اسرائیل چگونه آثار باستانی فلسطین را به سرقت می برد؟

اسرائیل چگونه آثار باستانی فلسطین را به سرقت می برد؟

آرامش شکننده ای بر روستای باستانی و بسیار زیبا و مهم سبسطیه فلسطین در شمال کرانه باختری سایه افکنده است.

به گزارش گروه بین  الملل خبرگزاری تسنیم،‌این آرامش شکننده انگار از طوفانی خبر می دهد که اشغالگران اسرائیلی می خواهند به راه بیندازند و زندگی و خاطر شهروندان فلسطینی ساکن روستای سبسطیه از جمله حاجیه "میسر علاوی" را مکدر کنند.

طمع وزی اشغالگران در بالای روستای سبسطیه که علاوی 70 ساله در آن زندگی می کند، به خوبی نمایان است، زیرا آنها برای یهودی سازی این روستا و 27 محل باستانی دیگر در کرانه باختری نقشه ای را تحت عنوان احداث "پارک های عمومی" مطرح کرده اند.

«میسر علاوی» در ورودی خانه اش روی یک صندلی پلاستیکی نشسته است و زندگی روزمره خود را می گذارند.

 

خانه او در موضعیتی استراتژیک قرار دارد، زیرا بر همه منطقه باستانی روستا از جمله میدان عمومی و بازار رومی ها و خیابان حاوی ستون ها مشرف است و این موقعیت باعث می شود که اشغالگران به صورت مستقیم چشم طمع به آن داشته باشند. اشغالگران می خواهند این محل خالی از سکنه باشد. میسر و همسایگانش درحال احساس این خطر هستند. شهرک نشینان و نظامیان اشغالگر تقریبا روزانه و به طور همزمان به محل یورش می برند.

اراده پایداری

حاجیه میسر مهلت نمی دهد تا از وی درباره اسناد یا پروانه ساخت خانه اش سوال کنیم. لحظه ای داخل خانه می رود و با پاکتی بر می گردد که داخل آن برگه های زیادی قرار دارد. از جمله آنها نقشه ها و اصل پروانه ساخت خانه صادره در سال 1957 میلادی است.

میسر علاوی به خبرنگار شبکه الجزیره می گوید که خانه را از پدر و پدربزرگش به ارث برده است و نیم قرن است که در آن زندگی می کند و با این اسنادش قوی با طرح های اشغالگران برای یهودی سازی مقابله و تاکید می کند که از خانه اش تکان نمی خورد.

رژیم اسرائیل به عناوین مختلف نظامی و منطقه حفاظت شده طبیعی زمین های فلسطینی ها را مصادره می کند؛ به ویژه آن دسته از زمین هایی که تحت مناطق به اصطلاع (سی) تحت کنترلش است و 26 درصد کل زمین های کرانه باختری را تشکیل می دهد.

محمود بیراوی مدیر وزارت آثار باستانی تشکیلات خودگردان فلسطین در شهر نابلس می گوید که رژیم اسرائیل در حال حاضر زمین و آثار باستانی فلسطینی ها را به بهانه تبدیل آن به "پارک های عمومی" به سرقت می برد.

 

وی می افزاید: اسرائیل برای یهودی سازی 27 محل از جمله سبسطیه و المسعودیه در شمال نابلس و سلیون در جنوب این شهر در کرانه باختری نقشه می کشد.

به گفته بیراوی، رژیم اسرائیل از طریق نقشه احداث پارک های عمومی می خواهد که علاوه بر مصادره زمین ها، بخش باستانی روستای سبسطیه را از این روستا جدا کرده و آن را به روی ساکنان گردشگران فلسطینی ببندد و برای ورود آنها به آنجا مبلغی را تعیین کند، اما در مقابل تنها گردشگران خارجی بتوانند بدون مانعی همانند همیشه از آنجا دیدن کنند.

به گفته بیراوی، موضوع خطرناکتر این است که اسرائیل اقدام به حفاری و کاوش در بخش باستانی روستا بعد از جداسازی آن خواهد کرد. مساحت این بخش یک کیلومتر مربع است و حاوی آثار باستانی زیادی است که مهمترین آنها معبد اوت و کاخ پادشاهی و میدان عمومی و خیابان حاوی ستون ها و بنای تئاتر روم است.

شواهد سرقت

بیراوی می گوید: اشغالگران هیچ گونه حفاری عملی در روستای سبسطیه از زمان اشغال کرانه باختری در سال 1967 میلادی انجام نداده اند، اما این باعث نشده است که "آثار باستانی را به سرقت نبرده" و به شهر قیساریه منتقل نکنند که در سال 1948 میلادی اشغال شد.

عبدالرحمن شهاب از شهروندان فلسطینی این مطلب را تایید می کند و می گوید: عملا سرقت انجام شده است.

قبرستان رومی در مرکز روستای سبسطیه است و عبدالرحمن شهاب شواهد زنده ای را از "این جنایت" اشغالگران به اطلاع خبرنگار الجزیره رساند. بالابرهای چوبی بالای مقبره نظیر یک "دار قدیمی" به نظر می رسد، اما در واقع برای بلند کردن آثار باستانی از ستون ها گرفته تا مجسمه های بزرگ مورد استفاد قرار گرفته است.

شهاب 57 ساله یادآور می شود که پژوهشگران اداره آثار باستانی رژیم اسرائیل با همراهی نظامیان این رژیم در نیمه دهه هفتاد قرن گذشته از مقبره دیدن کرده و یک سری مجسمه و ستون و سرستون را کنده و با خود بردند.

وی می افزاید: آثار سرقتی شماره گذاری شده و به میدان اصلی روستا بردند و برخی از آنها را نیز به موزه شهر قیساریه بردند و من این صحنه ها را با چشم های خودم دیدم.

تاریخ سبسطیه به بیش از سه هزار سال قبل از میلاد باز می گردد. این روستا را کنعانی ها تاسیس کردند و سپس شاهد تمدن های اسلامی و مسیحی نظیر یونانی و رومی و عثمانی بود. این روستا با جایگاه استراتژیک به عنوان گذرگاه کاروان های تجاری شمال به جنوب مشهور است.

به گفته عبد الرحیم حمران مسئول امکان باستانی در وزارت گردشگری و آثار باستان فلسطین می گوید که اقدامات اشغالگران علیه تاریخ سرزمین فلسطین بیهوده نیست بلکه برای محو هر چیزی صورت می گیرد که مالکیت فلسطینی ها بر سرزمین خود را تثبیت می کند.

حمران در وسط مسجد روستا به بازدید کنندگان که حضور آنها با ما در محل تلاقی کرده است، می گوید: فلسطینی ها وارثان قانونی این میراث تمدنی هستند. ایده پارک های عمومی نقشه ای فریبنده با اهداف سیاسی و نظامی است و اشغالگران از این طریق می خواهند به زمین های فلسطینی دست اندازی کنند.

اشغالگران تصمیم برای احداث این پارک ها را به اطلاع هیچ یک از طرف های رسمی فلسطینی نرسانده اند، اما تعدی و دست اندازی اشغالگران بر زمین های فلسطینی ها متوقف نشده است و ماه گذشته شاهد یورش شهرک نشینان و نظامیان اشغالگر بود.

نشانه ها و علائم نقشه اشغالگران

طرف های فلسطینی از جمله شورای روستا که راست آن را محمد عازم برعهده دارد، از ارائه هرگونه خدمات گردشگری منع شده است و آنها خدمات احتمالی را به طور سری انجام می دهند، زیرا اشغالگران کسانی را که خدمات دهی می کنند، تحت تعقیب قرار داده یا بازداشت می کنند.

عازم می گوید: اسرائیلی ها تعدادی از کیوسک های گردشگری را اخیرا تخریب کرده و جلوی ساخت سایر کیوسک ها را گرفته اند. آنها تهدید کرده اند که مراکز گردشگری را خواهند بست یا آنها را به منطقه "بی" منتقل خواهند کرد که تحت کنترل تشکیلات خودگردان است.

 

عازم و همقطارانش از رسانه ها برای رد گفته های اشغالگران و اقداماتش استفاده می کنند. آنها همچنین موزه و مرکزی تحلیلی را تاسیس کرده اند که بازدیدکنندگان از طریق آن از هویت ملی روستای سبسطیه مطلع می شوند. سبسطیه مرکز گردشگری شمال کرانه باختری و تنها پناه فلسطینی ها است.

عازم گفت که رژیم اسرائیل قبل از نقشه خود برای احداث پارک های عمومی، اقدام به حذف نام سبسطیه از نقشه های گردشگری کرده است و این روستای باستانی را به عنوان یک مکان گرشگری اسرائیلی معرفی می کند.

نظامیان اشغالگر نیز دهها بار پرچم فلسطین را از فراز یکی از تپه های روستا برداشته اند. جوانان فلسطینی این پرچم را برای تاکید بر هویت فلسطینی روستا بر فراز این تپه نصب کرده اند. این نظامیان همچنین در تلاش برای احداث جاده ای هستند که بخش باستانی سبسطیه را دور می زند و به شهرک صهیونیست نشین شافی شمرون منتهی می شود. این شهرک پانصد دونم (هر دونم هزار متر است) را از اراضی روستای سبسطیه غصب کرده است.

 

اقدامات اشغالگران و یورش های مکرر آن به روستای سبسطیه از آینده خوبی حکایت ندارد. ماموریت های دشواری به حاجیه میسر علاوی محول شده است و او باید در روزهای و ماه های پیش رو برای حفظ خانه اش و ناکام گذاشتن نقشه اشغالگران برای یهودی کردن این روستا با هوشیاری اقدام کند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان