یادداشت| نگاهی به نقش عملیات‌های ارتش پاکستان در کنترل خطر فعالیت داعش در این کشور

یادداشت| نگاهی به نقش عملیات‌های ارتش پاکستان در کنترل خطر فعالیت داعش در این کشور

زمزمه حضور داعش در پاکستان سال‌ها است به گوش می‌رسد ولی طی این مدت عملیات‌های ضد تروریستی ارتش به خوبی توانسته مسیر فعالیت این گروه تروریستی را سد کند.

به گزارش دفتر منطقه‌ایخبرگزاری تسنیم،  عملیات‌های نیروهای امنیتی و پلیس مبارزه با تروریسم پاکستان در ماه جاری علیه حضور گروه تروریستی داعش از آنجا دوباره آغاز شد که این  گروه از طریق خبرگزاری رسمی خود (اعماق) در بیانیه ای از تشکیل حکومت اسلامی و خلافت خود در کشور پاکستان در تاریخ 22 اردیبهشت ماه گذشته پس از قتل یکی از نیروی های پلیس راهنمایی و رانندگی در منطقه مستونگ بلوچستان، خبر داد.

پس از زمزمه‌های احتمالی حضور «ابوبکر البغدادی» در ننگرهار یا کنر افغانستان و تحرکات آشکار گروه تروریستی تحت فرمانش(داعش) در این کشور، این گروه تروریستی در حال تغییر نوک پیکان خلافت خود به سوی کشورهای پاکستان و حتی هند به ویژه منطقه کشمیر است.

داعش همچنین مدعی حمله به نیروهای پلیس در تاریخ 30 اردیبهشت امسال در کراچی و حمله به ارتش هند در کشمیر در بیستم همان ماه نیز شده است.

طی حمله 26 اردیبهشت ماه نیروهای امنیتی به یکی از پایگاه‌های آموزشی این گروه تروریستی در منطقه مستونگ بلوچستان سه تن از فرماندهان و در مجموع 9 فرد از اعضای گروه تروریستی داعش به هلاکت رسیدند. این نوع عملیات‌ها علیه داعش نشان می‌دهد در ماه اخیر نطق‌های نمایندگان پارلمان در ابراز نگرانی از حضور داعش در این کشور بی‌ربط نبوده است.

هر چند احتمال افزایش تحرکات داعش نه صرفا حضور فیزیکی آشکار این گروه مطابق آنچه در افغانستان است در ایالت‌های بلوچستان و قسمت‌های قبایلی پاکستان امکان پذیرخواهد بود؛ اما این گروه تمام تلاش خود برای تحرک و حتی تسلط بر سایر مناطق در ایالات های سند و پنجاب را در اهداف اصلی منشور خود به‌کار گرفته است.

 


 

این موضوع که داعش در حال جذب نیروی مردمی حتی از زنان و افراد دانشگاهی و تحصیل‌کرده در پاکستان است، حقیقت دارد. دستگیری اعضای این گروه تروریستی از لاهور، کراچی، سیالکوت، اسلام آباد، کویته و دیگر نقاط کشور نشان از آن دارد که داعش یک خطر تایید شده علیه امنیت و ثبات پاکستان فراتر از گروه تحریک طالبان پاکستان است؛ بعلاوه اینکه حرکاتی خطرناک از داعش در اطراف منطقه «کورم ایجنسی» و «ارتفاعات غربی پاراچنار» در مرز افغانستان مشاهده شده است به همین علت طبق دستورات مقامات محلی و همین طور ارتش پاکستان هوشیاری مردم منطقه قبایلی را برای اتحاد علیه نفوذ گروه داعش به داخل مرز می‌طلبد.

کاملا واضح است که نمی‌توان خطر احتمالی حضور داعش علیه امنیت ملی پاکستان را در این کشور مطابق نگرانی پارلمان این کشور نادید گرفت؛ اما با توجه به گفته مقامات بلندپایه نظامی و امنیتی دراین کشور هیچ جای نگرانی برای حضور داعش در این کشور همانند گذشته وجود ندارد، چرا که تاکنون این گروه تروریستی توان دستیابی به قدرت نظامی یا عملیاتی چون سوریه، عراق و حتی افغانستان را در پاکستان کسب نکرده است.

باید گفت که داعش در پاکستان بدون حمایت محلی نمی‌تواند به اهداف خود برسد به همین علت در حال فعالیت برای مستحکم کردن جایگاه خود با توجه به ایجاد جذابیت برای جوانان در فضای سایبری در این کشور است، از همین روی حکومت پاکستان با تاکید بر ضرورت مسدود کردن تمامی صفحاتی که در حال گسترش فعالیت های داعش در بستر فضای مجازی هستند از طرفی خواستار نظارت دقیق تر بر فضای مجازی توسط نهادهای اطلاعاتی و امنیتی شده و از طرف دیگر خواهان همکاری بیشتر مالکان این شبکه های مجازی چون توئیتر و فیسبوک شده است.

 

کما اینکه تا قبل ازاین بارها داعش در شبکه های مجازی مختلف با پذیرش مسئولیت حملاتی که دیگر گروه ها همچون «جماعت الاحرار»، «لشکر جهنگوی» و «تحریک طالبان پاکستان» قبول نکردند درصدد افزایش مقبولیت و قدرت خود بوده است.

در پایان باید یاد آور شد که هر چندپاکستان، افغانستان نیست که آمریکا و متحدانش در منطقه بتوانند با قدرت و به طور مستقیم داعش را حمایت و این کشور را زمین‌گیر کند اما در هر حال مبارزه با ایجاد تفکر ایجاد ولایت احتمالی داعش در این کشور نه تنها بر عهده حکومت و نهادهای امنیتی داخلی پاکستان به عنوان خط مقدم مبارزه با این تاول چرکین تکفیر نیست بلکه تمامی همسایگان این کشور از جمله «چین» و «ایران» باید سیاست های حمایت گونه قابل قبولی را برای مبارزه با این تهدید روبه رشد در کنار پاکستان بکارگیرند.

جمهوری اسلامی ایران باید به این نکته توجه داشته باشد که گسترش تحرکات داعش در پاکستانمی‌تواند پیامدهایی چون ایجاد تنش فرقه‌ای در منطقه، تشدید اختلافات بین همسایگان، از بین رفتن بازار اقتصادی رو به رشد بین دو کشور ایران و پاکستان و همین طور احتمال سرریز ترانزیت تروریسم به بلوچستان را فراهم‌تر کند.

یادداشت: حسین محمدی

انتهای پیام/.*

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت