آیا دولت موقت می‌تواند راه‌حل صلح‌آمیزی برای پایان جنگ در افغانستان باشد؟

آیا دولت موقت می‌تواند راه‌حل صلح‌آمیزی برای پایان جنگ در افغانستان باشد؟

شماری از شخصیت‌های سیاسی افغانستان ایجاد حکومت موقت را برای برقراری صلح در افغانستان ضروری می‌دانند اما در ابتدا باید بررسی کرد آیا پیاده‌سازی این شرط در وضعیت کنونی افغانستان ممکن است و پیش‌شرط‌های آن چیست.

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، با ابراز تمایل آمریکا برای گفت‌وگو درباره خروج نیروهایش از افغانستان به عنوان یکی از پیش‌شرط‌های اصلی طالبان برای پیوستن به روند صلح زمینه ایجاد یک توافق سیاسی در افغانستان فراهم شده است.

شماری از رهبران برجسته سیاسی افغان و نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان برای پایان دادن به جنگ در افغانستان خواستار ایجاد دولت موقت هستند اما باید بررسی کرد که پیش‌شرط‌های برقراری دولت موقت چیست و آیا در شرایط کنونی برقراری آن امکان‌پذیر است؟

«دکتر عمر صدر» از اعضای موسسه مطالعات استراتژیک در کابل می‌گوید: 4 نوع ساز و کار را برای توافق سیاسی در افغانستان می‌توان متصور بود: مشارکت طالبان در انتخابات، تمرکز زدایی قدرت، طرح تقسیم قدرت و ایجاد دولت موقت.

برخی برقراری دولت موقت را راه‌حل سیاسی قابل اتکا می‌دانند زیرا طالبان در 17 سال اخیر با دولت افغانستان جنگیده و علاقه‌ای به تقسیم قدرت با دشمن خود ندارد. حکومت وحدت ملی نیز از زمان تشکیل آن در سال 2014 بارها قانون اساسی این کشور را نقض کرده است؛ انتخابات پارلمانی در اکتبر 2018 یک فاجعه و نشان دهنده آن بود که کابل به دلیل سوء مدیریت، کمبود بودجه و ناامنی‌های گسترده در سراسر این کشور قادر به برگزاری انتخابات شفاف و عادلانه نیست.

پیش‌شرط‌های تشکیل دولت موقت چیست؟

رسانه آمریکایی «فیر آبزرور» به نقل از این کارشناس افغان نوشت: برای برقراری دولت موقت ابتدا باید نهادهای دولتی همچنان برقرار باشند و سقوط نکرده باشند. در افغانستان بیشتر نهادهای دولتی در حال کار هستند و توافق صلح نیز دولت را تقویت خواهد کرد.

دوم اینکه دولت نباید نامشروع بوده و باید مناطق بسیاری از کشور را تحت کنترل داشته باشد.

سوم اینکه بازیگران خارجی و بین‌المللی دخیل در جنگ افغانستان باید تمایل خود را برای پایان دادن به جنگ نشان دهند اما در حال حاضر شواهد نشان می‌دهد که بین کشورهای ذینفع منطقه‌ای و بین‌المللی عدم اعتماد و اجماع وجود دارد.

چهارم اینکه طرف‌های درگیر جنگ باید در پی راه‌حل‌های دموکراتیک باشند. دولت افغانستان و بسیاری از جناح‌های سیاسی نسبت به پیوستن طالبان به روند سیاسی موافق هستند اما این گروه تاکنون از شرکت در این روند خودداری کرده است.

پنجم اینکه به وجود شخصیتی نمادین نیاز است که بین احزاب سیاسی افغانستان و بیشتر مردم این کشور مورد احترام باشد تا ارتباطات و تماس‌ها را تسهیل کند. اگر این موضوع غیرممکن نباشد در شرایط کنونی افغانستان پیدا کردن چنین شخصی بسیار دشوار است.

عمر صدر در پایان تاکید کرد که با توجه به پیش شرط‌های بیان شده، در شرایط کنونی امکان تشکیل دولت موقت در افغانستان امکانپذیر نیست.

انتهای پیام/.

ما را در فیسبوک، توییتر و تلگرام دنبال کنید.

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان