۲۸۰ مقاله به دبیرخانه ‌چهارمین دوره همایش ملی حقوق شهروندی ارومیه رسید

280 مقاله به دبیرخانه ‌چهارمین دوره همایش ملی حقوق شهروندی ارومیه رسید

سرپرست جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی دبیر علمی چهارمین دوره همایش ملی حقوق شهروندی گفت: بیش از ۲۸۰ مقاله به دبیرخانه همایش وصول شد که بعد از ارزیابی علمی و داوری ۵۵ مقاله به بخش نهایی راه یافت.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، امین رستم زاده ظهر امروز در مراسم افتتاحیه چهارمین دوره همایش ملی حقوق شهروندی که در سالن اجتماعات مجتمع علمی تحقیقاتی جهاد دانشگاهی ارومیه برگزار شد اظهار داشت: 520 نویسنده به‌عنوان پژوهشگر مقالات خود را به‌صورت انفرادی و مشترک به این همایش ارسال کرده بودند که از این تعداد در مجموع 43 درصد در مقطع کارشناسی ارشد و پایین‌تر و 57 درصد در مقطع دکترا و دانشجوی دکتری هستند.

رستم زاده گفت: وابستگی علمی  52 درصد ارائه‌دهندگان مقالات دانشگاه‌های خارج استان و 48 درصد بومی دانشگاه‌های استان بودند.

سرپرست جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی  گفت: در این دوره از همایش 58 درصد اعضای کمیته علمی و داوران از اعضای هیئت علمی و اساتید دانشگاه‌های خارج استان و 42 درصد نیز از اعضای هیئت علمی و اساتید دانشگاه‌های داخل استان داوری مقالات را بر عهده داشتند.

وی با اشاره به ترکیب مختلف پژوهشگران شرکت‌کننده در این دوره از همایش اظهار کرد: 65 درصد از ارائه‌دهندگان مقاله از رشته‌های مختلف علوم انسانی بوده و 35 درصد نیز از حوزه‌های فنی و مهندسی و سایر علوم بودند که این خود نشان از ارتقای جایگاه حقوق شهروندی در بین علوم مختلف علوم انسانی و سایر رشته‌های فنی و مهندسی با رویکرد بین رشته‌ای دارد.

نقش آفرینی مردم در فعال‌سازی عناصر توسعه و پیشرفت

دبیر علمی همایش با اشاره به اینکه حقوق شهروندی امروزه از ضرورت‌ها و اولویت‌های هر کشوری تلقی می‌شود اظهار داشت: کلیدی‌ترین عنصر توسعه یک جامعه، شهروندان آن محسوب می‌شود و باید به کیفیتی آموزش و تربیت شوند که از دانش، نگرش و مهارت‌های گوناگون برخوردار باشند

وی تصریح کرد: دانش عمومی مردم و ضریب پردازش فکری مردم یک جامعه رابطه اثرگذاری بر میزان مشارکت مردم و ارتقاء مسئولیت اجتماعی شان دارد و سبب نقش آفرینی هر چه بیشتر مردم در فعال‌سازی عناصر توسعه و پیشرفت یک کشور می‌شود.

رستم زاده با اشاره به اینکه اعلامیه حقوق بشر و شهروندی فرانسه در سال 1789 جزء اولین اسناد این حوزه تلقی می‌شود گفت: سه دیدگاه را می‌توان در خصوص حقوق بشر و شهروندی قائل شد  که در رویکرد اول نگرش عمومی یک کشور بر کل کشورها غالب است و به الگوی آمریکایی یا هانتینگتون معروف است.

به گفته وی در رویکرد دوم و از منظر رویکرد مدرنیست‌ها بنیادهای حقوق شهروندی جهان شمول بوده و قائل به تفکیک حقوق بشر و شهروندی نیستند و سخن گفتن از حقوق بشر مربوط به یک کشور و جامعه را ناصحیح می‌دانند که  پست مدرن‌ها در مقابل این رویکرد قرار داشته و بر مولفه‌های بومی منطقه‌ای و ارزش‌ها و فرهنگ‌های اجتماعی هر جامعه تاکید داشته و معتقدند نمی‌توان یک نسخه را برای همه پیچید

وی با اشاره به اینکه تفاوت‌های بین حقوق بشر و شهروندی وجود دارد خاطر نشان ساخت: آموزه‌های حقوق بشری منبعث از فطرت انسان است و در تمامی ادیان الهی کرامت انسانی بی‌بدیل‌ترین مؤلفه وحیانی تلقی می‌شود و انسان در نگاه قرآن از کرامت و شرافت ذاتی برخوردار است.

کرامت حقوق انشان از منظر قرآن کریم

سرپرست جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی افزود: این کرامت یک امر حقیقی است نه اعتباری یعنی انسان به صرف انسانی بودنش از شرافت و کرامت برخوردار است که این مهم یکی از مهم‌ترین تجلی گاه‌های حقوق بشری اسلامی است و زمانیکه پذیرفتیم انسان دارای جوهری کریم است باید حریت، امنیت و برابری، استقلال و... انواع حقوق او را نیز محترم شمرده و بپذیریم.

رستم زاده گفت: اساس حقوق بشری در قرآن بر محور حق کرامت، حیات، آزادی و عدالت ابتناء گردیده است

وی با اشاره به آیه‌های 27، 28 و 59 سوره نور و آیه 12 حجرات و آیه 64 غافر،‌10 و 9 النباء خاطر نشان ساخت: بهره‌مندی از آرامش در این آیه‌ها حق هر انسانی قلمداد شده و هرگونه مداخله در امور داخلی آنان منع شده است و براساس آیه 6 توبه و آیه 75 و 100 نساء: افراد جامعه صرف نظر از دین و عقیده خود حق پناهندگی دارند و آیه 56 عنکبوت حق برخورداری از تابعیت را یک حق پذیرفته شده تلقی کرده است.

دبیر علمی همایش با اشاره به مبنای نظری حقوق بشر اسلامی گفت: هدف و غرض خلقت خداوند کمال یافتن هر ناقص است و فطرت انسان با لذاته عاشق کمال و خیر است و این عشق به کمال پایانی ندارد و به هر مرتبه‌ای که ارضاء می‌شود طلب بالاتر از آن را می‌نماید و آرامش در کمال فقط با خدایی شدن نهایی می‌شود.

سرپرست جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی گفت: در حقوق اسلامی حقوق بشر و شهروندی با تبیین بر مبنای خدامحوری بستر ساز متعالی‌ترین حقوق برای انسان‌ها است.

وی گفت: در بعضی از مبانی حقوق شهروندی غیر اسلامی این حقوق بیانی حق گرا دارد یعنی پیش و بیش از آنکه بشر را مکلف پندارد محق می‌انگارد در حالیکه در مباحث حقوق شهروندی بر هر دو وجهه موضوع توأمان تاکید می‌شود و مسئولیت و تکلیف شهروندان در قبال هم و جامعه خود سبب تحقق عنصر مهم مشارکت در تعالی حقوق شهروندی است و از سویی اساساً در نظام حقوقی اسلام نیز حق و تکلیف با هم وجود دارد.

نکات حقوقی بیانیه گام دوم انقلاب مقام معظم رهبری

دبیر علمی چهارمین دوره همایش ملی حقوق شهروندی با تشریح سایر مکاتب در خصوص حقوق شهروندی گفت: مکتب حقوق پوزیتویستی برای حقوق شهروندان ماهیتی صرفاً قرار دادی و اعتباری قائل است حقوق طبیعی قواعد حقوق عقل عملی را مبنای نظریات خود قرار داده‌اند ولی حقوق شهروندی در اسلام با نگرشی کامل‌تر و جامع الوجهین برمصالح، مفاسد و واقعیات تکیه داشته و ترکیبی از ماهیت اعتباری – واقعی است.

وی فرهنگ سازی و آموزش و پژوهش را سه رکن رکین تحقق حقوق شهروندی در جامعه عنوان کرد و افزود: باید با گام‌های ظریف علمی و خلاقانه توامان برای این مسیرها برنامه ریزی علمی و عملی داشته باشیم چرا که سیطره حقوق شهروندی بر تمامی ابعاد و مؤلفه های زندگی اجتماعی انسان انکارناپذیر است.

رستم زاده با تشریح رهنمون‌های مقام معظم رهبری در خصوص حقوق شهروندی گفت: بیانیه گام دوم انقلاب مقام معظم رهبری مالامال و سرشار از آموزه‌هایی اصیل و جوهره حقوق شهروندی است.

سرپرست جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی با اشاره به اهم فصول مورد اشاره مقام معظم رهبری در این بیانیه گفت: ثبات و امنیت، به اوج رسیدن مشارکت مردم، مسابقه خدمت رسانی، تعالی بینش سیاسی، سنگین کردن کفه عدالت در تقسیم امکانات عمومی کشور، افزایش چشمگیر معنویت و اخلاق در فضای عمومی جامعه و بسیاری از آموزه‌های دیگر همه از بسترهای مهم و یا عناصر و ارکان بی بدیل تحقق حقوق شهروندی است که با عملیاتی شدن آن جوهر حقوق شهروندی به‌صورت عملی برای مردم و جامعه مهیا شده و گام‌های تعالی روزافزون‌تر برای مردم و کشور محقق می‌شود.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon