مصاحبه| نقش دفتر قطر با آغاز مذاکرات احتمالی طالبان و آمریکا در پاکستان از بین می‌رود

مصاحبه| نقش دفتر قطر با آغاز مذاکرات احتمالی طالبان و آمریکا در پاکستان از بین می‌رود

پس از انتشار اخباری در رسانه‌ها مبنی بر مذاکرات احتمالی طالبان و آمریکا در پاکستان، کارشناس و آگاه امور طالبان گفت که اگر مذاکرات طالبان و آمریکا در پاکستان انجام شود، ماهیت دفتر قطر از بین خواهد رفت.

«وحید مژده» کارشناس مسائل سیاسی افغانستان درباره اظهارات نخست وزیر پاکستان نسبت برگزاری مذاکرات احتمالی طالبان و آمریکا در این کشور به خبرنگار دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم گفت که هنوز معلوم نیست، مذاکراتی میان گروه طالبان و آمریکایی‌ها در پاکستان انجام شود زیرا این گروه پیش از این تاکید داشت که محل مذاکره با طرفهای سیاسی و آمریکا دفتر سیاسی قطر است.

وی خاطرنشان کرد: مسئله مذاکرات طالبان و آمریکا با ابهامات زیادی همراه است و هیچ نوع اعتمادسازی از سوی واشنگتن صورت نگرفته، بنابراین نمی‌توان گفت که این مذاکرات جریان دارد و یا به نتیجه مشخصی می‌رسد.

حضور اعضای دفتر قطر در مذاکرات احتمالی صلح

وحید مژده با اشاره به شایعات چند هفته قبل درباره سفر اعضای هیئت دفتر سیاسی طالبان به پاکستان نیز اظهارداشت: اگر مذاکراتی هم در پاکستان صورت گیرد توسط افرادی همچون «شیرمحمد عباس استانکزی» رئیس دفتر قطر و معاونش «عبدالسلام حنفی» خواهد بود.

آگاه امور طالبان با تاکید بر اینکه به طور کامل نمی‌شود به این اخبار اعتماد کرد، گفت: بعضی رسانه‌های نزدیک به ارتش پاکستان، گاهی خبرهایی منتشر می‌کنند که بعدها این خبرها تکذیب می‌شوند.

وی در رابطه با هدف این رسانه‌ها از دروغ‌پراکنی، می‌گوید: پاکستان می‌خواهد نشان دهد که این کشور در روند صلح افغانستان با آمریکا همکاری می‌کند.

تلاش پاکستان برای قرارگیری در متن مذاکرات صلح افغانستان

مژده افزود: پاکستانی‌ها علاقمند به ایفای نقش کلیدی در مذاکرات صلح افغانستان هستند تا امتیاز بگیرند؛ نقشی که در زمان خروج نیروهای اتحاد شوروی از افغانستان ایفا کردند و از این طریق امتیازهای زیادی بدست آوردند.

این کارشناس افغان اظهار داشت: در گذشته هم پاکستان تلاش داشت تا دفتر قطر از اعتبار ساقط شود و این کشور شخصا میان طالبان و آمریکایی‌ها وساطت کند.

وی اذعان کرد: به نظر من اگر این برنامه دوباره به همان شکل در حال اجرا باشد، نخست باید ببینیم که این مذاکرات صورت می‌گیرد یا خیر، به چه نتایجی می‌رسد و نقش پاکستان تا چه اندازه در این مذاکرات برجسته خواهد شد؟

مژده گفت: به نظر من این روند یا بی‌نتیجه می‌ماند یا خیلی طولانی خواهد شد. کسانی انتظار دارند مذاکرات صلح با طالبان و آمریکا طی مدت پنج یا شش ماه به نتیجه برسد، اما این اشتباه است چون هنوز موضع آمریکایی‌ها برای پذیرش شروط طالبان ضدونقیض است.

وی اظهار داشت: بعضی از نظامیان ارشد آمریکا می‌گویند که واشنگتن از افغانستان خارج نمی‌شود، اما خلیلزاد در گفت‌وگو با جناح‌ها و سیاستمداران افغان گفته است که آمریکایی‌ها از افغانستان خارج خواهند شد.

صلح افغانستان تنها به آمریکایی‌ها مربوط نمی‌شود

آگاه امور طالبان اظهارداشت که صلح افغانستان تنها به آمریکایی‌ها مرتبط نیست و یا اینکه تنها پاکستان نمی‌تواند در این روند نقش میانجی و نقش کلیدی بازی کند و دیگر کشورهای منطقه نادیده گرفته شوند.

مژده با اشاره به سفر خلیلزاد به «مسکو» گفت: مقام‌های روسیه در این سفر از خلیلزاد پرسیدند که در صورت کنار آمدن آمریکا با طالبان و آمدن صلح به افغانستان، سرنوشت داعش چه خواهد شد؟

مژده می‌افزاید: خلیلزاد پاسخ دقیقی برای این پرسش نداشت و این یک نگرانی مهم است که کشورهای منطقه دارند.

به باور این کارشناس مسایل سیاسی افغانستان، تا زمانی که نظر کشورهای آسیای مرکزی، روسیه، ایران و هند در روند صلح جلب نشود مبنی بر اینکه این روند صلح منجر به جنگ دیگری در افغانستان نگردد، آنها هم همکاری نخواهند کرد و در نتیجه مذاکرات صلح نتیجه‌ای نخواهد داشت.

دولت افغانستان در حاشیه

مژده در پاسخ به اینکه چرا دولت افغانستان در حاشیه است و نامی از آن در مذاکرات طالبان با طرف‌های دیگر به میان نمی‌آید نیز گفت که از دید طالبان، مسئله صلح افغانستان دارای ابعاد خارجی و داخلی است.

بخش خارجی مسئله افغانستان، حضور نیروهای غربی است که شرط اصلی طالبان برای صلح محسوب می‌شود و در بخش داخلی یعنی همان دولت‌سازی که میان خود افغان‌ها صورت می‌پذیرد؛ از دید طالبان، این مرحله پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان مطرح خواهد شد.

وی افزود: در مذاکراتی که میان نمایندگان طالبان و خلیلزاد صورت گرفت نیز در مورد مسایل دولت‌سازی صحبتی نشد و طالبان تاکید کرد که این مسایل ربطی به آمریکا ندارد چون ساختن دولت در افغانستان کار خود افغان‌ها است که در مذاکرات بین‌الافغانی صورت خواهد گرفت.

آگاه امور طالبان تاکید کرد: در رابطه با ابعاد خارجی مسئله صلح، هیچ قدمی برای برآورده کردن خواست طالبان توسط آمریکا برای جلب اعتماد این گروه برداشته نشده است و هنوز مشخص نیست که نیروهای خارجی از افغانستان خارج شوند.

بنابراین تا زمانی که این مشکل حل نشود، دولت افغانستان نیز همچنان در حاشیه قرار خواهد گرفت.

انتهای پیام/.

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon