آداب و رسوم اصفهانی‌ها در ماه رمضان| توزیع نان محلی و دیگ جوش نذری در محله‌های سمیرم


آداب و رسوم اصفهانی‌ها در ماه رمضان| توزیع نان محلی و دیگ جوش نذری در محله‌های سمیرم

سمیرمی‌ها رسوم کهنی مانند پختن نان محلی، توزیع نذری، مناجات خوانی و ختم قرآن را در ماه مبارک رمضان به جا می‌آورند و کودکان و نوجوانان خود را نیز در ماه مهمانی خدا شریک می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، ماه مبارک رمضان در شهرستان سمیرم مانند دیگر شهرهای ایران همراه با آداب و رسومی است که از پیشینیان باقی مانده است، رسومی که نسل به نسل چرخیده و به امروز رسیده است.

سمیرم شهری کهن است و مسافران زیادی در سفر به اصفهان سعی می‌کنند سری به این شهر هم بزنند و به خصوص اگر تابستان هم باشد برای خرید سیب سمیرم به آنجا خواهند رفت.

ماه مبارک رمضان در سمیرم مانند برخی شهرهای دیگر با غبارروبی مساجد و نظافت منازل و محله‌ها آغاز می‌شود. برخی‌ از مردم سمیرم با پختن آش نذری ماه مهمانی خدا را آغاز و آن را بین مردم محله توزیع می‌کنند.

برخی دیگر از مردم این شهر نان «لپو» یا «لپ لپو» می‌پزند، پختن این نوع نان یکی از رسوم مردم قدیمی سمیرم است.

آغاز آداب رمضان در سمیرم با آش نذری و غبارروبی مساجد و امامزاده‌ها و نان لپو است که برخی مردم به آن نان "لپ لپو" نیز می‌گویند.

دیگ جوش، نذری مخصوص سمیرمی‌ها

یکی از اهالی شهر سمیرم به خبرنگار تسنیم گفت: مردم سمیرم به پختن نذری خصوصا در ماه رمضان اعتقاد زیادی دارند. برخی‌ها آش و حلیم و شله زرد و برخی دیگر هم بر اساس سنتی که از قبل به آنها رسیدن یک نوع نذری به نام "دیگ جوش" درست می‌کنند.

رضایی افزود: نذری دیگ جوش به این صورت است که اول سه دیگ آش نذر می‌کنند، دو دیگ آن را در خانه یا هرجایی که تعیین کرده‌اند می‌پزند و بین مردم توزیع می‌کنند اما دیگ سوم را نگه می‌دارند تا وقتی که حاجت روا شدند بپزند، در واقع وقتی که به خواسته خودشان رسیدند دیگ سوم را هم ادا می‌کنند.

پسر بچه‌های سمیرمی نان "لپو" توزیع می‌کنند

وی با بیان اینکه مردم سمیرم رسوم زیبایی در ماه رمضان دارند، به یکی دیگر از آداب مردم این شهر اشاره کرد و گفت: مردم سمیرم شب‌های ماه رمضان در خانه نان می‌پزند، در اصطلاح به این نان "لپو" یا همان "لپ لپو" می‌گویند. پسر بچه‌ای از اهالی همان خانه نان‌ها را در سبد می‌گذارد و بین مردم پخش می‌کند.

رضایی افزود: البته این کار را بیشتر زنان قدیمی سمیرم انجام می‌دهند چون پختن نان را بلد هستند و از مادران خود یاد گرفته‌اند. زنان جوانتر در کنار آنها هستند و در این کار به آنها کمک می‌کنند و شب‌های زیبایی در این ماه رقم می‌زنند.

ختم قرآن در امامزاده سلطان ابراهیم (ع)

در آستان مقدس امامزاده سلطان ابراهیم (ع) شهر سمیرم مردم روزه دار کنار هم قرار می‌گیرند و جزء خوانی قرآن را انجام می‌دهند. از اولین روز ماه مبارک این قرائت آغاز می‌شود و تا پایان ماه رمضان ادامه دارد تا قرآن را ختم کنند.

زنان و دختران شهر سمیرم در خواندن قرآن در امامزاده مشارکت بسیاری دارند. یکی از بانوان شهر سمیرم که سال گذشته در تمام جزءخوانی‌ها شرکت داشت، گفت: به دلیل اینکه خانم‌ها صبح زود بیدار می‌شوند و بچه‌هایشان را راهی مدرسه می‌کنند خیلی زود خودشان را به امامزاده می‌رسانند. باید ببینید که چه شور و حالی در اینجا برپا می‌شود. زنان با چادرهای سفید و گلدار قرآن به دست وارد می‌شوند.

وی افزود: این صحنه آنقدر زیباست که حال خیلی خوبی پیدا می‌کنیم. باید بگویم که وقتی صبح‌مان را با خواندن قرآن شروع می‌کنیم تا شب انرژی داریم و حالمان خوب است و ما این لطف را مدیون خدای بزرگی هستیم که این همه لطف در حق ما کرده است.

خواندن مناجات و دعا در پشت بام‌ها

مردم شهر سمیرم از روزگار بسیار دور رسم داشتند که روی پشت بام‌ها مناجات می‌خواندند و به این وسیله مردم را برای سحر بیدار می‌کردند، مردم با صدای مناجات از خواب بیدار می‌شدند و مشغول تهیه سحری و سپس نماز و مناجات می‌شدند.

برخی از مردم هم چراغ به دست می‌گرفتند و کوبه‌های درب منازل قدیمی را می‌زدند و آنها را بیدار می‌کردند و با صدای بلند می‌خواندند: "سحر شده از خواب بیدار شوید". این رسم هنوز هم کما بیش بین مردم سمیرم رواج دارد.

پایان ماه مبارک رمضان در سمیرم

مردم سمیرم روزها و شب‌های ماه رمضان مراسم‌هایی دارند که در طول یک ماه همه آن را انجام می‌دهند. از پختن نان و آش و حلیم نذری گرفته تا برگزاری دعا و روضه خوانی در منازل و مساجد.

شب‌های قدر مردم سمیرم در مساجد و امامزاده جمع می‌شوند و تا سحر بیدارند و مراسم‌های خاص  این شب‌ها را به جا می‌آورند. سپس غذاهایی که توسط مردم همین شهر نذر شده است بین آنها توزیع می‌شود و مردم در کنار هم سحری را میل می‌کنند و سپس به خانه‌هایشان می‌روند.

مراسم وداع با ماه مبارک رمضان هم در سمیرم در یکی از مساجد، امامزاده و یا اماکن مذهبی این شهر انجام می‌شود. سمیرمی‌ها در روز پایانی ماه رمضان به مساجد می‌روند و اماکنی که از قبل تعیین شده است می‌روند و به دعا و خواندن نماز و قرآن مشغول می‌شوند.

در این مراسم روحانی مسجد به سخنرانی کوتاهی پیرامون وداع با ماه رمضان می‌پردازد و مردم سئوالات خود را نیز با او در میان می‌گذارند. پس از این برنامه‌ها افطار آخر خود را نیز در همان مکان صرف می‌کنند.

ماه مهمانی خدا دومین روز خود را آغاز کرده است، مردم مسلمان ایران در هرجای این سرزمین باشند دارا و ندار در کنار هم قرار می‌گیرند و هدفشان یکی است. ماه رمضان تنها ماهی است که دل و جان‌ها بسیار بیشتر به هم نزدیک می‌شود.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon