تولید خاویار گیاهی در استان فارس؛ کشت انبوه «کینوا» آغاز شد

تولید خاویار گیاهی در استان فارس؛ کشت انبوه «کینوا» آغاز شد

«کینوا» یکی از محصولات کشاورزی با خواص فراوان است که به خاویار گیاهی معروف شده و امسال کشت انبوه آن در استان فارس آغاز شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، کینوا دانه‌ای گیاهی و بومی آمریکای جنوبی است که نقش پررنگی در الگوی تغذیه مردم این قاره دارد. بر سر اینکه این دانه گیاهی در کدام دسته غذایی میگنجد اختلاف نظر وجود دارد اما به دلیل خواص فراوانش به خاویار گیاهی شهرت یافته است.

ابراهیم زارع، رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس معتفد است کینوا با ذائقه ایرانیان نیز بیگانه نیست و می‌تواند جای خود را در قالب فرآورده‌ها و عصاره‌ها، مکمل و نیز به شکل پخته در سفره‌های مردم باز کند.

وی از آغاز بررسی‌ها برای تولید محصولاتی از این دانه گیاهی در فضای آزمایشگاهی از سال گذشته خبر داد که تاکنون حاصل آن تولید 20 نوع فرآورده بوده که در ترکیب با سایر مواد غذایی در پخت کیک و شیرینی‌جات، ژله و به عنوان مکمل‌هایی برای دوغ و ماست طعم مطبوعی داشته است.

به گفته رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس با تشکیل کمیته‌ای تخصصی این بررسی‌ها در قالب طرح مفصل‌تری در سال آینده ادامه می‌یابد. 

کینوا در سال‌های گذشته به دلیل کشت و عرضه پایین همچون همتای دریایی خود یعنی خاویار کالایی لوکس محسوب می‌شد و قیمت نسبتا بالایی داشت اما زارع قیمت کنونی کینوا را مناسب می‌داند و معتقد است این محصول با افزایش کشت و عرضه و تعدیل قیمت می‌تواند جای خود را باز کند.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس قابلیت رشد در اراضی شور و مصرف آب پایین در فرآیند کشت را از ویژگی‌های قابل توجه کینوا دانست. کینوا به خوبی با شرایط اقلیمی نقاط مختلف استان و کمبود بارش‌ها و خشکسالی سال‌های اخیر فارس سازگار است.

این‌ها همگی از شاخصه‌هایی هستند که توجه مسئولان بخش کشاورزی فارس به خود معطوف می‌کنند و به گفته زارع در سازمان جهاد کشاورزی فارس این همت وجود دارد تا کینوا به کشت و تولید انبوه برسد.

محمد مهدی قاسمی، مدیرکل جهاد کشاورزی استان فارس نیز با اشاره به اقدامات صورت گرفته در جهت توسعه کشت کینوا به تامین بذر، تحقیقات در زمینه کاشت، داشت و برداشت و حمایت موثر از این نوع محصولات خبر داده است.

احمد دهقان، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس از کشت نزدیک به 500 هکتار کینوا در سال جاری خبر داد. این میزان کشت در نقاط مختلف استان و در شهرستان‌هایی چون خرامه، مرودشت، سروستان، جهرم و لامرد صورت گرفته است.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با بیان اینکه سال گذشته 2 هزار متر کینوا در قالب مزرعه الگویی در استان کشت شد، گفت: امسال نخستین سال کشت انبوه کینوا در استان فارس است.

بررسی‌های کارشناسی بر روی این دانه گیاهی به چند تن از متخصصان با بالاترین مدرک دانشگاهی سپرده شده است تا بتوان موثرترین بهره را از این گیاه مقاوم به خشکی و شوری برد. زارع افزود: ما در کنار تحقیقات آزمایشگاهی، در بخش آموزش نحوه کشت و برداشت نیز فعالیت داریم.

کینوا از نظر میزان پروتئین، آهن و روی و بسیار غنی است و حتی نسبت به برنج و گندم وضعیت بهتری دارد، به لحاظ میزان کالری کمبودی ندارد و چربی پایینی دارد.

نگاهی به خواص پرشمار این دانه روغنی و سخاوت آن در رشد در شرایط کم آبی استان فارس و اقلیم متنوع این استان لزوم توسعه کشت و تولید انبوه فرآورده‌های آن و ورود به سبد غذایی مردم را روشن‌تر می‌کند. اتفاقی که کارشناسان کشاورزی آن را نیازمند حمایت‌های همه جانبه سیاسی و کشاورزی می‌دانند. 

گزارش از فاطمه رفاهت 

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon