تکرار خسارت چند صد میلیارد تومانی به محصولات کشاورزی آذربایجان غربی

تکرار خسارت چند صد میلیارد تومانی به محصولات کشاورزی آذربایجان غربی

بهار ۹۸ برف زمین را سفیدپوش و دل کشاورزان آذربایجان غربی را خون کرد سیل و سرما به بیش از ۴ هزار و ۸۲۲ هکتار به ارزش ۴۳۲ میلیارد ریال از اراضی زراعی و باغی این استان خسارت وارد کرده است و این پروسه هر سال تکرار شده و فکری برای قطع آن نشده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، بارش برف بهاری در سی و سومین روز سبب شگفتی کشاورزان آذربایجان غربی شد و جوانه‌های سبزی را که در دل و زمین هایشان رشد کرده بود را یک‌جا و یک شبه سیاه و نابود کرد.

کشاورزان که هر سال به امید برداشت محصول و کسب روزی‌شان دانه‌های امید را در دل زمین‌های کشاورزی می‌کارند و انتظار بهار را می‌کشند تا مزد زحماتشان را دریافت کنند اما بهار زمستانی با تمام بی‌رحمی خود می‌آید و کمر کشاورز را خم می‌کند.

اما ندانم‌کاری مسئولان بیش‌ از پیش به این فاجعه دامن می‌زند وقتی حرف از کشاورزی صنعتی در استانی که 80 درصد محصولات کشاورزی کشور را تأمین می‌کند به میان می آید این یعنی باید از قبل پیش‌بینی لازم برای جلوگیری از خسارات ناشی از سرمازدگی، سیل و سایر اتفاقات طبیعی که گریبان کشاورزان را می‌گیرد پی‌ریزی شود.

استان آذربایجان غربی از لحاظ جغرافیایی یک منطقه کوهستانی و سردسیر است که  عمدتاً تحت تأثیر جریان هوای مرطوب اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه است و این موضوع باعث می‌شود که استان در برخی از فصل‌های گرم سال نیز دچار تغییر آب و هوایی شده و خساراتی را در حوضه کشاورزی به عمل آورد.

اما متأسفانه هر ساله با وجود این خسارات در حوضه کشاورزی آذربایجان غربی بازهم مسئولان گوششان بدهکار نیست و فقط به یک هشدار که آن‌هم نوش‌داروی بعد از مرگ سهراب است بسنده می‌کنند در صورتی‌ که اگر از طرح‌های متخصصان حوضه کشاورزی در پی برنامه‌ریزی رویداد صنعتی‌سازی زمین‌های کشاورزی استقبال شود و این ایده‌ها پیاده‌سازی شوند از مشکلات بخش کشاورزی کاسته می‌شود و بهره‌برداری نیز افزایش می‌یابد.

بخش کشاورزی آذربایجان غربی با ایده‌های متخصصان این حوضه کمتر خسارت می‌بیند

عضو هیئت‌علمی دانشگاه ارومیه آذربایجان غربی در رابطه با بهبود وضعیت کشاورزی استان با توجه کردن مسئولان به ایده‌های برتر در این حوضه اظهار می‌کرد: بسیاری از موادی که برای بهبود وضعیت کشاورزی و پیشرفت استان در این زمینه توسط من یا اندیشمندان دیگر ابداع‌ شده‌اند هنوز در صف گرفتن مجوز از مسئولان خاک می‌خورند که در شرایط کنونی مدیران مربوطه باید عرصه را برای متفکران باز کنند تا با همکاری یکدیگر زیرساخت‌های کشاورزی صنعتی را در استان فراهم کنیم.

مهدی تاج‌بخش افزوده بود: کشاورزان در وضعیت مناسبی نیستند و در واقع این دلالان هستند که بیشترین سود را عاید خود می‌کنند که این موضوع باعث عدم علاقه و توجه جوانان به این صنف و کار می‌شود اگر مسئولان عرصه را برای اندیشمندان و جوانان فارغ‌التحصیل این رشته دانشگاهی گسترده کنند و بگذارند که ظرفیت‌های جوانان شکوفا شود مطلقاً بخش کشاورزی با روند صعودی پیش می‌رود.

به گفته وی دادن مجوز بسیار زمان‌بر، هزینه‌بر و مشکل است که این مسئله خود به‌تنهایی باعث دپو ماندن بسیاری از طرح‌های روشنگرانه در حوضه کشاورزی عقب ماندن استان باوجود زیرساخت‌ها و ظرفیت‌های بکر آن است.

یکی از طرح‌های این متخصص بهبود دهنده گیاه در برابر دمای 3-2 درجه سانتی‌گراد زیر صفر است که برای جلوگیری از سرمازدگی محصولات کشاورزی بسیار ثمربخش است و اگر این ماده را در اختیار کشاورزان قرار می‌دادند میزان خسارات وارده به‌مراتب کمتر می‌شد.

خسارت کشاورزان چه زمانی برآورد می‌شود؟

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به خسارات سیل در استان اظهار می‌کند: بر اساس برآوردهای اولیه کارشناسان تا 20 فروردین‌ماه امسال، سیل به بیش از 4 هزار و 822 هکتار به ارزش 432 میلیارد ریال از اراضی زراعی و باغی خسارت وارد کرده است.

رسول جلیلی می‌افزاید: بیشترین میزان خسارت وارده  در بخش کشاورزی براثر بارندگی‌های اخیر، از سطح شهرستان‌های میاندوآب، پیرانشهر، بوکان و سردشت گزارش‌شده است و شهرستان‌های تکاب، ارومیه، شاهین‌دژ، مهاباد، نقده و اشنویه نیز به ترتیب در سطح کمتری از جاری شدن سیل و طغیان رودخانه‌ها دچار خسارت شدند.

جلیلی تصریح می‌گوید: طبق ارزیابی‌های انجام‌ شده ارزش ریالی خسارت وارد شده 432 میلیارد و 504 میلیون ریال بوده که 367 میلیارد و 592 میلیون ریال آن مربوط به اراضی زراعی و باغی، 58 میلیارد و 82 میلیون ریال در بخش تأسیسات و امور زیربنایی کشاورزی و 6 هزار و 830 میلیون ریال نیز در بخش دام و طیور و آبزیان گزارش‌ شده است.

وی می‌افزاید: هماهنگی‌های لازم مبنی بر تشکیل اکیپ‌های تعیین خسارت در بخش‌های سیل‌زده استان انجام‌ شده است و تیم‌های تعیین خسارت با هماهنگی فرمانداری‌ها و صندوق بیمه کشاورزی استان جمع‌بندی نهایی میزان خسارت را در روزهای آینده متعاقباً اعلام می‌کنند و پیش‌بینی می‌کنیم این میزان سطح خسارت افزایش یابد.

در سال گذشته نزدیک به هزار میلیارد تومان ناشی از حوادث غیرمترقبه اعم از سیل، سرمازدگی، تگرگ، خشکسالی و غیره خسارت وارد شد.

ارائه تمهیدات پیشگیرانه برای جلوگیری از خسارات

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی می‌افزاید: تمامی بخش‌های مختلف سازمانی به‌صورت آماده‌باش کامل در مواجهه با بحران سرمازدگی و سایر مخاطرات بوده و ارائه تمهیدات پیشگیرانه به روش‌های فعال و غیرفعال در دستور کار قرار دارد.

وی کنترل دما و رطوبت و بستن دریچه‌های گلخانه‌ها، مرغداری‌ها و دامداری‌ها، محافظت از تأسیسات و مراقبت از سیستم‌های آبیاری تحت‌فشار، تعبیه وسیله گرمایشی، سوزاندن کاه و کلش، استفاده از ماشین مولد مه و سامانه هوشمند سرمازدگی، ایجاد پوشش پلاستیکی بر روی نهال‌های جوان، درختان آسیب‌پذیر و نشاهای سبزیجات و صیفی‌جات، خودداری از هرس درختان مو، آبیاری و غرقابی کردن به‌موقع مزارع و باغات قبل از ورود موج سرما به‌منظور تعدیل دمای محیط، را از دیگر توصیه‌های ضروری به کشاورزان عنوان کرد.

خسارت 400 میلیاردی به کشاورزان آذربایجان غربی

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در جریان سرمازدگی سال97 گفته بود: سالانه به‌طور میانگین در حدود 200 تا 400 میلیارد تومان به باغات استان خسارت وارد می‌شود که قسمت اعظمی از این میزان خسارت ناشی از سرمازدگی درختان میوه است.

عزیز امانی تغییر الگوی کشت، استفاده از ارقام دیرگلده و زودبازده، نصب دکل‌های بادی، سامانه‌های ضد تگرگ و سرمازدگی و همچنین آموزش، ترویج وآگاه‌سازی کشاورزان از مزایای استفاده از این سامانه‌ها و به‌کارگیری آخرین یافته‌های تحقیقاتی در این زمینه را از جمله راهکارهای پیشگیری از وقوع سرمازدگی در باغات استان ذکر می‌کرد.

وی گفته بود: با توسعه باغات در اراضی شیب‌دار با توجه به تغییر شرایط اقلیمی و آب و هوایی در سال‌های اخیر و مدیریت صحیح مقابله با آفات و بلایای طبیعی ازجمله سرمازدگی می‌توان شاهد تولید باکیفیت و کمیت بالا در استان بود که باغداران با مدیریت صحیح می‌توانند درصد خسارت وارده به باغات خود را کاهش دهند.

اما متأسفانه با ورود به سال 98 بازهم همان جریان روز از نو و روزی از نو اتفاق افتاد همان اتفاقات و همان برخورد مسئولان با رخ دادهای طبیعی که درواقع ریشه به تیشه کشاورزی آذربایجان غربی می‌زنند.

گزارش از زهرا بخشی

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon