اصفهان| طرح تحول سلامت‌؛ طرحی کامل با اطلاع‌رسانی ناقص


اصفهان| طرح تحول سلامت‌؛ طرحی کامل با اطلاع‌رسانی ناقص

با کنترل بیماری‌های واگیردار تمرکز بر روی بیماری‌های غیرواگیر قرار گرفت و این همان دغدغه اصلی طرح تحول سلامت است اما چند درصد مردم از مزایای این طرح عظیم باخبر هستند؟

به گزارش خبرگزاری تسنیم در اصفهان، در 4 دهه انقلاب به بلوغی در حوزه سلامت رسیدیم که خروجی آن افزایش «امید به زندگی» است، در این سال‌ها پیشرفت‌های بزرگی در زمینه کنترل بیماری‌ها، واکسیناسیون، آموزش‌های بهداشتی و مداخله‌های محیطی در حوزه بهداشت داشتیم که حاصل آن سلامت شد.

در این سال‌ها مرگ و میرهایی که در قالب بیماری‌های واگیردار بود کنترل شد و ایران در منطقه و جهان به عنوان یکی از کشورهای بسیار پیشرو در حوزه بیماری‌های واگیردار شناخته شد.

در حال حاضر دغدغه جدی در حوزه سلامت بالا بردن کیفیت زندگی است. رفاه و توسعه و صنعتی شدن، عوارضی برای ما بوجود آورد. عوارضی که در سلامت جامعه تاثیرگذار بوده و همین امر منجر به رقم زدن «طرح تحول نظام سلامت» شده است.

بعد از کنترل بیماری‌های واگیر‌دار، ماموریت وزارت بهداشت تغییر کرد و در دستور کار خود توجه به شیوه زندگی و بیماری‌های غیرواگیر را قرار داد. جمعیت جوان ما در حال انتقال به سمت میانسالی و سالمند‌ شدن بوده، به آرامی بحران سالمندی را پیش‌رو داریم و این در حالی است که  توسعه زمینه‌ساز بیماری‌های غیرواگیر است.

به‌زودی بسیج همگانی کنترل بیماری پرفشاری خون در استان

از دغدغه‌های اصلی در این مسیر بهره‌مندی همه مردم از آموزش‌های بهداشتی، خود‌مراقبتی و بهره‌گیری از خدمات اولیه‌ای است که در مراکز جامعه سلامت به صورت رایگان در اختیار همه مردم قرار می‌گیرد‌.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این مورد اظهار داشت: یکی از مشکلات اساسی استان در حوزه سلامت بحث بیماری‌های قلبی و عروقی است و به‌زودی بسیج همگانی کنترل بیماری پرفشاری خون را هم اجرا می‌کنیم.

طاهره چنگیز افزود: کنترل حوادث عمدی و غیر‌عمدی، تصادفات، سوانح، کنترل سرطان‌ها و بیماری‌های روانی و اختلالات رفتاری نیز از اولویت‌ها‌ی دیگر سلامت استان است که تحقق سلامت و کنترل این مشکلات در گرو عزم همگانی مشارکت مردمی و البته پوشش کامل خدمات توسط ارائه‌دهندگان خدمات سلامت از‌جمله دانشگاه علوم پزشکی و بخش دولتی و بخش غیر‌دولتی و بیمه‌ها است.

وی بیان کرد: امیدوار هستیم هفته سلامت محرکی باشد برای تشکیل پرونده‌های سلامت در مراکز جامع سلامت که به صورت رایگان در اختیار همه هم استان‌ها قرار دارد.

بیماری‌های غیرواگیر دغدغه اصلی طرح تحول سلامت

پس با کنترل بیماری‌های واگیردار، درحال حاضر دغدغه اصلی حوزه بهداشت بیماری‌های غیرواگیر و سبک زندگی افراد شده است. بیماری‌های که ریشه در فرهنگ افراد دارد و برای کنترل آنها نیاز به فرهنگ‌سازی داریم که البته زمان‌بر بوده و در بازده زمانی کوتاه به نتیجه نمی‌رسد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این خصوص اظهار داشت: در حال حاضر بیماری‌هایی مانند بیماری‌های  قلبی-عروقی، دیابت، فشار خون، سرطان، سلامت روان با توجه به سبک زندگی رواج پیدا کرده است.

کمال حیدری با اشاره به انواع سلامت افزود: براساس تعریف سازمان جهانی بهداشت 4 نوع سلامت داریم، علاوه بر سلامت جسمی سلامت روانی، معنوی و اجتماعی هم داریم.

وی بیان کرد: در بسیاری از موارد انسان‌ها از نظر جسمی و روانی و اجتماعی سالم هستند ولی دلیل به دنیا آمدن خود را نمی‌دانند، این بدان معناست که سلامت معنوی ندارند و این نوع سلامت از همه مهمتر و در انواع دیگر تاثیر‌گذار است. چنانچه سلامت جسمی دچار مشکل شود سلامت روان هم آسیب می‌بیند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: حدود 9900 نفر از همکاران ما در همه مراکز بهداشتی‌– درمانی شهر و روستا، خانه‌های بهداشت و مراکز بهداشتی برای بیماری‌های غیرواگیر آماده شدند و علاوه بر امور بیماری‌های واگیر در حال شناسایی و غربال انواع غیرواگیر هستند‌.

دریافت رایگان خدمات در طرح تحول سلامت

وی گفت: در گذشته همه امور در مراکز درمانی به صورت دفتری انجام می‌شد، با پیشرفت تکنولوژی کل 1100 مرکز بهداشتی استان اصفهان به سیستم پرونده‌های الکترونیکی تجهیز شدند تا افراد مراجعه، اطلاعات خود را ثبت و نسبت به سن و جنس،‌ بسته‌ای از خدمات دریافت کنند.

حیدری با بیان اینکه همه خدمات طرح تحول سلامت رایگان بوده، تصریح کرد: در صورت سالم بودن افراد، توصیه‌هایی ارائه و تاریخ مراجعه مجدد داده می‌شود. در صورت در معرض خطر بودن مانند داشتن اضافه وزن با آموزش‌ها و چک‌اپ‌های بیشتر برای مراقبت‌های بعدی راهنمایی و در صورت تشخیص بیماری به متخصصان مربوطه ارجاع داده می‌شوند.

وی با اشاره به آمار خدمت‌رسانی در این طرح خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود 57 درصد جمعیت استان خدمت دریافت کردند. بزرگ‌ترین دغدغه ما با وجود اطلاع‌رسانی 3 ماهه برای مراجعه به مراکز، شهر اصفهان است. در مدت 1.5 سال گذشته، در استان اصفهان حدود 2 میلیون و 100 نفر به مراکز مراجعه کردند و فعال در حال خدمت گرفتن هستند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: در همین مدت حدود  613 نفر مبتلا به سرطان روده شناسایی شدند که اطلاعی از بیماری خود نداشتند و 212 نفر از خانم‌هایی که سرطان سینه داشتند و نمی‌دانستند، در مراحل اول شناسایی و درمان شدند.

مراجعه بدون پی‌گیری‌های بعدی

سلامت از‌جمله دغدغه‌های اصلی مسئولان کشوری و استانی است ولی آیا اطلاع‌رسانی در این زمینه تا چه حد موفق بوده و چند درصد از مردم واقعا از این طرح و یا حتی از اهمیت پی‌گیری‌های بعدی اطلاع دارند.

یک شهروند اصفهانی در این باره اظهار داشت: از این طرح اطلاعی نداشتم تا زمانی که برای ثبت نام فرزندم مطلع شدم که یکی از مراحل ثبت نام در مدارس مراجعه به مراکز بهداشت هست و پس از مراجعه، بیشتر سعی داشتم که مراحل ثبت نام را سپری کنم و به طور واقعی پی‌گیری بعدی را انجام ندادم.

حتی بسیاری از افرادی که در طرح تحول سلامت شرکت کردند و پرونده تشکیل دادند هم از این طرح اطلاع کافی ندارند و نمی‌دانند که می‌توانند از مزایای بزرگ این طرح بهره‌مند شوند، اینها هم جز آمار 57 درصد به شمار می ‌روند.

مادر دیگری در پاسخ به سئوالی در خصوص اطلاع از این طرح گفت: در این طرح شرکت کردم، زمانی که برای واکسیناسیون کودکم به بهداشت رفتم پرونده برای من باز شد و مشکلاتم بررسی شد ولی به واقع از کلیات طرح اطلاع نداشتم و توضیحی برای من داده نشد.

طرحی به این بزرگی و کاملی زمانی به نتیجه می‌رسد که همه افراد و یا درصد بالایی از مردم به اهمیت آن پی ببرند و به صورت پویا و فعال در آن شرکت کنند. چه بسا بیماری‌هایی که در این راه شناخته می‌شود و جلوگیری از مشکلات بیماری‌هایی که در زمان حال با چند پرهیز غذایی برطرف شود.

به گزارش تسنیم  همیشه «پیشگیری بهتر از درمان است» و در حال حاضر باب پیشگیری برای مردم باز شده و فقط باید این باب به آنها شناسانده شود تا نیازی به درمان‌ها و صرف هزینه های آینده نباشد.

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon