از تحصن تا فتح خانه «سُلطو»؛ روایت تاریخ انقلاب اسلامی در دیار مقاوم و مؤمن شیروان

از تحصن تا فتح خانه «سُلطو»؛ روایت تاریخ انقلاب اسلامی در دیار مقاوم و مؤمن شیروان

روایت مبارزات انقلابی در شهر کوچک شیروان در آن روزهای سال ۵۷ ٬ روایتی جذاب و شنیدنی است که حاکی از عمق ارادت و پایبندی مردم این دیار به آرمان‌های مقدس امام و انقلاب اسلامی است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد جمعی از انقلابیون شهرستان شیروان با حضور در نشست ویژه «تاریخ انقلاب به روایت مردم شیروان» در نمایشگاه سرو چهل ساله شرکت کرده و دقایقی را به بیان خاطرات تلخ و شیرین دوران انقلاب در این شهر پرداختند. روایت مبارزات انقلابی در شهر کوچک شیروان در آن روزهای سال 57 ٬ روایتی جذاب و شنیدنی است که حاکی از عمق ارادت و پایبندی مردم این دیار به آرمان‌های مقدس امام و انقلاب اسلامی است.

همراهی با تظاهرات دانش‌اموزان شیروانی

حسین توفیقی از انقلابیون شیروانی و پدر شهید در این برنامه اظهار داشت: اعتراضات انقلابیون در ماههای پیایانی آذرماه سال 57 از اواخر خیابان سعدی شروع شده بود. من یک روز در مغازه نشسته بودم که متوجه راهپیمایی دانش‌آموزان شدم. مغازه را بستم و به تظاهرکنندگان پیوستم. راهپیمایی ادامه داشت تا جایی که به میدان مسجد جامع شیروان رسیدیم و بعد از سخنرانی پرشور یکی از انقلابیون شهر و حضور نیروهای امنیتی ژاندارمری٬ محل را ترک کردیم.

وی افزود: در ادامه در حالی که روز بعد در مغازه نشسته بودم دژبانان ژاندارمری وارد مغازه شدند که بنده را دستگیر و روانه زندان کنند که چماغی را که از قبل آماده کرده بودم برداشتم و آن‌ها را تهدید کردم. سربازان از شدت ترس توان مقاومت نداشتند و مغازه را ترک کردند. این سرافکندگی باعث شد تا روز بعد که مغازه تعطیل بود آمدند و شیشه‌های مغازه را شکستند.

توفیقی تصریح کرد: حضور مستمر در تظاهرات و درگیری با ژاندارم‌‌ها باعث ورود بنده به لیست سیاه شده بود. همین امر باعث شد تا طرح حمله به خانه بنده را در دستور کار قرار دهند. به همسرم گفتم تا بچه‌های شیرخواره را ببرند به خانه همسایه. در خانه چهار نفر ماندیم و رفتیم پشت بام را سنگر بندی کرده و با سنگ و چوب تجهیز کردیم. وقتی نیروهای ژاندرمری در محل حاظر شدند٬ یکی از اهالی محل گفته بود توفیقی پشت بام خانه اش را سنگر بندی کرده و با چهل نیروی ژه‌سه بدست آماده‌اند که شما بیایید! همین موضوع باعث شد تا آن گروه از محل متواری شوند.

وقتی خانه رئیس چماق‌داران به دست انقلابیون فتح می‌شود

قربانی یکی دیگر از انقلابیون شهرستان شیروان با بیان خاطرات روزهای واپسین پیروزی انقلاب اسلامی در این شهر اظهار داشت: گروه‌های چماق به دست بعداز حمله به مردم و بهم ریختن مغاز‌ها، به منزل امام حماعت محل حاج آقای شهرستانی هجوم بردند و وی را کتک زدند که این حرکت آنان آتش انقلاب را در شیروان شعله ور تر کردند.

وی افزود: روز بعد که چماق به دست‌ها قصد حمله به مسجد جامع را داشتند یکی از افراد انقلابی شهر به نام «فری‌ نگهبان» که از خانزادگان ولی محبت به امام او را متحول کرده بود٬ در مقابل آنان ایستاد و همه از ترس متواری شدند.

قربانی تصریح کرد: همه این اتفاقات در ادامه منجر به این شد که تحصن بزرگی در مسجد جامع شهر شیروان شکل بگیرد که این تحصن گام بلندی بود برای پیروزی انقلاب در شیروان. در این تحصن سرهنگی که در بین نیروهای ویژه مشهدی بود٬ فرمانده نیروهای انقلابی را فرخواند و خود را از انقلابیون معرفی کرد.

وی گفت: روزهای بعداز پایان تحصن مسجد بنا شد تا با عده‌ای از نیروهای انقلابی شیروان به خانه سلطان رضایی معروف به «سلطو» رییس چماقداران که از قبل آزار و اذیت زیادی را به مردم متحمل کرده بود٬ برویم. بیش از 80 قبضه سلاح و مهمات از خانه سلطو بیرون آوردیم و در اختیار انقلابیون قرار دادیم. تا سرحد مرگ این نامرد را کتک زدیم که در نهایت با ورود ژاندرمری و تیراندازی٬ شهید خوش قامت در ان لحظه به شهادت رسید.

روایت ششم بهمن در شیروان شنیدنی است

رحیم شایسته قاب دیگری از تحصن مسجد جامع در تاریخ 6 بهمن 57 را در ذهن‌ها به تصویر کشاند و اظهار داشت: کتک زدن امام جماعت مسجد جامع منجر به تحصن مردم انقلابی شیروان در این مسجد شد. هر لحظه منتطر حمله نیروهای شهربانی بودیم. انقلابیون با توجه به اینکه سلاحی برای دفاع از خود نداشتند، تمام موزاییک‌های مسجد را کنده و به سنگرهایی که در پشت بام از قبل آماده کرده بودیم منتقل کردند.

وی در ادامه افزود: در داخل مسجد برنامه‌های فرهنگی متنوعی داشتیم. حاج آقا ارحامی از انقلابیون بجنوردی به شیروان آمدند و با سخنرانی ایشان خون انقلابیون بیش از پیش به جوش آمد. حدود 150نفر در مسجد مانده بودیم که از اطراف مسجد فشارهای زیادی به ما آوردند.

شایسته تصریح کرد: شکست خوردن نیروهای ژاندارمری در شکستن تحصن انقلابیون باعث شد تا تیم ویژه‌ای از مشهد وارد شیروان شود. این گارد ویژه نیز در برابر عزم‌ها و اراده‌های انقلابیون که همچون تکه‌های فولادی پشت امام و آرمان او ایستاده بودند٬ نتوانست تاب بیاورد و کاری از پیش نبرد.

وی گفت: بعداز دو روز تحصن، سرهنگ گارد ویژه مشهدی که به چشم خود سرنگونی رژیم پهلوی را دیده بود، خود را از انقلابیون دانست و این باعث شد تا روزنه‌ای را باز کند تا افراد متحصن در مسجد از طریق آن از مسجد خارج شده و محاصره را بشکنند. یکی از راه‌های موفقیت مردم ایران داشتن پایگاهی به نام مسجد بود که محور مبارزات و تجمعات انقلابیون شیروان بود. بعداز تحصن در مسجد ورق برگشت و قافیه به دست انقلابیون افتاد و بعداز آن یکی یکی سراغ چماق داران و فرماندهان ظالم ژاندارمری می‌رفتیم و آن‌ها را کتک مفصلی زدیم.

شایسته خاطرنشان کرد: بعداز اتفاقات شیروان متوجه شدیم که عده ای به منزل آیت الله مهمان نواز حمله کردند که با بچه‌های شیروانی به بجنورد آمدیم و به انقلابیون بجنوردی نیز کمک کردیم.

به گزارش تسنیم٬ سلسله نشست‌های روایت تاریخ انقلاب از زبان مردم شهرهای مختلف استان خراسان شمالی٬ هر شب ساعت 18.30 در نمایشگاه مردمی سرو چهل ساله که به مناسبت دهه فجر انقلاب اسلامی در فرهنگسرای شهروند بجنورد برگزار شده است٬ ادامه دارد.

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon