خراسان رضوی| تاغزارهای سبزوار حال و روز خوشی ندارند؛ جوان‌سازی تاغزارها در اولویت قرار گیرد

خراسان رضوی| تاغزارهای سبزوار حال و روز خوشی ندارند؛ جوان‌سازی تاغزارها در اولویت قرار گیرد

تاغزارهای سبزوار حال و روز خوشی ندارند و باید فکری عاجل برای آنها صورت بگیرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سبزوار، سبزوار دارای بیش از 800 هزار هکتار اراضی ملی است که از این میزان 50 هزار هکتار، تاغ‌زارهای دست کاشت و 120 هزار هکتار تاغزار طبیعی و مخلوط با سایر گونه‌های گیاهی است.

به دلیل قرار گرفتن این شهر سبزوار در حاشیه کویر، نقش تاغ‌ در تثبیت شن‌های روان و جلوگیری از گرد و غبار از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. علاوه بر این، سرشاخه درختان تاغ از علوفه‌های مورد علاقه دام در منطقه است که همین موضوع می‌تواند بستر مناسبی برای توسعه پرورش دام در شهرستان باشد. اما تاغزارهای سبزوار به دلایل مختلف مورد تخریب قرار گرفته و حتی برخی افراد برای تهیه زغال، درختان  را آتش می‌زنند و بخشی از جنگل‌های تاغ را از بین می‌برند.

دولت‌آباد سبزوار وضعیت نامناسبی دارد

یکی از اهالی روستای دولت‌آباد گفت: من از کودکی در این روستا بزرگ شده‌ام اما طی 5_6سال اخیر که توسط بانوی اصفهانی تاغزارها قطع شد باد و‌ خاک‌های شدیدی هر روزه از ساعت 14 تا پاسی از شب تمام روستا را در برمی‌گیرد که این سبب اوضاع  نابسامان و آلودگی‌های محیط زیستی در این روستا شده است.

ر.باغانی گفت: دولت‌های گذشته در اوایل انقلاب از روستا چندجنگل بان استخدام کرده بودند جهت حفظ جنگل و حالا آنها بازنشسته شده و نیروی جدید جایگزین نشده، اکنون  از جنگل‌بانی تقاضا داریم حتی شده از هر روستای دولت‌آباد و حارث‌آباد دو نفر به صورت شرکتی جهت مراقبت جنگل استخدام کنند.

تقاضا از منابع طبیعی 

وی  با اشاره به گرد و خاک‌های موجود در دولت‌آباد ادامه داد: برای جلوگیری از طوفان شن و همچنین کاهش ریزگرد های موجود در هوا از منابع طبیعی تقاضا داریم جهت ایستگاه تثبیت شن اقدامات لازم را انجام دهند.

ضرورت جوان‌سازی تاغ‌زارهای سبزوار

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سبزوار نخستین و بزرگ‌ترین مشکل تاغزارهای شهرستان را سن آنها بیان کرد و گفت: جنگل‌های تاغ در منطقه از سال 1345 کاشته شده و در حال حاضر سن تاغ‌زارها بین 35 تا 45 سال است در صورتی که سن دیر زیستی تاغ‌ها بین 18 تا 20 سال می باشد.

کیانی با تأکید بر اینکه جوان‌سازی تاغزارهای سبزوار ضروری است، افزود: تغییرات اقلیمی و خشکسالی‌های پیاپی تاغزارهای شهرستان را به شدت تحت تأثیر خود قرار داده به‌ طوری که با توجه به شرایط کنونی، تاغزارها به سمت نابودی کامل پیش می‌روند.

وی بیان کرد: در سن دیرزیستی، آفات به درختان تاغ خسارت وارد می‌کند که اگر شاخه‌های آفت زده از سطح زمین هرس نشود آفت کل تاغ‌ را در برگرفته و جنگل به سمت نابودی خواهد رفت. با انجام عملیات هرس، از هر کنده تاغ 50 جست رشد و این کار به جوان‌سازی تاغ‌زارها کمک می‌کند.

کیانی جنگل‌های حارث‌آباد و دولت‌آباد را از قدیمی‌ترین تاغ‌زارهای کشور عنوان کرد و افزود: توسعه شهرنشینی و حاشیه‌نشینی باعث هجوم مردم به تاغ‌زارها و نابودی جنگل‌ها شده است.

این مسئول تأکید کرد: بخش قابل توجهی از تاغ‌زارها در حاشیه روستا‌ها هستند که بنا به دلایل مختلف مورد تخریب قرار گرفته است. برای حفظ و احیای تاغ‌زارهای باید توانمند‌سازی روستا‌ها، ایجاد اشتغال و ساخت صنایع تبدیلی در دستور کار قرار گیرد تا با این حجم انبوه تخریب‌ منابع طبیعی روبه رو نباشیم.

وی با اشاره به طرح پرورشی تاغ‌زارها بیان کرد: این طرح که برای جوان‌سازی تاغ‌زارها انجام می‌شود، تاکنون در جنگل‌های کلاته میر علی، دولت‌آباد، و حارث‌آباد انجام شده، یعنی هنگامی که تاغ به سن دیر زیستی می‌رسد طرح قطع تک گزینی و عملیات هرس با توجه به نوع خشک شدن گیاه انجام می‌شود.

18متخلف دستگیرشدند

کیانی گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون 18 متخلف در زمینه قطع تاغ دستگیر و ‌به مراجع قضایی فرستاده شده است.

وی ادامه داد: امیدواریم با فرهنگ سازی درست بتوانیم با جلب مشارکت مردم، خیرین و دوستداران طبیعت، ضمن جلوگیری از قطع و تخریب تاغ، نسبت به احیاء آن نیز قدم‌های مثبتی برداریم.

جنگل‌های 40ساله در دولت‌آباد!

دهیار دولت اباد با‌اشاره به تاغزارهای  دولت اباد بیان کرد: دولت اباد در 7کیلومتری جنوب سبزوار واقع شده است و اطراف این روستا از درخت تاغ پوشیده شده است،اما چندین سال است که مردم دولت آباد بهار و تابستان‌ها با مشکلات گردو خاک و شن‌های روان روبرو شده‌اند که دلیل عمده آن نابودی تاغ‌ها است.کشت این جنگل‌ها مربوط به 40 سال اخیر است که هدف از کشت این درختان جلوگیری از ورود شن‌های روان ناشی از طوفان‌های شن  به داخل روستا است.

قطع تاغزارهای دولت آباد!

ناصر دولت ابادی بیان کرد: حدود 6_5سال گذشته بانویی اصفهانی طی قرارداد با اداره جنگل بانی منعقد شد که به ایشان اجازه داده شد تمام تاغ‌های به اصطلاح پیر را با هدف مثلا جوانسازی جنگل، با اره برقی برش دهد جهت استفاه ذغال! به عبارت دیگر ایشان بیشتر بافت جنگلی اطراف دولت اباد را معدوم کرد و رفت.

وی با اشاره به این موضوع ادامه داد: از آن روز به بعد با پدیده‌ای روبرو شدیم تحت عنوان«زغال کردن تاغ» که اغلب افراد غیربومی سودجو و‌ معلوم‌الحال به بقایای برجای مانده از جنگلمان حمله‌ور شدند و این جنگل که سرمایه ملی قلمداد می‌شد تا مرز نابودی پیش بردند.

به داد این جنگل برسید

دهیار دولت‌آباد گفت: مردم دولت‌آباد از اداره جنگلبانی و‌همه ارگان های مربوطه تقاضا دارند، به داد این جنگل برسند. 

دولت آباد ادامه داد: متاسفانه هیچگونه گشت زنی در جنگل‌های جنوب غربی روستا که اغلب زغالگرها به آن منطقه می‌روند، انجام نمی‌شود.این در حالی است که مردم دولت‌آباد و اعضای شورای روستا با افراد زغالگر برخورده کرده‌اند، اما متاسفانه به نتیجه‌ای نرسیده‌ایم و‌ همچنان  زغال کردن تاغ‌ها ادامه دارد.

انتهای پیام/م

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon