خراسان‌رضوی|مشکلات حاشیه‌نشینان گناباد «تمامی» ندارد؛ نهادهای مسئول مصائب را «پاسکاری» می‌کنند

خراسان‌رضوی|مشکلات حاشیه‌نشینان گناباد «تمامی» ندارد؛ نهادهای مسئول مصائب را «پاسکاری» می‌کنند

بسیاری از حاشیه‌نشینان گناباد با این مشکل مواجه هستند که نمی‌دانند کدام نهاد مسئول پیگیری مصائب و مشکلات آنها است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، همواره کلمه مرز همراه با سختی و مشکلاتی بوده و در ذهن مردم تا اسمی از مرز برده می‌شود سریع ذهن به سمت کمبودها کشیده می‌شود.

البته امروز با تلاش‌های صورت گرفته، مرزهای ایران یکی از امن‌ترین مرزها و دارای امکانات مناسبی است اما مرزهای داخلیهمچنان با مشکلات روبه رو هستند و امروز براساس قانون مرز بین محدوده شهری و روستایی سبب شده تا برخی از مردم امکاناتی که نیاز دارند را به سختی دریافت کنند.

در شهرهای بزرگ این مرزنشینی را امروزه با اصطلاح حاشیه‌نشینی می‌نامند اما در شهرستان‌های کوچکی مانند گناباد شاید کلمه حاشیه‌نشینی هنوز معنا و مفهومی نداشته باشد و باید همان «مرزنشینی» را بیان کنیم.

اگر از سمت فردوس به گناباد وارد شوید، در ابتدای ورودی گناباد با حدود 30 خانوار مواجه می‌شوید که فاصله 500 متری از شهر گناباد دارند اما کمبود‌های زیادی دارند  و شاید به دلیل این که مرزنشین واقع شدهاند امکانات به آنها ارائه نمی‌شود.

امکان انتخاب‌های محدود

محمود نصرالهی، جامعه شناس در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در زمینه حاشیه نشینی گناباد اظهار داشت: افراد حاشیه‌نشین توانایی خرید خانه ندارند؛ عملا ساخت و سازهای غیرقانونی و غیررسمی در حاشیه شهر انجام داده‌اند که این ساخت و سازها به منظور خدمات‌رسانی باری اضافه بر دوش شهرداری‌ها و مسئولان شهری می‌گذارد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه حاشیه‌نشینان به پایین‌ترین طبقه متوسط جامعه تعلق دارند اظهار کرد: حاشیه‌نشینی در واقع انتخاب عقلانی مردمی است که از روستا به شهر مهاجرت می‌کنند. 

نصرالهی افزود: این افراد به دلیل پایین بودن توانایی مالی خود جایی را غیر از این مناطق نمی‌توانند انتخاب کنند و این امر نیز به دلیل ناکارآمدی سیاست‌های مسکن است که نتوانسته مسکنی برای اقشار ضعیف جامعه تامین کند.

این جامعه شناس ادامه داد: سیاست‌های تشویقی شاید بهتر جواب دهد. به طور مثال در گناباد یک راه حل؛ بستن یک کمربند سبز در اطراف شهر است که سبب می‌شود دیگر شهر گناباد توسعه پیدا نکند اما این راه، یک راه حل طولانی مدتی نیست.

با توصیف‌هایی که از حاشیه‌نشینی و آسیب‌های آن وجود دارد اما از این نکته نباید غافل شد که اگر این حاشیه‌نشینی کنترل نشود و به آن‌ها رسیدگی درستی نداشته باشیم در آینده دچار مشکلات بدتری خواهیم شد.

نظر اهالی چیست؟

م.کمالی یکی از اهالی این منطقه که اهل رسانه نیز است از ما درخواست می‌کند از این منطقه دیدن کنیم تا شاید گوشه‌ای از مشکلات مردم حل شود.ماشین را در ابتدای کوچه‌ای خاکی پارک و وارد کوچه‌ای می‌شویم که به دلیل بارندگی‌های اخیر و آسفالت نبودن، راه رفتن در آن سخت شده است.

کمالی همچنان که در حال عبور از کوچه هستیم برایمان از مشکلات اقتصادی و درآمد پایین مردم این منطقه می‌گوید و این که اگر مجبور نبودند هیچ وقت در اینجا ساکن نمی‌شدند اما چون دیگر شغلی در روستاها نبود و از سویی توانایی خرید خانه در داخل شهر نداشتند مجبور شدند در اینجا ساکن شوند.

وی ادامه می‌دهد: ما در مرز بین شهر و روستا گیر کرده‌ایم، به شهرداری مراجعه می‌کنیم اعلام می‌کنند خارج از محدوده هستید و نمی‌توانیم خدمت به شما ارائه کنیم؛ به روستای «رهن» مراجعه می‌کنیم اعلام می‌کنند در محدوده ما نیستید و در حال حاضر مانده‌ایم که جزو کجا و کدام منطقه حساب می‌شویم تا برای پیگیری مشکلاتمان به آنجا مراجعه کنیم.

بی‌بهره از نعمت گاز

یکی دیگر از ساکنان این منطقه حاشیه شهر گناباد می‌گوید: کارگر ساختمانی هستم و در شرایط فعلی کار هم زیاد نیست و درآمد زیادی نداریم اما آب شربی که به ما داده‌اند با قیمت آزاد است و در ماه بیش از 100 هزار تومان قبض آب می‌دهیم.

وی ادامه داد: در همین ماه‌های سرد سال، در خانه ما یک بخاری نفتی روشن بود و برای تامین نفت آن هم برخی مواقع با مشکل روبه‌رو می‌شویم و همچنان از نعمت گاز محروم هستیم.

یکی از بانوانی که در این منطقه زندگی می‌کند به خبرنگار تسنیم در گناباد گفت: همه جای شهر و حتی روستاها در چند سال اخیر آسفالت شده اما کوچه ما باید خاکی باشد؟ مسئولان برای یک بار هم شده وضعیت ما را تعیین تکلیف کنند که ما روستایی هستیم یا شهری تا بعد خودمان پیگیر مشکلاتمان باشیم.

حجت سمائی دهیار «روستای رهن» که نزدیک‌ترین روستا به این منطقه است نیز در گفتگو با خبرنگار تسنیم در زمینه مشکلات این منطقه اظهار داشت: این منطقه درست است که در نزدیکی روستای رهن واقع شده اما براساس نقشه‌های موجود و طرح هادی در محدوده روستای رهن قرار ندارد تا ما امکانات به آنها بدهیم.

وی ادامه می دهد: شورای روستای رهن در این مدت تا جایی که امکان بوده به این عزیزان کمک کرده و اگر وارد محدوده روستا شوند نیز تمامی همکاری‌های لازم با آنها انجام خواهد شد.

به نظر می‌رسد فقط با یک پیگیری ساده که مشخص کند این منطقه در محدوده شهری یا روستایی قرار دارد گره مشکلات این قشر حاشیه‌نشین در گناباد حل خواهد شد.

گزارش از یاسر سالاری

انتهای پیام/ ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon