گزارش تسنیم| چرایی بن‌بست روند مذاکرات صلح با طالبان در افغانستان

گزارش تسنیم| چرایی بن‌بست روند مذاکرات صلح با طالبان در افغانستان

در حالی که مردم افغانستان بیش از هر زمان دیگری به صلح امیدوار شده بودند اما ظاهرا روند مذاکرات صلح با طالبان به دلیل فشارهای آمریکا و مداخله عربستان سعودی متوقف شده است.

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، پس از رایزنی اخیر آمریکا با طالبان در نشست چند جانبه «ابوظبی» تلاش‌ها در روند مذاکرات صلح بار دیگر به بن‌بست خورده است.

قرار بود دور بعدی گفت‌وگوهای صلح آمریکا با طالبان به میزبانی عربستان سعودی در جده برگزار شود که طالبان حاضر به برگزاری نشست در عربستان نشد.

پس از مخالفت طالبان با برگزاری نشست جده، آمریکا حاضر شد تا دور بعدی مذاکرات با این گروه را در «دوحه» پایتخت قطر برگزار کند اما بنا به دلایل نامشخصی این نشست نیز از سوی طالبان لغو شد.

در حالی که امیدواری‌ها نسبت به نتیجه رسیدن گفت‌وگوهای صلح افزایش یافته بود اما بنا به دلایل نامعلومی روند مذاکرات صلح با طالبان بار دیگر با بن‌بست روبرو کرده است.

تاکید آمریکا به ادامه حضور نظامی در افغانستان

آمریکا در روند صلح افغانستان قرار بود که درباره پایان جنگ و خروج نیروهای خارجی با طالبان مذاکره کند اما ظاهرا واشنگتن تنها درباره ادامه حضور نظامی خود در افغانستان با این گروه رایزنی کرده است.

«حامدکرزی» رئیس جمهور سابق افغانستان در نشست «رایسینا» در هند تصریح کرد که دیپلمات‌های آمریکایی برای کسب توافق طالبان با موجودیت پایگاهای نظامی در افغانستان با این گروه رایزنی می‌کند.

این در حالی است که طالبان بارها در بیانیه‌های مختلفی تاکید کردند که حضور نظامیان خارجی تنها عامل جنگ در این کشور است و این گروه زمانی از جنگ دست می‌کشد که نیروهای خارجی از افغانستان خارج شوند.

اما این گروه خاطرنشان کرد که برای پایان حضور نظامیان خارجی در افغانستان و رسیدن به یک مصالحه سیاسی حاضر است تا در قدم اول با آمریکا و پس از آن با دولت افغانستان مذاکره کند.

بنابر این یکی از دلایلی که احتمالا روند مذاکرات صلح افغانستان را با بن‌بست روبرو کرده است اصرار آمریکا به ادامه حضور نظامی در افغانستان است.

کرزی نیز با اشاره به این مسئله گفته بود که آمریکا به افغانستان نیامده است که این کشور را ترک کند.

اصرار بر آغاز گفت‌وگوهای مستقیم طالبان با دولت

طالبان در سالهای گذشته همواره از مذاکره با دولت افغانستان خودداری کرده است زیرا از نظر این گروه دولت افغانستان توان تصمیم گیری درباره خروج نظامیان خارجی را ندارد.

این گروه همواره تاکید کرده است که در قدم نخست مسئله حضور نظامیان خارجی را در مذاکره با آمریکا حل و فصل کرده و پس از آن با دولت افغانستان درباره سایر مسائل داخلی این کشور گفت‌وگو خواهد کرد.

اما مقامات آمریکایی و شماری از کشورها از جمله عربستان سعودی و پاکستان تلاش می‌کنند تا مذاکره با دولت افغانستان را به عنوان یکی از پیش‌شرطهای ادامه مذاکرات صلح بر طالبان تحمیل کنند.

«شهلا فرید» عضو شورای عالی صلح افغانستان به روزنامه «ماندگار» گفت: طالبان نمی‌خواهند با دولت افغانستان وارد گفت‌وگو شوند اما آمریکا و عربستان سعودی اصرار می‌کنند که این گروه با کابل گفت‌‌وگو کند.

وی افزود: اصرار عربستان برای میزبانی از مذاکرات صلح و تاکید به حضور دولت افغانستان در روند مذاکرات صلح آمریکا با طالبان بن‌بست جاری را بوجود آورده است.

عضو شورای عالی صلح اظهار داشت: طالبان تغییر محل مذاکرات از قطر به عربستان سعودی را نپذیرفته است و تاکید آمریکا و عربستان برای حضور دولت کابل در روند مذاکرات را نیز فشار تلقی می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد که به همین دلیل طالبان از ادامه مذاکره با آمریکا صرف نظر کرده است.

خودداری آمریکا از مذاکره درباره خروج نیروهای خارجی

طالبان اخیرا در بیانیه اعلام کرد که آمریکا پیش از این در نشست ابوظبی توافق کرده بود تا در دور بعدی مذاکرات صلح درباره خروج نظامیان خارجی از افغانستان با این گروه مذاکره کند.

اما آمریکا در حال حاضر با خودداری از مذاکره درباره خروج نظامیان خارجی، شرایط و خواسته‌های جدیدی را مطرح کرده است.

طالبان با اشاره به اصرار برخی از کشورها به لزوم آغاز مذاکرات بین‌الافغانی تاکید کرد که اعمال فشارهای مستقیم و غیر مستقیم از طریق برخی از کشورها توسط آمریکا به روند مذاکرات صلح آسیب می‌زند.

این گروه هشدار داده است که در صورت ادامه این وضعیت طالبان روند مذاکرات صلح با آمریکا را متوقف خواهد کرد.

بر اساس بیانیه طالبان از دلایل اساسی که روند مذاکرات صلح با این گروه را با بن بست روبرو کرده است خودداری آمریکا از مذاکره درباره خروج نظامیان خارجی از افغانستان است.

کارشناسان معتقدند که علاوه بر عدم آمادگی آمریکا برای مذاکره درباره سرنوشت نیروهای خارجی در افغانستان، مداخله عربستان در امور صلح نیز به این روند آسیب زده است.

عربستان سعودی در نشست ابوظبی به طالبان فشار وارد کرده بود تا با برقراری آتش‌بس موقت با دولت افغانستان توافق کند در حالی که حتی آمریکا نیز از این خواسته ریاض را حمایت نکرده است.

ورود عربستان به روند مذاکرات صلح باعث شده تا این روند از رقابت کشورهای عربی و اختلافات قطر-عربستان نیز آسیب دیده و طالبان را به جناح بندی مجبور کرده است.

با این حال، کارشناسان بر این باورند تا زمانی که خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان قطعی نشود رایزنی‌های آمریکا با طالبان و فشارهای منطقه‌ای بر این گروه کاری را از پیش نخواهد برد.

انتهای پیام/.

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان