سایه شهرت خانه‌های تاریخی کاشان بر سر "سنگ پلوی"


سایه شهرت خانه‌های تاریخی کاشان بر سر "سنگ پلوی"

آرامگاه تاریخی سنگ پلوی در مکانی به همین نام در جنوب محله سلطان امیر احمد و شرق محله سوریجان در جوار مجموعه خانه‌های تاریخی کاشان با شهرت جهانی واقع شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشان، اولین سکونت‌گاه جمع نشینی و شهرنشینی بشر روی کره خاکی با نام تمدن سیلک بوده است  و اولین تمدن آریایی و اولین گویش و لهجه و زبان آریایی و فارسی کنونی از این تمدن و این شهر بوده است.

کاشان مهد‌تمدن و فرهنگ سنتی ایران  دارای بیش از 7,500 سال قدمت شهرنشینی و یکی از زیباترین شهرهای ایران است. اولین سکونت‌گاه جمع نشینی و شهرنشینی بشر روی کره خاکی با نام تمدن سیلک بوده و اولین تمدن آریایی و اولین گویش و لهجه و زبان آریایی و فارسی کنونی از این تمدن و این شهر بوده است.

کاشان شهری با اصالت و با مشاهیر علمی و ادبی زیادی است از میان آثار تاریخی، تعدادی از آثار جالب و کم نظیر هستند. سنگ پلویی نیز از این قبیل است. محله سنگ پلویی محله کوچکی در جنوب محله سلطان امیر احمد و شرق محله سوریجان شهر کاشان است که  توسعه اخیر آن بیشتر در دهه 30 هجری شمسی رخ داده است  ولی آثاری همانند چهل دختران نشان از تاریخ بلند تر از آن دارد.

 
آرامگاه تاریخی سنگ پلوی در  مجاورت مسجد چهل دختران در محله سلطان امیر احمد  واقع شده است ، وجه تسمیه این مکان در نوع خودش جالب است. خیلی از قدیمی‌ها می‌گویند٬  خیر بزرگی برای کمک و اطعام فقرا و ایتام، پلو (که در زمان‌های قدیم کمتر بین مردم پخته می‌شده است ) نذر می‌کرده  و در این مکان قرار می‌داده است . عده‌ای هم معتقد بودند اگر به زیارتش بروید  غذای « پلو» نصیبشان می‌شود.، برخی نوشته‌ها آنجا را  آرامگاه آشپز ملامحسن فیض کاشانی میدانند.

اصغر ناصری مقدم از ریش سفیدان محله سنگ پلوی در  گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان اظهار داشت: سال‌های دور که پلو غذایی نایاب بود٬ آقایی در این محل اطعام پلو به فقرا و ایتام طبخ می‌کرد.

ناصری مقدم با تاکید بر علاقه و احترام مردم منطقه به سنگ پلویی افزود: به پاس نیکوکاری‌های سنگ پلویی٬  سنگی ویژه و کمیاب منقش  بر مزارش میگذارند و تا سالیان متمادی مردم به احترام صاحب سنگ بر آن بوسه میزدند که متاسفانه این سنگ سالیان قبل به سرقت رفت و سنگی دیگر بر این مکان نصب شد.

علی اصغر جساس از دیگر ساکنین قدیمی محل ضمن اشاره به تغییر شکل مقبره تا به امروز گفت: در قدیم مقبره  در زمین فرو رفته بود و گودی آن کاملا مشخص بود، مردم سنگ را میبوسیدند و اعتقاد داشتند سبب افزایش روزی می‌شود  امروزه اگر عقیده کامل داشته باشید حاجت روا می‌شوید. 

عباس حلواچی نشلجی، نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ و فرهنگ کاشان در گفتگو با خبرنگار تسنیم گفت: این آرامگاه در مجاورت بقعه تاریخی چهل دختران ساخته شده است و آن محله نیزبه نام سنگ پلویی خوانده می‌شود.

حلواچی ضمن اشاره به نایاب بودن پلو در سالیان گذشته افزود: آقایی در این محل  برای فقرا و ایتام پلو طبخ میکرده است.  به همین سبب به " پلویی " معروف می‌شود و بعد از مرگ نیز در مجاورت زیارت چهل دختران که آن زمان انتهای شهرکاشان بوده به خاک سپرده می‌شود.

وی‌گفت: به پاس نیکوکاری این مرد خیر٬ سنگی ویژه بر سر مزار آن مرد میگذارند و تا سالیان متمادی مردم کاشان این سنگ را  به احترام صاحب سنگ و نیت خیر وی می‌بوسیدند و اعتقاد داشتند بوسیدن این سنگ سبب افزایش روزیشان و بوِیژه پلو می‌شود.

 حلواچی گفت: این سنگ متاسفانه به سرقت رفته ولیکن سنگی دیگر بر این مکان نصب شده است. بنای سنگ پلویی در حال حاضر یک بنای خشتی و آجری به ابعاد تقریبی 2*1 است.

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon