آغاز بهره‌گیری علمی از فناوری‌های نوین صنعتی برای احیا دریاچه ارومیه می‌آید + فیلم

آغاز بهره‌گیری علمی از فناوری‌های نوین صنعتی برای احیا دریاچه ارومیه می‌آید + فیلم

تاکنون ۲۷ راهکار نجات دریاچه ارومیه عمدتاً به کاهش مصرف آب در بخش‌های مختلف و هدایت آب حوضه به حوضه تمرکز داشته است اما از امروز با ایفای نقش مراکز دانشگاهی بهره‌گیری علمی از فناوری‌های نوین صنعتی نیز برای احیا دریاچه ارومیه آغاز شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، بحران خشکیدگی دریاچه ارومیه مشکل یک شهر یا استان و حتی یک کشور نیست بلکه یک مشکل بزرگ زیست محیطی برای دنیاست چراکه تبعات ان زندگی 14 میلیون انسان را در بر می‌گیرد.

بنابراین رسیدگی به وضعیت بحرانی این دریاچه با داشتن یک نگاه جهانی نیازمند بوده و حل آن نیز به کمک‌های بین‌المللی و اراده عمومی احتیاج دارد و در این میان بهره‌گیری از همه ظرفیت‌های فنی، علمی و طبیعی یک ضرورت به شما می‌آید.

ستاد احیا دریاچه ارومیه که در سال 92 تشکیل شده در مجموع 27 راهکار عمده برای نجات این پارک ملی انتخاب کرده و از سال 93 تعداد زیادی از این راهکارها را عملیاتی کرده است اما عمده این راهکارها هنوز به ثمر ننشسته است چرا که این راهکارها بسیار پرهزینه و زمان‌بر هستند.

اگرچه در این راهکارها نقشی به چند دانشگاه پیرامون دریاچه ارومیه و دانشگاه شریف تهران داده شده و سلسله مطالعاتی در همین راستا انجام شده اما ثمر بخشی این مطالعات و عینیت بخشی به خروجی آنها نیازمند نقش قائل شدن به دانشگاه‌های فنی و حرفه‌ای است تا بتوان از این طریق فناوری‌های نوین را عملاً بکار گیری کرد تا به واسطه آن روند احیا دریاچه ارومیه شتاب گیرد.

دانشگاه فنی حرفه‌ای آذربایجان غربی نیز در همین راستا با برگزار نخستین همایش علمی و ملی فناوری‌های نوین در صنعت آب با محوریت دریاچه ارومیه را برگزار کرد که زبده‌ترین اساتید رشته‌های مرتبط به آب و محیط زیست آخرین وضعیت دریاچه ارومیه را ارزیابی کرده و به بیان راهکارهای خود در همین ارتباط پرداختند.

نیاز ایران به سند مدیریت یکپارچه آب

رئیس کمیسیون کشاورزی و محیط‌زیست مجلس گفت: وقایع امسال و خشکسالی‌ها و ترسالی‌های دهه‌های اخیر نشان می‌دهد نهاد برنامه‌ریزی مدیریت آب کشور مشکل دارد و ایران به سند مدیریت یکپارچه آب نیاز دارد.

احمدعلی کیخا با تقدیر از ورود دانشگاه‌ها به مسائل حیاتی کشور از جمله مسئله آب اظهار داشت: در چند ماه گذشته به عینه شاهد بودیم که بیش از 20 استان در اقصی نقاط کشور درگیر مسئله سیلاب و خسارت‌های ناشی از آن شدند.

وی تصریح کرد: شواهد و آمارها نشان می‌دهد که دو سال اخیر یکی خشک‌سال‌ترین و پرآب‌ترین سال کشور بوده است و در آینده هم بعید نیست که سال‌های پرآب‌تری داشته باشیم و حتماً در سال‌های آتی نیز این روند اتفاق خواهد افتاد بنابراین هم پیش‌ازاین باید فکر امروز را می‌کردیم و هم نیاز است از هم اکنون به فکر مدیریت منابع "آبی در سال‌ها و دهه‌های آینده باشیم.

کیخا گفت: سال‌های گذشته عملکردهایی در بخش مختلف اجرایی کشور برای مقابله با بحران خشک‌سالی صورت می‌گرفت اما اکنون و پس از بارش‌های اخیر سیاست‌ها به طور کامل تغییر یافته که این روند و برنامه‌ریزی نیز صد در صد اشتباه است.

وی اظهار داشت: متأسفانه مدیران در بخش برنامه رزی کشور فقط برای زمان "حال" برنامه‌ریزی می‌کنند و این مشکل اساسی کشور ماست.

نهاد برنامه‌ریزی مدیریت آب کشور مشکل دارد

رئیس کمیسیون کشاورزی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی گفت: وقایع امسال و خشکسالی‌ها و ترسالی‌های دهه‌های اخیر نشان می‌دهد نهاد برنامه‌ریزی مدیریت آب کشور مشکل دارد درحالیکه ایران به سند مدیریت یکپارچه آب نیاز دارد و این سند باید برای همه بخش‌های کشور قابل اجرا باشد.

وی تصریح کرد: در نهاد برنامه‌ریزی مدیریتی آب کشور ما مشکل و ایراد وجود دارد و این نهاد در امر توسعه موفق عمل نمی‌کند.

کیخا با اشاره به روند بهبود وضعیت دریاچه ارومیه گفت: در گذشته حق‌آبه دریاچه ارومیه تخصیص داده نشده و ناهماهنگی در تخصیص آن در حوزه کشاورزی و دریاچه و دیگر زمینه‌ها وجود داشت بنابراین این طبیعی بوده که دریاچه ارومیه دچار بحران و خشکی شود.

وی اظهار داشت: می‌توان در حوضه آبریز دریاچه ارومیه هم افزایش تولید محصولات کشاورزی داشت و هم وضعیت دریاچه را بهبود بخشید ولی این کار باید روش‌های مدرن آبیاری و تغییر الگوی کشت و دیگر راهکارها انجام شود.

رئیس کمیسیون کشاورزی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی گفت: در حوزه سیاست‌گذاری توسعه دچار مشکل جدی هستیم و این مشکل باید حل شود چراکه نگاه مدیریت یکپارچه در کشور وجود ندارد و با این شرایط نمی‌توان در استانها و زیر مجموعه‌ها نیز مدیریتی یکپارچه داشت.

آب مهمترین مسئله کشور است

رئیس دانشگاه فنی و حرفه‌ای آذربایجان غربی اظهار داشت: هم‌اکنون مهم‌ترین بحث کشور، آب است و با توجه به اینکه افزایش بارندگی‌ها سبب افزایش روحیه مردم و شادی آنها شده و از یک سو نیز مدیریت نشدن آب در برخی مناطق، منشاء خسارت شده و این مهم به طور مستقیم با حیات مرتبط است، بنابراین ضرورت ورود دانشگاه‌ها به مباحث آب احساس می‌شد و در همین راستا برگزاری همایش ملی یک‌روزه فناوری‌های نوین در صنعت آب با محوریت دریاچه ارومیه در دستور کار قرار گرفت.

یعقوب پور اسد افزود: در این همایش یک روزه سه نفر از فعال‌ترین نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حوزه آب و محیط‌زیست در کنار چندین نفر از اساتید خبره دانشگاهی و اعضای هیئت‌علمی در دو نوبت صبح و عصر به ارزیابی آخرین وضعیت دریاچه ارومیه و مهم‌ترین نیازهای کنونی برای احیا آن می پردازند.

وی تصریح کرد: دانشگاه فنی و حرفه‌ای یک دانشگاه مهارتی است بنابراین دانشجویان و اساتید و هیئت‌علمی باید پای صحبت متخصصان نشسته و با دغدغه‌ها و آسیب‌ها و فناوری‌های نوین آب آشنا باشند و به مباحث بهینه‌سازی مصارف آب کمک کنند.

رئیس دانشگاه فنی و حرفه‌ای آذربایجان‌غربی گفت: دو ماه پس از برگزاری این همایش نیز استارتاپ آب در ارومیه برگزار و دانشجویان پس از شنیدن این مباحث ایده‌های خود را در موضوع بهینه‌سازی مصرف آب ارائه خواهند داد و دانشگاه ضمن حمایت از این ایده‌ها، آنها را تجاری‌سازی می‌کند.

وی تصریح کرد: به خاطر اهمیت موضوع دانشگاه فنی حرفه‌ای آذربایجان غربی اقدام به برگزاری این همایش در سطح ملی کرده است و از خداوند متعال به خاطر برکات الهی  و از زحمات دولت به خاطر تلاش‌ها برای بهبود وضعیت دریاچه ارومیه تشکر می‌کنیم.

وی افزود: در قالب این همایش علمی از ایده‌هایی که توسط دانشجویان و اساتید ارائه شود در مرکز نوآوری دانشگاه حمایت عملی به عمل می‌آید.

پور اسد گفت: دانشگاه فنی حرفه‌ای آذربایجان غربی به رغم مشکلاتی که سر راهش وجود دارد در ریل صحیح پیشرفت و تاثیرگزاری حرکت می‌کند و در مورد مسائل مهم علمی استان حرف‌های زیادی برای گفتن دارد و به همین خاطر در قالب طراحی و اجرای رویدادهای مختلف به دغدغه‌های اساسی فرهنگی، صنعتی، علمی و دانشگاهی استان می‌پردازد.

احیا دریاچه ارومیه به 10 میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم گفت: دریاچه ارومیه احیا نشده و احیای آن زمان‌بر است و باید مثل گذشته اقداماتی برای احیای آن انجام شود و نباید بودجه آن قطع شود چراکه احیا حداقلی آن به 10 میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد.

نادر قاضی پور اظهار داشت: 14 میلیارد مترمکعب برای احیای دریاچه ارومیه نیاز است و از این‌ رو 10 میلیارد مترمکعب آب دریاچه کمبود دارد و قبل از بارش‌های اخیر حجم آب دریاچه زیر 2 میلیارد مترمکعب بود که در روزهای اخیر به 4 میلیارد مترمکعب افزایش یافته است.

قاضی پور گفت: دریاچه ارومیه احیا نشده و احیای آن زمان‌بر است و باید مثل گذشته اقداماتی برای احیای آن انجام شود و نباید بودجه آن قطع شود چراکه احیا حداقلی آن  به 10 میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد..

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت سدها در مدیریت منابع آبی و احیای دریاچه ارومیه افزود: کسانی که مخالف سدسازی هستند و مانع ساخت سد نازلو و بار اندوز شدند به مردم آذربایجان غربی خیانت کردند چراکه احداث این سدها موازی با طرح‌های احیای دریاچه ارومیه است.

وی بیان کرد: باید به بحث آبخیزداری و احداث آب‌بند در هر روستا توجه ویژه‌ای شود زیرا علاوه بر اینکه می‌تواند از  بروز سیلاب جلوگیری کند، نیاز آبی روستاها را نیز تأمین می‌کند.

70درصد علت خشکی دریاچه ارومیه عوامل انسانی است

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم گفت: تصمیمات اشتباه برخی از مدیران حوضه آبریز دریاچه ارومیه علت اصلی خشکی نگین فیروزه ای آذربایجان است.

هادی بهادری اظهار داشت: برای احیای دریاچه ارومیه اقدامات بسیار مهمی صورت گرفته و اتصال زرینه‌رود به سیمینه‌رود و لایروبی تمام رودخانه‌های حوضه آبریز دریاچه ارومیه نمونه‌ای از این اقدامات است.

بهادری افزود: سال 92 که بحث دریاچه ارومیه در استانداری در فضای سنگین سیاسی_امنیتی مطرح شد و حتی فضای مباحث مربوط به دریاچه ارومیه به یک فضای امنیتی تبدیل‌شده بود که کار ناصحیحی بود.

وی با اشاره به دلایل برخی از مخالفان با بحث احیای دریاچه ارومیه  افزود: چند سال پیش عده‌ای دریاچه ارومیه را خشک‌ شده تلقی می‌کردند و متأسفانه برخی از محققان نیز بر این نظریه سیاسیون صحه می‌گذاشتند اما با وجود این شرایط دولت توانست موضوع مهم احیای دریاچه ارومیه را به‌طور جد در دستور کار خود قرار دهد.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی علت اصلی خشکی دریاچه ارومیه را تصمیمات اشتباه برخی از مدیران حوضه آبریز دانست و عنوان کرد: 70 درصد از علت خشکی دریاچه عوامل انسانی و مدیریتی است.

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon