چرا مصلی گزینه بهتری برای برگزاری نمایشگاه کتاب است؟

چرا مصلی گزینه بهتری برای برگزاری نمایشگاه کتاب است؟

این روزها دوباره بحث انتخاب یکی از دو گزینه مصلی و شهرآفتاب به عنوان مکان نمایشگاه کتاب تهران داغ شده،‌ اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که همچنان مصلی بهترین گزینه برای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا،‌ سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در پیش است و به سنت هر ساله باز هم تنها چند ماه مانده به اردیبهشت، شورای سیاست‌گذاری تشکیل و دوباره پرونده مکان نمایشگاه کتاب باز شد؛ گویی وظیفه شورای سیاست‌گذاری این است که هر سال از ابتدا تا انتهای پرونده مکان نمایشگاه را بررسی کند و سر آخر باز هم به همان داشته‌های محدودی که هر سال داشته اکتفا کرده و نمایشگاه را برگزار کند.

حتی به نظر می‌رسد که مطرح کردن دو گزینه برای برگزاری نمایشگاه کتاب نوعی بازار گرمی و ایجاد رقابت برای گرفتن امکانات بیشتر از یکی از دو گزینه مطرح شده باشد. موضوعی که اگر بدرستی مدیریت شود چه بسا بتوان امکانات بهتر و بیشتری برای این رویداد فرهنگی در نظر گرفت،‌ برای مثال چه ایرادی دارد که این بررسی هر ساله مکان نمایشگاه و ایجاد رقابت بین مصلی و شهر آفتاب از همان تابستان پس از اتمام نمایشگاه انجام شود و به قول معروف تا تنور داغ است، نان را چسباند؟ چه انتظاری می‌توان داشت که در عرض سه ماه زیرساخت‌های شهر آفتاب افزایش یابد یا مصلی امکانات بیشتری در اختیار قرار دهد؟ در حالی که اگر مدت زمان بیشتری، نزدیک به یک‌سال، در اختیار این دو باشد شاید بتوان خدمات بیشتر و بهتری برای اهل فرهنگ در نظر گرفت.

شهر آفتاب که با زیرساخت‌های نمایشگاهی در دوران حضور قالیباف در شهرداری تهران ساخته شده، همواره برای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران نواقصی داشته که از مهمترین آن‌ها دسترسی به این مکان است. موضوعی که بازدید از نمایشگاه را در دو سالی که شهرآفتاب میزبان آن بود،‌ کاهش داد و موجب نارضایتی ناشران از فروش شد.

حسین صفری، مدیر اجرایی سی‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، درباره مشکلات شهر آفتاب می‌گوید:‌ برای ورود به شهر آفتاب، مراجعه‌کنندگان باید به اتوبان خلیج فارس وارد شوند. در این زمینه موضوع ایستگاه عوارضی یکی از بحث‌های جدی است؛ زیرا در مناسبت‌های مختلف مثل سه‌شنبه‌ها، پنج‌شنبه‌ها و جمعه‌ها سیل جمعیتی زیادی به اماکن مذهبی رفت و آمد دارند که هم‌زمانی این ایام با روزهای نمایشگاه کتاب تهران ترافیک بیشتری از آنچه نمایشگاه تحمیل می‌کند، به وجود می‌آورد.

وی ادامه می‌دهد:‌ قرار بود شهر آفتاب زیرگذر و ورودی‌-خروجی‌های مشخصی داشته باشد و مسیرها به گونه‌ای طراحی شوند که عرض اتوبان خلیج فارس را طی کند تا کسانی که به سمت قم و بلعکس می‌روند در ترافیک نمانند که خبری از آن‌ نیست. شهر آفتاب باید زیرساخت‌های کلی در حوزه برق، اینترنت، مخابرات به دلیل ایجاد دستگاه‌های کارت‌خوان و بانک عامل، همچنین تسهیلات رفاهی را برای ناشران و بازدیدکنندگان فراهم کند. زیرساخت‌ها از جمله موارد ضروری و جدی به شمار می‌آید که بعد از دسترسی‌ها اهمیت دارد.

بنا به گفته‌های صفری فضاهای موقتی هم که برای نمایشگاه کتاب تهران در دو دوره بیست‌ونهم و سی‌ام در شهر آفتاب پیش‌بینی شده بود، به دلیل برف و باران آسیب دیده و جمع‌آوری شده است. اگر فضای شهرآفتاب با افزوده شدن بخش جدید به 65 هزار مترمربع برسد، در مصلا حدود 90 تا 95 هزار مترمربع فضا داریم که 50 هزار متر مربع در شبستان و بقیه در رواق‌ها است.

علاوه بر دارا بودن فضای مسقف بیشتر در مصلی که صفری به آن اشاره کرده است، به نظر می‌رسد برگزاری نمایشگاه در مصلی مزایای بیشتری نیز خواهد داشت،‌ مهمتر از همه اینکه اهالی نشر و صنف به برگزاری در مصلی راغب‌تر هستند،‌ از نظر صنف اگرچه مصلی زیرساخت‌های نمایشگاهی ندارد و سال های دورکه میزبان نمایشگاه کتاب تهران بوده است،‌ همواره مشکلاتی داشته است،‌ اما گزینه بهتری برای برگزاری نمایشگاه کتاب است،‌ حتی اگر قرار باشد بخشی از نمایشگاه زیر چادر برگزار شود، چرا که حداقل مخاطب به مصلی می‌آید و فروش ناشران افزایش چند برابری پیدا می‌کند

اما واقعیت این است که حتی اگر دل اهالی نشر نیز با مصلی نبود‌، مصلی گزینه بهتری از شهر آفتاب است، چرا که ساخت و ساز مصلی تهران در سال‌های اخیر رشد و گسترش بیشتری پیدا کرده است که این توسعه می‌تواند در اختیار نمایشگاه کتاب تهران قرار بگیرد،‌ هم‌چنان که سال گذشته دو شبستان شرقی و غربی به فضای مسقف نمایشگاهی اضافه شد و ناشران کودک و نوجوان و آموزشی در آن جا گرفتند.

اگر اخیراً برای نماز جمعه به مصلی تهران رفته باشید شاهد تغییراتی در این پروژه فرهنگی بوده‌اید، برخی از مهمترین این تغییرات که می تواند به کمک نمایشگاه کتاب تهران بیاید عبارتند از :

1 . اتمام ساخت و ساز طبقه‌های دوم رواق‌‌های شرقی و غربی که با توجه به مسقف و دردار شدن می‌تواند برای جانمایی ناشران مورد استفاده قرار بگیرد و این میزان فضای مسقف مصلی را از فراتر از 95 هزار متر مربع خواهد کرد و چه بسا دیگر هیچ بخشی زیر فضای موقت قرار نگیرد.

2.سنگفرش شدن طبقه همکف زیر رواق‌شرقی که سال گذشته به ناشران بین‌الملل اختصاص پیدا کرده بود،‌ از دیگر تغییرات مصلی نسبت به دوره گذشته است.

3.تغییراتی در نور و تأسیسات شبستان اصلی مصلی؛ تا پیش از این توسط لامپ‌های روشنایی مورد نیاز تأمین می‌شد که گرمای زیادی نیز تولید می‌کرد و اکنون این نورافکن‌ها جای خود را به لامپ‌های ال‌ای دی با روشنایی بیشتر و مصرف کمتر داده است.

4.ایجاد خدمات و امکانات رفاهی و تسهیل در دسترسی به طبقات فوقانی شبستان اصلی و رواق‌ها

5. به‌روزرسانی و تجهیز سیستم تهویه و تأسیسات گرمایش و سرمایش شبستان اصلی مصلی که چندی پیش انجام شد.

6. اتمام ساخت و ساز در محوطه اطراف ایوان مصلی و کامل شدن پروژه ساخت و ساز ایوان مصلی. در این صورت فضای بیشتری به بازدید کنندگان از نمایشگاه کتاب اختصاص پیدا می‌کند.

7. افزوده شدن فضایی نزدیک به 5 هزار متر مربع در محوطه چهل‌سرا که در جنوب مصلی و خیابان بهشتی واقع شده است به فضای پارکینگ مصلی تهران می‌تواند تا اندازه‌ای مشکل پارکینگ نمایشگاهی را نیز مرتفع کند.

شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه کتاب قرار است تا پایان این هفته دو بازدید از مصلی تهران و شهر آفتاب داشته باشد،‌ قطعاً این دو بازدید تکلیف نمایشگاه کتاب تهران را مشخص خواهد کرد،‌ اما نکته مهم اینکه هر سال اغلب مدیران کمیته‌های مختلف از ناشران عمومی و بین‌الملل گرفته تا ... به آغاز دیرهنگام برنامه‌ها و تأثیراتی که این شروع دیرهنگام بر کیفیت برگزاری نمایشگاه داشته است‌، اشاره می‌کنند اما مشخص نیست چرا هر سال این سنت غلط را ادامه می‌دهیم و باز هم از تبعات آن می‌گوییم.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران