آمریکای گستاخ و اروپای محتاط؛ برجام می‌میرد یا زنده می‌ماند؟

آمریکای گستاخ و اروپای محتاط؛ برجام می‌میرد یا زنده می‌ماند؟

اتحادیه اروپا در حالی ساز و کار مالی ویژه خود برای تجارت با ایران را فعال کرده است که فشارهای آمریکا بر شرکت‌های اروپایی به اوج رسیده و به نظر نمی‌رسد که اقدام اخیر اتحادیه اروپا برای مقابله با این فشارها و کمک به حفظ برجام کافی باشد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، اتحادیه اروپا روز پنج‌شنبه گذشته پس از چندین هفته کش و قوس بالاخره از ساز و کار مالی ویژه خود برای حفظ روابط تجاری با ایران رونمایی کرد؛ هرچند به نظر نمی‌رسد این اقدام اروپایی‌ها برای حمایت از برجام و جلب رضایت ایران برای ماندن در این توافق کافی باشد.

به نوشته نشریه آمریکایی واشنگتن‌پست، اتحادیه اروپا در حالی به اقداماتی مانند راه‌اندازی ساز و کار مالی ویژه برای حمایت از برجام بسنده کرده است که شرکت‌های اروپایی به‌شدت از طرف آمریکا برای قطع ارتباط با ایران تحت فشار هستند. به عبارت دیگر اگر تلاش اتحادیه اروپا برای زنده نگاه داشتن برجام را با شدت عملی که آمریکا برای از بین بردن آن به خرج می‌دهد مقایسه کنیم، کفه ترازو کاملاً به سمت آمریکا سنگینی می‌کند.

در شرایطی که آمریکا برای از بین بردن برجام هیچ حد و مرزی نمی‌شناسد و در این راه به راحتی از خطوط قرمز اروپایی‌ها عبور می‌کند، مقامات اتحادیه اروپا رفتاری کاملاً محتاطانه در پیش گرفته‌ و حتی در طراحی ساز و کار مالی ویژه خود موسوم به «ابزار پشتیبان مبادلات مالی» نیز تلاش کرده‌اند تا در حد امکان تحریم‌های آمریکا علیه ایران نقض نشود.

«میشل توکاس» دبیرکل اتاق بازرگانی آلمان-ایران در رابطه با فشار شدیدی که آمریکا بر شرکت‌های اروپایی وارد می‌کند تا آنها را از مراودات تجاری با ایران باز دارد، می‌گوید: «دوستان آمریکایی ما اشتیاق زیادی به ایجاد دردسر دارند و مستقیماً به شرکت‌های اروپایی فشار می‌آورند تا آنها را مجبور به تغییر برنامه‌هایشان کنند. این کار مصداق ایجاد رعب است. به نظر من وظیفه دیپلمات‌ها این نیست که شرکت‌ها را تهدید کنند. آنها نباید در خاک اروپا چنین رفتاری با شرکت‌ها اروپایی داشته باشند».

این فعال اقتصادی که سازمان متبوعش نماینده دهها شرکت آلمانی است که با ایران رابطه تجاری دارند، در ادامه می‌افزاید: «شخصاً حداقل 20 شرکت را می‌شناسم که مقامات آمریکایی به طور مستقیم با مدیرانشان ملاقات کرده و از آنها خواسته‌اند مراودات تجاری خود با ایران را کاهش دهند.»

 

با وجود این فشارهای شدید، رهبران اروپایی هنوز به این نتیجه نرسیده‌اند که باید برای حمایت از شرکت‌هایی که اسیر تحریم‌های ثانویه آمریکا هستند واکنش قاطعانه‌تری نشان دهند. واشنگتن پست در مورد واکنش مقامات آلمان که کشورشان بزرگترین اقتصاد اروپا محسوب می‌شود، می‌نویسد: «مقامات آلمانی حداقل در محافل عمومی برای واکنش نشان دادن به تحرکات آمریکا احساس محدودیت می‌کنند. آنها نمی‌خواهند روابطشان با واشنگتن که [پس از انتخاب ترامپ] به‌شدت آسیب دیده است، بیش از این در معرض خطر قرار گیرد.»

واشنگتن پست به این نکته اشاره می‌کند که مقامات اروپایی -از جمله مقامات آلمانی که کشورشان جزو کشورهای حاضر در مذاکرات هسته‌ای بوده است- حتی در مورد امکان حفظ برجام نیز با تردید و احتیاط صحبت می‌کنند، چنان‌که اخیراً «پیتر آلتمایر» وزیر اقتصاد آلمان در مصاحبه‌ای اظهار داشته است: «ما در تلاشیم تا برجام را حفظ کنیم زیرا معتقدیم این توافق هنوز هم یک پیشرفت محسوب می‌شود. با این حال هیچ‌کس نمی‌داند که آیا این توافق می‌تواند تحت رژیم تحریم‌های آمریکا همچنان کارکرد مناسبی داشته باشد یا خیر.»

اتحادیه اروپا هنوز نتوانسته است انتظارات ایران را در قضیه برجام برآورده کند و ناتوانی اعضای این اتحادیه در ایستادگی در برابر تحریم‌های یکجانبه آمریکا باعث دلسردی ایرانی‌ها از برجام شده است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت