی از دانشجویان فارغ‌التحصیل در آن کشور مربوطه و یا اهالی آن دیار که به هر دلیلی به ایران آمده‌اند، انجام می‌شود تا مردم بهتر با سبک زندگی مردم آن مناطق به صورت عینی، منعکس شود. شاید پیش از این مستندات، مردم با چند سوال و ابهامی که به واسطه تعریف غلط برخی از رسانه‌های معاند دنیا روبرو می‌شدند.

باید مثبت‌ها را می‌گفتیم تا منفی‌ها تکرار نشود!

وی در ادامه اضافه کرد: مردم این سوالات را در کوچه و بازار می‌پرسیدند که آیا این رسانه‌ها درست می‌گویند مثلاً در مورد فلان کشور همه چیز گل و بلبل است... ما در این مستندات مردم را با پاسخ این سوالات که پیشینیه تاریخی این کشورها چیست؟ به لحاظ اقتصادی چه موقعیتی دارند و از سبک زندگی برخوردارند. اتفاقات سیاسی که برایشان بوجود آمده چه مختصاتی داشته است. درس‌هایی که اتفاقات و ماجراهای این کشورها برای ایران می‌تواند داشته باشند. فرض کنید در کره‌جنوبی مدل سیاستگذاری در خودروسازی برای ما درس دارد. تجربیات مثبت و منفی کشورها را به تحلیل درآوردیم که از این تجربه‌های خوب استفاده و تجارب منفی هم تکرار نشود.

هنوز آدرس غلط می‌دهند

این تهیه‌کننده فعال و دغدغه‌مند با اشاره به اینکه "به وقت جام" تصاویر واقعی و مستنداتی حقیقی به نمایش درآورد تا مردم نسبت به پشت‌پرده نگاه غیرواقعی برخی از رسانه‌های معاند جهان آگاهی پیدا کنند، تأکید کرد: می‌دانید که برخی از رسانه‌های معاند دنیا می‌کوشند از جهان تصاویری متناقض به سمع و نظر مخاطب برسانند یا خیلی ضعیف و یا خیلی قوی جلوه داده شود. "به وقت جام" با مطالعه و تحقیقات هوشمندانه و مبتحرانه کوشید تا تصویر واقعی را به مردم نشان دهد تا خیلی از این رویکردها و پیش‌فرض‌ها اصلاح شوند. معمولاً همان وارونگی تصویری که از ایران در رسانه‌های غربی وجود دارد، همین آدرس غلط را درباره بسیاری از کشورهای دیگر هم می‌دهند.

باید می‌گفتیم این تصاویر واقعی نیستند

وی با بیان اینکه مردم اروپا به واسطه آدرس غلط رسانه‌های معاند و مغرض، ما را به شکل کاریکاتوری می‌شناسند، افزود: بسیاری از کشورهای اروپایی ما را با یک تصویر کاملاً کاریکاتوری می‌شناسند. ایران است و یک گستره بیابانی، صحرایی، مملوء از جنگ و خونریزی و درگیرهای داخلی و... ما را با عراق اشتباه می‌گیرند. مردم دنیا باید بدانند که چقدر این رسانه‌ها به دور از شفافیت و صداقت حرکت می‌کنند. یا خیلی بهتر از آنچه هستند نشان می‌دهند و یا خیلی پست‌تر از واقعیت‌ها تصاویری از کشورها به نمایش درمی‌آورند؛ در واقع آن تصاویر واقعی نیستند. "به وقت جام" با همه توان ایستاده تا با منابع پژوهشی، مستندات و گفتگو با متفکرین و صاحب‌نظرانی که در این کشورها بوده‌اند و حتی مستنداتی که تا به حال دیده نشده  یک تصویر واقعی از کشورهایی که در جام جهانی فوتبال 2018 روسیه هستند در قاب تلویزیون به نمایش درآید.

برپایه این گزارش، مستند انگلیس و کره جنوبی تاکنون از شبکه سوم سیما به نمایش درآمده و امشب هم "به وقت جام" اختصاص به مستند عربستان دارد که بین دو رقابت جام جهانی روی آنتن می‌رود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران