پرسشی که هنوز پاسخی برای آن نیافته‌ام؛ چرایی کاهش جذب دانشجومعلمان در سال‌های ۹۱ تا ۹۶

پرسشی که هنوز پاسخی برای آن نیافته‌ام؛ چرایی کاهش جذب دانشجومعلمان در سال‌های 91 تا 96

رئیس دانشگاه فرهنگیان گفت: هنوز کسی من را قانع نکرده است که چرا از سال ۹۱ تا ۹۶ با شیب کاهش جذب دانشجومعلمان مواجه شدیم.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حسین خنیفر در نشست خبری به بهانه چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی که در محل باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد، اظهار کرد: کشور ما یک کشور باستانی و دینی است و از دوره‌های قبل از اسلام آموزش حقوق دختران را در دوران هخامنشی داشتیم.

وی افزود: سه نفر در تاریخ ایران بسیار گریستند؛ نخست عباس میرزا که مدارس سایر کشورها را دید، دوم امیرکبیر که دارالفنون را تأسیس کرد و نفر سوم رشدیه که اولین مدرسه رسمی را در تبریز راه انداخت. 100 سال قبل دارالمعلمین ایجاد شد و براین اساس جشن 100 سالگی تربیت معلم را داریم.

رئیس دانشگاه فرهنگیان گفت: اوایل انقلاب شهید باهنر و رجایی مراکز تربیت معلم را ایجاد کردند و حدود 100 هزار نیرو در این مراکز تربیت می‌شد و علاوه بر تامین معلمان مورد نیاز کشور نیاز دستگاه‌های نوپدید کشور را تامین کردند.

خنیفر بیان کرد: در سال 90 دانشگاه فرهنگیان با جذب 21 هزار دانشجو تاسیس شد که در سال 96 به سه هزار نفر رسید و هیچ دلیل قانع کننده‌ای از این کاهش پیدا نکردم که چرا با جمعیت 13میلیون نفری دانش‌آموزان و نیاز به معلم چرا این کاهش انجام شد.

وی ادامه داد: چرا راه بدیلی برای تامین معلم جایگزین نشد تا در مهر 97 با حداقل 97 هزار کمبود معلم مواجه نشویم؟ از سوی دیگر در سال 1404 جمعیت دانش آموزان به 17.5 میلیون نفر می رسد و در کنار تربیت معلم راه‌های دیگری مانند ماده 28 برای تامین نیرو وجود دارد اما چرا از آن طریق هم معلم لازم را تامین نکردند؟

رئیس دانشگاه فرهنگیان افزود: بر تن نظام تعلیم و تربیت لباس نیست و معلم شایسته نداریم به گونه‌ای که کلاس‌های بی‌دبیر و تربیت معلم بی‌تدبیر را شاهدیم. امسال 17 هزار نفر از طریق ماده 28 جذب دانشگاه شدند اما تجارب جهانی می‌گوید بهتر است معلم دروس تخصصی تربیت معلم را در طول 4 سال بگذراند.

خنیفر ادامه داد: برای سال آینده از طریق کنکور و ماده 28 نیرو خواهیم گرفت و امیدواریم روزی برسد که دانشگاه فرهنگیان بگوید کلاس بدون معلم نخواهیم داشت. برای هیئت علمی شدن تابع قوانین وزارت علوم هستیم و بیشتر موافق هستیم افرادی که سابقه معلمی دارند در دانشگاه هیئت علمی شوند.

رئیس دانشگاه فرهنگیان با اشاره به  بحث استخدام پیمانی دانشجومعلمان هستند، گفت:  طبق قوانین بالادستی تا زمانی که قانون متعهدین خدمت را داریم تنها روش استخدام رسمی آزمایشی است.

جذب 1232 رتبه کمتر از هزار کنکور در دانشگاه فرهنگیان

خنیفر ادامه دارد: درباره مشکل دانشجومعلمان با کمیسیون آموزش و تلفیق مجلس جلساتی داشتیم و به نتایج خوبی رسیده‌ایم، دانشگاه امسال دو برابر دانشجو گرفت چون جای خالی داشتیم. بحث اعلام نیاز و مصاحبه دانشجو معلمان و استخدام آنها بر عهده آموزش و پرورش است و دانشگاه فقط وظیفه آموزش را بر عهده دارد. امسال یک هزار و 232 نفر رتبه کمتر از هزار جذب کردیم که در بحث استخدام پیمانی نگران بودیم جذب دانشجویان برتر به دانشگاه فرهنگیان با مشکل مواجه شود.

وی گفت: یک خیّر در شهر کرج پذیرفته است که با 54 میلیارد تومان هزینه خوابگاه برای دانشجو معلمان بسازد اما منتظر ارائه زمین است.

100 هزار ردیف برای جذب دانشجومعلمان می‌خواهیم

رئیس دانشگاه فرهنگیان ادامه داد: حرکت مدیریتی ما معکوس است، همیشه می‌گویند ابتدا دانشجو بگیرید و بعد به شما بودجه می‌دهیم و این روش سنتی است و هنوز به سیستمی نرسیده‌ایم. البته ما به آقای انصاری در سازمان اداری و استخدامی گفتم 100 هزار ردیف به ما برای جذب دانشجومعلم بدهید و 4 سال با ما کاری نداشته باشند.

سال آینده 15 هزار نفر از طریق کنکور و 15 نفر از طریق ماده 28 جذب می‌شوند

خنیفر اضافه کرد: می‌پذیریم که شرایط اقتصادی دولت مناسب نیست اما از کمیسیون تلفیق خواستم که اعتبار لازم را در اختیار ما قرار دهد که بتوانیم سال آینده دانشجومعلمان مورد نیاز را جذب کنیم که پیش‌بینی می‌کنیم سال آینده 15هزار نفر از طریق کنکور و 15هزار نفر از طریق آزمون استخدامی جذب شوند، اما خبرهایی می رسد که قرار است 30هزار نفر از طریق کنکور و 25 هزار از طریق ماده 28 جذب شوند.

وی با اشاره به اینکه سال آینده 8 تا 10هزار نفر از طریق کنکور و 13هزار ماده 28 وارد مدارس می‌شوند و یک ایده داریم که دوره کارشناسی سه ساله شود، عنوان کرد: بازنگری دروس کارشناسی شروع شده است و هنوز برای برخی دروس از کتاب‌های 40 سال قبل استفاده می‌کنند در حالیکه نظام آموزشی عوض شده است، البته بسیاری از منابع درسی تحمیلی نیست.

رئیس دانشگاه فرهنگیان ادامه داد: در تلاش هستیم تا برخی رشته‌ها مانند رشته مدیریت آموزشی و آموزشگاهی را در دانشگاه فرهنگیان ایجاد کنیم و به دنبال ایجاد برخی از رشته‌های جدید هستیم. اگر بخواهیم همیشه پاسخگوی نیازهای آموزش و پرورش باشیم باید در 31 استان مراکز 100 هکتاری ایجاد کنیم و شرایطی را فراهم کنیم که هر استان اقدام به تربیت نیرو کند. یعنی به سمت تأمین نیرو از بوم برای بوم برویم.

افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو براساس جای خالی موجود

وی در پاسخ به پرسش تسنیم مبنی براینکه با توجه به کمبود امکانات در دانشگاه فرهنگیان چگونه قرار است پذیرش دانشجو معلمان افزایش یابد، افزود: ظرفیت پذیرش دانشجومعلمان را براساس جای خالی موجود افزایش داده‌ایم یعنی امسال برای پذیرش 25 هزار دانشجو معلم در 31 استان کشور جای خالی وجود داشت. به عنوان مثال هنوز 1200 جای خالی در استان کردستان یا 285 جای خالی در واوان تهران داریم. چرا که حس کردم کمبود معلم یک آسیب جدی برای آینده کشور است بنابراین یک مسیر سهل‌الوصول را انتخاب کردم یعنی اول به دنبال کمیت و بعد کیفیت هستم.

آبروی خود را برای تربیت معلم می‌گذارم

رئیس دانشگاه فرهنگیان با تأکید براینکه افزایش ظرفیت دانشجومعلمان به معنای ظرفیت‌های خالی بوده که آن را پُر کردیم، ادامه داد: در مراکز تربیت معلم با مشکلات خاصی مواجه هستیم اما تا مشکل خودش را نشان ندهد و فردی آبرویش را وسط نگذارد، مشکلات حل نمی‌شود و بنده آبروی خود را برای تربیت معلم می‌گذارم.

خنیفر ادامه داد: صحبت از کیفیت بخشی بدون تأمین کمیت امکان پذیر نیست و می‌پذیرم که هم اکنون مشکلات زیرساختی در مراکز تربیت معلم داریم به عنوان مثال مراکز فرسوده بسیاری داریم و در برخی استان‌ها هنگامی که به دیدار دانشجو معلمان می رم از آنها تشکر می‌کنم که در برابر مشکلات صبور هستند، چرا که غفلت 6 ساله انجام شده و هیچ‌کس من را قانع نکرد که از سال 91 تا 96 با شیب کاهش پذیرش دانشجومعلم مواجه شدیم.

وی بیان کرد: برخی متهم می‌کردند دانشگاه فرهنگیان اقدام به تربیت معلم ایدئولوژیک می‌کند، اما روش‌های دیگری برای تأمین معلم به کار نبردند. چرا در سه دوره فقط 12 هزار نفر از طریق ماده 28 جذب کردند.

جای خالی حقوق شهروندی و دانش‌آموزان در‌آموزش‌های دانشجومعلمان

رئیس دانشگاه فرهنگیان در ادامه با اشاره به اینکه حقوق شهروندی و دانش‌آموزان در آموزش معلمان غائب است، ادامه داد: باید در دروس دانشگاهی مباحثی همچون حقوق متقابل بین معلم و دانش‌آموز و اخلاق حرفه‌ای مدنظر باشد. چرا که معتقدیم حتی یک تنبیه نیز در مدارس کشور نباید وجود داشته باشد.

خنیفر تصریح کرد: البته اینگونه نیست که در سایر کشورها تنبیه نداشته باشیم و فقط این در ایران مشاهده شود اما معتقدیم که در میان معلمان حتی یک مورد از این رفتارها هم نباید مشاهده شود.

انتهای پیام/

حج و زیارت
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران