عدم پیش بینی لازم جانمایی ساخت و سازها دلیل وقوع سیل بود


عدم پیش بینی لازم جانمایی ساخت و سازها دلیل وقوع سیل بود

چهره ماندگار معماری و مهندسی راه و ساختمان کشور با تشریح راهکارهای کاهش آسیب های ناشی از سیل و بیان اینکه فقط با سد نمی توان از خسارت های سیل جلوگیری کرد، گفت: تهران در معرض حوادث طبیعی و شرایطی مانند لرستان و خورستان نیست.

به گزارش خبنرگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محمود گلابچی چهره ماندگار معماری، راه و ساختمان کشور در نشست خبری اظهار کرد: در بحث سیل مشکل اصلی عدم مکان‌یابی درست ساختمان‌ها و عدم جانمایی شهرها  مناطق مسکونی بوده است. در بستر رودخانه‌ها متاسفانه ساخت و سازهای فراوانی صورت گرفته و هم‌اکنون نیز در حال انجام است.

وی تصریح کرد: سیل  و زلززله حادثه طبیعی است را باید بپذیریم مهم آماده بودن ما برای چنین شرایطی است. اگر ساختما‌های مقاوم نسازیم در زلزله دچار صدمه می شویم، چنانچه کشاورزی، صنعت و ... درست جانمایی نشده باشد امکان بروز چنین حوادثی وجود دارد.

وی ادامه داد: باید در ساخت و سازها پیش بینی حوادث طبیعی را انجام دهیم، اگر بارش‌های شدید در پیش باشد باید طراحی‌ها و مکان‌یابی‌ها بر اساس آن انجام شده باشد. در صورتیکه این اصول رعایت نشود احتمال تکرار چنین حوادثی وجود خواهد داشت. در واقع باید در جانمایی مناطق مسکونی، کشاورزی و صنعتی به طراحی‌ها و جانمایی دقت شود، از سوی دیگر باید ساختمان‌ها بتواند در برابر حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله مقاومت داشته باشند. 

چهره ماندگار معماری و مهندسی راه و ساختمان کشور با بیان این‌که در بحث سیل بیشتر جانمایی مسئله مهمی است و در زلزله کیفیت سازه‌ها، اظهار کرد:بعضا در حوادث طبیعی ساختمان‌های قدیمی که درست ساخته شده‌آند توانسته‌اند زلزله‌های شدید را تحمل کنند و در مقابل بسیاری از ساختمان‌های جدید بلافاصله با یک زلزله تخریب شده‌اند.

گلابچی با اشاره به این‌که زمان تعیین کننده نیست و کیفیت و نوع اجرا اصل مهمی در ساخت و سازهاست. افزود: علاوه بر نظارت‌ها باید به کیفییت ساخت و سازهای توجه شود. استفاده از مصالح نوین یک ضرورت در معماری کشور دانست و گفت: هر اندازه توانسته‌ایم در کاهش وزن سازه‌ها کار کنیم به همان اندازه مقاومت ساختمان‌ها در برابر زلزله افزایش یافته است. سبک‌سازی یکی از اولین راهکارها برای مقاومت در برابر زلزله است، در خصوص حوادث اخیر موضوع مه ممکان مناسب برای جانمایی ساختمان‌ها بوده است. اگر در حاشیه رودخانه‌ها یا در معرض خطر‌های ناشی از بارش‌های شدید است ساختمانی را بسازیم در طول حیات سازه امکان بروز چنین اتفاقاتی وجود دارد.

وی بیان کرد: امکان پیش بینی حجم آب در بارندگی‌ها و وسعت آن در دشت‌ها چه میزانی است؛ در این رابطه باید مسیل‌ها و کانال‌هایی برای هدایت آن پیش بینی شود و به نحوه آب‌های سطحی را کنترل کنیم که به ساختمان‌های مسکونی و اراضی کشاورزی صدمه وارد نشود.

وی با اشاره به تهیه طرح تفصیلی، طرح جامع و طرح هادی تهیه می شود، اظهار کرد: اگر در این طرح‌ها به همه مولفه‌ها توجه شود، شاهد بروز خسارت‌های بالا در حوادث طبیعی نیستیم. این مسئله مربوط به نهادهای تصمیم‌گیر است و بخشی هم مربوط به مردم است که توجه کنند در حاشیه رودخانه از ساخت و ساز خودداری کنند.

وی با بیان این‌که هر زمان در فرآیندهای طبیعی غلفت کرده‌ایم، درختان قطع شده و... امکان بروز حوادث طبیعی را فراهم کرده‌ایم، تاکید کرد: عدم مداخله برای تغییر زیست بوم طبیعت یکی از اصولی است که در دنیا به آن توجه می‌شود. البته قبل از همه باید دستگاه‌های اجرایی توجه کنند تا امکان ساخت و ساز در مکان‌هایی که خطر حوادث طبیعی وجود دارد، میسر نشود.

چهره ماندگار معماری، راه و ساختمان کشور در پاسخ به تسنیم در این خصوص که آیا در طرح جامع مسکن پیش بینی های لازم برای جانمایی ساخت و سازها صورت گرفته است، اظهار کرد: در این طرح  هیدرولوژی و شناسایی وضعیت منطقه به لحاظ آب و بارش‌ها صورت گرفته و در مواردی هم این اتفاق نیفتاده که باعث بروز چنین حوادثی شده است. چنانچه در این زمینه مطالعات صورت نگیرد ساختمان‌ها در مواقع سیل دچار مشکلاتی می‌شوند. راه حل اتکا به بررسی‌های علمی و جدیت در پیاده سازی ضوابط، چارچوب‌هاست. اگر به دلیل ملاحظاتی مقررات و ضوابط نادیده گرفته شود حتما در آینده صدمات جدی به وجود خواهد آمد.

 

وی با بیان این‌که هر زمان در فرآیندهای طبیعی غلفت کرده‌ایم، درختان قطع شده و... امکان بروز حوادث طبیعی را فراهم کرده‌ایم، تاکید کرد: عدم مداخله برای تغییر زیست بوم طبیعت یکی از اصولی است که در دنیا به آن توجه می‌شود.

عضو هیئت امنای انجمن مفاخر معماری ایران در ادامه با اشاره به این‌که به عنوان یکی از دانشگاه‌های مطرح کشور برای حل مشکلات ناشی از حوادث طبیعی  آمادگی داریم، اظهار کرد: استان خوزستان که یکی از مهم‌ترین استان‌های کشور است و به لحاظ شرایط اقلیمی همواره آب و وجود جریانات سطحی یکی از ویژگی‌های این استان و دلایل آبادانی آن بوده است. این استان دارای ویژگی‌ خاص و سازه‌های آبی است؛ در این زمینه اولین جلد کتاب پل و سازه‌های آبی ایران استان خوزستان منتشر شده که در آن تمامی مطالعات مربوط به آب،‌ سازه‌های آبی و... این استان صورت گرفته است. در این کتاب تمام تاریخ، جغرافیا، ویژگی‌های استان‌ خوزستان، سازه‌های آبی، سدها و... منتشر شده است.

گلابچی با بیان این‌که با استناد به مطالعات انجام شده در این کتاب می‌توانیم به جلوگیری از ورود صدمه ناشی از سیل به شهرها کمک کنیم، تصریح کرد: ما می‌دانیم که چه شد این اتفاق برای استان خوزستان روی داد و چه کنیم که این حادثه در آینده تکرار نشود. باید از این حادثه درس بگیریم و آنرا برای آینده مد نظر قرار دهیم.  این کتاب درباره تک تک شهرهای استان خوزستان است و آمادگی داریم در خصوص آسیب‌شناسی حوادث و ارائه راهکارهایی که از بروز چنین حوادثی اقدام کنیم.

وی با اعلام این‌که راه‌حل پیشگیری از سیل فقط ساخت سد نیست، گفت: باید مسیر آبها به سمت دریا را به درستی پیش بینی کنیم می‌توانیم از بروز حوادث ناشی از سیل جلوگیری کنیم.

وی با بیان این‌که تهران در معرض حوادث طبیعی و شرایطی مانند لرستان و خورستان نیست، گفت: البته یک سیل را در گذشته در شمال تهران داشته‌ایم و پیش بینی‌های لازم در طرح‌های  جامع و تفصیلی شهر تهران در حوزه آبهای سطحی صورت گرفته و امیدواریم شاهد چنین حوادثی نخواهیم بود.

وی افزود: علم مهندسی آب ایجاد سد است و هدف از آن تامین آب در طول سال است. نقش اصلی سد ذخیره‌سازی آب و تامین انرژی است؛‌این بدان معنا نیست که می‌توانیم همه جریانات سطحی را با ساخت سد مهار کنیم. از سوی دیگر توجه داشت که آبخیزداری بدان معناست که امکان ایمن آب را تا رسیدن به مقصد فراهم کنیم. سد تامین کننده آب مورد نیاز کشور لازم است،‌البته فقط با ساخت سد نیست که می‌ توانیم از خطرات سیل در امان بمانیم.

عضو هیئت امنای انجمن مفاخر معماری ایران بیان کرد: اگر از قبل پیش بینی های لازم برای هدایت جریانات آب انجام می‌شد، نه تنها در حوادث اخیر آب وارد مناطق مسکونی نمی‌شد بلکه با خودش این همه گِل و لای و مواد جامد را حمل نمی‌کرد.

انتهای پیام/

 

پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
بانک ایران زمین
بانک سرمایه