کالای ایرانی سهم محدودی از بازار اقلیم کردستان را به خود اختصاص داده است
نائب رئیس اتاق بازرگانی سلیمانیه عراق گفت: کالاهای ایرانی طی چند سال گذشته سهم کمتری را از بازار اقلیم کردستان به خود اختصاص دادهاند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، یاسین رحیمفرج در نشست خبری که امروز در اتاق بازرگانی استان کرمانشاه برگزار شد اظهار داشت: انتظار میرفت سرمایهگذاران ایرانی با برنامهریزی مداوم در بازار اقلیم کردستان عراق حضور داشته باشند و شرکتها را ثبت کنند و به کار خود ادامه دهند اما این انتظارات در بازار برآورده نشد.
رحیمفرج افزود: با توجه به امکاناتی که برای سرمایهگذاران ایرانی در اقلیم کردستان در نظر گرفته شده است انتظار میرفت روی توانمندیهای خود بیش از گذشته برنامهریزی کنند اما اینگونه نشد در حالی که کشورهای دیگر در این وضعیت بهره لازم را میبرند.
وی گفت: در گذشته بیشتر کالاها در بازار کردستان عراق تولید ایرانی بود اما اکنون اینگونه نیست و اجناس ایرانی کمترین سهم از کالاها را به خود اختصاص دادهاند.
رحیمفرج افزود: این به معنای نداشتن مراورده تجاری با ایران نیست زیرا در صورت نداشتن مبادلات 6 میلیارد دلار صادرات از ایرن به عراق انجام نمیشد.
وی با اشاره به اینکه دعوت از هیئتهای تجاری عراقی به ایران روند رو به رشدی برای ارتباطات تجاری است گفت: پیگیر افزایش این ارتباط در آینده هستیم.
رحیمفرج با بیان اینکه مرز پرویزخان یکی از مهمترین و بزرگترین مرزها برای اقلیم کردستان و ایران است بیان کرد: باید گرمیان عراق به این مرز بهای بیشتری بدهد.
وی افزود: باید فرماندار قصرشیرین هفتهای یک روز را در مرز پرویزخان حضور داشته باشد و برنامههای کاری خود را در آن منطقه انجام دهد زیرا از این طریق استاندار کرمانشاه از مشکلات مرز مطلع میشود و درصدد رفع آن برمیآید.
نائب رئیس اتاق بازرگانی سلیمانیه گفت: با وجود اینکه رسیدگی به امور مرز پرویزخان در خاک ایران به عهده ایران است اما 2200 تریلی شن از طرف کردستان عراق به منظور گسترش پارکینگ و مسطح شدن مرز کمک شد که زمین آنجا مسطح شود اما این مشکل هنوز مرتفع نشده است.
وی با اشاره به لزوم احترام دوجانبه از طرف نیروهای نظامی، تجار و رانندگان در مرز پرویزخان افزود: یکی از مشکلات حاشیهای در مرز مربوط به نیروهای انتظامی مرز است که توقع میرود احترام بیشتری قائل شوند که البته در 26 سال فعالیت در مرز پرویزخان مشکلی با نیروهای هنگ مرزی غیر از دو ماه اخیر ایجاد نشده است که این هم به زودی رفع میشود.
رحیمفرج اظهار کرد: فردی که تمایل به سرمایهگذاری در عراق دارد باید در مرحله اول بررسی میدانی انجام دهد بنابراین ما نمیتوانیم پاسخگوی سرمایهگذاری او باشیم اما امکان مشورت وجود دارد.
وی گفت: با توجه به اینکه ایران یکی از کشورهایی است که در زمینه کشاورزی قابلیتهای بسیاری دارد میتوانند در این زمینه در اقلیم کردستان سرمایهگذاری کنند.
رحیمفرج افزود: سرمایهگذاری در سلیمانیه تنها به معنای سرمایهگذاری در یک استان نیست بلکه 17 استان عراق را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی درباره مشوقهای سرمایهگذاری در کردستان عراق گفت: اعطای زمین، معافیت مالیاتی به مدت 10 سال و نادیده گرفتن تعرفههای گمرکی برای واردات و صادرات از جمبه ابن مشوقها هستند.
تمهیدات حمل یکسره کالا از ایران به عراق اندیشیده شده است
نماینده تجار گرمیان عراق نیز در این نشست اظهار داشت: در نشست چندی پیش اتاق بازرگانی استان کرمانشاه با نخست وزیر اقلیم کردستان درباره ایجاد یک شهرک صنعتی مشترک در مرز پرویزخان بین ایران و اقلیم کردستان و حمل یکسره کالا از ایران به عراق بحث شد.
احمد کلاری افزود: تمهیدات موضوع حمل یکسره کالا به عراق اندیشیده شده است و به زودی قرارداد منعقد میشود که بار در مرز تخلیه نشود و مستقیم تا کارخانه حمل شود و این خبر خوب به زودی اعلام میشود.
یکی دیگر از اعضای این هیئت عراقی در این نشست گفت: بسیاری از کشورهایی که با اقلیم کردستان ارتباط اقتصادی دارند بانکهای خود را در این منطقه فعال کردهاند به طوری که سه بانک از کشور ترکیه مستقر شده است.
وی افزود: طی این چند سال هیچیک از بانکهای ایران در اقلیم کردستان مستقر نشده است که مشکلات مالی تجارت از کانال بانکی رفع شود و داد و ستد ارزی و پولی از بین برود و در واقع بانکی وجود ندارد که پول برای ایران حواله شود.
پیشبینی صادرات 9 میلیارد دلار کالا به عراق
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه نیز در این نشست با اشاره به قابلیتهای گردشگری استان کرمانشاه و سلیمانیه عراق اظهار داشت: براساس هماهنگیها مقرر شده تیم تخصصی گردشگری و قابلیتهای گردشگری براساس هماهنگیها مقرر شده تیم تخصصی گردشگری و توریسم سلامت ایجاد شود در این راستا باید آژانسهای مسافرتی دو طرف هماهنگ شوند.
کیوان کاشفی عنوان کرد: در هشت ماه امسال بیش از هفت میلیارد دلار صادرات به عراق انجام شده است و به هدف صادراتی ما تبدیل شده است و پیشبینی میشود تا پایان امسال به حدود 9 میلیارد دلار برسد و در این صورت حدود 30 درصد افزایش صادرات را نشان میدهد که در طول 10 سال گذشته تا این حد نبوده است.
وی با اشاره به اینکه این تبادلات باید دوسویه باشد گفت: صادرات یکطرفه در عرف تجاری دنیا چندان مناسب نیست و سرمایهگذاری مشترک نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که همیشه درخواست عراق بوده است اما باید پذیرفت که محدودیتها و ممنوعیتهای صادراتی سبب دور شدن از اهداف اصلی شده است.
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه با بیان اینکه مشکل اصلی در مرز پرویزخان نبود حمل یکسره است گفت: در صورت حمل یکسره پایانه بزرگی ایجاد و بسیاری از مشکلات نیز به دنبال آن رفع میشود.
انتهای پیام/ش