گزارش تسنیم؛ "رئیسی" از دادیاری کرج تا ریاست بر قوه قضائیه

گزارش تسنیم؛ "رئیسی" از دادیاری کرج تا ریاست بر قوه قضائیه

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در حکمی حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی را به ریاست قوه‌ی قضائیه منصوب کردند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در حکمی حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی را به ریاست قوه‌ی قضائیه منصوب کردند.

رهبر انقلاب اسلامی در این حکم از فقاهت، دانش، تجربه، سلامت، امانت و کارآمدی حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در مقاطع گوناگون خدمت و سوابق طولانی ایشان در قوه قضائیه و آشنایی کامل با همه زوایای آن، به‌عنوان دلایل این انتخاب یاد کردند و با تأکید بر لزوم تحول در قوه قضائیه و آغاز پرقدرت دوران جدیدی که زیبنده گام دوم انقلاب باشد، تولیت آستان قدس رضوی(ع) را برای تحقق این مقصود حیاتی برگزیدند.

حجت‌الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رییسی متولد آذر 1339 در مشهدمقدس، در یک خانواده روحانی که پدر و مادر هر دو از سادات حسینی(ع) بوده‌اند، می‌باشد. بخشی از سوابق رئیس جدید قوه قضائیه به‌شرح زیر است:

1. سوابق علمی:

ایشان تحصیلات حوزوی خود را در حوزه‌ی علمیه مشهد (دوره مقدمات) در مدرسه نواب و مدرسه آیت الله موسوی‌نژاد آغاز و سپس برای ادامه تحصیل در سطوح متوسطه و عالیه به قم هجرت کرده و در محضر حضرات آیات مروی، فاضل هرندی، موسوی تهرانی، دوزدوزانی، ستوده، خزعلی، طاهری خرم‌آبادی، محقق داماد، آیت الله مشکینی، آیت الله خزعلی، احمد بهشتی، شهید مطهری و آیت الله العظمی نوری همدانی تلمذ کردند.

رئیس جدید قوه قضائیه همچنین در حوزه‌ی علمیه تهران، خارج فقه و اصول را در محضر آیات عظام سید محمد حسن مرعشی شوشتری، سید محمود هاشمی شاهرودی، آقا مجتبی تهرانی و مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) گذرانده و به مقام اجتهاد نائل آمدند.

تولیت آستان قدس رضوی کنار تحصیلات حوزوی، از تحصیلات دانشگاهی نیز غافل نمانده و بر همین اساس در مدرسه (دانشگاه) عالی شهید مطهری دوره‌های کارشناسی ارشد حقوق خصوصی و دکترای فقه و حقوق خصوصی (با دفاع از رساله‌ی دکتری با عنوان تعارض اصل و ظاهر در فقه و حقوق) را طی کردند.

حجت‌الاسلام و المسلمین رئیسی تدریس در حوزه علمیه را از سطوح مقدماتی تا عالیه را نیز در سوابق خود داراست.

ایشان طی سالیان گذشته رسائل، مکاسب، کفایتین (سطوح عالیه) در مدارس مجد، امیرالمؤمنین(ع) و امام حسین(ع)، و قواعد فقهیه (درس خارج) درمدرسه مروی را تدریس کرده‌اند.

همچنین پس از انتصاب به‌عنوان تولیت آستان قدس رضوی، به تقاضای علمای مشهد و طلاب علوم دینی، درس خارج خود را در موضوعاتی چون وقف، نذر، امر به معروف و نهی از منکر و... در این شهر ادامه دادند.

ایشان علاوه بر تدریس در حوزه علمیه، به تدریس در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی مبادرت داشته و به تدریس دروس تخصصی فقه قضا، فقه اقتصاد، اصول فقه، و حقوق مدنی در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه‌های امام صادق(ع)، شهید مطهری و آزاد اسلامی پرداختند.

از حجت‌الاسلام و المسلمین رئیسی در سالهای گذشته تألیفات متعددی به چاپ رسیده است که از اهم آنها می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

1- قواعد فقه (بخش قضایی) تقریرات درس خارج خارج قواعد فقه

2- قواعد فقه (بخش عبادی) تقریرات درس خارج خارج قواعد فقه

3- ارث بلاوارث در فقه و حقوق (پایان‌نامه دوره کارشناسی ارشد)

4- تعارض اصل و ظاهر در فقه و حقوق (رساله‌ی دوره‌ی دکتری).

همچنین از کتب در دست انتشار ایشان می‌توان موارد ذیل را عنوان کرد:

1- سیر تحول نظارت و بازرسی

2- کتاب الوقف

3- کتاب الامر بالمعروف و النهی عن المنکر.

سوابق قضایی:

حجت‌الاسلام و المسلمین رییسی در سن 20سالگی و با اصرار استاد شهید خود آیت‌الله بهشتی به دستگاه قضا وارد شده و مسئولیت‌های مهمی را در طول نزدیک به 4 دهه در مهم‌ترین تشکیلات نظام اسلامی به‌عهده گرفت که عبارتند از:

1. دادیار دادسرای کرج سال 1359

2. دادستان کرج، 1360

3. دادستان استان همدان، 1361 تا 1363

4. جانشین دادستان تهران، 1364

5. دادستان تهران، 1368 تا 1373

6. رئیس سازمان بازرسی کل کشور، 1373 تا 1383.

7. معاون اول قوه‌ی قضاییه، 1383 تا 1393

8. دادستان کل کشور، 1393 تا 1394.

9. دادستان کل ویژه روحانیت از سال 1391.

مسئولیت‌های اجرایی و نظارتی:

تولیت آستان قدس رضوی، از اسفند 1394

نماینده مجلس خبرگان رهبری از استان خراسان جنوبی دوره چهارم و پنجم (دوره فعلی)

عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری (دوره چهارم و پنجم)

عضو شورای عالی فضای مجازی

عضو شورای پول و اعتبار

عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی و ... .

حضور در آستان قدس رضوی:

به‌دنبال درگذشت آیت الله واعظ طبسی تولیت فقید آستان قدس رضوی در اسفندماه 1394، رهبر معظم انقلاب اسلامی، حجت الاسلام و المسلمین رئیسی را که خود نشأت‌یافته‌ی آن دیار پربرکت، و برخوردار از صلاح و امانت و کارآزموده در مدیریت‌های کلان بود، به تولیت آن آستان نورانی و مقدس منصوب کردند. تولیت جدید آستان قدس رضوی با نصب‌العین قرار دادن بندهای مهم حکم انتصاب خود، آنها را در قالب منشور هفت‌گانه تدوین کردند و به عنوان سرفصل فعالیت‌های خود و دیگر خادمان آستان قدس رضوی قرار دادند.

بر همین اساس مهمترین اقدامات حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در طول سه سال گذشته را می‌توان در موارد ذیل احصاء کرد:

  1. خدمت به محرومین و مستضعفین در مشهد مقدس و سائر نقاط کشور
  2. ایجاد دفاتر استانی
  3. ساماندهی اقتصادی مجموعه‌های ذیل مدیریت آستان قدس رضوی
  4. خروج از پروژه‌های اقتصادی غیرمرتبط با مأموریت‌ها و اهداف آستان قدس همچون مشهد مال و قرار دادن سرمایه‌های مادی آستان قدس در مسیر اشتغال‌زایی و محرومیت‌زدایی مبتنی بر فرهنگ رضوی
  5. افزایش فضای فرهنگی در مشهد مقدس مقدس و سائر نقاط کشور به بیش از یک‌میلیون مترمربع با تغییر کاربری باغات آستان قدس رضوی از یک محیط اختصاصی برای افرادی خاص برای عموم جوانان به‌ویژه بانوان
  6. افتتاح زائرسرا و زائرشهر برای استفاده قشر کم‌برخوردار
  7. فراهم کردن زمینه تشرف یک‌میلیون زائر اولی به مشهد مقدس
  8. توسعه مفهوم «خادم، خدمت، مخدوم» به اقصی نقاط کشور و جذب 200 هزار خادمیار رضوی برای خدمت به مردم
  9. پشتیبانی از 2800 گروه جهادی
  10. افزایش ظرفیت تولید دارو توسط آستان قدس رضوی به سه برابر و انجام پروژه‌های بزرگ همچون تولید داروی فاکتور8 ویژه بیماران هموفیلی که موجب شکسته شدن انحصار تولید این دارو و ورود ایران به جمع 4 کشور تولید کننده این داروی استراتژیک گردید
  11. راه‌اندازی شهرک علم و نوآوری
  12. کاهش شرکت‌های زیانده آستان قدس رضوی از 14 شرکت به 1 شرکت (که تا پایان امسال این یک شرکت نیز به جمع دیگر شرکت‌های غیرزیانده خواهد رسید)
  13. جلوگیری از بیکار شدن حتی یک کارگر در مجموعه آستان قدس رضوی
  14. ایجاد 10 هزار فرصت شغلی.

مجموع فعالیت‌های شبانه‌روزی حجت الاسلام و المسلمین رئیسی موجب گردیده است تا امروز آستان قدس رضوی موفق به کسب رضایت عمومی گردیده و با یک افزایش سرمایه اجتماعی بزرگ مواجه گردد به‌گونه‌ای که مجموع نذورات پرداختی مردم در طول سه سال گذشته به بیش از دو برابر افزایش یافته و همچنین رقبات وقفی این آستان مقدس که تا پیش از حضور حجت الاسلام و المسلمین رئیسی تنها 4 رقبه وقفی بود، امروز به بیش از ده برابر رسیده و 54 رقبه وقفی توسط شیفتگان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) وقف این آستان نورانی گردد.

استقبال از حضور تولیت آستان قدس رضوی در قوه قضائیه:

با انتشار خبر حضور تولیت آستان قدس رضوی در جایگاه ریاست قوه قضائیه، جمع کثیری از حقوق‌دانان، سیاسیون، نمایندگان مجلس و... از جناح‌های مختلف سیاسی با مثبت ارزیابی کردن این انتصاب، خشنودی خود را ابراز کردند.

در ذیل بخشی از این واکنش‌ها را مرور می‌کنیم:

محمدعلی وکیلی نماینده اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی با استقبال از انتصاب حجت الاسلام و المسلمین رئیسی، گفت: آقای رئیسی به فسادستیزی شهرت دارند و البته یک شخصیت آرامی هم دارند. شخصیت آرام این فرد حتماً در مدیریت وی مؤثر خواهد بود.

نعمت احمدی حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به اینکه رئیس جدید قوه قضاییه بر فقه و قانون تسلط توأمان دارد، ابراز امیدواری کرد که پاکدستی وی به پایین‌دست‌ها هم در قوه قضاییه سرایت کند. آقای رئیسی تنها گزینه‌ای بود که برای ریاست دستگاه قضایی مناسب هستند.

سیدمصطفی هاشمی‌طبا فعال سیاسی اصلاح‌طلببا اشاره به احتمال حضور حجت الاسلام و المسلمین رئیسی به‌عنوان رئیس قوه قضاییه گفت: حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی سوابق بسیار زیادی در قوه قضاییه دارند و به‌اصطلاح با پیچ‌وخم‌های این دستگاه بسیار آشنا هستند و به‌نظر بنده حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی شایستگی ریاست بر قوه قضاییه را دارند.

محمدرضا خباز فعال سیاسی اصلاح‌طلببا اشاره به شخصیت حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی و انتصاب قریب الوقوع وی به سمت ریاست قوه قضاییه توسط مقام معظم رهبری اظهار کرد: خداوند متعال را سپاسگزاریم که شرایطی برای قوه قضاییه ایجاد شد تا برای نخستین بار در طول 40 سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شخصیتی از بدنه این قوه به ریاست آن برسد.

عیسی امینی رئیس کانون وکلای مرکز،انتخاب حجت الاسلام و المسلمین رئیسی به‌عنوان رئیس قوه قضاییه را مثبت ارزیابی کرد و گفت: وی سیستم قضایی،‌ قضات و آسیب‌های قوه قضاییه را به‌خوبی می‌شناسد و تجربه دارد و می‌تواند در توسعه قضایی تأثیر بالایی بگذارد.

سیدمحمود علیزاده طباطباییبا بیان اینکه "آمدن آقای رئیسی را به‌فال نیک می‌گیرم"، افزود: مزیت ایشان پاکدستی او است؛ هیچ کسی حتی از دشمنان آقای رئیسی شائبه‌ای در خصوص مسائل مالی و اخلاقی وی مطرح نکردند و نمی‌کنند؛ یکی از مشکلات عمده‌ای که نظام با آن مواجه است فساد است، لذا یک آدم پاکدست می‌تواند با فساد مبارزه کند، به‌خصوص در فساد مسئولان و من فکر می‌کنم ایشان اگر در این زمینه بتواند موفق عمل کند بزرگترین برد را دارد.

رسول کوهپایه‌زاده وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای مرکز درباره ریاست حجت‌الاسلام و المسلمین رئیسی بر قوه قضاییه اظهارداشت: ششمین قاضی‌القضات ایران در حالی ریاست قوه قضاییه را به‌عهده می‌گیرد که در مقام مقایسه با رؤسای پیشین دستگاه قضایی می‌توان گفت اولین شخصی است که سابقه حضور و فعالیت چند ده‌ساله در سیستم قضایی کشور را داراست و با ساختار، اجزاء، بدنه، مختصات و ویژگی‌های حاکم بر قوه قضاییه و وظایف و کارکردها و الزامات و نقاط ضعف و قوت آن به‌طور کامل آشنایی و اشراف دارد.

این وکیل پایه یک دادگستری گفت: نکته دوم نقاط قوت و مثبت این انتخاب این است که آقای رئیسی پشتوانه تأیید سیاسی و اجتماعی قریب به 16 میلیون شرکت‌کننده در انتخابات یعنی حدود 40 درصد از آراء را در آن برهه زمانی با خود به‌همراه دارد و این موضوع خود یک سرمایه مردمی و اجتماعی مهم و تأثیرگذار محسوب می‌شود.

یحیی کمالی‌پور نایب‌‌رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس درباره شخصیت حجت الاسلام رئیسی و برآمدن یک رئیس قوه از بدنه آن اظهار کرد: با توجه با اینکه وی از بدنه قوه قضائیه است و مدت‌ها در مقام قضاوت و دستگاه قضایی فعالیت داشته است بیشتر و بهتر از دیگران می‌تواند در حوزه مدیریت قضایی موفق شود.

نایب‌‌رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس ادامه داد: رئیس جدید قوه قضاییه همچنین مردی کم‌حاشیه، پاکدست‌ و باتجربه قضایی است و امروز با یک جایگاه مهمتری وارد دستگاه قضا می‌شود که درصد مهمی از اعتماد مردم را حتی در انتخابات توانسته است جلب کند, بنده به تحول در قوه قضائیه با وجود رئیس جدید بسیار امیدوارم.

محمدعلی پورمختار عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی در ارتباط با انتصاب حجت الاسلام رئیسی به‌عنوان رئیس دستگاه قضا گفت: آشنایی آقای رئیسی با قوه قضائیه طی مراحل ارتقاء در داخل قوه، آشنایی با دادسراها و دادگاه‌ها و سایر دستگاه‌های وابسته یک نقطه قوت محسوب می‌شود که هم می‌تواند در راستای اتخاذ تصمیمات واقعی و درست مفید باشد و از طرف دیگر در شناخت دقیق مسائل و مشکلات قوه قضائیه مؤثر باشد واین مهم در مدیریت قوه تأثیر مستقیم دارد.

جلیل رحیمی جلال‌آبادی عضو هیأت رئیسه کمیسیون حقوقی و قضایی مجلسبا تأکید بر اینکه در دوران ریاست حجت‌الاسلام رئیسی در قوه قضائیه، قطعاً شاهد مردمی‌تر شدن قوه قضائیه و دوران خوبی خواهیم بود.  با توجه به اینکه حجت‌الاسلام رئیسی در دوره اخیر انتخابات ریاست جمهوری آرای بسیار بالایی آورده و توانسته پشتوانه مردمی خوبی داشته باشد، می‌تواند از این پشتوانه برای قوه قضائیه استفاده کرده و منجر به توسعه رابطه مثبت بین مردم و قوه قضائیه شود.

** ماجرای سه حکم مهم قضایی که امام خمینی در کمتر از یک ماه برای آیت الله رئیسی صادر کردند!/ سید ابراهیم رئیسی؛ امین امام و رهبری

حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در حالی توسط رهبر  معظم انقلاب به سمت قاضی القضاتی رسیده که پیش‌تر هم در اقدامی قابل توجه توسط امام راحل سه مأموریت مهم قضایی کسب کرده است.

این احکام برای سید ابراهیم رئیسی در زمانی صادر می‌شود که کارهای مردم گره خورده، پرونده‌های راکد سیر صعودی یافته، انتظار مردم برای برخورد قاطع افزایش یافته و ناامیدی از بسیاری از مقامات عالی‌رتبه کشور توسط امام امت وجود داشته است.

ایشان این سه حکم مستقیم از امام راحل را در بازه زمانی یک‌ماهه دریافت کرده که خود نشان از اعتماد وافر امام خمینی(ره) به ایشان بوده است.

امام خمینی با شکل‌گیری مشکلاتی در برخی شهرهای کشور در نامه‌ای تند از بی‌توجهی مقامات عالی‌رتبه قضایی گلایه می‌کنند و برای عبور از این بحران سیدابراهیم رئیسی را در تاریخ 23 دی‌ماه 67 مسئول رسیدگی به بحران می‌کنند:
"از آنجا که مقامات بالای قضایی کشور هیچ گونه حساسیتی در مورد مسائل تکان‏دهنده فوق ندارند به حجتی الاسلام آقایان نیّری و رئیسی، مأموریت داده می‏‌شود که طبق آنچه تشخیص می‏‌دهند، در چهارچوب اسلام عزیز، در موارد مذکور اقدام نمایند. باعث تعجب است که در نظام اسلامی چنین حوادثی اتفاق می‏‌افتد؛ ولی با کمال خونسردی اجرای احکام خدا تعطیل، و کارهای دیگر بر کار قضایی رجحان پیدا می‏‌کند".

در تاریخ یک بهمن 67 یعنی یک هفته بعد از اولین مأموریت داده‌شده به سیدابراهیم رئیسی توسط امام خمینی، ایشان با نگرانی فراوان در خصوص حجم انبوه پرونده‌های راکد در حکمی مجدداً رئیسی را به‌عنوان مسئول رسیدگی سریع به پرونده‌های خاک‌خورده منصوب می‌کنند: "کلیۀ پرونده‏‌هایی که تاکنون در آن شورا با کمال تعجب راکد مانده است، و اجرای حکم خدا تأخیر افتاده است در اختیار حجج الاسلام آقایان: نیّری و رئیسی قرار دهید، تا هرچه زودتر حکم خدا را اجرا نمایند، که درنگ جایز نیست. به آقایان نیّری و رئیسی هم سفارش اکید می‏‌نمایم که جهات شرعیه را کاملاً رعایت نمایند. والسلام".

ایشان ده روز پس از این مسئولیت هم، در حکمی مجدد مسئولیت‌های بیشتری به‌عهده آیت الله رئیسی می‌گذارند. امام خمینی در این حکم با اشاره به "ضعف‌های دستگاه قضایی" و "انتظار مردم در برخورد جدی با مسائل" به ایشان مسئولیتی جدید می‌دهند:
از آنجا که گزارشات متعددی در مورد ضعف دستگاه قضایی به اینجانب رسیده است، و مردم شریف و متعهد ایران انتظار برخورد جدی‌تری با مسائل مختلف را دارند، به حجت‌الاسلام آقای رئیسی مأموریت قضایی داده می‌شود فارغ از پیچ‌وخمهای اداری با دقت و سرعت آنچه حکم خداست در موارد مذکور اجرا نمایید. باید سعی کنید خدای ناکرده حقی از کسی ضایع نگردد. والسلام.

رهبر انقلاب نیز در حکم خود "دستگاه عدالت را نیازمند نَفَسی تازه" می‌دانند و خطاب به آیت الله رئیسی می‌فرمایند: "اینجانب برای تحقق این مقصود حیاتی، جناب‌عالی را برگزیده‌ام".

مردمی‌بودن:

علاوه بر سوابق اجرائی و قضائی حجت‌الاسلام و المسلمین رئیسی، مهم‌ترین ویژگی ایشان که در حکم رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز بر استمرار آن تاکید شده است، «مردمی بودن» ایشان است.

تولیت آستان قدس رضوی در طول نزدیک به 4 دهه عهده‌دار بودن مسئولیت کلان، همواره بر ارتباط مؤثر خود با مردم پایبند بوده و بخشی از وقت هفتگی خود را به دیدارهای حضوری با مردم برای طرح مسائل و مشکلات‌شان، اختصاص داده‌اند.

این روحیه مردمی تولیت آستان قدس رضوی موجب گردیده است تا به‌خلاف برخی از مسئولان که به‌دلیل دوری از اتفاقات رخ‌داده در کف جامعه، با مشکلات عدیده مردم آشنا نباشند، با مسائلی که مردم با آنها دست به گریبان بوده و انتظار حل آنها از سوی مسئولان را دارند، مطلع بوده و برای حل‌وفصل این مشکلات کمر همت بسته و با به میدان آوردن همه توان خود زمینه اعتماد عمومی را فراهم آورد.

اکنون و در آستانه آغاز چهارمین سالگرد حضور حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در جایگاه تولیت آستان قدس رضوی، امید می‌رود ایشان در جایگاه رئیس جدید دستگاه قضا که همواره با سابقه انقلابی و مردمی خود مورد توجه امام خمینی و رهبر انقلاب بوده همچون دیگر مناصب خود در سالیان گذشته با سربلندی در این مسئولیت سنگین، موفق باشد و موجبات اعتماد مردم و دلگرمی آنان به قوه قضائیه را فراهم آورد.

انتهای پیام/*

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon